Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

H.Rodkes fiziskās sagatavotības skola - 6.daļa

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

H.Rodkes fiziskās sagatavotības skola - 6.daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Tā kā ikvienā skolā mācības sākas no pirmās klases, tā arī fiziskajā sagatavotībā ikvienā vingrinājumā sākam ar pirmo, visvieglāko līmeni. Jāapgūst pareiza tehnika, jāizveido dinamiskais stereotips, jānostiprina cīpslas, un tikai pēc tam varam pāriet augstākā līmenī, palielinot vingrinājuma izpildes ātrumu, sarežģītību, pievienojot papildus svaru un tamlīdzīgi.

Arī austrumu cīņu apmācība Japānas klosterī sākas no pirmā līmeņa, no galvas sakārtošanas, no pareizās attieksmes un cīņas filozofijas iemācīšanas. Un- ticiet man- pat šķietami visvienkāršākie un vieglākie fiziskie un kustību vingrinājumi ir pietiekami grūti, ja izpilda pareizi un pacietīgi. Šie vingrinājumi sportistam ar nopietnu un pozitīvu pieeju var dot ļoti, ļoti daudz viņa attīstībā.

Uzdod jautājumu Helmutam Rodkem!

1.vingrinājums

Izcelšanās uz pirkstgala uz 1 kājas. Labs treniņš pēdai un ikru muskulim. Akcents uz ātrāku pacelšanos, un 1 – 3 sekunžu pauzi augšējā pozīcijā. Nolaižoties lejā nav nepieciešams sasniegt maksimālu iestiepumu. Treniņā var izpildīt 1 līdz 4 piegājienus, un 5- 15 atkārtojumus katrā.

2.vingrinājums

Gurna jeb sēžas muskuļu treniņš. Šī kustība ir ļoti nozīmīga ikvienā sportā, kur strādā kājas. Labi attīsta jaudīgu atspērienu. Iesēžoties ir jāizliec muguras jostas daļa, lai labāk iestieptos augšstilba aizmugurējie muskuļi. Paceļoties akcentēti jāsavelk gurns, un jānotur sasprindzinājums vismaz½ sekundi, un pat līdz 3 sekundēm. Gurns nedaudz vērpjas. Jāizpilda vismaz 2 piegājieni pa 5 līdz 10 atkārtojumi. Šim vingrinājumam ir arī fantastiskas variācijas.

3.vingrinājums

Soļošana uz papēžiem labi trenē apakšstilba muskuļus, kas atceļ pēdu. Lai veikli pārvietotos vienlīdz svarīga ir gan pēdas fleksija, gan ekstenzija. Pirkstgali jātur maksimāli augstu- cik vien atļauj lokanība potītes locītavā.
Jāizpilda vismaz viens piegājiens, 20 līdz 60 soļi.

4.vingrinājums

Derēs sprinteriem, un visiem , kam ir sportā nepieciešamība kaut dažus soļu ātri paskriet, lai apsteigtu pretinieku, vai aizsniegtu bumbu. Šis palīgvingrinājums ļauj izprast, ko nozīmē sprintā strādāt priekšā/ griezt kāju priekšā. Efektīvāks atspēriens un apsteidzošais vēziens nodrošina ātrāku pārvietošanos, un mazāku enerģijas patēriņu. Pēda jāvelk uz augšu, cik augstu vien var, paceļoties uz otras kājas pirkstgala. Kad augstāk vairs nevar, pēdu izvirza uz priekšu, celi paceļot vismaz nedaudz virs gūžas locītavas. Ar grābjošu kustību pēdas priekšējo daļu nolaiž uz grīdas, un atkārto. Mans variants treniņā- 3 x 10 ar katru kāju.