Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Norvēģi negaidīti viegli uzvar stafetē, Boļšunovs vēlreiz izceļas ar rupjību

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Norvēģi negaidīti viegli uzvar stafetē, Boļšunovs vēlreiz izceļas ar rupjību
Lieliski trešo posmu veikušais Šjūrs Rēte. Foto: Julia Engel

Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā vēsturiskajā Somijas slēpošanas centrā Lahti vīriešiem 4x7,5km stafetē pārliecinošu uzvaru izcīnīja Norvēģija, tikmēr diskvalifikāciju piešķīra trešajā vietā finišējušajai Krievijas komandai. Otro dienu pēc kārtas ar rupjību izcēlās Aleksandrs Boļšunovs. Vakar viņš līkumā uzbrauca uz Hansa Holunda slēpēm un iestūma norvēģi aizsargtīklos, bet šodien finiša taisnē, nespējot samierināties ar to, ka soms viņam noteikumu ietvaros nogrieza ceļu tieši tāpat kā „Tour de ski” 1.janvarī sprintā ceturtdaļfinālā mūsu Patrīcijai Eidukai to pašu izdarīja krieviete Matsokina, vispirms dusmās no mugurpuses sita ar nūju, bet pēc finiša līnijas šķērsošanas speciāli somu rupji notrieca gar zemi.

VIDEO: Boļšunovs sit un notriec konkurentu

Atšķirībā no Olimpiskajām spēlēm un pasaules čempionātiem pasaules kausa posmos jau kādu laiku vīriešiem stafetē katra posma dalībniekiem ir jāveic 7,5km, nevis 10km. Neskatoties uz to, ka vakar skiatlonā sešiniekā bija pieci norvēģi un desmitniekā tikai viens krievs, šodien stafetē bija gaidāma aizraujoša cīņa par uzvaru starp Norvēģiju un Krieviju. Turklāt bija jāņem vērā arī otrā krievu komanda, kuras izredzes iekļūt trijniekā tika vērtētas augstāk nekā, piemēram, Somijas, Zviedrijas vai Vācijas.

Lai arī pirmajos simts metros nūju salauza Aleksejs Červotkins, tomēr tas viņu sniegumu neietekmēja, jo viņš ātri vien bija grupas priekšgalā, taču stafeti Červotkins nodeva trešajā vietā un 10 sekundes aiz Norvēģijas un Krievijas otrās komandas. Otrajā posmā Jevgēņijs Belovs, kaut arī neatpalika, tomēr nespēja sadeldēt šīs 10 sekundes un pietuvoties abām līderu komandām, kurām otro etapu veica Emils Iversens un Ivans Jakimuškins. Trešajā posmā Šjūrs Rēte nokārtoja norvēģu uzvaru. Pirmos trīs kilometrus viņam līdzi turējās Andrejs Melņičenko, bet pēc tam 2019.gada pasaules čempions 30km skiatlonā aizslēpoja prom un stafeti Simenam Hegstadam Krūderam nodeva gandrīz 40 sekundes priekšā tuvākajiem konkurentiem. Pēdējā posmā divkārtējais Olimpiskais čempions pārsvaru noturēja, un norvēģi varēja svinēt uzvaru.

Pateicoties Ivo Niskanena pūlēm trešajā etapā, somi ar Jonasu Meki pēdējā posmā varēja doties kopā ar abām Krievijas komandām, cīnoties par atlikušajām divām godalgām. Šodien sacensību apritē atgriezušais 2017.gada „Tour de ski” čempions Sergejs Ustjugovs pēdējos 2,5km strauji piegura un atpalika no Meki un tautieša Boļšunova, kuri tad centās noskaidrot otro labāko komandu. Stadionā ar aptuveni desmit metru pārsvaru iebrauca soms, bet pēdējā līkumā Boļšunovs viņam jau bija blakus un mēģināja iet garām pa ārējo malu. Meki apzinājās, ka finiša sprintā viņam daudz izredžu ar vispusīgo un ātro krievu nav, tāpēc mēģināja nosegt ārējo malu. Tā rezultātā Boļšunovs uzbrauca uz soma slēpēm un sacensību karstumā „aizsvilās” par konkurenta rīcību, ko, no vienas puses, varētu saprast, taču tā nebija cīņa par uzvaru, ne arī pasaules čempionāts, kur krieviem būs lieliskas iespējas parādīt savu varējumu un izcīnīt kādu no medaļām. Jebkurā gadījumā soma rupja nogrūšana pēc finiša nebija pasaules kausa līdera cienīga rīcība, un vairāku valstu pārstāvji ir šokēti par tādu Boļšunova izgājienu. Meki nevajadzēja dot ceļu vai palaist konkurentu garām tikai tāpēc, ka tas ir Boļšunovs. Un ja tie nebūtu vēsie un ļoti iecietīgie ziemeļnieki somi, bet kādi karstasinīgāki sportisti, tad Boļšunovam, lai arī viņš ir spēcīgas miesasbūves, šīs sezonas turpinājums varētu būt apdraudēts. Starp citu, tieši šajā pašā stadionā pirms četriem gadiem Krievijai uzspīdēja veiksme pasaules čempionātā, kad komandu sprintā 150m līdz finišam saskrējās Iversens ar Niskanenu, kā rezultātā Ustjugovs varēja finišēt pirmais.

Par Boļšunova nesportisko rīcību Krievijas izlasei piešķīra diskvalifikāciju, kā rezultātā uz trešo vietu pakāpās Krievijas otrā komanda.

Arī vīriešu stafetē startēja mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi, kuri pēc pirmā posma bija devītie, bet ar katru nākamo noslīdēja par vienu pozīciju zemāk, bet pēdējā posmā viņus un arī kanādiešus apsteidza par apli, tomēr Igaunijai 10.vieta tika piešķirta, tādējādi nopelnot labus punktus nāciju ieskaitē. Šajā posmā diemžēl nestartēja Čehijas, Itālijas, Francijas, Kazahstānas, Polijas izlases.

Pasaules kausa posms distanču slēpošanā, 4x7.5km stafete vīriešiem, Lahti (Somija), 11 komandas

V.Valsts (sastāvs)Rezultāts
1.Norvēģija (P.Gulbergs; E.Iversens; Š.Rēte; S.H.Krugers)1:07:56.8
2.Somija (P.Hivarinens; R.Hakola; I.Niskanens; J.Meki)+40.9
3.Krievija II (I.Semikovs; I.Jakimuškins; A.Meļņičenko; S.Ustjugovs)+1:07.2
4.Vācija (J.Doblers; J.Brugers; F.Nocs; F.Mohs)+1:39.4
5.Šveice ( J.Baumans; D.Kolonja; J.Ruešs; B.Klē)+2:47.9
6.Zviedrija (B.Sandstrēms; F.Andersons; J.Burmans; J.Eriksons)+2:53.0

  +4 [+] [-]

, 2021-01-24 13:43, pirms 3 gadiem
Nepatīk norgi, bet tomēr labais, kā krievi apraujas, pirms tam sprēgājot bez norvēģiem un krutos mētājot. Ar kādiem tik vārdiem daļa līdzjutēju nenolika norvēģus par nestartēšanu PK utt.

     [+] [-]

, 2021-01-24 14:42, pirms 3 gadiem
No visām komandām, kas bija Tour de ski, tikai krieviem bija labākais sastāvs. Atšķirība bija graujoša. Piemēram, Niskanena ātrums pret krieviem bija fantastisks. Sievietēm līdzīgi. Domāju PČ zviedrietes bez problēmām uzvarēs norvēģietes.

     [+] [-]

, 2021-01-24 15:06, pirms 3 gadiem
Ko tas SC autorelis murgoja ,ka distancenēs lielāka konkurnece nekā biatlonā?
stafetes vispār vajadzētu slēgt ārā no programmas..pilnīgs boringfests

     [+] [-]

, 2021-01-24 15:17, pirms 3 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2021-01-24 15:29, pirms 3 gadiem
to mongoli tak izpederēt no slēpošanas un miers. lai iet šļūkāt pa reni

  +1 [+] [-]

, 2021-01-24 16:13, pirms 3 gadiem
Kāpēc tos federastus vispār ielaiž civilizētās valstīs.

     [+] [-]

, 2021-01-24 18:19, pirms 3 gadiem
krievs parādīja, kāds ir īsts krievs