Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Hokeja izlase "Sporta Avīzes" aptaujā pārspēj basketbolu, Caune - labākā jaunā sportiste

Agris Suveizda

Hokeja izlase "Sporta Avīzes" aptaujā pārspēj basketbolu, Caune - labākā jaunā sportiste
Foto: IIHF

Laikraksts "Sporta Avīze" veicis ikgadējo aptauju, 50 ekspertu balsojumā par 2023. gada Latvijas sporta izcilnieci kļūstot Latvijas vīriešu hokeja izlasei, kas izcīnīja pirmo medaļu pasaules čempionāta vēsturē.

Ja ekspertiem jāsaka, ka sešiniekā gribētos ielikt ikvienu no sportistiem vai komandām, kas pieminēti potenciālo kandidātu sarakstā, gads Latvijas sportā ir izdevies. Tieši tāds bija 2023. gads, tomēr no tā atmiņā īpaši palika divi ļoti spilgti sasniegumi. "Sporta Avīzes" tradicionālajā 50 ekspertu aptaujā, kas, nosakot gada labākos Latvijas sportā, risinājās jau 28. reizi, uzvaru izcīnīja bronzu pasaules čempionātā guvusī Latvijas hokeja izlase, otrajā pozīcijā atstājot Pasaules kausā lieliski debitējušo Latvijas basketbola valstsvienību. Savukārt par aizvadītā gada Latvijas labāko jauno sportistu eksperti ļoti pārliecinoši atzina vieglatlēti Agati Cauni.

"Sporta Avīzes" tradicionālajā aptaujā jau gandrīz trīs desmitgades tiek aptaujāts plašs ekspertu loks – amatpersonas, federāciju vadītāji, bijušie sportisti, žurnālisti, arī žurnāla lasītāji. Viedokli par labākajiem Latvijas sportā šoreiz izteica arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, ministru prezidente Evika Siliņa un Rīgas mērs Vilnis Ķirsis. Katram aptaujātajam jāizvēlas savs labāko sešinieks, vienā balsojumā esot iekļautiem gan sportistiem un sportistēm, gan arī komandām un nacionālajām izlasēm.

Jau pirms aptaujas nebija divu domu, kas šoreiz cīnīsies par pirmo vietu. Ja saņemot pirmās balsojuma anketas, punkti vācās līdzīgi, turpinājumā tomēr hokejisti lika manīt, ka, visticamāk, svinēs uzvaru, bet izskaņā jau viņu pārsvars bija gana drošs. Hokeja izlase pirmajā vietā tika ielikta 30,5 reizes, kamēr basketbola valstsvienība gandrīz uz pusi mazāk – 16,5 reizes. Individuālie sportisti aptaujā neuzvar trešo reizi pēc kārtas, jo 2021. gadā pēc olimpiskā zelta izcīnīšanas otru augstāko punktu skaitu vēsturē savāca 3x3 basketbola izlase, bet 2022. gadā vairāk nekā puse (27) no ekspertiem pirmo vietu atvēlēja basketbola izlasei, kas bija pirmoreiz vēsturē kvalificējusies Pasaules kausa finālturnīram.

Cīņa par trešo vietu arī prognozējami notika starp hokeja un basketbola valstsvienību līderiem. Šeit tomēr pārāka bija groza bumba - kaut hokeja izlases vārtsargam un pasaules čempionāta vērtīgākajam spēlētājam Artūram Šilovam bronzas pozīciju atvēlēja vairāk nekā basketbola valstsvienības saspēles vadītājam un Pasaules kausa otrās simboliskās izlases dalībniekam Artūram Žagaram (10,5 pret 6,5), Žagars tika iekļauts vairāk aptaujās nekā Šilovs (24,5 pret 22,5), un ar to bija pietiekami, lai viņš par nieka diviem punktiem apsteigtu savu vārda brāli. Aptaujas piektajā pozīcijā droši iekārtojās vēl viens basketbolists Kristaps Porziņģis, kurš traumas dēļ Pasaules kausā diemžēl nepiedalījās, ekspertiem novērtējot viņa augstvērtīgo sniegumu Nacionālajā basketbola asociācijā, kamēr sestā palika lieliskā tenisiste Aļona Ostapenko.

Par precīzāko ekspertu šoreiz kļuva Latvijas Sporta federāciju padomes vadītājs un Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas prezidents Einars Fogelis. Sporta amatpersonai pareizā secībā bija viss aptaujas gala sešinieks, vienīgi ar piebildi, ka savā balsojumā viņš Šilovam un Žagaram atdeva dalītu trešo vietu. Pilnus aptaujas rezultātus un visu ekspertu balsojumu meklējiet “Sporta Avīzes” janvāra numurā.

Otro gadu pēc kārtas tika noteikts arī labākais Latvijas jaunais sportists U20 vecuma grupā (2003. gadā dzimuši un jaunāki). Iespēju izmantoja 30 ekspertu, un 25 no viņiem pirmo vietu atvēlēja un par 2023. gada Latvijas labāko jauno sportisti pasludināja talantīgo vieglatlēti Agati Cauni. Valmieriete pērn ne tikai uzvarēja Eiropas U20 čempionātā gan 3000, gan 5000 metru distancēs, bet arī sasniedza finālu pasaules čempionātā pieaugušajiem 5000 metros, izcīnīja zeltu Eiropas spēlēs un debijas sacensībās Dimanta līgā pārspēja Jeļenai Prokopčukai piederējušo Latvijas rekordu pieaugušajiem 3000 metros. Pašlaik šķiet, ka Agates Caunes limits ir vien debesis! Arī pārējās vietas jauno sportistu aptaujas godalgoto trijniekā aizņēma vidzemnieki – otrā bija pasaules čempione junioriem un Eiropas junioru vicečempione BMX riteņbraukšanā Veronika Monika Stūriška, bet trešajā pozīcijā ierindojās pasaules vicečempions motokrosā junioriem un Eiropas čempions EMX125 klasē Jānis Mārtiņš Reišulis.

"2023. gads Latvijas sporta draugu atmiņā paliks ar, iespējams, spilgtākajām emocijām, kādas viņi jebkad piedzīvojuši. Tas sportam ir pievērsis jaunus līdzjutējus, un tāpēc jo īpaši svarīgi, ka valstī saglabājas arī tradīcijas – Latvijas vienīgais drukātais sporta medijs "Sporta Avīze" jau 28. reizi apkopojis 50 ekspertu aptauju. Tagad mūsu visu prātā jau ir 2024. gads, un novēlu, lai tā izskaņā aptaujā par pirmo vietu sīvi cīnās vismaz trīs lielisku panākumu autori! Gan par tiem, gan neveiksmēm un visu citu svarīgāko arī turpmāk kvalitatīvi ziņos gan laikraksts "Diena", gan žurnāls "Sporta Avīze",” saka izdevniecibas "Dienas bizness" galvenais redaktors un līdzīpašnieks Gatis Madžiņš.

"Sporta Avīzes" 50 ekspertu aptauja

VKomanda/sportistsPunkti
1.Latvijas vīriešu hokeja izlase303.5 (30.5 1v.)
2.Latvijas vīriešu basketbola izlase265.5 (16.5)
3.Artūrs Žagars77.0 (1)
4.Artūrs Šilovs75.0
5.Kristaps Porziņģis59.0
6.Aļona Ostapenko41.0

Informāciju sagatavoja:
"Sporta Avīze"

Kas, tavuprāt, bija 2023. gada lielākais sasniegums Latvijas sportā?

  • 143

  • 94

  • 4


     [+] [-]

, 2024-01-02 14:51, pirms 4 mēnešiem
Viennozímígi basítim jàbút lielàkajam sasniegumam💪 Ar hokji tomèr esam 3. gadu desmità kopš spèjèjam katru gadu PČ . Praktiski 20 gadus viens un tas pats, tad nu beidzot medaļa atnàca. Protams lepojos par hokejistiem, bet basítí medaļa debijà arí nebija nereàla

  -1 [+] [-]

, 2024-01-02 15:31, pirms 4 mēnešiem
Abi divi manuprāt bija vienlīdz lieli sasniegumi. Nezinu kāpēc jātaisa kaut kāda sacensība par to. Abi divi sporta veidi Latvijā lieli un cerams ,ka tā arī paliks.

  -2 [+] [-]

, 2024-01-02 15:46, pirms 4 mēnešiem
Zin, kas ir īstie eksperti?
Sporta klubu menedžeri (!), kas novērtēja hokejistu sniegumu ar sliktāku līgumu piedāvājumu, bet basketbolistu sniegumu ar labāku līgumu piedāvājumu.
Tas arī ir viss, ko par šo trādirīdi jāzin.

  +1 [+] [-]

, 2024-01-02 16:30, pirms 4 mēnešiem
An2 rakstīja: Zin, kas ir īstie eksperti?
Sporta klubu menedžeri (!), kas novērtēja hokejistu sniegumu ar sliktāku līgumu piedāvājumu, bet basketbolistu sniegumu ar labāku līgumu piedāvājumu.
Tas arī ir viss, ko par šo trādirīdi jāzin.
Neskaitot Žagaru, kuri ir tie basketbolisti, kas parakstīja labus līgumus ar Eirolīgas, NBA klubiem?

     [+] [-]

, 2024-01-02 19:48, pirms 4 mēnešiem
Tas tak tāpat ir skaidrs,salīdzinot vien hype kaads bija pie brīvības pieminekļa pēc hokeja izlases atlidošanas,un kāds pēc basketbola..šis hokeja notikums bija mūsos rūdzis 27 gadus,basketbola pasaules čempii esam noopy tik pagaidam..bet protams liels priels par basketbola progresu,un redzot kada stila speleja visu laik,es zinaju ka varam nokost frančus😉

     [+] [-]

, 2024-01-02 22:58, pirms 4 mēnešiem
@Madzigais - Basketbola progresu? Basketbols jau gadiem Latvijā ir bijis attīstītāks. Hokejs ikdienas Latvietim vienkārši ir izprotamāks sporta veids, bet basketbols mums visos līmeņos ir attīstītāks.

     [+] [-]

, 2024-01-02 23:01, pirms 4 mēnešiem
@Datmons Porzee, Bertanam jau bija līgumi.
Žagaram līgums ar Fenerbakche.
Zoriks pārcēlās uz Turciju.
Abi brāļi Kuruci labākajā eiropas vietējā čempionātā.
Pasečņiks arī.

Tas pats Timma turcijā.

Daudz labu basketbolistu mums spēlē top Eiropas līgās un mums ir arī NBA superzvaigzne. Basis arī valsts vārdu vairāk nesa pasaulē.

     [+] [-]

, 2024-01-03 01:50, pirms 4 mēnešiem
beicha rakstīja: @Madzigais - Basketbola progresu? Basketbols jau gadiem Latvijā ir bijis attīstītāks. Hokejs ikdienas Latvietim vienkārši ir izprotamāks sporta veids, bet basketbols mums visos līmeņos ir attīstītāks.
Tas bija domāts,progress kopš Bulgārijas spēles😉 Kas par lecienu..

     [+] [-]

, 2024-01-03 19:45, pirms 4 mēnešiem
Tādas muļķības

Vnk pērtiķbola fanu ir vairāk, tas arī viss.

Reāli PČ medaļu salīdzina ar kartupeļu žetonu