Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Lasmane: "Iet olimpiskajā gājienā kopā ar brāli ir kas tāds, par ko sapņoju"

Emils Ozerinskis

Lasmane: "Iet olimpiskajā gājienā kopā ar brāli ir kas tāds, par ko sapņoju"
Rūta Kate Lasmane. Foto: Guntis Bērziņš

Latvijas vieglatlēte Rūta Kate Lasmane 2. augustā piedzīvos savu olimpisko debiju, dodoties trīssoļlēkšanas kvalifikācijas cīņā Stade de France stadionā. Par savu gatavošanos karjeras līdz šim nozīmīgākajām sacensībām Lasmane pastāstīja portālam Sportacentrs.com pēc dalības Valsts Prezidenta balvā.

Jūnija izskaņā Valmierā Rūta Kate Lasmane Latvijas čempionātā uzrādīja rezultātu 13,74 metri. Nedēļu vēlāk Prezidenta balvas izcīņā tālākajā lēcienā tika lidots līdz 13,69 metriem. Starp divām sacensībām sportiste piedzīvoja lielu prieka brīdi, jo noskaidrojās, ka viņai tikusi starp 32 trīssoļlēcējām, kurām būs iespēja piedalīties četrgades lielākajā sporta forumā.

No lietus izdevās izmukt, bet, skatoties vēja rādītājus pie lēcieniem, mētāja no vienas puses uz otru. Kā izdevās ar to visu tikt galā un kā esi apmierināta ar savu rezultātu Prezidenta balvā?
Vējš nebija īpaši palīdzošs, jo viņš visu laiku mainījās. Sākot mēģinājumu ir stiprs pavējš, bet tad skrējiena brīdī pēkšņi jūties tā it kā pret sienu skrietu - riktīgs pretvējš. Es nevainoju vēju, ka neizdevās rezultāts. Neizdevās noķert tādas foršas kustības. Šīs sanāca tādas kā treniņsacensības, kas ir daļa no gatavošanās procesa. Un, protams, bija jāpalīdz Latvijas komandai.

Pirms nedēļas Latvijas čempionātā pēc ķermeņa valodas spriežot arī par lēcieniem līdz galam apmierināta nebiji, taču garastāvoklis nedēļas laikā pilnībā samainījis. Pastāsti par to, kā uzzināji par to, ka tiec uz olimpiskajām spēlēm un kādi emocionālie amerikāņu kalniņi tie bija?
Ir liels atvieglojums, tagad zinot, ka tiku uz olimpiādi. Pagājušajās sacensībās lecot bija liels sasprindzinājums, jo nebija vēl zināms, ka izdosies tikt. Tas bija lielisks, fantastisks notikums mūsu ģimenē. Tas bija liels gandarījums un prieks, bet tagad viss galvenais darbs tikai sākās.

Kā atnāca pati vēsts? Gaidīji, kamēr parādās reitingi? Kāds atrakstīja? Kā notika tā sarēķināšana, ka vieta ir?
Mans Amerikas treneris atrakstīja - "Apsveicu, tu esi olimpiete!". Viņi tur bija saskaitījuši, ka es tikšu. Vajadzēja tikai gaidīt oficiālo apstiprinājumu.

Foto: Guntis Bērziņš

Vai treniņu ziņā šī vēsts kaut kā maina tavus individuālos gatavošanās plānus uz vienu vai otru pusi?
Nē, man sezona nebeidzās. Galvenie mači tagad ir priekšā. Sagatavošanās pilnā jaudā tagad tikai sākās. Jau rītdien (pirmdien) braukšu uz Ameriku, un sava trenera klātbūtnē atstrādāsim katru sīkumu, lai tiešām būtu pēc iespējas labākā formā un gatavībā uz olimpiskajām spēlēm.

Amerikā, cik ilgi plāno būt, jo var būt aktuāls jautājums par aklimatizāciju. Piemēram, Agate Caune tagad devusies uz Itāliju, lai pieskrietu tos laikapstākļus. Kā rēķinies ar šo procesu?
Man šobrīd svarīgāk ir būt treneru uzraudzībā, lai noslīpētu tehnisko pusi. Es par aklimatizāciju tik daudz neuztraucos, jo būšu atpakaļ ar laika rezervi. Laikam būšu jau 27. jūlijā Parīzē. Man būs dažas dienas līdz augusta pirmajai nedēļai ko atiet. Domāju, ka nebūs nekas traks.

Parīze - lielais stadions ar daudz skatītājiem. Vai no iepriekšejiem lielajiem mačiem vari paņemt kādas mācības, kas ir jāizdara, lai uz attiecīgo brīdi parādītu visu, ko esi attiecīgajā brīdī spējīga?
Man pirmais Eiropas čempionāts jau bija Minhenē. Pēc tam pasaules čempionātā jau jutos daudz komfortablāk un brīvāk. Tajā vidē jau zināju, kā sevi labāk noskaņot. Nebija vairs tik liels satraukums un zināju, ko gaidīt. Katra pieredze palīdz. Ar katrām sacensībām mācos aizvien vairāk par sevi. Saprotu, ka man labāk der tāda mierīga pieeja - būt sacensību dienā pēc iespējas mierīgākai. Tās kļūdas, ko izdarīju pasaules čempī, tās ielieku savā pieredzes bagāžā un centīšos neatkārtot olimpiskajās spēlēs.

Foto: Texastech.com

Pēc rezultātiem formas pīķis šogad bija ziemas sezonā. Ar garo Amerikas ziemas sezonu un tagad vasaras sezonu Eiropā, kā fiziski esi gatava gaidāmajiem olimpiskajiem mačiem? Mēdz jau teikt, ka tas nav trīssoļlēcējs, kam nekas nesāp.
Kopumā jūtos labi. Ir bijis sliktāk. Nē, nu kopumā jau jūtos ļoti labi, neskatoties uz to, ka bija nelieli veselības sarežģījumi. Tagad ir svarīgi aizbraukt, salikt pareizos akcentus un nospicēt katru sīkumu.

Ģimenē ir padomdevēji par olimpiskajām spēlēm. Kas ir tas, ko pati gaidi no šī foruma nesportiskajā ziņā? Ir atlētu gājiens, kas no vienas puses prasa daudz spēkus, bet atkal uzlādē ar lielām emocijām.
Laikam tas jau ir tas gājiens, ko varēšu pieredzēt kopā ar brāli. Iet olimpiskajā gājienā ir tas, par ko šodien sapņoju.

Lasi vēl...

# Gailums: "Pasaules elpa ir jūtama, Eiropa šķēpmešanā ir tikai viens no kontinentiem"
# Melnbārde: "Uzprasīju skatītāju atbalstu - izdevās perfekts atspēriens no dēļa"
# Ārents: "Kārtslēkšana ataino, cik daudz gadus tajā esi ieguldījis"
# Blaževiča: "Nevaru nesmaidīt, kad startēju kopā ar Latvijas meitenēm"
# Grava: "Gribētos, lai arī 200 metros pieeju tuvāk Latvijas rekordam"
# Dzenītis: "Latvijas čempiontituls ranga punktu dēļ ir ļoti svarīgs"

  +1 [+] [-]

, 2024-07-12 19:10, pirms mēneša
Vai tad nebrauks ar kuģiem un laivām pa Sēnas upi?
Vismaz tāda bija sākuma iecere

  +5 [+] [-]

, 2024-07-12 23:34, pirms mēneša
Tiešam pa skaisto! Tētis 2 Olimpisko spēļu dalībnieks un tagad gan dēls ( Olimpiskais čempions) un meita- Olimpiskā debitante! Nu kur vēl brīnišķīgāk!

     [+] [-]

, 2024-07-13 14:33, pirms mēneša
Rūjienas Stiprais rakstīja: Vai tad nebrauks ar kuģiem un laivām pa Sēnas upi?
Vismaz tāda bija sākuma iecere
Līdz rūjienai ziņas nenonāk?

  +2 [+] [-]

, 2024-07-13 15:56, pirms mēneša
Tevs olimpietis+lbl cempions-Makgaivera universalums.Dels olimpiskais cempions,meita olimpiete+masas Grivas bijusas vieglatletes ari radinieces.Loti sportiska gimene!
P.s Lai vina gatavojas bus liela uzmaniba no viriem(piemeram prasis foceties utml uc)
Lai veicas!

     [+] [-]

, 2024-07-14 14:50, pirms mēneša
Ir jauki. Bet Tev stabili jālec virs 14 m. To arī novēlu.