Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

"Šici mums ir kā leģendas" – jaunās kamaniņu sportistes ar olimpiskajām cerībām

Rolands Eliņš

"Šici mums ir kā leģendas" – jaunās kamaniņu sportistes ar olimpiskajām cerībām
Marta Robežniece un Kitija Bogdanova uz junioru PČ goda pjedestāla. Foto: imago images/foto2press/Scanpix

Pasaules vicečempiones junioru konkurencē kamaniņu sporta divnieku ekipāžās Marta Robežniece un Kitija Bogdanova bija starp vairākām Latvijas dāmām, kuras ar atvieglojumu varēja sagaidīt jūnija izskaņu, kad sieviešu divnieku sacensības oficiāli tika iekļautas olimpisko spēļu programmā. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Robežniece un Bogdanova pastāstīja par savu noskaņojumu saistībā ar 2026. gadu un kamaniņu sportu savās dzīvēs.

Marta Robežniece un Kitija Bogdanova ir viena no trim šobrīd vadošajām dāmu divnieku ekipāžām Latvijā. Runas par šīs disciplīnas ienākšanu olimpisko spēļu programmā bija jau dažus gadus, un, kā preses relīzē citēts junioru izlases galvenais treneris Zintis Šaicāns, Latvija savu mājasdarbu paveica jau laicīgi, piesakoties starp favorītēm šajā disciplīnā, kas turklāt būs iekļauta arī komandu stafetē kā ceturtais brauciens.

"Jau vairākus gadus strādājām un trenējāmies ar domu, ka šī disciplīna tiks iekļauta OS programmā," sacīja Marta Robežniece, kurai 17 gadi apritēs augustā. "Tas noteikti nebija pārsteigums, drīzāk tāds kā atvieglojums, ka nekas nav nojucis un tagad nu tiešām viss ir kārtībā."

"Protams, liels prieks, ka tagad arī meitenēm ir tikpat disciplīnu kā puišiem un ir vairāk iespēju pierādīt sevi," izteicās 18 gadus vecā Kitija Bogdanova. "Divnieku startiem gatavojāmies, man liekas, jau četrus gadus. Teorētiski jau iespējams pārslēgties atpakaļ uz vieniniekiem, un dažreiz tas varbūt pat nav slikti, lai labāk sajustu trasi, taču noteikti, ka abām disciplīnām ir savas nianses. Tāpēc, kā jau Marta saka, labi, ka tagad viss ir apstiprināts un vairs nav jāsatraucas par to."

Robežniece un Bogdanova iepriekšējā sezonā ieguva otro vietu PČ junioriem, kur bronzas medaļu guva Viktorija Ziediņa un Selīna Zvilne. Ziediņa un Zvilne pasaules čempionātā pieaugušo konkurencē ieguva piekto vietu, Bogdanova un Robežniece bija astotās, kamēr Anda Upīte un Sanija Ozoliņa bija septītajā vietā.

"Labi apzināmies, ka nekas nav garantēts par iekšējā konkurencē," teica Robežniece. "Mums ir trīs spēcīgas divnieku ekipāžas un vēl divas jaunās ekipāžas, kas strauji tuvojas. Un tagad, kad tā ir olimpiskā disciplīna, nebūtu brīnums, ja interese tikai pieaugtu un nāktu klāt vēl citas sportistes."

"Tāpēc noteikti nav tā, ka tagad mums ceļš uz olimpiskajām spēlēm jau izklāts un jāaizbrauc tikai pēc medaļas jaunā disciplīnā," piebalsoja Bogdanova. Par olimpiskajām kvotām domāt vēl ir par ātru, taču Pekinas spēlēs nevienai valstij nebija vairāk par divām ekipāžām.

Turklāt kamaniņu sportā par medaļām nedrīkst sākt runāt, nepieminot Vāciju, kas arī sieviešu divniekos iegulda resursus. Vācija pasaules čempionāta, kas janvārī tika sarīkots pirmoreiz šajā disciplīnā, ieguva zeltu un sudrabu, un Luisa Romaņenko un Paulina Paca kļuva par čempionēm junioru vecuma grupā.

"Teiktu, ka Latvija un Vācija bija divas valstis, kas vislaicīgāk sāka domāt par meiteņu divnieku ekipāžām," norādīja Robežniece. "Par Vācijas juniorēm – liekas, ka šobrīd viņas nemaz nav tik tālu priekšā, pat varētu teikt, ka esam uz viena pakāpiena. Bet skaidrs, ka arī viņas strādās tieši ar domu par olimpiskajām spēlēm."

Robežniece izteicās, ka jau pati iespējamā aizbraukšana uz olimpiskajām spēlēm ir liela motivācija darbam un treniņiem, taču abas sportistes norādīja, ka prātā jābūt visaugstākajiem mērķiem, uz kuriem tad jātēmē ar darbiem. "Nesolām tagad, ka noteikti Latvijai atvedīsim olimpiskās medaļas, taču jābūt mērķim, uz ko tiecamies."

Kamaniņu sports bijusi līdz šim raženākā vieta, kur Latvijas sportam kolekcionēt olimpiskās medaļas – neatkarīgās Latvijas vēsturē ziemas OS gūtas desmit medaļas, un septiņas no tām bijušas kamaniņu sportā. Konkrēti divnieku ekipāžās ilgi piemēru rādīja Andris un Juris Šici, kuri pēc Pekinas spēlēm beidza karjeru. Viņu iespaids uz Latvijas kamaniņu sportu gan saglabājies.

"Šici man ir kā leģendas," ar kautrīgu smaidu noteica Robežniece. "Viņi tik ilgu laiku bija elitē, turklāt mūsu disciplīnā, un loģiski, ka uzskatu viņus par saviem sportiskajiem elkiem." Bogdanova pievienojās, norādot, ka brāļu Šicu karjera ir kā paraugs, par ko domāt tālākā nākotnē.

Robežniece kamaniņu sportā pavadījusi jau astoņus gadus, kamēr Bogdanova – sešus. Viņas abas kamaniņu sportā nonāca ar divu OS medaļnieču gādību. Robežniece savulaik piedalījās vieglatlētikas nometnē, kur viņu izmēģināt spēkus kamaniņu sportā uzaicināja Ingrida Amantova, kamēr Bogdanovas tēvs savulaik palīdzējis darbos Verai Zozuļai un arī viss novedis pie aicinājuma uz kamaniņu trasi.

"Kad man pirmoreiz piedāvāja startēt ar kamaniņām, vispār nezināju, par ko ir runa," smaidīja Robežniece. "Likās, ka tas kaut kā saistīts ar Ziemassvētku vecīša kamanām un ka tur varēs vienkārši pavizināties. Tagad liekas, ka situācija mainījusies arī sabiedrībā. Ja iepriekš teicu, ka startēju kamaniņās, tad cilvēki pārvaicāja, vai tas esot tur ar Dukuriem. Tagad liekas, ka kaut ko skaidrot sanāk arvien retāk." Par saviem pirmajiem iespaidiem pasmējās arī Bogdanova: "Kad aizbraucu uz kamaniņu treniņiem, man paši pirmie bija fiziskie treniņi ar lēcieniem. Arī nesapratu, kā tas ar kamaniņām saistīts. "

Pašreizējais plāns Latvijas kamaniņu sportistēm sasummējams divos vārdos - "smags darbs". Viņas ir iekļautas LOV B sastāvā, ko novērtēja kā lielisku atbalstu šajā karjeras posmā, un nākamajā sezonā gatavojas turpināt startēt junioru sacensībās. Vēl jau kopumā ir neskaidrība par to, kādā apjomā Pasaules kausa pieaugušajiem sezonā tiks iekļauti dāmu divnieki, jo šobrīd šādu ekipāžu virs junioru vecuma nav nemaz tik daudz – izlašu veidotāji tomēr loģiski noskaņojas, ka svarīgākais starts būs pēc četriem gadiem.

  +2 [+] [-]

, 2022-07-07 18:57, pirms 2 gadiem
Vai tiešām nebija citas bildes, ka jāliek ar lupatām uz sejām...?!

Lai meitenēm izdodas sasniegt visaugstākos mērķus! Un arī pārējiem mūsu dāmu divniekiem.

     [+] [-]

, 2022-07-08 07:27, pirms 2 gadiem
Fui, pretekļi, vergu lupatas reklamē!

     [+] [-]

, 2022-07-10 12:25, pirms 2 gadiem
cik ta šprices ir iegūtas?!. Gan jau nākamo gatavo.. kāds jauns omikrons nav izlaists?

     [+] [-]

, 2022-07-10 12:28, pirms 2 gadiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Vai tiešām nebija citas bildes, ka jāliek ar lupatām uz sejām...?!

Lai meitenēm izdodas sasniegt visaugstākos mērķus! Un arī pārējiem mūsu dāmu divniekiem.
spirta centrs ar šādu bildi nošauj divus zaķus - izdabā saviem saimniekiem un turpina propogandēt, kā arī boosto komentāru sadaļu. Gribētu teikt, ka gudri - bet kopējā bildē skatoties, ir skaidrs, ka galīgi nav.