Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Sešu nāciju kauss: Francija uzvar, Anglija un Īrija cenšas neatpalikt

Juris Miņins
Juris Miņins

Sešu nāciju kauss: Francija uzvar, Anglija un Īrija cenšas neatpalikt
Markuss Smits (ar bumbu), Foto:EPA/Scanpix

Šodien noslēdzās 2022. gada Sešu nāciju čempionāta trešā kārta un tajā, jāatzīst, ka bez pārsteigumiem, pie uzvarām tika Francija, Anglija un Īrija.

Pēc vienu nedēļu ilgas pauzes, kas komandām bija dota pēc diviem aizvadītiem mačiem, šajā nedēļas nogalē tika atsākta Sešu nāciju kausa izcīņa regbijā un jāsaka, ka, lai arī ne pārāk viegli, taču visās trijās cīņās pie uzvarām tika tās komandas, kuras tika uzskatītas par favorītiem.

Skotija savā laukumā uzņēma Franciju un, lai arī pirms turnīra skoti bija ļoti ambiciozi, pirms šīs cīņas viņu optimisms bija mazliet noplacis, jo bez jau iepriekš savainotajiem regbistiem, komandas vadītājam Gregoram Taunsendam no spēles pieteikuma bija jāsvītro arī Hemišs Vatsons, kura Covid-19 tests izrādījās pozitīvs.

Francūži gan Edinburgā bija ieradušies ar vienu mērķi un savu līdzjutēju atbalstīti jau no pirmajām minūtēm devās uz priekšu. Lai arī pirmie uzbrukumi piezemējumus neatnesa, līdz pirmajiem pieciem punktiem ilgi nebija jāgaida, jo devītajā minūtē izcēlās Pauls Vilemsī, bet četras minūtes vēlāk tā pat darīja arī Jorams Moefana.

Pēc šāda spēles sākuma mājinieki gan saņēmās un, lai arī viņu pirmais piezemējums netika ieskaitīts, otrais, ko pēc ieilguša pozicionāla uzbrukuma izpildīja Rorijs Dārdžs, tika atzīts par labu esam. Spēles turpinājumā skotiem bija arī lieliska iespēja izvirzīties vadībā, taču ātrajā uzbrukumā Stjuarts Hogs nenotvēra piespēli un iespēja saasināt spēles gaitu bija zudusi.

Puslaika beigās Žils Fikū, nodemonstrējot individuālo meistarību, no pozicionāla uzbrukuma sataisīja pusātro un, lai arī kā mēģināja, skoti viņu nevarēja apturēt. Lai arī pēc šī piezemējuma sekoja pārtraukums, to var saukt par lūzuma brīdi spēlē, jo otrajā spēles daļā mājiniekiem īsti nebija iespēju panākt sev labvēlīgu rezultātu.

Otro puslaiku komandas sāka ar "Les Bleus" ātro uzbrukumu, kurā Damjens Peno tā smailē izvirzīja Žonatanu Djantī, bet divus nākamos uzbrukumus rezultatīvi noslēdza jau pats Klermonas aizsargs.

Spēles beigās vēl skoti, Dūhana van der Merves personā, vienu piezemējumu atguva, tas drīzāk bija simbolisks sasniegums, jo Francija no Skotijas mājās devās ar pārliecinošu uzvaru – 36:17.

Dienas otrajā spēlē, Tvikenhemas stadionā, Anglija uzņēma Velsu. Šogad velsieši nav tik stipri kā pirms gada, jo komandā ir daudz savainoto spēlētāju, taču neskatoties uz to, abu izlašu mači vienmēr ir principiāli.

Šī reize nebija izņēmums, jo vispirms velsieši izdarīja gana daudz, lai angļi uzreiz neizvirzītos vadībā, punktus ļaujot gūt vien no soda sitienu pozīcijām, bet spēles otrajā daļā jau paši sarīkoja trīs piezemējumus (Džošs Adamss, Niks Tompkinss, Kīrans Hārdijs) un bija tuvu, lai sabojātu regbija svētkus Lielbritānijas galvaspilsētā. Spēles beigu rezultāts – 23:19.

Anglijas labā vienīgo piezemējumu guva Alekss Dombrants, bet pārējie punkti viņa kluba biedra Markusa Smita kontā.

Šajā spēlē Bens Jangss kļuva par mačiem bagātāko regbistu Anglijas izlases vēsturē, jo "Sarkano rožu" kreklu viņš vilka jau 115. reizi.

Visbeidzot Īrija šodien tikās ar Itāliju un pagarināja "Azzurri" zaudējumu sēriju, pieveicot viņus ar 57:6.

Jāsaka, ka šajā spēlē intrigas nebija vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, Itālijas zemā konkurētspēja nevienam nav pārsteigums, bet šodien gruzīnu tiesnesis Nika Amašukeli (pirmais "otrā ešelona" regbija nāciju pārstāvis, kurš ir tiesājis Sešu nāciju čempionāta spēli) atstāja itāļus 13 vīru sastāvā, jo ar sarkano kartīti novērtēja Hames Faivas noteikumu pārkāpumu.

Tā būtu tikai puse bēdas, jo itāļi paliktu 14 vīru sastāvā, taču, atbilstoši "World Rugby" noteikumiem, ja komanda nevar izlikt pilnvērtīgu pirmo līniju, lai piedalītos grupcīņā, tad tā tiek sodīta ar vēl viena spēlētāja noraidīšanu no laukuma un visas turpmākās grupcīņas notiek bez spiediena. Tieši šāds bija itāļu liktenis, bet maču viņi noslēdza 12 spēlētāju sastāvā, jo dzelteno kartīti saņēma laukumā uz maiņu nākušais Abrahams Steins.

Tāpēc graujošais rezultāts nav nekāds pārsteigums. Zīmīgi, ka tas bija jau 100. Itālijas zaudējums Sešu nāciju kausā, kurā šī izlase piedalās no 2000. gada.

Maikls Laurijs un Džeimss Lavs katrs guva pa diviem piezemējumiem, bet kopā Endija Farela vīri deviņas reizes nogādāja bumbu Itālijas ieskaites zonā.

Pēc trešās kārtas mačiem ir notikušas izmaiņas turnīra tabulā, jo Īrija ir pakāpusies uz otro vietu, apsteidzot Angliju. Pirmajā pozīcijā ar trim uzvarām trijās spēles ierindojas Francija. Skotija un Velsa ir tikusi pie pieciem punktiem, bet Itālijai kopvērtējumā punktu vēl nav.

Sešu nāciju čempionāts turpināsies 11. un 12. martā, kad Velsa uzņems Franciju, Itālija tiksies ar Skotiju, bet Anglijas un Īrijas mačā noskaidrosies tā komanda, kas, vismaz teorētiski, varēs apšaubīt Francijas ambīcijas uz uzvaru šīgada turnīrā.

Sešu Nāciju kausa tiešraides skaties Viaplay

2022. gada Sešu nāciju kauss regbijā

2. kārta

DatumsMājiniekiViesiRezultāts
26.02.SkotijaFrancija17:36
26.02.AnglijaVelsa23:19
27.02.ĪrijaItālija57:6

#KomandaSUNZP
1.Francija330014
2.Īrija320111
3.Anglija320110
4.Skotija31025
5.Velsa31025
6.Itālija30030