Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Svānai šogad jau ceturtā uzvara, Juhauga knapi tiek trijniekā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Svānai šogad jau ceturtā uzvara, Juhauga knapi tiek trijniekā
Linna Svāna. Foto: EPA/Scanpix

Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā Falunā sievietēm 10km klasiskajā stilā ar masu startu, kas pēdējos gados bija vienas aizraujošākajām slēpošanas sacensībām sieviešu konkurencē, uzvaru spraigā cīņā izcīnīja kopš „Tour de ski” vēl nestartējusī Linna Svāna, kamēr pasaules vadošā slēpotāja Terēze Juhauga tikai knapi izvairījās no palikšanas ārpus trijnieka distancē, kur starp labākajām trim pēdējo sešu gadu laikā viņa nav bijusi tikai divas reizes.

Sievietēm arī nedaudz pamainījās sastāvs, tiesa, atšķirībā no vīriešiem vakardienas godalgotajiem trijniekam startējot arī šodien. Zviedrijas sastāvu papildināja šosezon klasiskā stila distances ar masu startu uzvarētāja Linna Svāna un Emma Riboma, somietes cerēja uz labus rezultātus klasikā uzrādošo Johannu Matintalo, savukārt norvēģi ļāva atpūsties vakardienas 4.vietas ieguvējai, Olimpiskajai čempionei Ragnhildai Hāgai, kuru slēpošanas līdzjutēji varēja redzēt Madonā Skandināvijas kausā 2013.gadā. Vakardienas kritienā roku satraumēja Natālija Ņeprajeva (iespējams, secen ies pasaules čempionāts – aut.piez.), kas padarīja vēl sliktāku situāciju tā jau novājinātajā Krievijas izlasē, kur no traumas atgūstas Rukas minitūres otrās vietas ieguvēja un grūti izskaidrojamo straujo progresu tikko pēc bērna piedzimšanas parādījusī Tatjana Sorina un „Tour de ski” 12.vietā pabeigusī Alise Žambalova.

Vakardienas palikšana otrajā vietā bija saniknojusi Terēzi Juhaugu, taču, lai arī kā centās pēdējo gadu pasaules labākā slēpotāja, viņai atrauties no grupas neizdevās, jo konkurentēm labāk slīdēja slēpes nobraucienos. Līdz ar to par prieku slēpošanas līdzjutējiem Juhauga, kā ierasts, nepameta grupu ap kādu pusotro kilometru, atstājot pārējās cīnīties par otro vietu, tādējādi arī Norvēģijas izlases klātbūtnē sieviešu slēpošanas sacensībām paliekot daudz interesantākām.

Pēdējā kilometrā bija skaidrs, ka Juhauga paliks bez uzvaras otro dienu pēc kārtas un ka visticamāk pie kārtējā panākuma tiks pēc „Tour de ski” gan Lahti posmu, gan vakardienu izlaidusī Linna Svāna, kura ir pagājušās un arī šīs sezonas labākā sprintere (tas nekas, ka viņa nav pirmā sprinta kopvērtējumā, jo izlaidusi vairākus posmus, bet visos trijos savos startos sprintā šosezon ir uzvarējusi –aut.piez.), bet kura ir pierādījusi sevi arī kā lielisku klasiskās distances ar masu startu veicēju. Tā arī notika, un Svāna bija spēcīgākā distances pēdējos metros, izcīnot karjeras astoto uzvaru.

Krievu līdzjutējus, pakāpjoties beigās uz otro vietu, iepriecināja „Tour de ski” vicelīdere Jūlija Stupaka, kura tūres laikā janvāra sākumā izcēlās ar uzvaru un vienu otro vietu klasikas distancē. Ļoti tuvu savai trešajai godalgotajai vietai bija Vācijas izlases līdere Katrīna Henniga, kurai pietrūka 0,2 sekundes līdz trijniekam, ko noslēdza Juhauga. Līdz ar to maz trūka, lai Terēze paliktu ārpus trijnieka, kas pēdējo reizi distancē bija pieredzēts 2020.gada janvārī, kad viņa ieņēma 4.vietu 10km klasikā. Juhaugai arī paveicās, ka kilometru līdz finišam nokrita pēdējo 25 dienu laikā stabilitāti rādošā Eba Adersone, jo ļoti ticams, ka zviedriete varēja izstumt titulēto norvēģieti no trijnieka. Starp citu, pēdējo reizi, kad Juhauga divus startus pēc kārtas neuzvarēja distancē, bija tajā pašā „Tour de ski” 2020.gada janvārī

Trešo reizi desmitniekā iekļuva un savu labāko rezultātu karjerā ar 5.vietu sasniedza Jana Kirpičenko, parādot, ka Krievijas izlasē spēcīgu slēpotāju soliņš nav īss. Pirmo reizi sešiniekā klasikā pasaules kausos iekļuva norvēģu juniore Helēna Fossesholma. Un kā jau to varēja sagaidīt, tad šodien klasikā tik labi nesekmēsies vakardienas uzvarētājai Džesikai Diginsai, kurai tomēr slidsolis ir labāks, bet arī 7.vieta šādā līdzīgā cīņā ir labs rezultāts pasaules kausa līderei.

Pēc šīsdienas starta 33.vietā pasaules kausa kopvērtējumā atrodas Patrīcija Eiduka, bet distances ieskaitē mūsu slēpotāja joprojām turas Top30, kas divus posmus no pieciem, kuros ir bijušas distances sacensības, izlaidušajai slēpotājai no Vecbebriem ir teicams panākums.

Pasaules kausa 6. posms, 10km klasiskajā stilā ar masu startu sievietēm, Faluna (Zviedrija), 61 dalībniece

V.SportisteValstsRezultāts
1.Linna SvānaZviedrija25:57.1
2.Jūlija StupakaKrievija+0.4
3.Terēze JuhaugaNorvēģija+0.9
4.Katrīna HennigaVācija+1.1
5.Jana KirpičenkoKrievija+1.5
6.Helēna Marija FossesholmaNorvēģija+7.7
7.Džesika DiginsaASV+8.3
8.Heidi VengaNorvēģija+8.8
9.Frīda KarlsoneZviedrija+9.6
10.Eba AndersoneZviedrija+12.9

Pasaules kausa kopvērtējums sievietēm

V.SportisteValstsPunkti
1.Džesika DiginsaASV1142
2.Jūlija StupakaKrievija904
3.Rozija BrenanaASV867
4.Eba AndersoneZviedrija861
5.Tatjana SorinaKrievija780
6.Natālija ŅeprajevaKrievija727