Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Melnbārde: "Uzprasīju skatītāju atbalstu, un izdevās perfekts atspēriens no dēļa"

Emils Ozerinskis

Melnbārde: "Uzprasīju skatītāju atbalstu, un izdevās perfekts atspēriens no dēļa"
Kitija Paula Melnbārde. Foto: Guntis Bērziņš

Valsts Prezidenta Balvas izcīņā vieglatlētikā tāllēkšanas sacensību sektorā Kitija Paula Melnbārde ieradās ar personīgo rekordu 6,31 metrs, kas bija uzstādīts pirms nedēļas turpat Valmierā. Ar sacensību pēdējo lēcienu viņa lidoja krietni virs iepriekšējā tālākā lēciena, nospraužot savu jauno rekordu 6,42 metru attālumā. Pēc sava starta Prezidenta balvā sportiste aprunājās ar portālu Sportacentrs.com.

Sestdien Prezidenta balvas sacensībās Kitija Paula Melnbārde atnesa Latvijas komandai sešus punktus par uzvaru tāllēkšanas sacensībās. Lai gan savā pēdējā mēģinājumā igauniete Lisa Maria Lusti aizlēca tikpat tālu, cik iepriekš bija padevies Melnbārdei, tomēr otrais labākais lēciens Latvijas sportistei bija tālāks, ļaujot pēdējo mēģinājumu jau izpildīt uzvarētājas statusā. Līdzjutēju aplausu pavadībā Melnbārde ievērojami uzlaboja savu personīgo rekordu.

Šodienas sacensībās ar 6,30 tiki centimetru no personīgā rekorda. Ar priekšpēdējo mēģinājumo to par centimetru laboji. Tad pēdējā mēģinājumā 6,42 - par desmit centimetriem vairāk. Vai tas 6,30 bija kā tāds kā blociņš, kuru pārlecot arī atnāca vaļā?
Jā, tā varētu teikt. Arī pirms nedēļas par vienu centimetru laboju personīgo rekordu no 6,30 uz 6,31 Latvijas čempionātā. Šodien uz sacensībām nācu ar pārliecību, ka varu lēkt tālāk. Pirmajos lēcienos kaut kas īsti ar marku nestrādāja. Beigās, kad to 6,30 uzlec un saproti, ka ir. Viss lecam! Pēdējā lēcienā vēl uzprasīju skatītāju atbalstu, kas arī iedeva emocijas. Izdevās arī perfekts atspēriens no dēļa. Viss ļoti labi sakrita. Arī vējš bija atļautais. Viss sanāca forši.

Iepriekšējos lēcienos publikai palīdzību neprasīji. Kurš ir tas brīdis, kad saproti, ka tomēr jāsauc talkā skatītāji?
Man ir tā, ka tad, kad prasu skatītāju atbalstu, man bieži vien sanāk pārkāpt dēli, jo ir papildus adrenalīns. Bieži vien izvēlos atbalstu atstāt uz pēdējo lēcienu, kad vairs nav ko zaudēt. Šoreiz izvēlējos darīt tieši tā. Zināju, ka tāpat esmu pirmā. Nav vairs ko zaudēt - ejam uz visu banku.

Skatoties tavu rezultātu progresiju sacensībās, redzams, ka ir vairāki lēcieni pie 6,30 vai daži centimetri zem tā. Vai tas ir tāds tālums, kurā ērti jūties arī treniņos vai treniņos lēc tālāk un šodienas 6,42 ir tam beidzot pierādījums?
Nē, treniņos es noteikti nelecu tik tālu. Treniņos knapi sešiem metriem lecu pāri. Sacensībās pilnībā citādāk sagatavojies. Pirmkārt, jau ēd citādāk. Sacensībās tās sajūtas ir citas. Vēl pie tam uzvelkot Latvijas formu ir svētku sajūta, kas arī palīdzēja.

Foto: Guntis Bērziņš

Kāda šobrīd ir kopumā situācija dāmu tāllēkšanā Latvijā? Agrāk mums bija gana augsta līmeņa tāllēcējas ar savstarpējo konkurenci. Vai tev šobrīd ir iekšējā konkurence Latvijā? Jā, vieglatlētika ir individuālais sporta veids, tomēr gan jau rezultāti aug, ja kāds ir jāmēģina ķert rokā vai jāmēģina mukt no kāda.
Es teiktu, ka tieši šogad meitenes sāk parādīties aizvien vairāk. Arī jaunās meitenes diezgan stabili lec pāri sešiem metriem. Nav tā, ka es viegli aizeju un zinu, ka katrus mačus uzvarēšu. Noteikti tā nav. Arī ziemā Latvijas čempionātā es neuzvarēju. Nav tā, ka visas tagad lecam pāri 6,50. Jaunās meitenes paaugsies, man vēl jāpatrenējās, un tad es domāju, ka mums sanāks.

Kādi ir tavas pašas mērķi sportā? Kāda ir tā tuvāko gadu vīzija līdz kurai pati vēlies aizlekt?
Šogad mērķis bija Eiropas čempionāts, kur diemžēl nesanāca tikt veselības apstākļu dēļ. Tagad ir olimpiskās spēles, kurām vēl neesmu pietiekami spēcīga. Pēc tam ir četrgades cikls uz nākamajām olimpiskajām spēlēm. Tas, protams, ir katra sportista mērķis - arī manējais.

Daudz iepriekšējos gados vieglatlētikas kontekstā runāts par treniņapstākļiem. Reģionos šur tur iespējas ir. Rīgā agrāk bija ļoti skaudri. Kāda tevi ir situācija ar tikšanu pie treniņlaikiem, kad tu gribi un kur tu gribi?
Es teiktu, ka man treniņapstākļi ir pietiekami labi. Trenējos gan jaunajā Daugavas sporta manēžā, gan Rīgas sporta manēžā, kas ir vecā manēža. Man kā lecējai vecā manēža arī ir ļoti piemērota, jo nav jāskrien virāžas. Bedre un svari ir pieejami. Varu iet, kad vēlos. Es par apstākļiem sūdzēties nevaru.

Patriks Gailums un Kitija Paula Melnbārde katrs uzvarēja savā Prezidenta balvas disciplīnā. Foto: Guntis Bērziņš

Esot vieglatlētu attiecībās un startējot vienos mačos, kurā brīdī izslēdzies no saviem startiem un sāc pievērst uzmanību tam, ko tas otrs tur dara?
[smejas] Es teiktu, kad mēs abi esam sektorā, tad viens uz otru īsti neskatāmies. Tagad, kad lecu pēdējo lēcienu, Patriks bija šķēpmešanas sektorā un manu lēcienu redzēja. Pamāja un teica, ka esmu malacis. Esot sektorā, mēs viens otru īsti neuzpasējam. Ārpus sektora mājās esam milzīgs atbalsts viens otram. Man ir emocionālā bedre - viņš mani izvelk ārā. Viņam ir kādas problēmas - es viņu velku ārā. Uz maiņām palīdzam viens otram. Tas ir tikai pluss, ka abi esam sportisti un zinām, kam mēs ejam cauri.

Pati jūties, ka palīdzēji Eiropas čempionātā viņu ievest finālā? Patriks intervijā teica, ka bija tajā bļāvienā iekšā. Kā tev tas viss bija no tribīņu pirmās rindas?
Bija tā, ka gāju un teicu maģiskos vārdus tieši pirms tā metiena. Mēs jau Rīgā bijām viss ko izrunājuši un izdomājuši. Tas arī noteikti palīdzēja. Ja ir savējie tribīnēs, tad tas ir papildus atbalsts. Viņš juta to, ka biju gan es, gan ģimene aizmugurē ar Latvijas karogiem. Viņš pats ir milzīgs malacis. Saņēmās un izdarīja to, ko vajadzēja.

Prezidenta balva - iespēja satikties ar kaimiņiem. Lai gan pirms nedēļas šeit pat bija sacensības, stadions un sektors nav mainījies, varbūt tikai vakars nedaudz vēsāks. Ar ko Baltijas mačsacīkste atšķiras no tā paša Latvijas čempionāta?
Abas sacensības ir ļoti svarīgas. Vienās cīnies par Latvijas čempiones titulu, otrās par Baltijas. Abas sacensības ir svarīgas. Latvijas čempionāts ir svarīgs priekš manis, bet Baltijas čempionāts visai Latvijas komandai. Mēs varam krāt šos punktus un beigās censties uzvarēt arī kā valsts.

Ranga punktu ziņā Latvijas čempionātam ir liels svars. Vai arī šeit kāds bonusiņš salīdzinoši ar ierindas sacensībām ir?
Kā parastos mačos noteikti. Latvijas čempionāts punktu ziņā ir augstvērtīgāks, jo tā ir B kategorija. Tur punktus var dabūt vairāk. Prezidenta balva ir D kategorijas sacensības, kas arī ir ļoti labi, lai krātu punktus dalībai Eiropas un pasaules čempionātos.

Lasi vēl...

# Ārents: "Kārtslēkšana ataino, cik daudz gadus tajā esi ieguldījis"
# Blaževiča: "Nevaru nesmaidīt, kad startēju kopā ar Latvijas meitenēm"
# Grava: "Gribētos, lai arī 200 metros pieeju tuvāk Latvijas rekordam"
# Dzenītis: "Latvijas čempiontituls ranga punktu dēļ ir ļoti svarīgs"