Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Šveicietis Foics sīvā cīņā triumfē pārceltajās nobrauciena sacensībās

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Šveicietis Foics sīvā cīņā triumfē pārceltajās nobrauciena sacensībās
Beats Foics. Foto: EPA/Scanpix

Pēc pārcelšanas šodien Pekinas olimpiskajās spēlēs tika aizvadītas nobrauciena sacensības kalnu slēpošanā vīriešiem. Par to uzvarētāju un jauno olimpisko čempionu kļuva Šveices kalnu slēpotājs Beats Foics.

Pekinas olimpisko spēļu kalnu slēpošanas sacensībās pirmo medaļu komplektu sadalīja vīrieši nobraucienā, kurā startēja 42 kalnu slēpotāji. Par galvenajiem favorītiem varēja uzskatīt Aleksandru Āmondu Kildi no Norvēģijas, kurš pašlaik nobraucienā ir Pasaules kausa līderis, kā arī viņa tuvākos sekotājus - Beatu Foicu un Marko Odermatu no Šveices, Matiasu Maijeru un Vinsentu Kreišmairu no Austrijas, kā arī itāli Dominiku Parisu. Pirms četriem gadiem Phjončhanā triumfēja norvēģi - Aksels Lunds Svindāls un Ketils Jansrūds, aiz sevis atstājot Foicu un Parisu, bet pirms astoņiem gadiem Sočos labākais bija Maijers. Tā ka lielos vilcienos favorīti bija saglabājušies tie paši, kas iepriekšējās olimpiskajās spēlēs vien pamainījušies norvēģi.

• Divos oficiālajos treniņos stabilākais bija Kilde, bet trešo treniņu braucienu stiprā vēja dēļ atcēla jau tā pašā sākumā. Arī svētdien paredzētās sacensības sacensības vispirms vairākkārt pārcēla par vairākām stundām, bet beigās atcēla, lai aizvadītu pirmdien. Sacensības sākās ar austrieša Vinsenta Kraišmaira braucienu, kurš uzstādīja mērauklu pārējiem. Aiz viņa trasē devās Dominiks Švaigers no Vācijas, piedzīvojot ļoti smagu kritienu, kas lika sacensības apturēt uz teju 20 minūtēm. Lielu kļūdu pieļāva arī Brūss Benets no ASV, bet noturējās trasē, kas neizdevās pieredzējušajam itālietim Kristofam Inerhoferam. Daudziem kalnu slēpotājiem bija problēmas ar trases pievarēšanu bez kļūdām.

Pirmais, kurš spēja trarsi veikt bez redzamām kļūdām bija ar devīto numuru startējušais 2014. gada Soču olimpisko spēļu čempions Matiass Maijers, kurš pārspēja komandas biedru Kreišmairu par 0.60 sekundēm, kļūstot par sacensību līderi. Ar 11. numuru trasē devās galvenais favorīts Aleksandrs Āmonds Kilde, kurš par spīti kļūdai trases augšā spēja būt vadībā. Trešajā kontrolatzīmē viņam jau bija 0.07 deficīts. Mēģinot to atgūt, norvēģis pieļāva vēl pāris nelielas kļūdas, kas lika piekāpties Maijeram par 0.35 sekundēm. Ļoti tuvu tam, lai pārspētu Maijeru bija kanādietis Džeimss Kraufords, kurš par spīti kļūdām izrāva otro vietu, zaudējot austrietim vien 0.07 sekundes.

• Ko neizdarīja Kraufords, to paveica šveicietis Beats Foics. Viņš bija apņēmības pilns paņemt atbrīvoto olimpiskā čempiona vietu pēc bronzas Phjončhanā. Šveices kalnu slēpotājs rādīja ļoti labu sniegumu, pārspējot Maijeru par 0.16 sekundēm. Savu vārdu bija jāsaka Dominikam Parisam no Itālijas, bet viņam tomēr neizdevās aizsniegties līdz medaļu pozīcijām. Feuca pirmo vietu lielu distances daļu apdraudēja francūzis Johans Klarī, kurš cīnījās līdz pēdējai taisnei. Līderpozīcijai nepietika, bet finišā viņš ieņēma sudraba pozīciju, Foicam zaudējot sekundes desmitdaļu.

• Uz augstvērtīgu rezultātu, iespējams, pat medaļas vērtē, gāja norvēģis Adrians Sejersteds, bet viena rupja kļūda viņa cerībām pārvilka pāri treknu svītru. Līdzīgi klājās arī citam Šveices komandas pārstāvim Stefanam Rogentīnam, kurš agresīvi sāka distanci, bet ātri kļūdījās, netiekot pie reālas iespējas pacīnīties par augstu vietu. Pēdējais, kurš vēl teorētiski varēja pamainīt labāko trijnieku bija norvēģis Ketils Jansrūds, kurš uz starta neizgāja, neaizstāvot Phjončhanā izcīnīto sudraba godalgu. Tādējādi par jauno olimpisko čempionu kronēja Beatu Foicu no Šveices.

Pekinas olimpiskās spēles, kalnu slēpošana, nobrauciens vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.B.Foics (SUI)1:42.69
2.J.Klarī (FRA)+0.10
3.M.Maijers (AUT)+0.16
4.Dž.Kraufords (CAN)+0.23
5.A.A.Kilde (NOR)+0.51
6.D.Paris (ITA)+0.52
7.M.Odermats (SUI)+0.71
8.V.Kraišmairs (AUT)+0.76

Pekinas olimpiskās spēles, kalnu slēpošana, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
07.02Nobrauciens vīriešiemFoics (SUI)Klarī (FRA)Maijers (AUT)
07.02Milzu slaloms sievietēm
08.02Supergigants vīriešiem
09.02Slaloms sievietēm
10.02Kombinācija vīriešiem
11.02Supergigants sievietēm
13.02Milzu slaloms vīriešiem
15.02Nobrauciens sievietēm
16.02Slaloms vīriešiem
17.02Kombinācija sievietēm
19.02Jaukto komandu sacensības

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

  +1 [+] [-]

, 2022-02-07 08:16, pirms 2 gadiem
vecais franks gandrīz izpederēja visus dūžus
tagad par Sāru milzu slalomā 8.35

     [+] [-]

, 2022-02-07 12:58, pirms 2 gadiem
nu, pelnījis Foics...4 PK kausi nobraucienā un var teikt gandrīz karjeras izskaņā arī olimpiskais čempions....un trase tak jauna, vēl nav izanalizēta līdz sīkumiem kā Alpu trases un ja nezināmā teritorijā esi labākais, tad tas ir godīgi būt olimpiskajam čempionam! ...pieredzīte!