Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Latiševs: "Spēles gaita neliecināja, ka briest tāda nesavaldīšanās"

Rolands Eliņš

Latiševs: "Spēles gaita neliecināja, ka briest tāda nesavaldīšanās"
Oļegs Latiševs asumu epicentrā. Foto: EPA/Scanpix

Latvijas basketbola tiesnesis Oļegs Latiševs, kurš vakardien tiesāja ULEB Eirolīgas skandalozo spēli starp Madrides "Real" un "Partizan" komandām, sarunā ar portālu Sportacentrs.com paskaidroja, ka pēc visu pārkāpumu fiksēšanas maču nevarēja pabeigt un tas noslēdzās ar tādu rezultātu, kāds bija tobrīd. Ja kaut vienai komandai būtu palicis par vienu spēlētāju vairāk, tad tiktu fiksēta tehniskā uzvara, norādīja pieredzes bagātais tiesnesis.

Eirolīgas ceturtdaļfināla sērijas spēle starp "Real" un "Partizan" komandām beidzās ar rezultātu 95:80 par labu Serbijas komandai, lai gan vēl bija jāizspēlē 1:40 minūte. Plašu asumu dēļ, kuros iesaistījās arī abu komandu rezervisti, gandrīz visiem spēles dalībniekiem tika fiksēti noteikumu pārkāpumi, kuru dēļ viņi tika izraidīti no spēles, attiecīgi maču nevarēja turpināt, paskaidroja Oļegs Latiševs, kurš bija viens no trim šīs spēles tiesnešiem.

"Kad bija saskaitīti visi pārkāpumi un fiksēti visi, kas no rezervistu soliņa izgāja laukumā un iesaistījās asumos, katrai komandai palika pa vienam spēlētājam, kurš bija tiesīgs iziet laukumā," teica Latiševs. "Tādos gadījumos spēle tiek noslēgta priekšlaicīgi. Protams, situācija būtu vēl interesantāka, ja rezultāts tobrīd būtu līdzvērtīgāks."

Šoreiz plaši asumi izvērtās spēles izskaņā, kad uzvarētājs tomēr jau bija praktiski skaidrs - atspēlēt 15 punktus 100 sekundēs nav nereāli, bet ārkārtīgi grūti gan. Taču teorētiski šādi asumi un tik plašas diskvalifikācijas varēja notikt arī, piemēram, spēles otrajā minūtē, kad rezultāts ir 4:2 vienas komandas labā, un teorētiski tas nozīmētu, ka tāds rezultāts arī paliek kā gala rezultāts, norādīja Latiševs.

Tāpat viņš paskaidroja, ka šoreiz katrai komandai palika tikai viens laukumā iziet tiesīgs spēlētājs, kamēr spēles turpināšanai nepieciešami vismaz divi. Ja, piemēram, "Real" šajos asumos būtu savaldījušies un savās vietās palikuši divi spēlētāji, tad teorētiski sanāktu tā, ka Madride var turpināt spēli, bet "Partizan" ne, un tad "Real" saņemtu tehnisko uzvaru. "Taču šis nebija tas gadījums, šoreiz abas komandas palika bez minimālā spēlētāju skaita," teica Latiševs.

"Protams, mums, tiesnešiem, nepatīkami, ka spēle netika pabeigta līdz galam, par to palikusi škrobe. Bet šoreiz mums nemaz nebija vietas interpretācijai, un neko citu nolemt nemaz nevarējām," teica Latvijas basketbola tiesnesis.

Latiševs gan izteicās, ka spēles pirmās 38 minūtes nepavisam nav bijušas īpaši grūtas no tiesāšanas viedokļa: "Tā noteikti nebija manas tiesneša karjeras smagākā spēle, tiesa, pirmā, ko neizdevās nospēlēt līdz galam. Spēles laikā arī nebija tādas sajūtas, ka te ir bumba ar laika degli - vispār nekas ne no "Real", ne no "Partizan" komandas neliecināja, ka viss beigsies ar tādiem asumiem un tādu nesavaldīšanos."

Šovakar Eirolīgas vadība paziņoja par disciplīnārsodiem par šo spēli - 50 tūkstošu eiro sods katrai komandai un diskvalifikācijas četriem spēlētājiem. Šajā sakarā Latiševs piesauca piemēru no Nacionālās basketbola asociācijas, kur noteikumi paredz konkrētas diskvalifikācijas spēlētājiem, kuri atstāj tehnisko zonu neatļautos brīžos: "Tad arī ir lielāka atbildība par sevi un arī saviem komandas biedriem."

Kopumā situāciju Latiševs raksturoja kā, protams, nepatīkamu, norādot uz spēlētāju nespēju savaldīties. Viņš piekrita, ka tā vairs nebija normāla spēles epizode un attiecīgi arī viņam bija jāveic darbības ārpus standarta tiesneša pienākumiem. Latiševs bija vienīgais tiesnesis, kurš bija notikumu tiešā epicentrā un centās fiziski nošķirt iekarsušos spēlētājus, kuri apmainījās sitieniem un cīņu sporta paņēmieniem. "Laikam vienkārši ieslēdzās kaut kāds instinkts," sacīja Latiševs par mēģinājumiem izšķirt asumos iesaistītos spēlētājus. "Man pašam nekas nenotika, viss kārtībā."

     [+] [-]

, 2023-04-28 19:59, pirms gada
Nenoskatījos spēli līdz galam, bet es kaut kur nepiekritīšu Latiševam, pirmos uzplaiksnījumos saskatīju no Decka puses, kad viņš kādā spēles epizodē ar atvēzienu uzsita pa rokām. Tur bija skaidri redzams, ka mērķis nospēlēt netīri.
Un vispār cik es sekoju līdzi sportam, tad spāņi, argentīnieši nemāk zaudēt, viņi ir pārāk emocionāli

     [+] [-]

, 2023-04-28 20:55, pirms gada
Noskatījos visu spēli un nepiekritu. Visu ceturto ceturtdaļu bija vērojams ka spāni iet āra no rāmjiem - kliedz tiesnešiem virsu nesodīti. Ja tiktu iedotas pāris tehniskas piezīmesyy, spēlētāju pietiktu. Bet tiesnešiem bija gruti lielajam supernozimigajam Real tieši pasu majas Madridē iedot bietē. Sērija draudēja -2, lielais super valis var izkrist un netikt F4, ai jai jai un svilpes klusēja. Nav jau pirmā reize Latisevam un ne tikai viņa. Spele Panathinaikos pret Zalgiris bija krimināla.

     [+] [-]

, 2023-04-28 22:26, pirms gada
Nepiekrītu Latiševam,viņiem spēlē negāja un viņi bija uzvilkušies,mētāja replikas tiesnešiem. Provocēja. Nesaprasta spēlē noveda pie tā.

     [+] [-]

, 2023-04-28 22:56, pirms gada
Šis atgadījums droši vien varētu negatīvi ietekmēt Latiševa turpmāko karjeru?

  -1 [+] [-]

, 2023-04-28 23:00, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Šis atgadījums droši vien varētu negatīvi ietekmēt Latiševa turpmāko karjeru?
nekādi neietekmē

  -2 [+] [-]

, 2023-04-28 23:14, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Šis atgadījums droši vien varētu negatīvi ietekmēt Latiševa turpmāko karjeru?
Viņš bija tas,kas vēlējās kaut ko vērst par labu,kur pārējie novēroja apkārtni.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-28 23:31, pirms gada
marta rakstīja: Viņš bija tas,kas vēlējās kaut ko vērst par labu,kur pārējie novēroja apkārtni.
Bet viņs bija arī tas, kuram vajadzēja vispār nepieļaut šādus asumus.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-28 23:51, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Bet viņs bija arī tas, kuram vajadzēja vispār nepieļaut šādus asumus.
Viņam vajadzēja vilkt Real?
Tak spānis vienkārši neprata zaudēt!

     [+] [-]

, 2023-04-29 08:31, pirms gada
marta rakstīja: Nepiekrītu Latiševam,viņiem spēlē negāja un viņi bija uzvilkušies,mētāja replikas tiesnešiem. Provocēja. Nesaprasta spēlē noveda pie tā.
Real visu sezonu tādi ir

     [+] [-]

, 2023-04-29 12:21, pirms gada
Kungi, stulbi neticēt tik pieredzējūšajam teisniesim. Acimredzami ka viņam taisnība- NEBIJA sagaidam ka pēkšņi tik smagi uzsprāgs situācija.

Bet, manuprāt, Real ļoti viegli tikuši galā!

     [+] [-]

, 2023-04-29 14:34, pirms gada
O sport, tu esi miers... 🤩

     [+] [-]

, 2023-04-29 14:37, pirms gada
Varētu tas notikt spēlē Prometejs pret CSKA....

     [+] [-]

, 2023-04-30 19:13, pirms gada
erred rakstīja: Varētu tas notikt spēlē Prometejs pret CSKA....
Prometejs nākošgad spēles Eurocup