Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

ASV kērlingisti ar uzvaru ekstra endā sāk olimpisko vīriešu turnīru

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

ASV kērlingisti ar uzvaru ekstra endā sāk olimpisko vīriešu turnīru
ASV kērlingisti darbībā. Foto: Reuters/Scanpix

Pēc medaļu sadalīšanas jaukto pāru turnīrā Pekinas olimpiskajās spēlēs sācies vīriešu komandu turnīrs. Ar uzvaru ekstra endā pār Krievijas Olimpiskās komitejas komandu to sāka pašreizējie olimpiskie čempioni no ASV.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Klasiskajās kērlinga sacensībās komandā ir četri spēlētāji, kur noskaidro labāko 10 endu garā spēlē. Katra komanda izspēlē astoņus akmeņus, kurus cenšas nogādāt laukuma (mājas) centrā. Jo vairāk vienas komandas akmeņu tuvāk centram, jo vairāk komanda iegūst punktus. Pirms četriem gadiem par olimpiskajiem čempioniem kļuva ASV kērlingisti, kuri finālā pārspēja zviedrus.

• ASV izlase turnīru sāka ar spēli pret Krievijas Olimpiskās komitejas komandu. Jau pirmajā endā krievi meklēja veidus, kā nozagt punktus, bet tas neizdevās. ASV komandas skips Džons Šasters izsita pretinieku akmeni no mājas centra, izvirzot ASV minimālā vadībā. Pēc otrā enda mājā nepalika neviens akmens, nevienai komandai netiekot pie punkta, bet trešajā endā Sergejam Gluhovam ar pēdējo akmeni neizdevās izvirzīt savu komandu vadībā (1:1).

• Ceturtajā endā komandas aktīvi lika akmeņus mājā, bet labāk šajā ziņā veicās Krievijas Olimpiskās komitejas komandai. Pēdējo akmeni par spīti sarežģītajai situācijai ar paša komandas akmeņiem mājā Šasters centās ieraidīt mājas centrā, bet nesekmīgi. Tādējādi krievi nozaga divus punktus (3:1). Piektajā endā krievi piespieda pretiniekus paņemt tikai punktu, saglabājot vadību un pēdējā akmens tiesības sestajā endā. Šo iespēju Gluhovs palaida garām, jo par vāju raidīja akmeni, kas ļāva ASV nozagt punktu. Īpaši vērtīgs ASV komandai izvērtās astotais ends, kurā izdevās tikt pie diviem punktiem un pārņemt vadību (5:4).

• Devītajā endā, lai saglabātu pēdējā akmens tiesības, krievi nepaņēma punktu. Līdz ar to spēles likteni varēja izšķirt pēdējā, 10. endā, vai arī ievilktu spēli līdz ekstra endam pie neizšķirta rezultāta. Pirms pēdējās metienu sērijas 10. endā viena gūta punkta situācija bija krieviem, bet Šasters vienu no savas komandas akmeņiem mājā nedaudz pavirzīja uz tās centru. Šoreiz visu izšķīra milimetri, jo tuvāk centram tomēr palika Krievijas Olimpiskās komitejas komandas akmens (5:5). Komandām vajadzēja aizvadīt ekstra endu. Tajā pēdējā akmens tiesības bija ASV kērlingistiem, kas bija izšķiroši. Pirms pēdējās metienu sērijas mājā bija divi ASV akmeņi, kā arī laukumā nebija sargu. Krievi savu akmeni aizslēpa aiz malējā ASV komandas sarga, bet ASV komandas pēdējais akmens nonāca mājas centrā - 6:5.

• Olimpisko turnīru ar pārliecinošu uzvaru sāka Kanādas kērlingisti, kas ar 10:5 sakāva dāņus, tikmēr vēl divās līdzīgās spēlēs pie panākuma tika Norvēģija un Zviedrija, kas attiecīgi pārspēja Šveices un Ķīnas komandu.

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, vīriešu turnīra 1. kārta

SpēleRezultāts
Dānija - Kanāda5:10
ASV - KOK6:5
Norvēģija - Šveice7:4
Ķīna - Zviedrija4:6

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, vīriešu turnīrs

VKomandaUZ
1.Kanāda10
2.ASV10
3.Norvēģija10
4.Zviedrija10
5.Dānija01
6.KOK01
7.Šveice01
8.Ķīna01
9.Lielbritānija00
10.Itālija00

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums