Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

2024. gads šosejas riteņbraukšanā; četri latvieši augstākajā līmenī, ar skatu uz jaunajiem

Toms Markss
Toms Markss

2024. gads šosejas riteņbraukšanā; četri latvieši augstākajā līmenī, ar skatu uz jaunajiem
Trīs augstākās raudzes profesionāļi
Foto: Tomas Gaubys

Zaļā pūķa gads riteņbraukšanas sportā solās būt notikumiem bagātīgs. Galvenais notikums neapšaubāmi būs Parīzes Olimpiskās spēles, kurām kvalificēties iespējas ir pat sešiem Latvijas riteņbraukšanas veidu pārstāvjiem. Netrūks arī daudzu citu notikumu dažādos riteņbraukšanas veidos.

2023. gads Latvijas riteņbraukšanā panākumu daudzveidības ziņā neapšaubāmi bija aizvadītās desmitgades veiksmīgākais. Par to lielā mērā parūpējās mūsu vadošie Šosejas, BMX, BMX frīstaila un MTB meistari. Pērnā gada veikumus palīdzēs atcerēties gada video apskats.

Šobrīd kuplā velo saime domās un darbos jau ir 2024. gada sezonā. Tās sāksies jau pavisam drīz ar šosejas un BMX sacensībām Austrālijā, kā arī Jaunzēlandē. Visos olimpiskajos riteņbraukšanas veidos galvenais akcents liekams uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm. Šobrīd Latvijai ir garantētās divas vietas šosejas riteņbraukšanā. Praktiski ceļa zīme nodrošināta arī MTB XCO krosā, bet lieliskās pozīcijās atrodas BMX vīru izlases līderis. Gada pirmajā pusē par iespēju kvalificēties turpinās cīnīties arī BMX dāmas, kā arī mūsu izteikti pirmais numurs BMX frīstailā.
Trīs apskatos par visu, kas sagaidāms šajā gadā šosejā, BMX, BMX frīstailā, MTB un citos riteņbraukšanas veidos.

Šosejas riteņbraukšanā:

Parīzes OS

Šosejas riteņbraukšanā cīņa par kvotām uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm noslēdzās vēl pērnā gada oktobrī. Pēc kopējā kvotu samazinājuma vīriem uz 90 sportistiem, kā arī palielinājuma dāmām (arī uz 90 sportistēm), Latvija nodrošinājusi pa vienai vietai vīru un dāmu grupas brauciena sacensībās. Ja vīriem iekšējā atlase vēl tikai priekšā, tad vienīgo dāmu kvotu Parīzē izmantos Anastasija Karbonāri, kura ceļa zīmi nopelnīja ar individuālu rezultātu pasaules čempionātā.

Pasaules TOP līmenis

Visaugstākajā riteņbraukšanas līmenī arī šogad redzēsim startējam trīs Latvijas elites šosejas riteņbraucējus. Toms Skujiņš un Krists Neilands turpinās pārstāvēt attiecīgi “LIDL – Trek” un “Israel Premier Tech” vienības. Tikmēr Latvijas un Baltijas elites čempions grupas braucienā Emīls Liepiņš pievienojies Nīderlandes pasaules tūres vienībai – “Team dsm-firmenich PostNL”.

Baltijas valstu pirmajam numuram Tomam Skujiņam šis būs jau septītais gads ASV reģistrētajā vienībā. “Lidl – Trek” starpsezonā veikusi nopietnu sastāva pārbūvi, piesaistot virkne augstākā līmeņa profesionāļus. To vidū britu zvaigzne Tao Geoghegans Hārts (“Ineos Grenadiers” sastāvā uzvara Alpu tūrē) un Andreā Bagiolī (pērn trīs uzvaras “Quick – Step” rindās). Plānots, ka sezonu Toms uzsāks mēneša beigās. Carnikavieša loma komandas sastāvā turpinās būs ļoti nozīmīga. Sevi būs jāapliecina ne tikai kā izcilu komandas biedru kopējo panākumu gūšanā, gan jāizmanto tās iespējas, kas tiks dotas pašam cīnoties par augstākajiem rezultātiem. Skujiņam, tāpat kā abiem pārējiem izlases līderiem mērķis ir starts Parīzes Olimpiskajās spēlēs.

Krists Neilands “Israel Premier Tech” krāsas pārstāvēs jau astoto sezonu. Aizvadītajā gadā kuldīdznieks noslēdza jaunu trīs gadu kontraktu. Krists ir komandā visilgāk esošais riteņbraucējs un iemantojis lielu cieņu un respektu. Noteikti, ka Kristam tiks dotas virkne iespēju pacīnīties par rezultātu pašam gan mazāka līmeņa, gan augstākās raudzes velobraucienu posmos. Neilands sevi labi apliecinājis kā uzticamu palīgu Maiklam Vudsam un Dilana Tēnsam. Noteikti pastāv reālas cerības Kristu, tāpat kā Skujiņu redzēt kādā no trim grandtūrēm.

Ar lielu interesi jāseko tam, kā sevi “Team dsm-firmenich PostNL” vienībā apliecinās Emīls Liepiņš. Dobeles riteņbraukšanas skolas audzēknis, tagad rīdzinieks nonācis vienā komandā ar vienu no labākajiem Vācijas riteņbraucējiem Džonu Degenkolbu. Kopā ar Emīlu uz šo Nīderlandes vienību aizdevās arī viens no jaudīgākajiem pasaules sprinteriem Fabio Jakobsens. Komandas vadība no Emīla sagaida spējas uzņemties līdera lomu, gan palīdzēt citiem vienības sprinteriem.

Debiju jaunās komandas sastāvā Liepiņš piedzīvos jau 16. janvārī Austrālijā. Otro gadu pēc kārtas viņš sezonu atklās ar “Santos Tour Down Under” velobraucienu. Emīls būs pieredzējušākais komandas braucējs, uz kuru varētu būt likts akcents tieši sprinta etapos.

Par pirmo Latvijas sieviešu riteņbraucēju, kuri nopelnījusi vietu pasaules tūres komandā, starpsezonas periodā kļuva Anastasija Karbonāri. Viņa nopelnīja paaugstinājumu no attīstības uz “UAE Team ADQ” galveno komandu. Jau tagad zināms Anastasijas kalendārs līdz Parīzes Olimpiskajām spēlēm. Itālijā augusī riteņbraucēja startēs tādās sacensībās kā – “Santos Tour Down Under” (sākums jau 12. janvārī), sieviešu “Parīze – Rubē”, “Le Samyn” un citās. Ja pērn attīstības komandā Karbonāri, īpaši sezonas sākumā, bija daudz iespēju pašai cīnīties par rezultātu, tad galvenajā komandā, kur netrūkst augstākās raudzes zvaigznes, daudz uzmanības būs jāvelta tieši atbalstam komandas biedrenēm.

Pluto maina komandu, Krasts tieksies augšup

Komandu starpsezonā nomainījis pērn sešus UCI goda pjedestālus izcīnījušais Mārtiņš Pluto, kurš pievienojies vienai no spēcīgākajām kontinentālā līmeņa komandām “Beat Cycling club”. Salīdzinot ar Pluto iepriekšējo komandu – “Abloc CT”, jaunajā vienībā latvieti sagaida labāks aprīkojums un kopējie nosacījumi. Arī sacensības solās būt augstākas raudzes, kas dos platformu, lai parādītu sevi vēl augstāka līmeņa komandām.

“Voltas Tartu 2024” vienības rindās trešo sezonu pavadīs Alekss Krasts. Ogrēnietis pērn sevi ļoti labi apliecināja “Flanders Tommorow” tūrē, kur kopvērtējumā izcīnīja sesto vietu, kā arī “Tour du Loir et Cher” daudzdienā, pirmajā posmā izcīnīto otro vietu. Solīds sniegums arī pasaules čempionātā, kur tika gūta 30. vieta. Sasniegtie rezultāti gan neļāva Krastam karjeru turpināt augstāka līmeņa komandā Rietumeiropā. Plinti krūmos gan talantīgais sportists nemet un centīsies par sevi likt runāt šajā gadā.

Junioru čempions Igaunijā

Viņam Igaunijas komandā pievienosies arī Latvijas absolūtais junioru čempions Gusts Lapiņš. Kuldīdznieks pērn sekmīgi startēja UCI līmeņa velobraucienos Beļģijā un Nīderlandē, vienā no daudzdienu etapiem svinot uzvaru. Nākamā līmeņa uzsākšana Tartu vienībā noteikti nav peļams ceļš. Gustam būs gana daudz augsta līmeņa sacensības, kurās sevi pierādīt. Skaidrs, ka Gusta trumpis ir tieši līdzenuma sacensības. Debiju jaunās komandas sastāvā viņam būs iespēja piedzīvot jau sezonas pašā ievadā. Tieši savu iespēju izmantošana sezonas ievadā būs nopietns faktors tam, lai kuldīdznieks izcīnītu savu vietu pamatsastāvā. Komandas trenera amatā turpinās strādāt Toms Flaksis.

Ķīnas sniegtās iespējas

Ķīnas komandas “Hengxiang” sastāvā turpinās būt divi pieredzes bagātie Latvijas šosejas riteņbraucēji – Andris Vosekalns un Māris Bogdanovičs. Vosekalnam šis būs jau sestais gads, kamēr Bogdanovičam otrais gads. Abi sportisti pērn sevi no labākās puses apliecināja gan UCI kategorijas velobraucienos, gan Ķīnas līgā, kas pēc savas komercijas ir soli priekšā lielai daļai UCI līmeņa sacensību. Pērn vienā no Ķīnas līgas sacensībām Māris izcīnīja uzvaru. Tikmēr Andris visas sezonas garumā sevi apliecināja kā ļoti noderīgu komandas braucēju, kurš spēj izvest labās pozīcijās savus sprinterus.

U23 un juniori

Kristers Ansons turpinās pārstāvēt Francijas pirmās divīzijas komandu “EC Saint-Etienne Loire”, kuras sastāvā ir kļuvis par vienu no līderiem, pērn izcīnīto arī vienu uzvaru. Kristiāns Belohvoščiks palicis uzticīgs “Monaco” vienībai. Ģirtu Harkinu un Kārli Klismetu ir labas cerības redzēt vadošajā Lietuvas riteņbraukšanas komandā, Dāvis Gludavs laimi gatavs meklēt Francijā. Gvido Kokle saņēmis paaugstinājumu Itālijas kausā. Mūsu junioru izlases potenciālais līderis Olivers Jēkabs Skrapcis kļuvis par pilnvērtīgu braucēju “Bahrain Victourius” junioru attīstības komandā.

Skats uz jauniešiem

Ļoti nozīmīgs gaidāmais gads būs mūsu jauniešu izlasei, kuras sportisti jau šobrīd atrodas treniņnometnē Turcijā. Ņemot vērā pasaules riteņbraukšanas tendences, starptautiska ievērība jau jāgūst jauniešu vecumā. Tas var pavērt ceļu uz līgumu ar kādu no lielo komandu junioru vienībām. Galvenie starti jauniešu izlasei paredzēti – Luksemburgas velobrauciens, Austrijas tūre, kā arī atsevišķas sacensības Beļģijā.

Junioru izlases galvenie starti būs pasaules un Eiropas čempionāti, uz kuriem izstrādāti stingri atlases kritēriji. Tāpat izlase plāno dalību “Grudziadz” velobraucienā, kur pērn tika gūtas divas uzvaras, Slovākijas velobraucienā un, iespējams, citās sacensībās. U23 izlasei bez pasaules un Eiropas čempionātiem, paredzēti starti “Orlen” un Karpatu tūrēs.

Baltijas čempionāts Munameģī

Baltijas čempionāts šajā gadā notiks Rīgā (individuālais brauciens) un Igaunijas pilsētiņā Virū. Individuālais brauciens tiek plānots 17. jūnijā, bet grupas braucieni no 19. – 22. jūnijam.
Jau pirmdien plašāk apskatīsim, kas jaunajā gadā ir gaidāms BMX un BMX frīstaila riteņbraukšanas veidos.

2024. gada nozīmīgākie starti šosejas riteņbraukšanā:

DPasākumsVieta
4. – 26. maijsGiro d’ItaliaItālija
17. – 22. jūnijsLatvijas un Baltijas čempionāts šosejas riteņbraukšanāRīga/Viru
29. jūnijs – 21. jūlijsTour de FranceFrancija
3. augustsParīzes Olimpiskās spēles šosejas riteņbraukšanā vīriešu elites grupas brauciensParīze
4. augustsParīzes Olimpiskās spēles šosejas riteņbraukšanā sieviešu elites grupas brauciensParīze
17. augusts – 9. septembrisVuelta a Espana velobrauciensSpānija
21. – 25. augustsRadjungendtour velobrauciens U17 grupaiAustrija
11. – 15. septembrisEiropas čempionāts šosejas riteņbraukšanāLimburga/Beļģija
22. – 29. septembrisPasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanāZīrihe/Šveice

Izmantotie resursi:
lrf.lv