Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3032, Did:0, useCase: 3

F grupa: Ronaldu pēdējā deja, Latvijas draugi turki, ''Bayer'' uzbrukums un debitanti

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

F grupa: Ronaldu pēdējā deja, Latvijas draugi turki, ''Bayer'' uzbrukums un debitanti
Brunu Fernandišs. Foto: ZUMAPRESS/Scanpix

Noslēdzot ''Euro 2024'' grupu apskatus, kārta pienākusi alfabēta secībā pēdejai no grupām – F, kurā sacentīsies 2016. gada Eiropas čempione Portugāle, pret Latviju kvalifikācijā spēlējusī Turcija, ar Vācijas čempioniem uzbrukumā esošā Čehija un finālturnīra debitante Gruzija.

Ceļš uz Eiropas čempionātu

Portugāles valstsvienība kvalifikācijas turnīrā sacentās J apakšgrupā pret Slovākiju, Luksemburgu, Islandi, Bosniju un Hercegovinu un Lihtenšteinu. Portugāle bija pārliecinošākā starp visām kvalifikācijas cikla dalībniecēm. Portugāļi desmit mačos izcīnīja tikai uzvaras, iesita 36 vārtus un ielaida vien divus – abus vienā mačā pret Slovākiju cikla septītajā kārtā, kad bija pārāka ar 3:2.

''Euro 2024'' kvalifikācijā divi no Portugāles futbolistiem bija rezultatīvāko desmitniekā – 39 gadus vecais Krištianu Ronaldu, kuram šis, visticamāk, būs pēdējais Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrs karjerā, izcēlās ar desmit vārtiem, bombardieru sarakstā iepaliekot vien no Beļģijas uzbrucēja Romelu Lukaku, bet Mančestras ''United'' uzbrūkošais pussargs Brunu Fernandišs desmit spēlēs atzīmējās ar sešiem vārtu guvumiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm, kas bija pārliecinoši augstvērtīgākais rādītājs kvalifikācijā.

Portugāles graujošākā uzvara ciklā tika fiksēta pagājušā gada 11. septembrī pret Luksemburgu – 9:0 jeb ceturtdaļa no visiem portugāļu gūtajiem vārtiem kvalifikācijā.

Turcijas futbolisti, savukārt, par vietu ''Euro 2024'' finālturnīrā cīnījās D grupā pret tobrīd vēl Daiņa Kazakeviča vadīto Latviju, Horvātiju, Velsu un Armēniju. Piecas uzvaras, divi neizšķirti un viens zaudējums, kā arī vārtu attiecība 7:7 ļāva turkiem triumfēt apakšgrupā un sasniegt trešo Eiropas čempionāta finālturnīru pēc kārtas.

Vienīgo zaudējumu kvalifikācijā Turcija piedzīvoja jau pirmajā spēlē, kad mājās ar 0:2 atzina Horvātijas pārākumu. Neizšķirti turki spēlēja pret Armēniju mājās un Velsu viesos. Pirmā Turcijas cīņa pret Latvijas izlasi ''Skonto'' stadionā pagājušā gada 16. jūnijā rezultējās ar laimīgu viesu uzvaru – Kristers Tobers kompensācijas laika ceturtajā minūtē, Latvijai kopš 83. minūtes spēlējot mazākumā Eduarda Emša sarkanā plākstera dēļ, panāca 2:2, bet nepilnu minūti vēlāk Irfans Kahvedži izrāva trīs punktus Turcijas futbolistiem. Krietni pārliecinošāku uzvaru Turcija pār Latviju svinēja mājās. Kazakeviča vadībā latvieši izturēja nepilnu stundu, kam sekoja četri vārti otrajā puslaikā, no kuriem trīs ielaisti pamatlaika noslēdzošajās sešās minūtēs un kompensācijā. Pie rezultāta 1:0 Turcijas labā arī latviešiem bija labas iespējas panākt neizšķirtu, tomēr tās netika izmantotas.

Čehijas valstsvienība kvalifikācijas turnīru aizvadīja E grupā pret Albāniju, Poliju, Moldovu un Fēru Salām. Astoņās spēlēs čehi svinēja četras uzvaras, trīsreiz cīkstējās neizšķirti un cieta vienu neveiksmi, sakrājot 15 punktus.

Ciklu ievadīja droša uzvara pār principiālo konkurenti Poliju ar 3:1, bet otrajā mačā trīs dienas vēlāk sekoja auksta duša – bezvārtu neizšķirts viesos pret Moldovu. Diez ko sekmīgs nebija arī turpinājums – pārliecinoša uzvara pār Fēru Salām ar 3:0, neizšķirts pret Albāniju mājās un sakāve pret albāņiem viesos ar 0:3. Sekmīgs cikla noslēgums, kurā minimāli apspēlētas Fēru Salas (1:0), neizšķirts Polijā un uzvara pār Moldovu ieveda Čehijas futbolistus viņu astotajā ''Euro'' finālturnīrā pēc kārtas.

Gruzijas valstsvienība no kvalifikācijas A grupas finālturnīrā neiekļuva, taču savu iespēju nopelnīja izslēgšanas spēlēs, kur pie vietas tika, pateicoties sniegumam Nāciju C līgā, kurā gruzīni triumfēja. Kvalifikācijas A grupā Gruzija astoņās spēlēs svinēja divas uzvaras, tikpat neizšķirtus un cieta četrus zaudējumus, kas summā deva ceturto vietu – aiz Spānijas, Skotijas un Norvēģijas, bet priekšā Kiprai, pret ko arī izcīnītas vienīgās divas uzvaras.

Nāciju līgas ''Euro 2024'' kvalifikācijas pārspēļu zarā Gruzija pusfinālā ar 2:0 pieveica Luksemburgu. Abus vārtus guva 30 gadus vecais Vācijas 2. Bundeslīgas kluba ''Karlsruher'' uzbrucējs Budu Zivzivadze. Finālā pretī stājās Grieķija, ko izpārdotā Tbilisi stadionā izdevās pieveikt pēcspēles sitienos ar 1:0. Ceļazīmi uz vēsturisko finālturnīru nesošo pendeli realizēja pieredzējušais Poznaņas ''Lech'' pussargs Nika Kvekveskiri.

Iepriekš Eiropas čempionātu finālturnīros

GadsPortugāleTurcijaČehijaGruzija
1960
1964
1968
1972
1976
1980
1984Pusfināls
1988
1992
19961/4 finālsGrupu turnīrsOtrā vieta
2000Pusfināls1/4 finālsGrupu turnīrs
2004Otrā vietaPusfināls
20081/4 finālsPusfinālsGrupu turnīrs
2012Pusfināls1/4 fināls
2016ČempioneGrupu turnīrsGrupu turnīrs
20201/8 finālsGrupu turnīrs1/4 fināls

Portugāle kā vienīgā no F grupas dalībniecēm savā trofeju skapītī var atrast Eiropas čempionāta finālturnīra kausu. Tas tur nonāca pavisam nesen – 2016. gadā, kad Portugāle sarūpēja pārsteigumu un svinēja minimālu uzvaru pār Franciju. Vienīgos vārtus toreiz ar tālsitienu guva Eders, kurš profesionālo karjeru jau noslēdzis.

Iepriekšējā finālturnīrā portugāļi apstājās astotdaļfinālā, kad cieta minimālu zaudējumu pret Beļģijas izlasi ar 0:1. Toreiz Portugāle absolūti dominēja mačā, tomēr vārtos teicams bija Tibo Kurtuā, ievedot beļģus ceturtdaļfinālā. Portugāles ''Euro'' CV ir arī fināls 2004. gadā savā laukumā, kad vienu no vēsturē lielākajiem Eiropas čempionāta pārsteigumiem sarūpēja Grieķija, svinot uzvaru pār Portugāli ar 1:0. Pirms 20 gadiem Portugāles rindās spēlēja arī viens no pašreizējiem spēlētājiem – visu laiku rezultatīvākais izlašu spēlētājs Krištianu Ronaldu. Pirms 12 gadiem portugāļi pusfinālā ar 0:1 zaudēja Spānijai.

Turcijas futbolisti pirmo reizi Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēja 1996. gadā, tam toreiz norisinoties Anglijā. Turki neizkļuva no apakšgrupas un noslēgumā ieņēma 16. vietu, bet jau četrus gadus vēlāk Beļģijā un Nīderlandē spēlēja ceturtdaļfinālā. 2004. gada kvalifikācijā kāju priekšā turkiem aizlika Latvijas izlase Aleksandra Starkova vadībā, pirmo un līdz šim vienīgo reizi sasniedzot meistarsacīkšu finālturnīru.

2008. gadā Austrijā un Šveicē turki aizvadīja savu līdz šim veiksmīgāko finālturnīru. Apakšgrupā Turcija ierindojās otrajā pozīcijā aiz Portugāles, pa ceļam sarūgtinot mājiniekus šveiciešus un iespaidīgā manierē atspēlējoties no 0:2 pret Čehijas futbolistiem apakšgrupas pēdējā spēļu kārtā. Tam sekoja pagarinājuma kompensācijā brīnumaini izrauts neizšķirts un uzvara pendelēs pār Horvātiju ceturtdaļfinālā. Cīņā par vietu finālā turku iespaidīgo skrējienu apturēja Vācija – Filips Lāms 90. minūtē atnesa uzvaru vāciešiem ar 3:2.

Atkārtot pirms 16 gadiem iespēto Turcijai nākamajos finālturnīros nav izdevies. 2012. gadā turki nekvalificējās, bet 2016. un 2020. gadā savu dalību finālturnīrā noslēdza pēc grupu fāzes.

Neatkarīgas valsts statusā Čehijas sekmīgākais finālturnīrs bijis pats pirmais, kurā tā piedalījās 1996. gadā. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā čehi svinēja minimālas uzvaras ar 1:0 pār Portugāli un Franciju, bet finālā piedzīvoja neveiksmi pret Vāciju ar 1:2. Oilvers Bierhofs toreiz panāca izlīdzinājumu 73. minūtē un pagarinājuma ievadā garantēja vāciešu panākumu.

Astoņus gadus vēlāk Portugālē čehi cīnījās apakšgrupā pret Latviju un bija vienīgie, kas pret latviešiem ielaida vārtus, izceļoties Mārim Verpakovskim. Sacensību turpinājumā Čehija pusfinālā atzina nākamās čempiones Grieķijas pārākumu.

2000., 2008. un 2016. gada čempionātos Čehija palika grupā, bet ceturtdaļfinālā spēlēja 2012. gadā un iepriekšējā finālturnīrā, kad piedzīvoja zaudējumu pret Dāniju ar 1:2.

Gruzija tuvu savam pirmajam finālturnīram bija arī ''Euro 2020'' kvalifikācijas ciklā, kad pārspēļu finālā piedzīvoja zaudējumu Ziemeļmaķedonijai ar 0:1. Vienīgie vārti toreiz ziemeļmaķedoniešu leģendai Goranam Pandevam spēles 56. minūtē, kas tolaik sarūpēja pirmo finālturnīru Ziemeļmaķedonijai.

Sastāvi

Portugāle

PozīcijaSpēlētājsKlubsIzlasē
VārtsargsDjogu KoštaPorto22
Žuzē SaWolverhampton (Anglija)2
Ruī PatrīsiuRoma (Itālija)108
AizsargsŽuau KanseluBarcelona (Spānija)54+10
Nelsons SemeduWolverhampton (Anglija)30
Djagu DalotsMan. United (Anglija)20+2
Nunu MendešsPSG (Francija)22
Rubens DiašsMan. City (Anglija)56+3
Antoniu SilvaBenfica11
Gonsalu InasiuSporting9+2
PepePorto137+8
PussargsŽuau PalinjaFulham (Anglija)27+2
Rubens NevešsAl-Hilal (Saūda Arābija)47
Žuau NevešsBenfica7
VitinjaPSG (Francija)17
Brunu FernandešsMan. United (Anglija)67+22
Bernardu SilvaMan. City (Anglija)89+11
Pedru NetuWolverhampton (Anglija)7+1
Mateušs NunešsMan. City (Anglija)14+2
DaniluPSG (Francija)73+2
UzbrucējsKrištianu RonalduAl-Nassr (Saūda Arābija)207+130
Rafaels LeauMilan (Itālija)27+4
Žuau FēlikssBarcelona (Spānija)39+8
Gonsālu RamušsPSG (Francija)13+8
Djogu ŽotaLiverpool (Anglija)39+14
Fransišku KonseisauPorto2

Turcija

PozīcijaSpēlētājsKlubsIzlasē
VārtsargsMerts GinoksBesiktas29
Altajs BajindirsMan. United (Anglija)9
Ugurdžans ČakirsTrabzonspor27
AizsargsZeki ČeliksRoma (Itālija)45+2
Merihs DemiralsAl-Ahli (Saūda Arābija)44+2
Samets AkajdinsPanathinaikos (Grieķija)6
Ahmetdžans KaplansAjax (Nīderlande)
Abdilkerims BardakdžiGalatasaray8+1
Merts MildirsFenerbahce24+1
Ferdi KadioluFenerbahce15+1
PussargsOkajs JokušluWest Brom (Anglija-2)40+1
Orkuns KekčiBenfica (Portugāle)28+2
Hakans ČalhanoluInter (Itālija) 86+18
Salihs EzčansBorussia D (Vācija)18
Ismails JikšeksFenerbahce14+1
Kāns AihansGalatasaray58+5
UzbrucējsKerems AktorkoluGalatasaray29+5
Arda GilersReal Madrid (Spānija)7+1
Čenks TosinsBesiktas51+20
Jusufs JazičiLille (Francija)43+3
Irfans KahvedžiFenerbahce32+2
Kenans JildizsJuventus (Itālija)7+1
BarissJilmazsGalatasaray15+2
Semihs KiličsojsBesiktas2
Junuss AkginsLeicester (Anglija-2)9+2
Bertugs JildrimsRennes (Francija)3+2

Čehija

PozīcijaSpēlētājiKlubsIzlasē
VārtsargsJindržihs StaņeksSlavia9
Matejs KovāržsBayer (Vācija)1
Vīteslavs JarošsSturm (Austrija)
AizsargsVladimīrs CoufalsWest Ham (Anglija)40+1
Davids DouderaSlavia8+1
Tomāšs HolešsSlavia27+2
Robins HranāčsViktoria1
Davids JurāseksHoffenheim (Vācija)7
Ladislavs KrejčīSparta9+3
Martins VitīksSparta1
Tomāšs VlčeksSlavia1
Davids ZimaSlavia20+1
PussargsAntonins BarāksFiorentina (Itālija)39+9
Vāclavs ČernijsWolfsburg (Vācija)15+5
Lukāšs ČervsViktoria
Matejs JurāseksSlavia1
Ondržejs LingrsFeyenoord (Nīderlande)13
Lukāšs ProvodsSlavia18+2
Mihals SadīleksTwente (Nīderlande)23+1
Tomāšs SoučeksWest Ham (Anglija)68+12
Pavels ŠulcsViktoria1
UzbrucējsAdams HložeksBayer (Vācija)31+2
Tomāšs HorijsViktoria3+2
Mojmīrs HitilsSlavia12+4
Jans KuhtaSparta20+3
Patriks ŠiksBayer (Vācija)37+18

Gruzija

PozīcijaSpēlētājiKlubsIzlasē
VārtsargsGiorgi MamardašviliValencia (Spānija)16
Luka GugešašviliQarabaq (Azerbaidžāna)1
Giorgi LorijaDinamo Tbilisi77
AizsargsLuka LočošviliCremonese (Itālija-2)10+1
Laša DvaliAPOEL (Kipra)31+1
Solomons KvirkvelijaAl-Okhdood (Saūda Arābija)58
Jemals TabidzePanetolikos (Grieķija)15+1
Giorgi GvelesjaniPersepolis (Grieķija)
Gurams KašijaSlovan Bratislava (Slovākija)112+3
Giorgi GočoleišviliShakhtar Donetsk (Ukraina)8
Otars KakabadzeCravocia (Polija)60
PussargiAnzors MekvabiašviliCraiova (Rumānija)13
Nika KvekveskiriLech (Polija)59
Gabriels SiguaBasel (Šveice)2
Giorgi KočorašviliLevante (Spānija-2)7
Sandro AltunašviliWolfsberger (Austrija)4
Otars KiteišviliSturm Graz (Austrija)36+2
Giorgi ČakvetadzeWatford (Anglija-2)24+8
UzbrucējiHviča KvarachelijaNapoli (Itālija)29+15
Saba LobjanidzeAtlanta United (ASV)36+3
Georgijs CitaišviliDinamo Batumi16+1
Zuriko DavitašviliBordeaux (Francija-2)34+6
Levans ŠengelijaPanetolikos (Grieķija)16+2
Georgess MikautadzeMetz (Francija)24+9
Giorgi KvilitaijaAPOEL (Kipra)37+6
Budu ZivzivadzeKarlsruher (Vācija-2)25+7

Pārbaudes spēles

KomandaPilsētaPretinieceRez.Vārtu guvēji
PortugāleLisabonaSomija4:2Diašs; Žota; Fernandišs x2
LisabonaHorvātija1:2Žota
AveiruĪrija3:0Fēlikss; Ronaldu x2
TurcijaBoloņaItālija0:0
VaršavaPolija1:2Jilmazs
ČehijaGrēdigaMalta7:1Barāks; Čitils x2; Jurāšeks D.; Jurāšeks M.; Lingrs; Černijs
HradecaZiemeļmaķedonija2:1Šiks; Barāks
GruzijaPodgoricaMelnkalne3:1Kiteišvili; Mikautadze; Zivzivadze

Grupas kalendārs

DatumsPilsētaSpēleLaiks

''Betsafe'' par izredzēm izkļūt no grupas, uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoef1Koef2Koef3
Portugāle1.041.448.25
Turcija1.285.0050.00
Čehija1.627.00150.00
Gruzija2.5515.00500.00

''Sportacentrs.com'' redakcijas prognozes

BalsotājsPortugāleTurcijaČehijaGruzija
Kristiāns Dilāns1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Ulvis Brože1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Arkādijs Birjuks1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Toms Mālmeisters1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Kārlis Justovičs1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Matīss Kučinsks1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Edmunds Novickis1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Rolands Eliņš1. vieta3. vieta2. vieta4. vieta
Agris Suveizda1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta
Vidēji1.002.562.563.89

"Euro 2024" apskati

GrupaKomandas
A grupaVācija; Skotija; Ungārija; Šveice
B grupaSpānija; Horvātija; Itālija; Albānija
C grupaSlovēnija; Dānija; Serbija; Anglija
D grupaPolija; Nīderlande; Austrija; Francija
E grupaBeļģija; Slovākija; Rumānija; Ukraina
F grupaTurcija; Gruzija; Portugāle; Čehija

  -3 [+] [-]

, 2024-06-13 12:27, pirms 5 dienām
Čehijai Sadileka vietā pieteikts Ševčīks.

  +3 [+] [-]

, 2024-06-13 13:28, pirms 5 dienām
H.E.N.R.Y. rakstīja: Čehijai Sadileka vietā pieteikts Ševčīks.
Ja komandā nav Nedved, Koller, Rosicky, Baros, Cech, tad pilnīgi vienalga, kāds ir Czech Republic sastāvs un sniegums.

     [+] [-]

, 2024-06-13 13:35, pirms 5 dienām
justovičs nolēmis trešo vietu nepiešķirt

     [+] [-]

, 2024-06-13 16:29, pirms 5 dienām
Autor varbūt Ronaldu spēlēs arī pasaules kausā tāpēc nevar teikt pēdējā deja.

  -1 [+] [-]

, 2024-06-13 18:38, pirms 5 dienām
Gruzija ir melnais zirdziņš, noteikti nepaliks 4. vietā

     [+] [-]

, 2024-06-13 20:09, pirms 5 dienām
Ja Portugāle vinnē EURO un Argentīna Copa America, tad būtu laba pēdējā deja gan Mesi, gan Ronaldo savstarpējs konfederāciju fināls. Bet nu mazas šanses ka tā

     [+] [-]

, 2024-06-13 21:35, pirms 5 dienām
Justoviča kungs - 2 komandas vienā grupā abas nevar palikt 4 vietā

     [+] [-]

, 2024-06-15 00:03, pirms 4 dienām
Tāpat beigsies uz soliņa, kad neviens vairs nelūgs dejot