Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Dzierkals par vārtu guvumu: "Kad pateica, ka var būt arī gols, biju ļoti pārsteigts"

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Dzierkals par vārtu guvumu: "Kad pateica, ka var būt arī gols, biju ļoti pārsteigts"
Mārtiņš Dzierkals mirkli pirms sadursmes ar vārtsargu un sekojošā vārtu guvuma. Foto: Guntis Lazdāns/LHF

Kā pēc graujošās uzvaras pār Kazahstānu (7:0) izteicās Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš, lūzuma punkts mačā bijis Mārtiņa Dzierkala vārtu guvums otrās trešdaļas sākumā. Neierastā veidā gūtie uzbrucēja vārti video atkārtojumā tika pārbaudīti pat divreiz, tomēr abos gadījumos tiesnešu lēmums bija viens – vārtu guvums jāskaita. Pēc mača Sportacentrs.com aprunājās arī ar epizodes galveno varoni.

“Prieks par pašu spēli. Prieks, ka atnāca skatītāji – pilna halle, un domāju, ka viņiem arī ir liels prieks,” Dzierkals dalījās pirmajās sajūtās. “Vakar izbraucu cauri pilsētai, Vecrīgai – visur ekrāni, visur cilvēki, tie ir lieli svētki. Prieks, ka varam cilvēkus šajos svētkos iepriecināt.”

Pēc iepriekšējā mača komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš izteicās, ka komandai jāspēj noturēt spēles grožus savās rokās, līdz ko iegūts pārsvars rezultātā un iniciatīva uz ledus. Dzierkals piekrita, ka spēlē pret Kazahstānu tas izdevies pilnībā: “Par to runājām pēc katra perioda. Iesākām labi – ar 2:0 [pēc pirmās trešdaļas], un tieši norunājām, ka nedrīkstam viņiem iedot vispār neko, pat ne cerību. Tāpēc arī viss sanāca.”

Gan Latvijai, gan Kazahstānai tā bija otrā spēle divās dienās. “Vai bijām svaigāki? Grūti teikt. Ejot uz katru maču, vairāk domājam par savu spēli, nevis pretinieku,” izteicās uzbrucējs, kurš gan izcēla citu nozīmīgu faktoru: “Domāju, ka viņi savā iepriekšējā spēlē [4:3 bullīšos pret Slovākiju] bija atstājuši ļoti daudz emociju. Mums bija līdzīgi uzvarā pret Čehiju. Tas patērē tik daudz enerģijas, un arī naktī grūti aizmigt.”

Latvijas izlases 17. numurs guva komandas trešos vārtus. Uzņēmis lielu ātrumu pa laukuma malu un pietuvojies vārtiem, Dzierkals no aizmugures tika nogāzts, un ietriecās pretinieku vārtsargā. No vietas tika izsists gan kazahu vārtu vīrs, gan pats sargājamais objekts, bet visam pa vidu līdzi izdevās aizķert arī ripu, un tā šķērsoja vārtu līniju pēc notikušās sadursmes. Dzierkala vārtu guvums tika pārskatīts pat divreiz, bet gala lēmumu tiesneši arī pēc otrās reizes nemainīja, norādot uz centra apli.

“Pašā sākumā, protams, nemaz nezināju, ka ripa ir vārtos, jo piedomāju pie tā, lai nesatraumētos – kā nekā, ar pilnu ātrumu gāju uz vārtiem, tiku nedaudz paklupināts un ielidoju štangā,” epizodi atstāstīja tās varonis. “Kad man pateica, ka var būt gols,, biju ļoti pārsteigts, bet, kad tiesnesis parādīja, ka ir ieskaitīts, protams, bija prieki,” atzina Dzierkals, kuram tas bija otrais vārtu guvums un ceturtais punkts šajā čempionātā. Viņa rēķinā arī rezultatīva piespēle Riharda Bukarta gūtajos vārtos. “Tas, ka otro reizi skatīja, dod arī papildus intrigu. Bet kādreiz ir arī jāpaveicas.”

Dzierkalam treneru korpuss uzticējis spēli gan vairākumā, gan mazākumā. Ja izlases vairākuma likstas bijušas viens no galvenajiem kritikas objektiem, tad, iespējams, nedaudz nemanāmi, bet Latvijas izlase spējusi uzrādīt otro labāko mazākuma neitralizācijas rādītāju visā čempionātā – 18 mazākumos ielaisti tikai vieni vārti. “Skatāmies, kā spēlē pretinieki, analizējam un rīkojamies pēc plāna,” veiksmes recepti atklāj Dzierkals. “Arī vairākumā savus goliņus šodien sametām, tā kā galvenais to turpināt arī nākošajā spēlē.”

Savu ceturto pasaules čempionātu aizvadošais hokejists šī gada izlases modelī ir viens no pieciem hokejistiem, kas pārstāv vēl junioru vecumā par ļoti talantīgo dēvēto 1997. gada paaudzi [vēl arī Kārlis Čukste, Kristaps Zīle, Kristiāns Rubīns, Rūdolfs Balcers]. Gadu vecāks ir Rodrigo Ābols, bet 1998. gadā dzimis Renārs Krastenbergs. “Jā, visi jau U18 un U20 čempionātos spēlējām kopā. Tas ir tikai normāli, ka nāk iekšā jaunie. Arī pēc mums kāds nāks. Tas ir normāls process,” saka Dzierkals.

Līdz izšķirošajai spēlei pret Šveici latviešiem priekšā divas dienas atelpai, un Dzierkals pauda, ka tieši tam tās arī tiks izmantotas: “Vajag atpūsties. Šodien gan atkal laikam būs grūti aizmigt – visi sametuši golus, fani priecīgi, arī draugi un ģimenes noteikti skatās un grib apsveikt. Labi, ka ir divas brīvas dienas. Vēl nezinu, kas ir plānā, bet skatīsimies, un atpūtīsimies. Nākošā spēle ir vissvarīgākā.”

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
MAXIMA prognožu spēle
WILLIAM HILL eksperti un prognozes
TIKKURILA kolorītākais Latvijas hokejists
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS