Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: Latvijas futbola klubi Eirokausos – kas, kur un kā?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: Latvijas futbola klubi Eirokausos – kas, kur un kā?
Šodien cīņas Eirokausos sāks arī "Riga" un "Liepāja" - foto no abu komandu dueļa Virslīgā. Foto: Zigismunds Zālmanis, Riga FC

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Lielo futbola līgu un izlašu spēļu starpsezonā nedalītu uzmanību var baudīt Latvijas futbola klubi, kas sagaidījuši savu lielo iespēju – dalību Eirokausu turnīros. Nezinātājam varētu šķist, ka Latvijas čempionvienība RFS, kas jau sākusi cīņas Čempionu līgā, nonākusi vienā turnīrā ar “Manchester City” un “Real Madrid”, taču līdz dueļiem ar Eiropas grandiem vēl tāls ceļš ejams. Kādi vispār ir Eirokausu turnīri, kuros piedalās Latvijas komandas, kāda ir to izspēles kārtība un cik kvalifikācijas kārtas jāpārvar līdz pamatturnīram – par to sīkāk šajā špikerī.

Turnīri

UEFA ietvaros, kas ir futbolu pārraugošā institūcija Eiropas reģiona valstīs, risinās trīs starptautiski klubu turnīri (Eirokausi), kuros piedalās UEFA dalībvalstu čempionātu komandas – Čempionu līga (ČL), Eiropas līga (EL) un Konferences līga (KL).

Prestižākais turnīrs, protams, ir Čempionu līga, kurā sacenšas valstu čempionātu uzvarētāji [bet ne tikai]. Tālāk seko Eiropas līga, kuras dalībnieku loku veido Čempionu līgas kvalifikācijas kārtas nepārvarējušās komandas, bet jaunākajā no šiem turnīriem – pērn aizsāktajā Konferences līgā - startē abu pārējo turnīru kvalifikācijas kārtu zaudētāji, kā arī komandas, kas valstu čempionātos finišējušas aiz pirmās vietas.

Katras UEFA dalībvalsts klubiem tiek piešķirts attiecīgs dalības vietu [kvotu] skaits katrā turnīrā, balstoties uz UEFA koeficienta reitingu. Tas tiek noteikts, ņemot vērā katras valsts vadošā futbola čempionāta [Latvijas gadījumā – “Optibet” Virslīgas] klubu sekmes Eirokausu turnīros – jo labāki rezultāti, jo augstāks koeficients un vairāk kvotu klubiem. Piemēram, reitinga pirmajam četriniekam - Anglijai, Spānijai, Vācijai un Itālijai - jau ir garantētas vietas Čempionu līgas grupu turnīrā labākajām četrām aizvadītās sezonas komandām šo valstu augstākajās līgās.

Latvija šajā reitingā ieņem 38. vietu starp 55 dalībvalstīm, un mūsu klubiem ceļš līdz grupu turnīram sākas no pašas apakšas – kvalifikācijas kārtām. Eirokausos šosezon startē četras Latvijas komandas, kas šādā secībā arī noslēdza pagājušo Virslīgas sezonu – čempionvienība RFS, tālāk “Valmiera”, “Liepāja” un “Riga”. Turpinājumā – sīkāk par katra turnīra izspēles kārtību un Latvijas komandu dalību.

Latvijas klubu kalendārs Eirokausos

Pirmā kvalifikācijas kārta

LīgaDuelis1. spēle2. spēle
ČLHJK (Somija) - RFS1:012.07.
KLGjilani (Kosova) - Liepāja07.07.14.07.
KLDerry City (Ziemeļīrija) - Riga07.07.14.07.

Otrā kvalifikācijas kārta

LīgaDuelis1. spēle2. spēle
KLArarat (Armēnija)/Shkendija (Ziemeļmaķedonija) – Valmiera21.07.28.07.

Čempionu līga – RFS

Kā pagājušās sezonas “Optibet” Virslīgas uzvarētāja, RFS nopelnīja vietu Čempionu līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā. Šajā stadijā turnīru uzsāk vēl 29 komandas, kas kopā tiek sadalītas trīs grupās pa desmit, bet vēlāk – piecās izsētajās (ar augstāku UEFA klubu reitingu) un piecās neizsētajās, no kurām izlozē tika noteikti pirmās kvalifikācijas kārtas pāri.

RFS kā neizsētā komanda pretiniekos saņēma Somijas čempionvienību Helsinku HJK. Komandas aizvada pa vienai spēlei mājās un viesos. Labākā komanda, skaitot rezultātu divu spēļu summā, iekļūst nākamajā kārtā. Ja otrās spēles pamatlaika beigās rezultāts pa abiem mačiem kopā ir neizšķirts, otrajā spēlē seko papildlaiks un 11 metru pēcspēles sitienu sērija. Jāatgādina, ka spēkā nav iepriekš pielietotais kritērijs par izbraukumā gūto vārtu skaitu. Līdz ar to pirmajā mačā piedzīvotais minimālais zaudējums viesos (0:1) rīdziniekiem vēl atstāj gana labas izredzes mājās situāciju labot.

Ierastā kārtība paredz, ka pirmās ČL kārtas zaudētāji pārceļas uz Konferences līgas otro kārtu, taču izlozē tika noteikti arī divi “veiksmīgo zaudētāju” pāri, no kuriem viens bija arī RFS un HJK – šajā duelī zaudējusī komanda Eirokausu cīņas turpinās Konferences līgas kvalifikācijas trešajā kārtā.

Izspēles kārtība, nosakot pārus izlozes rezultātā un uzvarētājus divu spēļu summā ir spēkā arī pārējās kārtās. Lai sasniegtu Čempionu līgas grupu turnīru un pievienotos Eiropas futbola grandiem, RFS teorētiski būtu jāpārvar trīs kvalifikācijas un noslēdzošā – “play-off” - kārta. Izloze jau veikta arī ČL otrajai kārtai, kur rīdziniekiem uzvaras gadījumā būtu jāspēkojas ar Čehijas čempioni Viktorijas “Plzen”.

Konferences līga – “Valmiera”, “Liepāja” un “Riga”

60 komandu vidū cīņu par iekļūšanu Konferences līgas grupu turnīrā pirmajā atlases kārtā šodien sāks arī “Liepāja” un “Riga”. Arī KL kvalifikācijas kārtās izspēles kārtība ir vienāda ar ČL – komandas izlozē tiek sadalītas pa pāriem, kas uzvarētāju noskaidro divu spēļu summā. Liepājnieki un rīdzinieki pirmās kārtas izlozē bija starp izsētajām vienībām [ar augstāku UEFA klubu reitingu] – “Liepāja” pretiniekos saņēma Kosovas līgā ceturtajā vietā finišējušo “Gjilani” vienību, bet “Riga” tiksies ar “Derry City”, kas šo pašu vietu ieņēma Īrijas čempionātā [ziemeļīru klubs, kas spēlē Īrijas līgā].

Pirmās kārtas dueļu uzvarētāji iekļūst otrajā kārtā. Zaudējot kādā no ČL vai EL kārtām, komanda pārceļas uz attiecīgo nākamo zemāko turnīru hierarhijā, bet katras KL kārtas zaudētājiem spēles Eirokausos līdz ar to ir noslēgušās. Otrā virzienā šis princips nestrādā – proti, pārvarot kādu kārtu Eiropas līgā, komanda nevar pārcelties uz Čempionu līgu.

Ja izdosies pārvarēt “Gjilani” barjeru, “Liepāju” otrajā kārtā gaidīs Bernes “Young Boys” pārbaudījums (#3 Šveicē), bet “Riga” otrajā kārtā iespējama tikšanās ar Slovākijas vicečempiones “Ružomberok” un Lietuvas bronzas medaļnieces Kauņas “Žalgiris” pirmās kārtas dueļa uzvarētāju.

Otrajā kārtā savu dalību Konferences līgā uzsāks futbola klubs “Valmiera”. Pēc ierastās kārtības KL otrās kārtas kvota pienāktos Latvijas kausa ieguvējai, taču, tā kā RFS uzvarēja gan Latvijas kausa, gan Virslīgas turnīros, kvota pārgāja pērnās sezonas Virslīgas vicečempiones “Valmieras” rīcībā. Par valmieriešu pretiniekiem kļūs uzvarētāji Ziemeļmaķedonijas čempionāta trešās vietas ieguvējas “Shkendija” un “Ararat” (#4 Armēnijā) futbolistu duelī pirmajā kārtā.

Arī Konferences līgā līdz grupu turnīram jāpārvar trīs kvalifikācijas un viena play-off kārta.

Eiropas līga

Eiropas līgas kvalifikācijā piedalās komandas, kas izkritušas Čempionu līgas otrajā kārtā, kā arī ranga labāko 17 valstu ne-čempionu komandas. Līdz ar to no Latvijas komandām ceļš uz Eiropas līgu iespējams būtu tikai RFS, zaudējot ČL otrajā kārtā – šajā gadījumā komanda pārceltos uz EL trešo kārtu. Ja piedzīvots zaudējums tajā, seko pārcelšanās uz pēdējo Konferences līgas kārtu - play-off. Pēc skaita Eiropas līgā kvalifikācijas kārtas gan ir divas – trešā [jo EL kvalifikācija sākas, kad noskaidrotas komandas, kas izkritušas otrajā ČL kārtā] un play-off.

”Ventspils” Eiropas līgā un “Riga” neizmantotā iespēja

Tieši Eiropas līga līdz šim ir vienīgais no Eirokausu turnīriem, kuros kādai Latvijas komandai ir izdevies iekļūt pamatturnīrā. 2009./10. gada sezonā to paveica “Ventspils” futbolisti, kas aizcīnījās līdz Čempionu līgas play-off kārtai - tajā divu spēļu summā tika atzīts “Zurich” pārākums, taču nopelnīta vieta EL grupu turnīrā. Ventspilnieki pa reizei spēlēja neizšķirti gan ar Berlīnes “Hertha”, gan Lisabonas “Sporting”, gan “Heerenveen”, izslēgšanas cīņām nekvalificējoties.

Pērn ļoti tuvu iekļūšanai Konferences līgas grupu turnīrā bija tā brīža Virslīgas čempionvienība “Riga”, kuras cerībām svītru pārvilka bēdīgi slavenais zaudējums Gibraltārā. Rīdzinieki Čempionu līgas pirmajā atlases kārtā divu spēļu summā piekāpās Zviedrijas “Malmo” (1:2), pārceļoties uz Konferences līgu. Otrajā un trešajā kārtā izdevās pārvarēt Ziemeļmaķedonijas “Shkendija” (3:0) un Maltas “Hibernians” (4:2), bet play-off kārtā atzīts Gibraltāra “Lincoln Red Imps” pārākums (2:4), paliekot bez grupu turnīra.

Protams, Eirokausu grupu turnīra sasniegšana ir sportisko mērķu un prestiža jautājums, taču šāds panākums sniedz arī krietnu finansiālo ieguvumu – piemēram, Čempionu līgā par grupu turnīra sasniegšanu komandai pienākas 15,64 miljonu eiro prēmija. Tāpat zemākas naudas balvas tiek pasniegtas arī par katras kvalifikācijas kārtas sasniegšanu.

Izmantotie resursi:
https://www.uefa.com/uefachampionsl...
https://www.uefa.com/nationalassoci...
https://www.uefa.com/nationalassoci...
https://editorial.uefa.com/resource...
https://www.uefa.com/uefaeuropaconf...
https://www.uefa.com/uefaeuropaleag...
https://www.uefa.com/uefaeuropaleag...
https://editorial.uefa.com/resource...