Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Čīles izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Čīles izlasi
Čīles pretinieku bieds - uzbrucējs Umberto Suazo
Foto: AFP/Scanpix

Turpinu savu piezīmju blogu sēriju. Šobrīd kārta pirmajai Dienvidamerikas futbola izlasei - Čīli. Starp citu, līdz PK2010 sākumam jau krietni mazāk par divām nedēļām!

• Treneris Marselo Bjelsa futbolista karjeru savainojuma dēļ beidza jau pēc četru gadu spēlēšanas 25 gadu vecumā, lai nopietni pievērstos trenera karjerai. Trenēja klubus Argentīnā, Meksikā, tad atkal Argentīnā, tad Spānijā („Espanyol”), līdz 1998. gadā kļuva par Argentīnas izlases treneri. Viņa vadībā argentīnieši superpārliecinoši kvalificējās PK2002 finālturnīram – spēcīgajā Dienvidamerikas zonā spēļu bilance bija 13-4-1 (vārtu attiecība 42:15) un par veseliem 12 punktiem tika apsteigta tuvākā sekotāja Ekvadora, tomēr finālturnīrā tika piedzīvota milzu vilšanās – Argentīna netika pat ārā no grupas. Bjelsas vadībā argentīnieši zaudēja Anglijai (0:1), bet izšķirošajā mačā netika galā ar zviedriem (1:1), tādējādi nekvalificējoties 1/8 finālam (pirms finālturnīra Bjelsa bija paziņojis, ka Argentīnai tā būs liela neveiksme, ja... komanda neizcīnīs Pasaules kausu!). Neskatoties uz to, Bjelsam tika dota iespēja turpināt trenēt Argentīnu. 2004. gadā viņš triumfēja Atēnu olimpisko spēļu futbola turnīrā, taču tad viņš, nesagaidot PK2006, negaidīti pats pameta Argentīnas izlasi („Esmu noguris”). Visticamāk, viņam bija grūti tikt galā ar nemitīgo kritiku viņa virzienā. Trīs gadus viņš oficiāli neieņēma nevienu amatu, bet 2007. gadā kļuva par Čīles izlases galveno treneri. Un atkal Bjelsam padevies fantastisks Dienvidamerikas zonas kvalifikācijas turnīrs (pirms PK2010). Čīle viņa vadībā ieņēma 2. vietu, tikai par nieka vienu punktu atpaliekot no Brazīlijas. Par sešiem punktiem no Čīles atpalika, piemēram, Argentīna. Vienā no savstarpējiem mačiem Bjelsas Čīle pirmo reizi savā vēsturē uzvarēja Argentīnu (1:0), pēc kā tika atlaists Bjelsas tautietis Alfio Bazile, kura vietā amatā stājās Maradona.

• Čīle kvalificējusies PK finālturnīram pēc 12 gadu pārtraukuma. Čīlē Bjelsu vienkārši dievina, viņš tur ir tautas elks. Viņa vadībā Čīle īpaši uzlabojusi rezultātus izbraukumā (spēlē agresīvāk, nevis izteikti no aizsardzības). Bjelsam ļoti patīk spēlēt ar trim uzbrucējiem, spēlēt uzbrūkošu futbolu un paļauties uz jauniem spēlētājiem.

• Bjelsa nekad nesniedz ekskluzīvas intervijas vai kā tml. – pārsvarā viņš runā ar žurnālistiem tikai pēcspēles preses konferencēs. Toties tajās viņš atbild uz ikvienu jautājumu – ir bijušas trīs četru stundu ilgas preses konferences ar viņa līdzdalību.

• Vienā gadā par savu darbu izlasē Bjelsa saņem pusotru miljonu dolāru.

• Čīles izlases malējais pussargs Marks Gonzalezs (Maskavas „CSKA”) dzimis tieši DĀR, tikai vēlāk ar ģimeni pārceļoties uz Čīli. Jaunībā DĀR spēlējis arī regbiju un kriketu. Gonzalezs ļoti slavē Bjelsu: „Ar viņu spēlējam pavisam citādāk. Tagad katrā mačā spēlējam ar domu par uzvaru. Bjelsa ir perfekcionists!” Par grupu: „Visu cieņu Šveicei un Hondurasai, bet stiprākā grupas komanda ir Spānija. Godīgi sakot, mums būs grūti tikt 1. vietā grupā, taču centīsimies ieņemt vismaz 2. vietu. Citiem vārdiem – mums izšķirošie mači būs pret Šveici un Hondurasu.” Kā zināms, atlases ciklā Šveice bija arī Latvijas pretiniece (1:2 zaudējām viesos, Rīgā 2:2).

• Čīle ir vienā grupā ar Hondurasu. Pirmo trenē argentīnietis, otro – kolumbietis.

• Čīles izlases pamatvārtsargs un kapteinis ir Klaudio Bravo, kurš „Real Sociedad” sastāvā šosezon spēlēja tikai Spānijas 2. līgā - tiesa, klubs ir tuvu, lai nākamsezon atgrieztos spēcīgāko sabiedrībā. Par Bravo it kā interesējušās pat „Barcelona” un Madrides „Real” (kā par otro vārtsargu). Katrā ziņā mačā pret labi pazīstamajiem spāņiem Bravo būs ko nopūlēties. Bravo Spānijas 2. līgā pamanījies gūt vārtus ar soda sitienu - video. Varbūt ko līdzīgu Bravo atkārtos arī DĀR? Diez vai, jo izlasē ir tāds futbolists kā Matigols (lasi tālāk!).

• Pieredzējis un meistarīgs ir centra aizsargs Pablo Kontrerass (Grieķijas “PAOK”). Viņš izlasē debitēja jau 1999. gadā, 2000. gadā Atēnās tiekot pie olimpiskās bronzas. 2007. gadā “Copa America” Kontrerass kopā ar pieciem citiem izlases spēlētājiem iesaistījās konfliktā ar viesnīcas personālu, kuraprāt futbolisti bija piedzērušies, skaļi svinot izkļūšanu no grupas. Pēc šī incidenta pirmajā “play-off” mačā tika ciesta 1:6 sakāve pret Brazīliju… Toreiz Čīles Futbola federācija visus sodīja ar 10 spēļu diskvalifikāciju izlases rindās. Atskaitot Kontrerasu, no vaininiekiem DĀR būs arī Horhe Valdivija un Rodrigo Tello.

• Viens no izlases līderiem varētu būt „Sporting” uzbrūkošais pussargs Matiass Fernandezs, kura klubam Portugālē šosezon 4. vieta. Pāris gadus pavadījis un daudz spēlējis spēcīgajā spāņu „Villarreal”. Viņa māte ir argentīniete un tur Fernandezs arī dzimis. Tēvs – čīlietis. No Argentīnas uz Čīli Fernandeza ģimene pārcēlās, kad viņam bija četri gadi, taču vēl līdz tam kāds argentīnietis, Fernandezu ģimenes kaimiņš, redzot mazā Matiasa darbošanos ar bumbu, nosauca viņu par jauno Maradonu. PK2010 kvalifikācijas ciklā tehniskais Fernandezs guva četrus vārtus. Lūk, smuka video kompilācija no Fernandeza, saukta par Matigolu, meistarstiķiem: video.

• Uzbrukumā Čīles pretinieku bieds ir Umberto Suazo, kurš šajā sezonā uz īres tiesībām spēlēja „Real Zaragoza”. 2006. gadā viņš Čīles izlases sastāvā un starptautiskās klubu sacensībās pa gadu iesita 17 vārtus, kas bija labākais rādītājs togad visā pasaulē – par vieniem vārtiem Suazo apsteidza Pīteru Krauču. Savukārt PK2010 atlasē viņš guva 10 no Čīles izlases 32 vārtiem, divus no tiem arī vienā mačā pret Brazīliju (2:4, vienu vārtu video) un divus svarīgā izbraukuma uzvarā pār Venecuēlu (3:2). Suazo ir rezultatīvākais Čīles spēlētājs no aktīvajiem futbolistiem un 7. vietā visā vēsturē. Lai tiktu līdz leģendārajiem Marselo Salasam un Ivanam Zamorano (abi viņi pirmajās divās vietās) 29 gadus vecajam Suazo jāgūst vēl tikpat vārtu, cik jau ir. Runā, ka pirms nākamās sezonas viņš pāries uz „Newcastle”, kas atkarojusi vietu Anglijas Premjerlīgā.

• Šodien Čīle pārbaudes spēlē ar 3:0 uzveica Izraēlu, un tieši Suazo guva pirmos vārtus. Vairs čīlieši pārbaudes mačus nespēlēs. Pirmā cīņa finālturnīrā - 16. jūnijā pret Hondurasu.

Slavas mirklis

Līdz šim Čīle PK finālturnīros spēlējusi veselas septiņas reizes, bet parasti viss beidzās ātri, atskaitot lielisko turnīru 1962. gadā (nu labi, vēl 1998. gadā Francijā pēc trim neizšķirtiem grupā izdevās tikt līdz 1/8 finālam, kur ar 1:4 tika zaudēts nākamajai vicečempionei Brazīlijai). Šajā 1962. gadā Čīlei lielā mērā izdevās izmantot savas laukuma priekšrocības un Čīlē notiekošajā finālturnīrā izcīnīt 3. vietu, tātad bronzu. Grupā čīlieši zaudēja Rietumvācijai un ieņēma 2. vietu, kas nozīmēja, ka 1/4 finālā jātiekas pret draudīgo tā brīža Eiropas čempioni PSRS, kura savu grupu uzvarēja. Čīlei izdevās pārsteigt un pārspēt PSRS ar 2:1 (visi vārti pirmajā pusstundā). Vēlāk pusfinālā tika zaudēts Brazīlijai (tāpat kā 1998. gadā) ar 2:4, bet cīņā par bronzu uzveikta Dienvidslāvija ar 1:0. Video no Čīles - PSRS spēles, čīlieši gaišākajās formās.

Piezīmes par PK2010 izlasēm

Piezīmes
DĀR
ASV
Austrālija
Ziemeļkoreja
Vācija
Japāna

Ja pieņemam, ka Spānija noteikti tiek tālāk un Hondurasa netiek, kam dod priekšroku kā otrajai?

  • 81

  • 32


     [+] [-]

, 2010-05-31 20:30, pirms 14 gadiem
Čīlē nav nekā īpaša no spēlētājiem.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-31 20:35, pirms 14 gadiem
|Melnais zirdziņš.......

     [+] [-]

, 2010-05-31 21:14, pirms 14 gadiem
raishis rakstīja: |Melnais zirdziņš.......
Daudz tādu zirgu čempionātā bet diez vai Čīle arī ir starp tiem jo tomēr grupā būs ļoti smagi bet grupa laba

  +1 [+] [-]

, 2010-05-31 21:18, pirms 14 gadiem
Jankuks rakstīja: Čīlē nav nekā īpaša no spēlētājiem.
Viņiem ir daudz talantīgu spēlētāju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-05-31 21:44, pirms 14 gadiem
Es uzskatu, ka vinji vareetu ne tikai uzvareet Shveici, bet arii pakutinaat nervus spaanjiem ...

p.s

Neereaali labi raksti, paldies autoram.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-31 22:23, pirms 14 gadiem
Čile tada slidena komanda izskatas

Cepuri nost autoram vins tiešam ir centies