Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Vīgants: "Man nav katrs savs starts jāsalīdzina ar Pekinā paveikto"

Rolands Eliņš

Vīgants: "Man nav katrs savs starts jāsalīdzina ar Pekinā paveikto"
Raimo Vīgants. Foto: LOK/ Mikus Kļaviņš

Latvijas distanču slēpotājs Raimo Vīgants sarunā ar portālu Sportacentrs.com izteicās, ka līdz galam nav apmierināts ar sezonas sākuma rezultātiem, taču viņš arī neuzliek sev papildus spiedienu ar īpašiem katrās sacensībās atkārtot Pekinas olimpiskajās spēlēs iespēto. Vīgants gan norādīja, ka, skatoties iepriekšējās tendences, viņš sezonas otrajā pusē parasti startē labāk.

Raimo Vīgants sezonas ievadā piedalījies divos Pasaules kausa posmos Somijā un Norvēģijā, kur sprintā klasiskajā solī divreiz tika labāko sešdesmitniekā (51 un 59. vieta), bet 10km distancē ieguva 69. vietu. Nedēļas nogalē Norvēģijā 10km distanci viņš gan nepabeidza, izstājoties sacensību gaitā kājas sāpju dēļ.

"Tagad situācija ir uzlabojusies, domāju, ka nekādas lielās sekas tas neatstās," sacīja 23 gadus vecais slēpotājs. "Esmu jau ieradies Zviedrijā, kur Estešundā aizvadīšu Skandināvijas kausa posmu. Izvēlējāmies gan šeit klasisko distanci izlaist, daļēji arī iepriekšējo kājas problēmu dēļ. Droši zinu, ka startēšu 20km brīvā stila distancē, bet par sprintu vēl domāsim."

"Par sezonas sākuma rezultātiem – teikšu godīgi, laikam jau gaidīju labāku sniegumu savā izpildījumā," paškritisks bija Vīgants, taču atzīmēja arī progresu. "Ja skatāmies kopējo ainu, tad atpalicība no līderiem ir mazinājusies, kamēr rezultāti kopumā palikuši blīvāki. Manis paša sakarā gan varbūt arī dažreiz noskaņošanās pirms starta ir mazliet pievīlusi, neesmu aizvadījis 100% labas sacensības."

"Bet nu tas arī ir tikai sezonas sākums," viņš uzsvēra. "Vēl ir vairāk nekā divi mēneši ar sacensībām, un šeit, ja paskatās iepriekšējās tendences, tad var redzēt, ka es parasti ieskrienos sezonas laikā un uzņemtā sportiskā forma parasti ir labākā sezonas vidū un otrajā pusē. Domāju, ka rezultāti uzlabosies, jāturpina tikai strādāt un uzticēties trenerim."

Vīgants jau otro gadu sadarbojas ar Igaunijas slēpotāju komandu, un viņš pauda gandarījumu par šo sadarbību. Igaunijas komandai ir savs slēpju serviss un savs transports, kas tiek piedāvāts arī Vīgantam. "Protams, pašam jāsedz visas izmaksas, taču par loģistikas jautājumiem, piemēram, slēpju smērēšanu, man vispār nav jādomā, kas ir ļoti vērtīgi."

Igaunijā šosezon paredzēts arī interesants Pasaules kausa posms – 21. martā pirmoreiz to uzņems Tallina. Igaunijas galvaspilsētā notiks PK posms pilsētā, sacenšoties brīvā stila sprinta sacensībās. "Noteikti plānoju šajā posmā piedalīties," sacīja Vīgants. "Pilsētas posma formātā paredzamas dinamiskas sacensības, kur noteikti jātēmē parādīt labu sniegumu un iekļūt izslēgšanas braucienos. To varētu nospraust kā vienu no atskaites punktiem – martā Tallinā tikt izslēgšanas braucienos."

Vīgants sarūpēja patīkamu pārsteigumu iepriekšējā sezonā, kad svarīgākajā startā – Pekinas olimpiskajās spēlēs – tika pie 20. vietas sprintā. Tas ir labākais rezultāts Latvijas slēpošanas vēsturē olimpiskajās spēlēs. Vaicāts par to, vai šis panākums, kas tomēr krasi izcēlās starp viņa pārējiem rezultātiem, tagad neizdara lieku spiedienu, Vīgants norādīja, ka tā nedomā.

"Es tādēļ neesmu uzlicis sev tādu atbildības nastu, ka man tagad katrās sacensībās obligāti jābūt pirmajā trīsdesmitniekā," viņš teica. "Tāpēc nedomāju, ka tas kaut kādā veidā tagad ietekmē. Drīzāk var skatīties, ka sacensībās sezonas sākumā pārsvarā bijušas klasiskajā stilā, kas tomēr nav man pateicīgs, bet man parocīgākajā slidsolī tādas lielas sacensības vēl nav bijušas. Tāpēc varbūt vienkārši jāsamierinās, ka šobrīd ir tā, kā ir, un jācīnās uz priekšu, nevis visu laiku jāsalīdzina ar Pekinu. Ja to sākšu darīt katrās sacensībās, tad droši vien sanāks vēl sliktāk, un labi, ka ir treneris, kurš spēj mani nomenedžēt. Jā, sacensības pagaidām nav sanākušas ideālas, un tad var sekot lēmumi, kas pieņemti, balstoties uz emocijām, piemēram, pamainīt treniņprocesu un tamlīdzīgi, bet treneris šeit piebremzē mani un skatās uz lietām racionāli."

Starpsezonā tika minēts, ka Krievijas un Baltkrievijas sportistu nepielaišanas sacensībām dēļ konkurence varētu būt nedaudz mazāka un attiecīgi arī vairāk iespēju Latvijas slēpotājiem. Vīgants par to gan pasmaidīja: "Jā, viņu nav, taču vietā nākuši citi un šīs vietas ātri aizpildītas. Bet vēlreiz saku – turpinājumā ceru uz labāku un 30-niekā vajadzētu ielauzties."

     [+] [-]

, 2022-12-14 18:44, pirms gada
Tikai pats sportists var pateikt, bija labi, vai ne tik labi. Viss ir oki, startē tik tālāk un trenējes cik vari. Nav jau mums te baigi daudz distanču slēpotāju. Un treneru ne tik.