Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

2024. gads BMX: Krīgeram lieliskas OS pozīcijas; Stūriška dodas sevi pierādīt nākamajā līmenī

Toms Markss
Toms Markss

2023. gads Latvijas riteņbraukšanā panākumu daudzveidības ziņā neapšaubāmi bija aizvadītās desmitgades veiksmīgākais. Par to lielā mērā parūpējās mūsu vadošie BMX, BMX frīstaila, šosejas un MTB meistari. Pērnā gada veikumus palīdzēs atcerēties gada video apskats.

Šobrīd kuplā velo saime domās un darbos jau ir 2024. gada sezonā. Tās sāksies jau pavisam drīz ar šosejas un BMX sacensībām Austrālijā, kā arī Jaunzēlandē. Visos olimpiskajos riteņbraukšanas veidos galvenais akcents liekams uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm. Šobrīd Latvijai ir garantētās divas vietas šosejas riteņbraukšanā. Praktiski ceļa zīme nodrošināta arī MTB XCO krosā, bet lieliskās pozīcijās atrodas BMX vīru izlases līderis. Gada pirmajā pusē par iespēju kvalificēties turpinās cīnīties arī BMX dāmas, kā arī mūsu izteikti pirmais numurs BMX frīstailā.

Trīs apskatos par visu, kas sagaidāms šajā gadā šosejā, BMX, BMX frīstailā, MTB un citos riteņbraukšanas veidos.

BMX Riteņbraukšana:

BMX riteņbraukšanā, ņemot vērā, ka šis ir olimpiskais gads, ļoti nozīmīgs akcents ir likts uz sezonas pirmo daļu. Pasaules un arī Eiropas čempionāti no jūlija mēneša ir pārcelti uz maija izskaņu (līdzīgi noticis arī citos olimpiskajos gados). Šīs arī būs noslēdzošās Parīzes OS kvalifikācijas sacensības.

No Latvijas prizmas ļoti svarīgs būs tieši pasaules čempionāts, kas vīriem pavisam noteikti un, ar lielu varbūtību, arī dāmām būs vienīgā iespēja kvalificēties Parīzes Olimpiskajām spēlēm. Vīriem, kas nāciju rangā atrodas pat zemāk kā dāmas (18. vīri un 13. dāmas) kvalifikācija ir šobrīd tuvāka.

Kvalifikācijas noteikumi nosaka, ka pa vienam elites vīru un dāmu sportistam atlasās uz spēlēm pēc 2023. un 2024. gada pasaules čempionāta rezultātiem. Ceļa zīmi iegūst labākā rezultāta īpašnieks starp tām valstīm, kuras nekvalificējas pēc olimpiskā nāciju ranga. Pērnā gada pasaules čempionātā Kristens Krīgers bija otrais šajā vērtējumā. Ātrāks par viņu Glāzgovā notikušajās sacensībās izrādījās ekvadorietis Alfredo Kampo. Viņa pārstāvētā Ekvadora šobrīd Parīzes OS kvalificējas pēc kontinentālās kvotas (labākā Amerikas valsts, kura ir ārpus olimpiskā nāciju ranga TOP 10).

Ņemot vērā, ka šis rangs var mainīties līdz maija izskaņai. Ja neviena no priekšā esošajām Amerikas reģiona valstīm (Argentīna šobrīd ir 7. vietā) no kvalifikācijas zonas neizkritīs, tieši Krīgers būs labākais 2023. gada individuālais braucējs un atnesīs Latvijai kvotu uz Parīzes OS. Ja nu tomēr notiks pretējais un Argentīna izkritīs no kvalifikācijas zonas, tad trenera Ivo Lakuča audzēknim būs vēl viena iespēja kvalificēties ASV gaidāmajā pasaules čempionātā.

Kristens jau šobrīd ar citiem treniņu biedriem no AKSSC/ Valmiera plānveidīgi gatavojas nozīmīgajai sezonai, aizvadot treniņnometni Portugālē.

Ar viņu kopā ir arī mūsu vadošais junioru braucējs, Eiropas čempions Edgars Langmanis. Edžus Treimaņa audzēknim, kuram būs jācīnās par vietu uz Losandželosas Olimpiskajām spēlēm, šajā gadā nozīmīgākie starti būs pasaules un Eiropas junioru čempionāti. Tāpat rūdījumu Edgars varētu gūt Pasaules kausa posmos, kur jāstartē U23 vecuma grupā. Pēc traumas sadziedēšanas, viņam junioros pievienosies vēl viens “BMX Rīga/ RRS” sportists Kristers Apels, kurš pērn līdz traumai bija uzņēmis lielisku ritmu, triumfējot Eiropas kausa posmos Valmierā.

Dāmām pasaules junioru čempione Veronika Monika Stūriška nu kļuvusi par pilnvērtīgu U23 grupas sportisti un kopā ar Vinetu Pētersoni centīsies iegūt vienu vietu uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm. Veronikai būs iespēja Pasaules kausa posmos un citās UCI līmeņa sacensībās startēt U23 grupā, bet izšķirošajā pasaules čempionātā, kurā jāpacīnās par vietu uz olimpiādi, piedalīties elites grupas sacensībās.

Arī nu jau pieredzes bagātajai Vinetai Pētersonei, kas atrodas labākajos karjeras gados, galvenais starts būs Rokhilā gaidāmais pasaules čempionāts. Olimpiskajā nāciju rangā Latvija atrodas 14. vietā, no kvalifikācijas robežas atpaliek par 1916 punktiem. Lai arī teorijā šo starpību atspēlēt var, tomēr praksē tas ir vairāk nekā sarežģīti. Koncentrācijai būtu jābūt ar skatu uz pasaules čempionātu. Junioru grupā otro sezonu aizvadīs Paula Kibare, kamēr šī gada G15 grupas pasaules un Eiropas čempionātu fināliste Adelīna Kārkliņa panākumus centīsies uzlabot jau G16 grupā.

Trešo gadu pēc kārtas Valmierā esošajā Māra Štromberga trasē norisināsies UEC Eiropas kausa posmi. Nozīmīgās sacensības mūsu valsts uzņems 13. un 14. jūlijā. Kopumā UEC Eiropas kausa seriālā, ko ļoti iecienījuši Latvijas sportisti, paredzēti 12 posmi, kas norisināsies sešās nedēļas nogalēs.

Pasaules kausā iekļauti astoņi posmi. Pirmie divi no tiem gaidāmi jau 10. un 11. februārī Jaunzēlandē, kam divas nedēļas vēlāk sekos vēl divi posmi Austrālijā. Olimpiskās kvalifikācijas ieskaitē vēl iekļauti arī maijā gaidāmie divi PK posmi ASV. Pirms olimpiāde vēl arī nedēļas nogale ar divām sacensību dienām Nīderlandes pilsētā Papendālē.

Latvijas čempionātu jūlija pirmajā nedēļas nogalē uzņems “BMX Ādaži”. “Crystal Dent” BMX Latvijas kausā iekļauti deviņi posmi. Pirmo reizi kāds no posmiem norisināsies Tukuma trasē, kur saimnieko “BMX Tukums”. Posmi risināsies arī “MŠA/ Valmieras puikas”, “Mītavas kumeļi”, “Ventspils Spars”, “BMX Vecpiebalga”, “Tālava”, “BMX Rīga/ RRS”, “BMX Madona” un “Silvas ziķeri” trasēs. Pēc vairāku gadu pauzes atgriezīsies arī Latvijas Jaunatnes Olimpiāde, BMX sacensībām notiekot Māra Štromberga BMX trasē, Valmierā.

BMX attīstībai ļoti nozīmīgu lomu turpinās pildīt “AKSSC Valmiera”, kur treneru Olafa Lakuča un Ivo Lakuča vadībā kvalitatīvos apstākļos turpina attīstīties jaunie sportisti. Koptreniņos aktīvi piedalās arī “BMX Rīga/ RRS” vadošie sportisti. Aktīvs darbs notiek arī pārējos reģionālajos klubos.

2024. gada nozīmīgākie starti šosejas riteņbraukšanā:
12. – 18. maijs: UCI Pasaules čempionāts (Rock Hill, ASV)
29. maijs – 2. jūnijs: UEC Eiropas čempionāts (Verona, Itālija)
6. jūlijs: Latvijas Nacionālais čempionāts (Ādaži)
13. – 14. jūlijs: UEC Eiropas kausa 7. un 8. posms (Valmiera)
1. – 2. augusts: Parīzes Olimpiskās spēles (Parīze, Francija)

Nākamajos apskatos vairāk par MTB, BMX frīstailu, Gravel un treka riteņbraukšanu.

Izmantotie resursi:
lrf.lv