Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Nesamērīga atalgojuma dēļ karjeru beidz arī vadošais pilots Cipulis

Agris Suveizda

Nesamērīga atalgojuma dēļ karjeru beidz arī vadošais pilots Cipulis
Emīls Cipulis. Foto: Robert Michael/Scanpix

Stūmēju Dāvja Spriņģa un Krista Lindenblata pēdās sekojis arī Latvijas vadošais bobsleja pilots Emīls Cipulis, kurš nolēmis beigt sportista karjeru, jau oficiāli ir izslēgts no Latvijas Olimpiskās vienības un pametis darbu arī Iekšlietu ministrijā, ziņo portāls MVP.

Jau jūnija vidū MVP ziņoja par Spriņģa un Lindenblata lēmumu un arī Cipuļa un titulētā stūmēja Matīsa Mikņa neierašanos uz treniņnometni. Ja Miknis pēc sarunas ar galveno treneri Sandi Prūsi tomēr pārdomājis, tad Cipulis gan bobslejista karjeru ir noslēdzis. Cipulis MVP apstiprinājis, ka lēmums saistīts ar, viņaprāt, nesamērīgo atalgojumu – nākamsezon viņam LOV būtu pienākušies 1400 eiro mēnesī, kamēr Miknis saņemtu gandrīz 2000. Spriņģa un Lindenblata atalgojums būtu bijis vēl mazāks par Cipuļa. No Iekšlietu ministrijas struktūrām sportistiem gan būtu pienākušies vēl pa 860 eiro.

"Gribot negribot ekipāžā es esmu tas, kuram visi līdz finišam jāaizved dzīvi…," Cipulis sacīja MVP, uzsverot, ka neesot juties novērtēts kā izlases vadošais pilots. Viņš cerējis, ka atalgojuma struktūra varētu mainīties, tomēr tas nenotika. Atalgojuma apmērus nosaka Latvijas Bobsleja un skeletona federācija, kas iepriekš skaidroja, ka Mikņa summa ir vislielākā viņa lielākās pieredzes dēļ.

28 gadus vecā Cipuļa pilotētais četrinieks aizvadītajā sezonā ieguva otro vietu Pasaules kausa kopvērtējumā, tika pie Eiropas čempionāta bronzas un pasaules čempionāta ceturtās vietas. Cipuļa divniekam savukārt bija piektā vieta sezonas kopvērtējumā un sestā vieta pasaules čempionātā. No Latvijas vadošā četrinieka tādējādi aktīvu karjeru turpina vienīgi Miknis, par jauno vadošo pilotu acīmredzot kļūs 22 gadus vecais Jēkabs Kalenda.

Izmantotie resursi:
https://www.delfi.lv/mvp/51891089/p...

1 2 3 90 komentāri

  +4 [+] [-]

, 2024-07-05 11:54, pirms 2 mēnešiem
Nu, jā...
Bobslejs un Šahs nav paši novērtētākie sporta veidi...
Dažreiz Šahā to risina ar Sponsoru piesaisti, meklējot personīgus sponsorus.

 +13 [+] [-]

, 2024-07-05 11:58, pirms 2 mēnešiem
Ekmanis varēs pats atsākt karjeru.

  +8 [+] [-]

, 2024-07-05 12:02, pirms 2 mēnešiem
Nu, ja citur var saņemt vairāk nekā 2200, tad karogs viņam pakaļā.Bet no otras puses, ja ir viena komanda, tad algām vajadzētu būt vienādām vai stipri līdzīgākām, lai kāds nejustos apdalīts, cits variants- neizpaust algu apmēru.

 +10 [+] [-]

, 2024-07-05 12:09, pirms 2 mēnešiem
Stāsts ir ļoti vienkāršs. Renes sports ir profesionāls sportistu ieguldījuma un nepieciešamās attieksmes ziņā. Finansiālā ziņā diemžēl renes sports nav profesionāls, jo ir līdz kaulam atkarīgs no valsts finansējuma un atsevišķiem (retiem) sponsoriem.
Līdz ar to sadalāmais finansējums ir ļoti ierobežots pilnīgi visās valstīs. Tāda Vācijas 3. un 4. ekipāža jau arī nevar lepoties ar lielu turību un nākotnes nodrošināšanu. Viņiem sportisti tiek piesaistīti aizsardzības struktūrām, lai nodrošinātu stabilus regulāros ienākumus.
Latvija ir retā ne bagātā valsts, kura uztur visus renes sportus, pateicoties Siguldas trasei. Loģiski, ka arī sportistu vēlme atdot sevi renes sportam ir saistīta ar blakus ienākumu apjomu dzīves nodrošināšabai (piemēram, Aperjodiem ir turīga ģimene) un/vai patrotisma līmeni. Tādēļ Cipuļa lēmums gan jau ir izsvērts no visiem aspektiem un to ir jāpieņem!

  +4 [+] [-]

, 2024-07-05 12:12, pirms 2 mēnešiem
karlitisd rakstīja: Ekmanis varēs pats atsākt karjeru.
Diez vai viņš, pat ja spētu, būtu ar mieru sportot profesionālā līmenī par 1200 eiro mēnesī. Turklāt funkcionāra krēslā viņš saņem daudz vairāk, nekā jebkurš LV bobslejists.

  +7 [+] [-]

, 2024-07-05 12:14, pirms 2 mēnešiem
Zintim noteikti ir lielāka alga sēžot un filozofējot. Tagad varēs pats šļūkt pa reni.

  +5 [+] [-]

, 2024-07-05 12:17, pirms 2 mēnešiem
Federācija var ietaupīt līdzekļus, jo šaubos, ka palicējiem pacels algas. Bet vispār, tie renes sporta veidi jāklopē ciet. Skaitās augsto sasniegumu sports, bet tad kad jāsākas ieguldīto līdzekļu atdevei, tad atkal jāsāk viss no junioriem.

  +2 [+] [-]

, 2024-07-05 12:18, pirms 2 mēnešiem
Nu tad atliek tik Tenteu naturalizēt..

  +6 [+] [-]

, 2024-07-05 12:21, pirms 2 mēnešiem
gan jau, ka tā zivs no galvas ir sapuvusi

  +4 [+] [-]

, 2024-07-05 12:23, pirms 2 mēnešiem
guntis86 rakstīja: Federācija var ietaupīt līdzekļus, jo šaubos, ka palicējiem pacels algas. Bet vispār, tie renes sporta veidi jāklopē ciet. Skaitās augsto sasniegumu sports, bet tad kad jāsākas ieguldīto līdzekļu atdevei, tad atkal jāsāk viss no junioriem.
Tur nevar iegūt atdevi, jo pat lielo federāciju piešķirtās prēmijas par uzvarām PK posmos ir ļoti simboliskas, ja salīdzina ar citiem sporta veidiem. Jā, olimpiskais sporta veids, bet ne tuvu tik ļoti pārdodams cilvēku masām kā, piemēram, ledus hokejs vai kalnu slēpošana.
Slēpts komentārs: ziemeļi

  +2 [+] [-]

, 2024-07-05 12:33, pirms 2 mēnešiem
Laiks jaukt to trasi nost!

     [+] [-]

, 2024-07-05 12:41, pirms 2 mēnešiem
TinderDtae rakstīja: Laiks jaukt to trasi nost!
Kur tad brauks tie, kuri var atļauties un/vai ir pilni patriotisma Latvijai atnest medaļas OS!?

  +1 [+] [-]

, 2024-07-05 12:43, pirms 2 mēnešiem
Jājauc tā Siguldas renštele nost un jāmet miers šitajam pasākumam kā tādam. Tāda valsts kā Norvēģija netrenē sportistus, kaut viņiem Lillehameres trase ir. Mēs te pa kapeikām laužamies. Neesam lielvalsts lai VISOS sporta veidos iebāztu degunu.

  +3 [+] [-]

, 2024-07-05 12:46, pirms 2 mēnešiem
Kamēr valdības vīri izsaimnieko Rail Baltic naudu, mūsu sports grimst bedrē. Tas tiešām ir apkaunojums Latvijai. Te Olimpiskai komitejai jāglābj situācija ar steigu - Cipulis tomēr pasaules līmeņa sportists

 +13 [+] [-]

, 2024-07-05 12:49, pirms 2 mēnešiem
Algu atšķirība tiešām dīvaina. Tad jau lidmašīnās arī vecākajam stjuartam būtu jābūt lielākai algai nekā jaunākam pilotam, bet tā tomēr nav. Vispār algas pat diezgan labas priekš LV līmeņa, federācija pati vainīga, ka nenovērtē savus top pilotus.

  +3 [+] [-]

, 2024-07-05 12:54, pirms 2 mēnešiem
Lexxx rakstīja: Diez vai viņš, pat ja spētu, būtu ar mieru sportot profesionālā līmenī par 1200 eiro mēnesī. Turklāt funkcionāra krēslā viņš saņem daudz vairāk, nekā jebkurš LV bobslejists.
Cik viņš saņem?

  +4 [+] [-]

, 2024-07-05 12:54, pirms 2 mēnešiem
coldasice rakstīja: Nu, ja citur var saņemt vairāk nekā 2200, tad karogs viņam pakaļā.Bet no otras puses, ja ir viena komanda, tad algām vajadzētu būt vienādām vai stipri līdzīgākām, lai kāds nejustos apdalīts, cits variants- neizpaust algu apmēru.
Vel no tiem taviem pieminetajiem 2200 nonem vel nodokli nost un bus tev reala summa. Abiem stumejiem pec ieprieksejiem rakstiem pat esot zem 1000 eirikiem pirms nodokļiem no olimpiskas vienibas

  +2 [+] [-]

, 2024-07-05 12:57, pirms 2 mēnešiem
Witcher rakstīja: Algu atšķirība tiešām dīvaina. Tad jau lidmašīnās arī vecākajam stjuartam būtu jābūt lielākai algai nekā jaunākam pilotam, bet tā tomēr nav. Vispār algas pat diezgan labas priekš LV līmeņa, federācija pati vainīga, ka nenovērtē savus top pilotus.
Tās algas priekš parasta darba (ne veselību smagi bojājoša) ir labas. Veselības aprūpe pēc karjeras beigām jāsedz no savas kabatas, ja to nenodrošina nākamā darba devēja apdrošināšanas polise. Pluss arī darba pieredze sportistam priekš nākotnes darba devēja nav īpaši simpātiska un dabūt pēc karjeras labi apmaksātu darbu nemaz nav tik vienkārši, bet veselības uzturēšana ir nepieciešama jau uzreiz pēc karjeras beigām.

  +5 [+] [-]

, 2024-07-05 12:58, pirms 2 mēnešiem
Bobsleja federācijas vadība izputina tradīcijām bagāto bobsleju. Pie vainas arī jaunā budžeta finansējuma kārtība, kas prasa masveidību un bērnu un jauniešu iesaisti, kas bobslejā nav iespējama pēc definīcijas.

  +4 [+] [-]

, 2024-07-05 12:59, pirms 2 mēnešiem
shrimps rakstīja: Vel no tiem taviem pieminetajiem 2200 nonem vel nodokli nost un bus tev reala summa. Abiem stumejiem pec ieprieksejiem rakstiem pat esot zem 1000 eirikiem pirms nodokļiem no olimpiskas vienibas
Ja esi kārtīgs kuilis un spēks tik rumpī, tad normāla alga. Vieglāks darbs kā krāvējam noliktavā + vēl var pasauli apceļot un pa viesnīcām gulšņāt

  +9 [+] [-]

, 2024-07-05 13:12, pirms 2 mēnešiem
doksnomarsa rakstīja: Jājauc tā Siguldas renštele nost un jāmet miers šitajam pasākumam kā tādam. Tāda valsts kā Norvēģija netrenē sportistus, kaut viņiem Lillehameres trase ir. Mēs te pa kapeikām laužamies. Neesam lielvalsts lai VISOS sporta veidos iebāztu degunu.
Nesaprotu šos komentētājus, kas laikam uzskata, ka pasaulē sportu kultivē pēc komandekonomikas principiem. Norvēģija netrenē tāpēc, ka viņiem renes sporta veidos ir 0 tradīciju. Kāds entuziasts pa laikam parādās, pabrauc dažus gadus pa padsmitajām vietām vai zemāk un tā arī aiziet. Neinteresē viņiem un viss. Ne jau tāpēc, ka trūktu naudas sporta finansēšanai.

Latvijā tradīcijas ir - vai arī vismaz ir visi priekšnoteikumi, lai tādas pastāvētu un turpinātos. Nav mums daudz olimpisko sporta veidu ar tik regulāru un sekmīgu paaudžu maiņu kā bobslejs un kamaniņas. Man būtu žēl, ja politisku lēmumu (vai vēl stulbāk - iekšējo intrigu) dēļ šīs tradīcijas pārtrūktu un šie sporta veidi aizietu pa tās pašas treka riteņbraukšanas ceļu.

  +3 [+] [-]

, 2024-07-05 13:12, pirms 2 mēnešiem
Man jau likās, ka viņi cīnās par to, lai vienreiz četrgadē izceltu lielo džekpotu...

  +6 [+] [-]

, 2024-07-05 13:14, pirms 2 mēnešiem
doksnomarsa rakstīja: Jājauc tā Siguldas renštele nost un jāmet miers šitajam pasākumam kā tādam. Tāda valsts kā Norvēģija netrenē sportistus, kaut viņiem Lillehameres trase ir. Mēs te pa kapeikām laužamies. Neesam lielvalsts lai VISOS sporta veidos iebāztu degunu.
Man nav pārliecības, ka tādā gadijumā kāds cits sporta veids(i) sāktu saņemt vairāk...

  +1 [+] [-]

, 2024-07-05 13:21, pirms 2 mēnešiem
Fidels rakstīja: Man jau likās, ka viņi cīnās par to, lai vienreiz četrgadē izceltu lielo džekpotu...
Džekpotu no valsts nevis starptautiskās federācijas (kaut gan viņi arī kaut ko iedod) vai sponsoriem. Absolūti nerentabls sporta veids jebkurā valstī. Tādēļ jau valsts tā ekonomē uz algām, jo visur ir tikai un vienīgi izmaksas. Esmu par renes sporta saglabāšanu, bet nav neviens ekonomiski pamatots arguments tā uzturēšanai.

  +3 [+] [-]

, 2024-07-05 13:24, pirms 2 mēnešiem
Un kā tad Oskari ar ekipāžām tika galā? Arī riskēja par pliku taukšķi ar veselību? Esmu gan dzirdējis, ka bobslejam piegriezta ,,gāze,, , bet vai tad Zintim vairs citi čomi neko neatmet veco laiku vārdā? Kaut kā tas viss ož pēc puvušas zivs galvas...

  -1 [+] [-]

, 2024-07-05 13:26, pirms 2 mēnešiem
Kur tie bobslejistti tērēs to naudu ? Visu laiku pa nometnēm un sacīkstēm kur valsts baro. Tā jau lielas algas par hobijiem.

  +2 [+] [-]

, 2024-07-05 13:30, pirms 2 mēnešiem
Viena otra resnā pakaļa kabinetā stumdot papīrus saņem 2x vai pat 3x vairāk par čaļiem, kas nes Latvijas vārdu pasaulē...
Slēpts komentārs: kristaps199021

  +2 [+] [-]

, 2024-07-05 13:34, pirms 2 mēnešiem
Smieklīgi..fures šoferis saņem vairāk, nekā bobsleja vadošais pilots..protams,ka tas nav normāli..

  +4 [+] [-]

, 2024-07-05 13:36, pirms 2 mēnešiem
Algu samērs pret Bobsleja kopējām izmaksām ir ļoti niecīgs. Ja Tu esi Pasaules TOP 3 un nākamie TOP10, un ja gada kopējie izdevumi, Trases īres, transports, Siguldas trases uzturešanas izdevumi ir ar 7 ciparu skaitlis, tad vadošajiem pilotiem jau nu 3-4k mēnesī nevajadzētu taupīt. Ja vēl paskaita cik ir ieguldīts, lai līdz šādam līmenim tiktu. Interesanti cik saņem Vācijas, Šveices, Itālijas izlases bobslejisti, kas brauc TOP10 ? varbut ir kāds info??? varbūt vēl iespājams dabūt atpakaļ Cipuli, jo viņa bobsleja brieduma gadi būtu nākami 4-6 vismaz!

  +5 [+] [-]

, 2024-07-05 13:37, pirms 2 mēnešiem
erty rakstīja: Tās algas priekš parasta darba (ne veselību smagi bojājoša) ir labas. Veselības aprūpe pēc karjeras beigām jāsedz no savas kabatas, ja to nenodrošina nākamā darba devēja apdrošināšanas polise. Pluss arī darba pieredze sportistam priekš nākotnes darba devēja nav īpaši simpātiska un dabūt pēc karjeras labi apmaksātu darbu nemaz nav tik vienkārši, bet veselības uzturēšana ir nepieciešama jau uzreiz pēc karjeras beigām.
Alga LV apmēriem ir normāla, bet domājams, ka ja ir jāizvēlas starp 08:00-17:00 darbu ar 2K mēnesī, vai 2K mēnesī par darbu, kas prasa 7-8 mēnešus gadā pavadīt ceļā pa Eiropas trasēm, tad izvēle droši vien ir visai vienkārša.
Ja mājās gaida ģimene, tad 2K mēnesī strādājot parastu darbu šķiet ļoti simpātiska opcija. Vakarā vari samīļot sievu un bērnus

     [+] [-]

, 2024-07-05 13:37, pirms 2 mēnešiem
aivo50 rakstīja: Smieklīgi..fures šoferis saņem vairāk, nekā bobsleja vadošais pilots..protams,ka tas nav normāli..
tā tam arī būtu jābūt !

  +1 [+] [-]

, 2024-07-05 13:38, pirms 2 mēnešiem
Kamanās ,tāds pats bardaks..

  +1 [+] [-]

, 2024-07-05 13:59, pirms 2 mēnešiem
fans81 rakstīja: Viena otra resnā pakaļa kabinetā stumdot papīrus saņem 2x vai pat 3x vairāk par čaļiem, kas nes Latvijas vārdu pasaulē...
vārdu pasaulē !
1 2 3 90 komentāri