Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Austrijas kalnu slēpotājiem zelts komandu sacensībās, Šifrina paliek bez medaļas

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Austrijas kalnu slēpotājiem zelts komandu sacensībās, Šifrina paliek bez medaļas
Austrijas kalnu slēpotāji svin uzvaru. Foto: EPA/Scanpix

Spītējot sliktajiem laikapstākļiem, Pekinas olimpiskajās spēlēs sadalīts pēdējais medaļu komplekts kalnu slēpošanā. Jaukto komandu paralēlajā slalomā uzvarēja Austrijas komanda, finālā pārspējot vāciešus, bet cīņā par bronzu Norvēģijas komanda pārspēja ASV kalnu slēpotājus.

Pekinas olimpisko spēļu kalnu slēpošanas sacensību programmā atlika paralēlā slaloma sacensības jauktajām komandām. Šīm sacensībām bija jānotiek jau sestdien, bet slikto laika apstākļu dēļ tās pārcēla uz svētdienas rītu. Arī šorīt sportistiem bija jāsadzīvo ar lielo aukstumu un vēju. Pirms četriem gadiem, kad olimpisko spēļu programmā pirmo reizi parādījās jauktās komandu sacensības, par olimpiskajiem čempioniem kļuva Šveices kalnu slēpotāji, aiz sevis atstājot austriešus un norvēģus.

• Sacensības sākās ar astotdaļfināla dueļiem, bet Austrijas komanda kā pirmā izsētā varēja sākt sacensības no ceturtdaļfināla. Pirmajā sacensību kārtā tika piedzīvoti gana daudz kritieni un izstāšanās. Vistuvāk pārsteidzošai izkrišanai bija norvēģi, kuri, pateicoties Timona Haugana pārliecinošai uzvarai savā duelī, pārspēja Poliju pie neizšķirta rezultāta pa dueļiem. Tikmēr jau pirmajā kārtā savā starpā nācās tikties pašreizējiem pasaules čempionāta medaļniekiem Zviedrijai un Vācijai, ar 3:1 pārākiem esot vāciešiem un atstājot pasaules vicečempionus aiz ceturtdaļfināla astotnieka.

• Ceturtdaļfinālā, atkārtojot pagājušo olimpisko spēļu mazo finālu jeb cīņu par bronzu, norvēģiem pretī stājās Francijas komanda, ko varēja uzskatīt par dueļa favorīti. Pirms pēdējā dueļa Francijas komanda bija vadībā ar 2-1. Lai Norvēģijas komanda uzvarētu dueli, Fabianam Solheimam bija jāuzvar milzu slalomā bronzu izcīnījušais Mateū Favrē, kā arī distance jāveic ātrāk par 24.10 sekundēm. Norvēģis pārspēja pasaules čempionu milzu slalomā no Francijas un distanci veica par 0.02 sekundēm ātrāk nekā nepieciešams, ievedot Norvēģijas komandu pusfinālā. Arī pirms četriem gadiem šajā duelī pārāki bija norvēģi.

• Pārliecinoši ceturtdaļfinālā nostartēja ASV komanda, kas ar 3-1 pārspēja spēcīgo Itālijas komandu. Tikmēr Aleksandra Šmidta pārliecinošā uzvara pār Džastinu Murizjēru ļāva pie neizšķirta rezultāta Vācijas komandai no tālākas cīņas izslēgt Šveices kalnu slēpotājus, tādējādi līdzšinējiem čempioniem paliekot ārpus pusfināla un līdz ar to arī bez medaļām.

• Pirmajā pusfinālā Austrijas komanda sacentās ar Norvēģijas komandu. Pirmo dueli pārliecinoši uzvarēja Tea Stjernesunda, bet tam sekoja vēl pārliecinošākas uzvaras no Stefana Brenštainera un Katarinas Linsbergeres. Lai arī pēdējo dueli uzvarēja Fabians Solheims, laika deficīts bija pārāk liels, Austrijas komandai iekļūstot finālā.

Otrā pusfinālā sacentās ASV un Vācijas kalnu slēpotāji. Pirmajā duelī Lēna Duere par sekundes desmitdaļu pārspēja šo olimpisko spēļu neveiksminieci Mikaelu Šifrinu, kurai šīs bija sestās sacensības Pekinā, izmisīgi cenšoties izcīnīt kādu medaļu. Ļoti pārliecinoši rezultātu izlīdzināja Rivers Radamus, kurš pārspēja Linusu Štrāseru par 0.73 sekundēm. Nākamajā duelī nefinišēja neviena no sportistēm, bet uzvara tika piešķirta Emai Aiherei no Vācijas, kura veica vairāk vārtus. Viss izšķīrās pēdējā duelī, kurā Aleksandrs Šmidts neatstāja variantus Tomijam Fordam un ASV komandai, ievedot vāciešus finālā.

• Cīņa par bronzu sākās ar Paulas Molcanas pārliecinošu uzvaru pār Mariju Terēzu Tvibergu. Dubultot ASV pārsvaru neizdevās Tomijam Fordam, kurš piekāpās Fabianam Solheimam, norvēģiem pēc laika iegūstot divu desmitdaļu vadību. Reālā cīņā par savu pirmo un vienīgo medaļu Pekinā nonāca Mikaela Šifrina, bet kļūda jau distances sākumā maksāja uzvaru duelī, kurā pārāka bija Tea Stjernesunda. Brīnumu vajadzēja paveikt sacensībās lielisku sniegumu rādošajam Riveram Radamusam, kuram bija distance jāveic ātrāk par 24.04 sekundēm. Radamusam izdevās pieveikt nefinišējušo Timonu Hauganu, bet amerikānim tomēr pietrūka pāris simtdaļas, ASV komandai atstājot bronzas godalgas norvēģiem.

• Tādējādi pirmo reizi Šifrina olimpiskajās spēlēs palika bez medaļas, šai 4.vietai esot labākajam viņas veikumam Pekinā. Tikmēr pasaules čempioni norvēģi savādākā sastāvā atkārtoja Phjončhanas panākumu, vēlreiz iegūstot trešo vietu.

• Fināls sākās ar Lēnas Dueres uzvaru pār Katarinu Trupi, izvirzot Vācijas komandu vadībā pret austriešiem. Līdz šim stabilais Štefans Brenštainers nedaudz kļūdījās startā, bet distancē bija pārliecinoši labāks par Džulianu Rauhfusu, izlīdzinot rezultātu pa dueļiem, bet iegūstot 0.09 sekunžu pārsvaru pār Vācijas komandu. Trešajā duelī Emma Aihere jau trases augšā krita, austriešiem pietuvojoties uzvarai sacensībās. Lai Vācijas komanda tomēr izcīnītu uzvaru, Aleksandram Šmidtam vajadzēja pieveikt zeltu kombinācijā un slalomā sudrabu izcīnījušo Johanesu Štrolcu, kā arī distanci veikt ātrāk par 23.68 sekundēm. Štrolcs startā pazaudēja nūju, bet Šmidts nespēja būt gana ātrs, lai atņemtu Austrijas komandai zelta medaļas.

• Līdz ar to vācieten Duera un austriete Trupe, kuras bija "sāpīgajā" ceturtajā vietā attiecīgi slalomā un milzu slalomā, ieguva pirmās medaļas olimpiskajās spēlēs. Savukārt Štrolcam, kurš savulaik bija atstāts ārpus Austrijas izlases un Pekinā debitēja olimpiskajās spēlēs, tā bija jau trešā medaļa šeit, turklāt otrā zelta. Tikmēr Līnsbergere, kura Pekinā bija izcīnjusi sudrabu slalomā, bija arī austriešu sastāvā pirms četriem gadiem, kad Austrija finālā piekāpās Šveicei un ieguva otro vietu.

Pekinas olimpiskās spēles, kalnu slēpošana, jaukto komandu paralēlais slaloms

VietaKomanda
1.Austrija
2.Vācija
3.Norvēģija
4.ASV
5.Francija
6.Šveice
7.Slovēnija
8.Itālija

Pekinas olimpiskās spēles, kalnu slēpošana, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
07.02Nobrauciens vīriešiemFoics (SUI)Klarī (FRA)Maijers (AUT)
07.02Milzu slaloms sievietēmHektore (SWE)Briņone (ITA)Guta-Behrami (SUI)
08.02Supergigants vīriešiemMaijers (AUT)Kokrans-Sīgls (USA)Kilde (NOR)
09.02Slaloms sievietēmVlhova (SVK)Līnsbergere (AUT)Holdenere (SUI)
10.02Kombinācija vīriešiemStrolcs (AUT)Kilde (NOR)Kraufords (CAN)
11.02Supergigants sievietēmGuta-Behrami (SUI)Puhnere (AUT)Gizina (SUI)
13.02Milzu slaloms vīriešiemOdermats (SUI)Kraņecs (SLO)Favrē (FRA)
15.02Nobrauciens sievietēmSatere (SUI)Godžija (ITA)Na.Delago (ITA)
16.02Slaloms vīriešiemNoels (FRA)Štrolcs (AUT)Foss (NOR)
17.02Kombinācija sievietēmGizina (SUI)Holdenere (SUI)Briņone (ITA)
19.02Jaukto komandu sacensībasAustrijaVācijaNorvēģija

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

     [+] [-]

, 2022-02-20 13:00, pirms 2 gadiem
Neveiksminieci aci pret aci vēl divas dāmas izdarbināja

     [+] [-]

, 2022-02-20 13:47, pirms 2 gadiem
Vizuāli abas trases bija vienādas, taču regulāri vinnēja tie, kas slēpoja zilajā trasē...nu, Šifrina zaudēja, kad bija uz sarkanās...laikam jau noteikumi ir jāmaina un katram dalībniekam vienas divcīņas laikā ir jāstartē abās trasēs ...pasaules čempī Kortinā d'Ampeco bija lielāks skandāls, kad viena trase, pat vizuāli bija sliktāka, taču šoreiz atkal tas pats pie vizuāli vienādām trasēm...interesanti vai ir jau iesniegti protesti no zaudētāju komandām?

     [+] [-]

, 2022-02-20 19:20, pirms 2 gadiem
dakots rakstīja: Vizuāli abas trases bija vienādas, taču regulāri vinnēja tie, kas slēpoja zilajā trasē...nu, Šifrina zaudēja, kad bija uz sarkanās...laikam jau noteikumi ir jāmaina un katram dalībniekam vienas divcīņas laikā ir jāstartē abās trasēs ...pasaules čempī Kortinā d'Ampeco bija lielāks skandāls, kad viena trase, pat vizuāli bija sliktāka, taču šoreiz atkal tas pats pie vizuāli vienādām trasēm...interesanti vai ir jau iesniegti protesti no zaudētāju komandām?
2 pret 2, toties veči slēpoja pa "labāko" pusi.
Es vienmēr brīnos, kad individuālajā PS ir tikai viens brauciens. Sākumā, kad ieviesa disciplīnu, bija taču 2, pie neizšķirta, puses loterija un 3.brauciens.

     [+] [-]

, 2022-02-20 21:36, pirms 2 gadiem
nicks rakstīja: 2 pret 2, toties veči slēpoja pa "labāko" pusi.
Es vienmēr brīnos, kad individuālajā PS ir tikai viens brauciens. Sākumā, kad ieviesa disciplīnu, bija taču 2, pie neizšķirta, puses loterija un 3.brauciens.
individuāli ir 2 , bet trešā nav, jo ņem 2 braucienu laika summu, kuram mazāka - tas iet tālāk...tā vajadzētu ari komandu sacīkstēs, bet tad tās būtu 2 reizes ilgāk...laikam tv iebilst