Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

LČ slēpošanā noslēdzas ar Lūša un Auziņas pārliecinošām uzvarām garajās distancēs brīvajā stilā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

LČ slēpošanā noslēdzas ar Lūša un Auziņas pārliecinošām uzvarām garajās distancēs brīvajā stilā
Gints Lūsis (no labās). Foto no sportista privātā arhīva.

Šī gada Latvijas čempionāts distanču slēpošanā, ko rīkoja Latvijas Slēpošanas federācija, šodien “Smeceres sila” trasē Madonā noslēdzās ar pārliecinošām talsinieka Ginta Lūša un madonietes Kitijas Auziņas uzvarām attiecīgi 30km un 15km distancēs brīvajā stilā ar masu startu.

Šodien tika aizvadīta noslēdzošā trešā posma pēdējā sacensību distanču slēpošanā. Pateicoties vēl samērā lielā daudzumā palikušajam sniegam, slēpotāji varēja sacensties “Smeceres sila” trasē. Vīriešiem sezonas garākajā distancē no pieteiktajiem 20 dalībniekiem startēja vien vienpadsmit – seši pieaugušie un pieci juniori, kuru vidū bija arī šajā gadā augstākā līmeņa biatlona sacensībās startējušais Gints Lūsis, kādreizējais biatlonists un tagad treneris Rolands Pužulis, kurš 2012. gadā Latviju pirmais ieveda Skandināvijas kausa trīsdesmitniekā, kā arī divu pasaules čempionātu dalībnieks Jānis Sukaruks.

Pašā sākumā priekšplānā izvirzījās juniori Edijs Eiduks un Rainers Paeglis, kuriem pavisam netālu sekoja Gints Lūsis. Turpinājumā junioru temps mazinājās un vadību jau pārņēma pieredzējušais talsinieks. Distances otrajā daļā Lūsis saglabāja vienmērīgu tempu un pārsvaru palielināja vairāk par trīs ar pusi minūtēm, svinot pirmo uzvaru pieaugušo grupā Latvijas čempionātos distanču slēpošanā. Pērn Gints ieguva sudrabu medaļu. Talsinieks, kurš starpsezonā ir nolēmis atgriezties taku skriešanas seriālā “Stirnu buks”, bija paškritisks un atzina, ka zelts sanācis, jo nav bijuši daži spēcīgākie Latvijas pārstāvji – madonieši Raimo Vīgants, Indulis Bikše un Lauris Kaparkalējs (Vīgants un Kaparkalējs nestartēja 30km, jo viņiem nākamo otrdien paredzēts sprints Pasaules kausa posmā Tallinā – aut.piez.).

Eiduks distances otrajā pusē sāka strauji sagurt un beigās tāpat kā Pužulis arī izstājās, bet otro vietu saglabāja Paeglis no Siguldas Sporta skolas, līdz ar to Raivja Zīmeļa audzēknis Kaparkalēja prombūtnē ieguva ne tikai pirmo zeltu junioros karjerā, bet arī pirmo medaļu šogad. Beigās gandrīz noķerot Paegli, spraigā cīņā par trešo vietu rīdzinieka Aleksandra Ļūļes un madonieša Silvestra Švauksta starpā, virsroku ņēma Ļūļe, izcīnot otro vietu pieaugušo konkurencē un sasniedzot pēdējo pāris gadu labāko rezultātu Latvijas čempionātos.

Tikmēr sezonas laikā trīs bronzas medaļas junioros izcīnījušam Švaukstam, kurš aiz Birkentāla debijā slavenajā “Apkārt Alaukstam” 44km distancē ieguva otro vietu, šis bija pirmais sudrabs šogad. Piektais finišēja rīdzinieks Bruno Krampe, kurš pēc vairākiem startiem šogad varēja atgriezties trijniekā junioriem, tāpat kā sezonas pirmajā startā sprintā nopelnot bronzu. Sešinieku noslēdza lietuvietis Marijus Rindzevičus, aiz kura finišēja ceturtais juniors Gustavs Sināts un bronzas medaļas ieguvējs pieaugušo grupā Sukaruks. Devītais finišu sasniedza Reinis Praulītis.

Sievietēm tāpat kā februārī Priekuļos klasikā arī tagad Madonā ar kopēju startu slidsolī dominēja Kitija Auziņa. Līdz ar to atzīstamu sniegumu pasaules čempionātā 10km slidsolī, komandu sprintā un stafetē parādījusī madoniete jau ceturtajā startā šogad bija labākā no Latvijas slēpotājām, piektajai uzvarai izpaliekot kritiena un nūjas salaušanas dēļ. Sešas ar pusi minūtes vēlāk finišēja lietuviete Ieva Dainīte, bet trijnieku noslēdza gulbeniete Jolanta Pence, kurai līdz ar to zelts junioru konkurencē tāpat kā pirms piecām nedēļām masu startā klasikā Priekuļos. Nākamās divas finišētājas, tiesa ar vairāku minūšu starpību, bija madoniete Elīza Madsena un cēsniece Ieva Vaļska, kurām attiecīgi sudrabs un bronza junioru kategorijā.

V18 grupā 15km distances otrajā pusē pārākumu nodemonstrēja rīdzinieks Jēkabs Skolnieks, kurš slimības dēļ bija spiests izlaist otro posmu, svinot pirmo uzvaru šogad un nopelnot pilnu medaļu komplektu. Nepilnu pusotru minūti vēlāk finišā ieradās un sudrabu nopelnīja četrkārtējais Eiropas jauniešu čempions ziemas orientēšanās Ritvars Ļepeškins, kuram zelts slidsolī pagājušajā posmā Skolnieka prombūtnē. Šī gada sprinta čempions Rainers Upenieks no Madonas finišēja trešais un tāpat kā rīdzinieks Jēkabs nopelnīja pilnu medaļu komplektu, jo pagājušajā posmā slidsolī bija otrais. Allaž trijniekā tikušais rīdzinieks Pēteris Lukstiņš šoreiz ieņēma 4. vietu.

Meitenēm S18 grupā 10km pirmo uzvaru šogad svinēja un otro medaļu nopelnīja madoniete Madara Veckalniņa, kura otro posmu izlaida, jo gatavojās Eiropas junioru čempionātam biatlonā. Klasikā pagājušajā posmā uzvarējusī krāslaviete Adriāna Šuminska ieguva otro vietu, trešā finišēja pagājušajā posmā divas sudraba medaļas ieguvusī madoniete Linda Kaparkalēja, bet allaž trijniekā tikusī un arī divas zelta medaļas iepriekšējos posmos nopelnījusī rīdziniece Adriāna Šuminska šoreiz samierinājās ar 4. vietu.

Izmantotie resursi:
Latvijas Slēpošanas federācija | infoski.lv