Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Divkārtējais "Giro d'Italia" uzvarētājs A. Kontadors: ''Šogad sacensības tiks uzvarētas kalnu posmos''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Divkārtējais "Giro d'Italia" uzvarētājs A. Kontadors: ''Šogad sacensības tiks uzvarētas kalnu posmos''
Alverto Kontadors. Foto: Eurosport

Prestižais daudzdienu velobrauciens "Giro d'Italia" šogad pulcē 176 pasaules labākos riteņbraucējus, kuri trīs nedēļu laikā sacentīsies vienās no grūtākajām sacensībām velosportā. Riteņbraucējs, divkārtējs “Giro d'Italia”, divkārtējs “Tour de France”, kā arī trīskārtējs “Vuelta a España” uzvarētājs Alverto Kontadors intervijā “Eurosport” atzīst, ka šogad ir vairāki izteikti sacensību favorīti, piemēram, Remko Evenepūls un Primožs Rogličs, tomēr tās būs smagas un pārsteigumu pilnas. Vienlaikus eksperts norāda, ka tieši "Giro d'Italia" sacensības ir viņa mīļākās un gaidītākās to unikalitātes un neparedzamības dēļ.

Pēc spraigas Remko Evenepūla un Primoža Rogliča cīņas “Volta a Catalunya” sacensībās, kādu iznākumu prognozē abu duelim "Giro d'Italia"? Vai ir kāds neapšaubāms divcīņas uzvarētājs?
Es uzskatu, ka Rogličs un Evenepūls abi ir pārliecinoši sacensību favorīti. Manuprāt, uzvarētājs tiks noskaidrots sacensību kalnu posmos. Abi riteņbraucēji ir ļoti iespaidīgi un katram no viņiem ir veiksmīgāki posmi, taču, manuprāt, svarīgākie ir kalnu posmi – tur redzēsim, kurš no abiem vīriešiem būs spēcīgāks.

Šie braucēji ir līdzīgā līmenī, tomēr Evenepūls pagājušajā gadā uzvarēja Spānijas “La Vuelta Femenina" posmu. Esam sekojuši līdzi Rogliča grūtībām, bet viņam ir milzu pieredze. Jāsaka gan, ka šogad mēs visi varam izbaudīt tieši Evenepūla progresu.

Kurš riteņbraucējs vai riteņbraucēji var iejaukties Evenepūla un Rogliča cīņā?
Pārējiem braucējiem sacensības būs citādākas un viņiem primāri būs jādomā par to, kā posmos nezaudēt pārāk daudz laika un kā atgūties vai ievilkt elpu kalnu posmos.

Es domāju, ka šis gads Teo Geigenam-Hārtam (Tao Geoghegan Hart) var būt nedaudz atšķirīgs, jo jau zinām, ka viņam ir neticams talants. Geigenam-Hārtam ir bijušas dažas traumas, bet kopumā pagājušajā “Tour de Alps” viņš bija ļoti spēcīgs braucējs. Daudzi, kas piedalīsies "Giro d'Italia", bija arī “Tour de Alps” sacensībās un redzēja, kā Geigens-Hārts uzvarēja divos sacensību posmos un pietuvojās uzvarai. Jaunais riteņbraucējs ir pretendents uz uzvaru arī pašlaik un viņš var sasniegt pašu virsotni.

Uz ko Žoau Pedru Almeida (João Almeida) ir spējīgs šogad, ņemot vērā, ka "Giro d'Italia" 2020.gadā viņš ieņēma 4.vietu un 2021.gadā - 6.vietu, savukārt pērn sacensības pameta pēc tam, kad saslima ar Covid, ieņemot 4.vietu?
Manuprāt, viņš ir viens no spēcīgākajiem kandidātiem uz uzvaru. Viņam priekšā es liktu Rogliču un Evenepūlu, jo viņiem ir bijis lielisks gads, bet Almeida ir viens no kandidātiem kāpšanai uz “Giro d'Italia” pjedestāla. Viņš ir vienkāršs riteņbraucējs, kurš katrā sacensību posmā atrod sevī spēku pārvarēt nākamās grūtības, un mēs šobrīd runājam par ļoti gariem sacensību posmiem. Viņš, iespējams, ir braucējs, kurš ir vistuvāk Evenepūlam un Rogličam.

Vai Almeidam ir spēcīga atbalsta komanda, kas palīdz viņam cīņā par medaļām? Kā tu raksturo riteņbraucējus, kuri būs vienā komandā ar Almeidu? Un cik tālu viņš var tikt savā karjerā?
Viņam ir spēcīga komanda un viņam nebūs jāuzņemas atbildība par sacīkstēm, jo tā vismaz sākotnēji gulsies uz “Soudal–Quick-Step un “Jumbo Visma” riteņbraukšanas komandām. Tiesa, arī “UAE Team Emirates” komandai jūlijā jādomā par riteņbraucēja Tadeja Pogačara (Tadej Pogačar) interesēm, un tas nozīmēs, ka Almeidam un Pogačaram nāksies šķirties. Es paredzu, ka Almeida uzvarēs kādu no riteņbraukšanas lielās tūres sacensībām. Ir braucēji, kurus lielais vairums uzskata par favorītiem, bet Almeidas stiprā puse ir viņa mērķtiecība un konsekvence. “Giro d'Italia” sacīkstēs konsekvence ir ļoti nozīmīga, un Almeida ir braucējs, kurš pirms sporta veida atstāšanas var tikt pie uzvaras kādā no riteņbraukšanas lielās tūres sacensībām.

Vācijas spožākie laiki ir beigušie. Agrāk viņiem bija daudz labu riteņbraucēju. Tagad sacensībās fani ilgojas pēc braucēja, kurš tiecas uz uzvaru. Uz ko, tavuprāt, ir spējīgs Lennards Kemna?
Viņš ir teicams braucējs un viņam ir komanda, kurai ir liels potenciāls. Komandā ir citi spēcīgi braucēji, kuri var aizēnot Kemnu, tomēr mēs nezinām, cik daudz jaunais riteņbraucējs var sasniegt. Skaidrs ir tikai tas, ka mēs neesam redzējuši visu, ko Kemna sacensībās var izdarīt. Laiks rādīs, cik tālu viņš var tikt, sacenšoties ar labākajiem.

Kura komanda ir visspēcīgākā un ko ietekmē tas, ka komandai nav viena līdera?
Ja esi līderis, tu neesi laimīgs, kad ir kāds cits braucējs, kurš cenšas būt komandas favorīts. Bet, ja paskatāmies uz “Ineos Grenadiers” komandu, Geraints Tomass bija patiess līderis, savukārt Geigens-Hārts vēl nav tajā pašā līmenī, lai gan “Tour de Alps” viņš sevi patiešām pierādīja kā spēcīgu braucēju. “Ineos Grenadiers” žonglē ar šiem diviem braucējiem, kā arī ar Teimenu Arensmanu, kurš ir liels talants. Tomass ir jau daudzus gadus cīnījies par uzvaru kādā no riteņbraukšanas lielās tūres sacensībām, tāpēc šogad mēs redzēsim, vai viņa pieredze ir atmaksājusies.

"Giro d'Italia" sacensības ir teju 3500 kilometrus garas un ir posmi, kuru augstums ir 50 000 metru virs jūras līmeņa. Sacensībās ir trīs braucieni uz laiku un pieci kalnu posmu finiši. Kurš ir tavs iecienītākais sacensību posms un kāpēc?
Man ļoti patīk “Crans Montana” kalnu posms, jo, manuprāt, tas ir ļoti, ļoti grūts posms, kuru pārvarēt pirmajā nedēļā. Man ļoti patīk arī “Tre cime di Lavaredo” kalnu posms, kas arī sagādās milzu izaicinājumus. Tas ir posms, kas vienmēr ietekmē sacensību gaitu, tajā bieži ir slikti laikapstākļi, kas man pašam gāja pie sirds. “Giro d'Italia” sacensībās ir pieci finišu punkti kalnu augšgalā, maršrutam paceļoties vairāk nekā 50 000 metru virs jūras līmeņa, kas varētu ietekmēt sacensību rezultātu. Man patīk arī pēdējais sacensību posms uz laiku. Tas ir īsts briesmonis! Sacensībām uz laiku būs izšķiroša nozīme, jo, ja tev neveicas tajās, tad neieņemsi labu vietu kopējā tabulā.

Kādas ir tavas domas par šī gada trasi - kuri ir šī gada maršruta izšķirošākie posmi vai kuros var zaudēt sacensības?
Manuprāt, šīs “Giro d’Italia” sacensības tiks uzvarētas kalnos. Pats galvenais šajās sacīkstēs ir, lai nebūtu neviena slikta diena. Ja citās sacensībās riteņbraucēji neveiksmes rezultātā kādā posmā var zaudēt vienu minūti, tad “Giro d’Italia” riteņbraucēji var zaudēt sešas vai septiņas minūtes vismazākās kļūdas rezultātā.

Kas padara “Giro d’Italia” sacensības tik īpašas?
Tās ir smagas un prasīgas, katra posma rezultāts ietekmē nākamo. Sacensību laikā ir ļoti mainīgi laikapstākļi - vienā posmā gaisa temperatūra var būt +30 grādi, nākamajā posmā jau 0 grādi un sniegs.

“Giro d'Italia” noteikti ir manas mīļākās sacensības. Pirmo reizi tajās startēju 2008.gadā, kad arī uzvarēju. Man tās ir skaistākās sacīkstes kalendārā. Riteņbraucēji var pielietot dažādas tehnikas, salauzt konkurentus, jo ir iespējams uzbrukt unikālos punktos, kādi neeksistē citās trasēs. "La Vuelta Femenina" sacensības ir īpašas, jo notiek manās mājās, “Tour de France” ir lielākās velosacensības pasaulē, tomēr, ņemot vērā braukšanas apstākļus un trasi, “Giro d’Italia” uzvar. Tajās es piedzīvoju arī smagāko posmu, kādu ir nācies izbraukt - Dzonkolana kalnu (El Zoncolan).

Kā laikapstākļi ietekmēs sacīkstes?
Atceros, kad sacentos profesionāli, vasaras mēnešos biju alerģisks, tomēr, kad līst vai snieg, alerģijas pārgāja. Tomēr nevienam braucējam nepatīk aukstums ne tikai fizisko, bet arī emocionālo grūtību dēļ.

Kāds ir tavs neaizmirstamākais “Giro d'Italia” sacensību mirklis?
Man ir bijuši tik daudzi! Iespējams, viens no spilgtākajiem mirkļiem ir 2008. gada “Giro d'Italia” sacīkstes, kuras teju sponsora spiests uzvarēju. Tā varētu būt vislabākā atmiņa, jo tās bija sacīkstes, kurās es nekad nedomāju, ka varētu uzvarēt alerģiju dēļ, tomēr svarīgākās dienas bija lietainas un man veicās lieliski.

Kādu padomu sniegtu jaunajiem braucējiem savā komandā veiksmīgai karjerai?
Atgādinātu, ka viņi ir profesionāļi un ka atrodas ļoti profesionāli attīstītā riteņbraukšanas pasaulē. Neatkarīgi no tā, cik talantīgs esi, ja 24 stundas diennaktī nedzīvo riteņbraukšanai, tev nav iemesla sacensties. Tas attiecas arī uz tādām zvaigznēm kā Evenepūls vai Pogačars.

Vai vari aprakstīt savu ideālo sacensību dienu?
Ideāla diena: tava komanda kontrolē sacensības, esat sasnieguši pēdējo posmu, tu brauc pa priekšu, tiec pāri finiša līnijai, pacel rokas un uzvari. Tā ir ideāla diena. Man tā reiz ir bijis.
Kurš ir vislabākais komandas biedrs, kāds tev jebkad ir bijis un kāpēc?

Man ir bijuši vairāki, bet Hesuss Ernandess ir braucējs, kurš man ir kā brālis un kurš ir bijis ļoti svarīgs manā dzīvē.

Kurš bija nozīmīgākais mentors tavā karjerā?
Es nedomāju, ka man ir bijis mentors. Mani sasniegumi ir pateicoties manai kā braucēja izaugsmei.

Informāciju sagatavoja:
Emīlija Vimba