Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Dzimis, lai zaudētu? 16+

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

Kā trenējas uzvarētāji, atšķirībā no neveiksmes putniem? Jā, spēcīgs ķermenis ir sporta panākumu pamatā, un iedomāties, ka konkurētspēja ir sasniedzama ar viduvējiem fiziskiem rādītājiem, ir katastrofāla ilūzija!

Ja vien kādam sports nav līdzīgs galda spēlei vai virsuzdevums nav iepriecināt vienīgi savu vecmāmiņu, sportistam ir jākļūst fiziski daudz stiprākam, nekā varētu šķist. Stiprākam, nekā visi tuvākie konkurenti vai komandas biedri. Ja godīgi, trenēties “kā visiem” nemaz nav jēgas. Jo lielākā daļa neko ievērības cienīgu sportā nekad nesasniedz. Tad, kad sportistam šķiet, ka viņš ir sasniedzis spēka kalngalus, patiesībā viss tikai sākas!

Kurš staigā ar tetovējumu DZIMIS LAI ZAUDĒTU! uz krūtīm? Es tā kā nevienu neesmu redzējis. Taču attieksme pret treniņiem un neizpratne par sagatavošanos gan ir bieži novērojama. Runa ir par muskuļu spēka un cīpslu stingrības attīstīšanu, kas dod arī ievērojamu ātruma un eksplozivitātes uzlabojumu. Problēma ir tajā, ka daudzi sportisti nepārvar tā saucamo spēka, ātruma vai atsperīguma “plato”. Un progresa apsīkuma iemesli ir gan haotiska (uz labu laimi) fiziskā slodze, gan efektīvu treniņu organizēšanas spējas.

Pārvarēt šo barjeru nozīmē regulāri veltīt laiku īpašiem spēka un cīpslu attīstošiem treniņu posmiem. Tajos vingrinājumi tiek izpildīti īpašā režīmā un tehnikā. Perfektā tehnikā! Un ne tikai. Nepieciešams gan prast fokusēties vingrinājuma laikā, just un kontrolēt ķermeni, gan arī iemācīties domāt adekvātas stimulējošas domas tieši pirms vingrinājuma.
Cilvēka ķermenis var būt ļoti spēcīgs. Visa anatomija un struktūras – skelets, muskuļi, saites utt. ir ar milzīgu spēka un funkcionālo potenciālu. Un tikai sporta izglītotības trūkums un domāšanas paradumi liedz sasniegt sportā augstus rezultātus! Ja vien ir daudz-maz atbilstoša ģenētika.

Ir, protams, arī citi iemesli, kāpēc apstājas progress, taču nespēja iegūt stipru ķermeni ir dominējošais. Kā tas izpaužas praktiski? Pirmkārt jau bieži tiek veikta nebeidzama plejāde visvisādu “attīstošo” vingrinājumu, no kuriem liela daļa ir pilnīgi bezjēdzīgi. Tie paņem laiku, enerģiju un turklāt vēl tiek nepareizi izpildīti. Īpaši lielākās jauniešu grupās vai komandās.

Otrkārt, pat ja vingrinājumiem nav ne vainas, nereti tiek aizmirsts par fundamentālām lietām, kas ļoti efektīvi attīsta ķermeņa funkcionalitāti. Un man ļoti šķiet, ka pastāv pieaugoša tendence aizstāt šīs fundamentālās lietas ar iluzori efektīvajām apjoma slodzēm vai dīvaini-stilīgiem vingrinājumiem sarežģītos apstākļos, kas fiziski un morāli “nokauj” sportistu, bet patiesībā vajadzīgais efekts ir nulle. Un tas notiek tāpēc, ka kārtīgs treniņš ir par grūtu un gribas kaut ko izklaidējošu!

Fundamentālie (bāzes) vingrinājumi, atšķirīgi katrā vecuma grupā, ir galvenais minimālais sporta veida pamatu pamats. Parasti tie sastāda aptuveni 10% no slodzes apjoma un treniņu laika, ja vien tas nav izturības skrējiens un tamlīdzīgi cikliskie sporta veidi. Tad lūk, šie 10% tad arī ir jāizpilda ar vislabāko kvalitāti un fokusēšanos. Jo to reālais lietderīgums ir 90%.

Nerunājot par kustību tehniku un ģenētiku (un smadzenēm), stipras cīpslas ir lielākā vērtība sportistam. Treniņa slodze, kuras rezultātā sportists vienkārši tiek nodzenāts līdz baltām pelītēm, tās neattīsta. Arī gadiem ilga bezgala jauka uzturēšanās draudzīgā komandā neko negarantē. Veselam atlētam dot kaudzi tikai rehabilitējošus vingrinājumus ir noziegums. Kļūt par lokālo čempionu kādā modernā vai dīvainā kustībā ir vismaz pilnīgi lieki. Turklāt daudzi aizraujas ar vingrošanu vingrošanas pēc un pātrenējas.

Lai, nokļūstot spēcīgā starptautiskā konkurencē, tev nebūtu nožēlojamas sajūtas, kas esi dzimis tikai lai zaudētu - trenējies "ar galvu"!
Neatlaidīgi un regulāri vairāku gadu garumā attīsti galvenās spēka līnijas ķermenī. Tā tu izvairīsies no traumām un varēsi sportot ļoti ilgi. Lai noturētos kaut vai uz vietas, ir diezgan jāpiepūlas. Taču, lai uzveiktu acis pārgriezušo konkurentu, ir “jāēd zeme” divtik. Tā dara uzvarētāji!

Ja tu ceri uz panākumiem sportā, taču nekvalitatīvi trenējies, tev ir slinkums organizēties tiešām efektīvām fiziskām nodarbībām, un arī skolā tu mācies pavirši, baidos, ka tu savu nākotni veidosi, piemēram, lopkautuvē vai Hesburgerā (man ir aizdomas, ka abas šīs iestādes ir kaut kā saistītas). Un tava karjera šajās piemīlīgajās darbavietās varētu būt tikpat ilga, cik garš bija iepriekšējais teikums. Es, protams, nedaudz pārspīlēju…

Tici man, par nolaidīgu attieksmi pret savu profesionālo lietu es tev labākajā gadījumā teiktu – žēl!, bet tava mamma izmisumā tev noteikti iesviestu ar pannu.

  +9 [+] [-]

, 2016-02-16 08:04, pirms 8 gadiem
Šito Dinaburgas ģērbtuvē pie sienas jāpiesprauž, varbūt kāds aiz bezdarbības nejauši izlasa.

  -3 [+] [-]

, 2016-02-16 08:08, pirms 8 gadiem
praktiski esmu pliks kā koks - knapi varu savilkt galus kopā.

  -1 [+] [-]

, 2016-02-16 08:11, pirms 8 gadiem
Sākās baigi normāli, bet nu beigas rakstam kaut kādas dīvainas

  -1 [+] [-]

, 2016-02-16 08:53, pirms 8 gadiem
Šo izcilo treneri redzēju sporta manēžā vadot treniņu džinsos. Vai tā pienākas ekspertam kurš noliek visus sporta skolotājus un trenerus? Nēsmu strādājis skolā,bet zinot kādi bērni atnāk uz sporta skolu, nojaušu kas darās skolā...ar ko ir jācīnās sporta skolotājam. Varbūt pastrādā dažus gadiņus skolā...ko tad dziedāsi?

  -3 [+] [-]

, 2016-02-16 09:13, pirms 8 gadiem
Helmuts zin, pārējie neviens nezin!

  -1 [+] [-]

, 2016-02-16 10:37, pirms 8 gadiem
Ir sporta veidi, kur visu var sasniegt ar vidējiem fiziskiem rādītājiem- Kā piemēru minēšu skeletonu! Regulāri varbūt neuzvarēsi, bet līdz elitei vari tikt!
Droši, ka tiem OS čempioniem skeletonā- nevajadzēja izpildīt augstākos sporta normatīvus, pietika ka ikdienā veic fizisku darbu!

  +1 [+] [-]

, 2016-02-16 10:44, pirms 8 gadiem
rz#23 rakstīja: Šo izcilo treneri redzēju sporta manēžā vadot treniņu džinsos. Vai tā pienākas ekspertam kurš noliek visus sporta skolotājus un trenerus? Nēsmu strādājis skolā,bet zinot kādi bērni atnāk uz sporta skolu, nojaušu kas darās skolā...ar ko ir jācīnās sporta skolotājam. Varbūt pastrādā dažus gadiņus skolā...ko tad dziedāsi?
Es viņu "Dzīves krustcelēs" redzēju. Arī džinsās un ar tirgus cepuri. Vai tā pienākās sporta revolucionāram Latvijā?

  +2 [+] [-]

, 2016-02-16 10:45, pirms 8 gadiem
Labs.
Šito vajadzētu izlasīt visai Mārītes Lūses treniņgrupai.

  +4 [+] [-]

, 2016-02-16 10:50, pirms 8 gadiem
Nu galvenā doma ir skaidra. Neko jaunu jau nepateica. Galvenais ir SMAGS DARBS, kurš ir jāveic pareizi. Tā teikt, vari jau censties, bet bez smadzenēm Tev nekas nespīd.

  -4 [+] [-]

, 2016-02-16 11:06, pirms 8 gadiem
rz#23 rakstīja: Šo izcilo treneri redzēju sporta manēžā vadot treniņu džinsos. Vai tā pienākas ekspertam kurš noliek visus sporta skolotājus un trenerus? Nēsmu strādājis skolā,bet zinot kādi bērni atnāk uz sporta skolu, nojaušu kas darās skolā...ar ko ir jācīnās sporta skolotājam. Varbūt pastrādā dažus gadiņus skolā...ko tad dziedāsi?
Tas gan... Viena lieta ir privātie treniņi, kur strādā induviduāli ar kādu vai dažiem (kuri iet uz nodarbībām ar kkādu mērķi), bet pavisam citādāk ir skolas sporta nodarbības, kur kaudze ar jefiņiem.

  +5 [+] [-]

, 2016-02-16 11:16, pirms 8 gadiem
Promo rakstīja: Es viņu "Dzīves krustcelēs" redzēju. Arī džinsās un ar tirgus cepuri. Vai tā pienākās sporta revolucionāram Latvijā?
wtf? viņam visu laiku uzvalkā jāstaigā? vai varbūt treniņtērpā? ja nav pie kā piekasīties, tad piekasās pie ģērbšanās.. aizej pie viņa uz treniņu, ja vispār varēsi pieteikties, un tad gudri parunāsim te komentāros!

     [+] [-]

, 2016-02-16 11:30, pirms 8 gadiem
.............. rakstīja: wtf? viņam visu laiku uzvalkā jāstaigā? vai varbūt treniņtērpā? ja nav pie kā piekasīties, tad piekasās pie ģērbšanās.. aizej pie viņa uz treniņu, ja vispār varēsi pieteikties, un tad gudri parunāsim te komentāros!
Vairāk biju domājis, ka biju viņu redzējis "Dzīves krustcelēs". Par apģērbu tik tā, ietekmējoties no iepriekšējā komentāra, kur norādīja, ka viņš treniņus vada džinsās.

  +3 [+] [-]

, 2016-02-16 11:31, pirms 8 gadiem
Promo rakstīja: Es viņu "Dzīves krustcelēs" redzēju. Arī džinsās un ar tirgus cepuri. Vai tā pienākās sporta revolucionāram Latvijā?
Cik man zināms, tad Rodke ir filmējies arī vismaz 4 Ugunsgrēka sērijās. Cilvēkam diezgan daudzpusīgas intereses, nevis tikai štanga un treniņi. Arī vienai treneru rokasgrāmatai viņš ir līdzautors.

  +3 [+] [-]

, 2016-02-16 11:49, pirms 8 gadiem
Promo rakstīja: Vairāk biju domājis, ka biju viņu redzējis "Dzīves krustcelēs". Par apģērbu tik tā, ietekmējoties no iepriekšējā komentāra, kur norādīja, ka viņš treniņus vada džinsās.
tas ir ļoti apsveicami, ka cilvēks, lai uzlabotu savu publisko runu, lai iemācītos runāt kameru priekšā, izmanto TV projektus... Pamēģini pats kādreiz...
Kādēļ es te tā iedegos? Sekoju Helmuta rakstiem jau gadiem, saprotu, ka viņš spodrina sev spalvas, taču neraksta neko nepareizu un saskata problēmu, kurai piedāvā risinājumu. Viņš tiešām rubī fišku, atšķirībā no daudziem Un kādēļ gan viņā neieklausīties?

  +3 [+] [-]

, 2016-02-16 12:50, pirms 8 gadiem
Man liekas, ka mūsu sporta sabiedrībai ir ļoti vajadzīgi šādi nedaudz asi raksti .
Mazliet atgādina Klarksona stilu, kas man patīk !
Žēl, ka Sporta akadēmija neko tādu nevar nopublicēt . Vai tad treniņu teorijas un padagoģijas katedrai pilnīgi nav ko teikt tautai ?
Labs raksts, ko palasīt visiem nesertificētajiem treneriem, iesūnojušiem treneriem un tiem (ne)gudrīšiem, kuri trenējas uz savu galvu !

  +2 [+] [-]

, 2016-02-16 12:53, pirms 8 gadiem
flipsider rakstīja: Ir sporta veidi, kur visu var sasniegt ar vidējiem fiziskiem rādītājiem- Kā piemēru minēšu skeletonu! Regulāri varbūt neuzvarēsi, bet līdz elitei vari tikt!
Droši, ka tiem OS čempioniem skeletonā- nevajadzēja izpildīt augstākos sporta normatīvus, pietika ka ikdienā veic fizisku darbu!
Muļķības, starta ieskrējienā ir vajadzīgas ļoti stipras kājas, mugura un ahilleja cīpslas.

  +1 [+] [-]

, 2016-02-16 18:31, pirms 8 gadiem
Pēc tendenciozes es spriežu ka Rodke laikam būs bijis vismaz Porziņģa trenneris,idejas un domugraudi jau pareizi ,bet lūdzu rezultātus studijā.

     [+] [-]

, 2016-02-16 21:46, pirms 8 gadiem
Daud bla-bla-bla un neviena apraksta ar vingrinajumiem.

  +2 [+] [-]

, 2016-02-16 22:04, pirms 8 gadiem
sur rakstīja: Daud bla-bla-bla un neviena apraksta ar vingrinajumiem.
Konkrētiem vingrinājumiem notiek meistarklases. Tāda prakse ir arī citur pasaulē.

  -1 [+] [-]

, 2016-02-16 23:28, pirms 8 gadiem
treniņgrupā motivēti bērni, klasē - dažādi. Ideālā variantā, klasē nepieciešams palīgskolotājs, jo ir daudzi bērni ar dažādām iedzimtām problēmām. Treniņā - četri faktori - kas grib trenēties, talants, darbaspējas, gudrs treneris!

  -1 [+] [-]

, 2016-02-17 06:58, pirms 8 gadiem
Man arī patīk Rodkes kunga blogi un domas, bet gribētos uzzināt kādu uzvārdu, kuru viņš ir trenējis un protams kādi rezultāti!

  +2 [+] [-]

, 2016-02-20 14:52, pirms 8 gadiem
.............. rakstīja: tas ir ļoti apsveicami, ka cilvēks, lai uzlabotu savu publisko runu, lai iemācītos runāt kameru priekšā, izmanto TV projektus... Pamēģini pats kādreiz...
Kādēļ es te tā iedegos? Sekoju Helmuta rakstiem jau gadiem, saprotu, ka viņš spodrina sev spalvas, taču neraksta neko nepareizu un saskata problēmu, kurai piedāvā risinājumu. Viņš tiešām rubī fišku, atšķirībā no daudziem Un kādēļ gan viņā neieklausīties?
Man ir izkopēti viņa teksti par vingrinājumiem.
paldies, Helmut!