Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Klēbo pārliecinoši uzvar sprintā, Boļšunovs pirmo reizi nepārvar kvalifikāciju

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Klēbo pārliecinoši uzvar sprintā, Boļšunovs pirmo reizi nepārvar kvalifikāciju
J.H.Klēbo. Foto: AFP

Slavenajā Zviedrijas slēpošanas centrā Falunā pasaules kausa 6.posmā distanču slēpošanā vīriešiem sprintā klasiskajā stilā finālā pārliecinoši ātrākais bija norvēģis Johannes Hesflots Klēbo. Tikmēr negaidīts pārsteigums notika kvalifikācijā, kur kritienu piedzīvoja iepriekšējo divu dienu uzvarētājs Aleksandrs Boļšunovs no Krievijas, uzrādot vien 46.laiku (+11,64 sek.) un pirmo reizi karjerā pasaules kausa posmos sprintā neiekļuva trīsdesmitniekā.

Ja sievietēm iepriekšējās divas dienas distances sacensībās Falunā katru reizi bija sava uzvarētāja, tad vīriešiem abas dienas, kaut arī ļoti sīvā cīņā, tomēr nepārspēts palika pasaules kausa līderis Aleksandrs Boļšunovs. Kaut arī šogad Falunā nav ierastā minitūre, tomēr Krievijas izlases līderis varēja pacensties sasniegt ko citu – kļūt par absolūto šī posma uzvarētāju, proti, iegūstot pirmo vietu arī trešajā dienā un neļaujot nevienam citam šogad Falunā tikt pie augstākā panākuma. Starp citu, Krievijas izlases vadošais slēpotājs šosezon ir izcīnījis daudzas pirmās vietas distancē, bet sprintā pie uzvaras no novembra beigām vēl nebija ticis (domāts individuālais sprints – aut.piez.). Neviens nešaubās par Boļšunova vispusību un ļoti labajām sprintera dotībām, jo viņš ļoti bieži tiek fināla sešiniekā, šogad to paveicot visos sprintos, bet uzvara viņiem šajā disciplīnā ir tikai viena – 2018.gada novembrī Rukā, un turklāt tā iegūta tikai un vienīgi Johannesa Klēbo paviršības un nevajadzīgas atslābināšanās dēļ finiša taisnes pēdējos metros.

Nenoliedzami, ka Krievijas līdzjutēji un arī šo izlasi citās valstīs atbalstošie vēlējās Boļšunova trešo uzvaru šajā nedēļās nogalē, kamēr lielais vairums slēpošanas sekotāju, ņemot vērā krieva rupjo izgājienu pirms nedēļas Lahti pret somu slēpotāji Jonu Meki, ļoti gribēja, lai Zviedrijas vēsturiskajā slēpošanas centrā pirmo vietu beidzot izcīna kādas citas valsts pārstāvis. Vīriešiem šosezon līdzšinējos piecos sprintos ir bijuši trīs dažādi uzvarētāji – itālis Federiko Pellegrīno trīs reizes un norvēģis Ēriks Valnes ar zviedru Oskaru Svensonu pa vienai. Līdz ar to vīriešiem bija identiska situācija kā sievietēm, proti, divi pa vienai uzvarai un viens ar trijām. Pellegrīno tiek finālos klasikas sprintos, taču daudzās uzvaras viņš ir izcīnījis brīvajā stilā, tāpēc galveno favorītu vidū šodien tika pieskaitīti norvēģi (Valnes, Klēbo, Iversens) un krievi (Boļšunovs, Retivihs).

Ja ne piedzīvotais kritiens, tad bez šaubām Boļšunovs pārvarētu kvalifikāciju un tiktu trīsdesmitniekā uz ceturtdaļfinālu. Tā bija pirmā reize, kad krievu līderis savā četru gadu karjerā pasaules kausa posmos netika sprinta ceturtdaļfinālā. Savukārt kopumā ārpus trīsdesmitnieka Boļšunovs palika ceturto reizi, iepriekšējo piedzīvojot pirms 25 mēnešiem. Taču visticamāk Boļšunovs kvalifikācijā tik un tā piekāptos Joni Meki beigās par mata tiesu palika aiz pusfināla 13.vietā – aut.piez.), kurš uzrādīja otro laiku, zaudējot vien norvēģim Ērikam Valnesam. Līdz ar to somam jebkurā gadījumā izdevās revanšēties Aleksandram Boļšunovam un pieklusināt krievu līdzjutējus, kuri iepriekšējās divas dienas bija jūsmojuši un izaicinoši prasījuši, kur tad tas nezināmais soms esot, kamēr viņējais tikai uzvarot.

Līdz finālam nekas pārsteidzošs nenotika. Izšķirošajā braucienā ātrākais no visiem bija Klēbo, izcīnot uzvaru pēc divu mēnešu pārtraukuma. Tādējādi savstarpējā duelī ar Boļšunovu palielinot pārsvaru līdz 4:2. „Tour de ski” klasikas sprintā uzvarējušais Oskars Svensons finišēja otrais, otro reizi karjerā tiekot trijniekā. Tāpat kā Svensons arī otro godalgu karjerā izcīnīja trijnieku noslēdzošais norvēģis Hovards Solas Taugbols, kurš ļoti spraigā finišā pārspēja iepriekšējās izslēgšanas kārtas lieliski aizvadījušo Sergeju Ustjugovu, tādējādi neļaujot krievam tikt pie godalgas tikai dēļ sava komandas biedra Valnesa kritiena finiša taisnes sākumā. Ja sievietēm finālā iekļuva trīs zviedrietes, tad vīriešiem trīs pārstāvji finālā bija no Norvēģijas.

Pasaules kausa 6. posms, sprints klasiskajā stilā vīriešiem, Faluna (Zviedrija), 79 dalībnieki

V.SportistsValstsRezultāts
1.Johannes Hesflots KlēboNorvēģija2:48.22
2.Oskars SvensonsZviedrija+1.45
3.Hovards Solas TaugbolsNorvēģija+2.80
4.Sergejs UstjugovsKrievija+2.97
5.Lukas ŠavanāFrancija+11.18
6.Ēriks ValnesNorvēģija+48.36

Pasaules kausa kopvērtējums vīriešiem

V.SportistsValstsPunkti
1.Aleksandrs BoļšunovsKrievija1613
2.Ivans JakimuškinsKrievija904
3.Moriss MaņifikāFrancija867
4.Andrejs MeļņičenkosKrievija586
5.Jevgēņijs BelovsKrievija586
6.Denis SpicosKrievija567
7.Artjoms MaļcevsKrievija560
8.Federiko PellegrīnoItālija528
9.Johannes Hesflots KlēboNorvēģija518
10.Emīls IversensNorvēģija447

  +1 [+] [-]

, 2021-01-31 16:43, pirms 3 gadiem
Nesaprotu, kāpēc to krievijas cūku pielaiž pie starta..

  -2 [+] [-]

, 2021-01-31 17:03, pirms 3 gadiem
aivo50 rakstīja: Nesaprotu, kāpēc to pielaiž pie starta..
Latviešus vispār nepielaiž!

     [+] [-]

, 2021-01-31 18:31, pirms 3 gadiem
aivo50 rakstīja: Nesaprotu, kāpēc to krievijas cūku pielaiž pie starta..
lai citiem cūkām ir ko cepties