Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Helmuts Rodke atbild - 21. daļa

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

Helmuts Rodke atbild - 21. daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Paldies cienījamajiem lasītājiem un jautātājiem! Atbildu uz jautājumiem, kas iesūtīti mana atvaļinājuma laikā.

Nezinams10:
Paldies par rakstiem par jaudu. Loti noderiigi, bet man buutu jautaajums par dozeesanu saadiem jaudas veicinaasanas vingrinaajumiem. Vai sadi specifiski vingrinajumi ir japilda starpsezonu periodaa, kad parasti sportisti apmeklee svaru zaales, lai uzlabotu speeku un mazinaatu potenciaalu traumaam sezonas laikaa? Vai tomeer juus iesakaat tos veikt regulaari starp aatruma vingrinaajumiem? Piemeeram, stadionaa skreisanas aatruma vingrinaajumiem, kaa papildus vingrinaajumus iesildiisanai. Juus arii paraadiijaat vairaakus vingrinaajumus savos videoblogos, daudzino tiem atbilst jaudas vingrinaajumiem, bet kaadi buutu tie vingrinaajumi, ko juus ieteiktu obligaati veikt, lai uzlabotu jaudu. Konkreeti mani interesee garo un videejo distancu skriesanaa, lai uzlabotu peedas efektivitaati skriesanas laikaa, t.i., samazinaatu laiku, kad taa pieskaras pie zemes un uzlabotu taas atspeeriena jaudu, lai skriesanas solis buutu garaaks. un veel viens jautaajums taa sakaraa: vai tam ir svariigi aatruma treninus aizvadiit speciaalaas vieglatleetu "naglenees" vai bezzolu skiresanas kurpees, kam nav nekaadas amortizaacijas un plus taas attiista labaaku skriesanas tehniku.

Starpsezonā, protams, jāsamazina intensitāte un asais darbs, bet mierīgākā režīmā ar vidējiem svariem ir ļoti ieteicams pastrādāt, it īpaši uz ikriem un hamstringiem. Bāzes darbs traumu profilaksei būs mēreni augošs spēka treniņš lēnā un vidējā režīmā. Galvenais - nepārtrenēties. Skrējējiem pēdas dinamika ir diezgan izšķirīga spēja, it īpaši finiša spurtā, kā arī enerģijas taupīšanas nolūkos kāju augšstilbos skrējiena laikā. Dinamiska pēda piedod milzumu kaifa un viegluma sajūtas skrējiena laikā, kā arī, protams, uzlabo rezultātu. Daudzus ātruma treniņus var mierīgi izpildīt arī normālās skriešanas krosenēs, taču jaudas vingrinājumiem ar svariem labāk derēs cietāka vai plānāka apavu zole. Tas lai samazinātu muskuļu reversīvās darbības laiku. Dažus vingrinājumus ikriem un pēdām jāizpilda zeķēs, vai basām kājām. Runājot par konkrētiem vingrinājumiem- to ir pārāk daudz, lai kādus konkrēti izceltu, galvenais, lai būtu slodze visām vajadzīgajām muskuļu grupām, it īpaši pēdām/ ikriem. Protams, spēka/ jaudas darbs jādara visu sezonu, tikai prātīgi jādozē treniņu procesā, un pirms sacensībām.

neznez:
Amatiera līmenī sportoju, spēlēju basketbolu/volejbolu, bet ir ļoti vājš leciens. Man interesē, kur es varētu (kur jūs ieteiktu) aiziet pie speciālista, kas varētu novērtēt manu pašreizējo sagatavotību + sastādīt treniņu plānu+vingrinājumus, kā arī pāris reizes "pastāvēt blakus" treniņa laikā, lai atstrādātu pareizu vingrinājumu izpildi. Es zinu, ka internetā ir pieejamas daudzas programmas un materiāli, bet vienmēr atduros pie jautājuma, kā novērtēt, vai tā programma ir par vieglu/grūtu priekš manas sagatavotības + vai izpildu visu pareizi. Turklāt dažādos materiālos arī nereti ir atšķirīgs un pat ļoti atšķirīgs info, attiecīgi nezinātājam grūti zināt kas ir pareizi un kas nē, un ar tādu puspārliecību par to ko dari arī negribas strādāt...

Lai sastādītu reāli vērtīgu treniņu programmu sportistam, trenerim viņš ir jāiepazīst. Pēc apm. 10 individuāliem treniņiem jau var runāt nodarbību plāna uzrakstīšanu konkrētam cilvēkam. Tāpēc gatavās programmas no tīmekļa ir tikai ideju aizņemšanās, viela pārdomām un kritiskai pieejai. Var, protams, pamēģināt, vērtīgākais tad būs personīgā pieredze. Runājot par konkrētiem treneriem- kas meklē, tas atrod.