Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Sešu nāciju čempionāts noslēdzas ar "France Slam" Parīzē, itāļi šokē velsiešus

Juris Miņins
Juris Miņins

Sešu nāciju čempionāts noslēdzas ar "France Slam" Parīzē, itāļi šokē velsiešus
Foto:AFP/Scanpix

Šodien noslēdzās 2022. gada Sešu nāciju čempionāts, izšķirošajā mačā Francijai ar 25:13 pārspējot Angliju, kas francūžiem deva arī "Grand Slam" titulu. Savukārt dienas pirmajā mačā pie savas pirmās uzvaras septiņu gadu laikā tika Itālija.

Velsa – Itālija

Dienas pirmais mačs nekādu lielo intrigu nesolīja, jo Velsas izlase savā laukumā uzņēma jau priekšlaicīgi "koka karoti" (piešķir pēdējā vietā palikušajai izlasei) saņēmušos itāļus, kuri pavisam nesen piedzīvoja 100. zaudējumu Sešu nāciju čempionātā un piedzīvoja zaudējumus 36 iepriekšējos šī turnīra mačos.

Papildus tam, velsieši mačam gatavojās pacilātā noskaņojumā, jo savu 100. spēli izlases kreklā aizvadīja Dens Bigars, bet komandas kapteinis Aluns Vins Džonss kļuva par pirmo regbistu, kas starptautiskajā līmenī ir aizvadījis jau 150 spēles.

Neskatoties uz šādu nepatīkamu fonu, itāļi, kā jau tas bieži vien ir redzēts, maču sāka ļoti apņēmīgi, ātri guva savus pirmos punktus, taču pie piezemējuma pirmie tika velsieši, kad Ovens Vatkiss noslēdza mājinieku pusātro uzbrukumu, kuru itāļi tā arī nespēja apturēt. Šajā brīdī arī likās, ka, kā tas arī ir bieži redzēts, dienvidnieku temperaments ņems virsroku un tā vietā, lai turētos pie spēles plāna, sāksies "mača glābšanas operācija", kas novedīs pie vēl vairāku punktu zaudējuma, taču šoreiz tā nenotika.

Līdz pārtraukumam Itālijas izlase realizēja vēl divus soda sitienus, panākot 12:7 savā labā, kas ļāva ar optimismu skatīties uz otro mača cēlienu.

Otrā puslaika sākumā viesu komandai izdevās lielisks reids pretinieku laukuma pusē, taču Džošs Adamss, kurš ir Velsas izlases viens no bīstamākajiem ieročiem uzbrukumā, šoreiz izglāba savu komandu nodemonstrējot savas ātruma īpašības aizsardzībā un dažus soļus pirms ieskaites zonas līnijas apturēja šo uzbrukumu.

Kādā brīdī tas arī izskatījās kā cīņas lūzuma punkts, jo Devi Leiks vispirms pozicionālā uzbrukumā paķēra bumbu no cīņas un iespieda to ieskaites zonā, bet tad arī pats Adamss nodemonstrēja arī savas spējas uzbrukumā – izvairoties no vairākiem tvērienu mēģinājumiem, nogādāja bumbu ieskaites zonā.

Šajā laikā itāļi gan bez punktiem nepalika, taču tos krāja tikai no Paolo Gabrisi un Edoardo Padovani precīzajiem soda sitieniem ar ko bija pietiekoši, lai saglabātu mača intrigu, bet par maz, lai cerētu uz panākumu.

Itālijas izlasei šajā pēcpusdienā pa spēkam bija gūt tikai vienu piezemējumu, taču kādu – otro maču izlasē aizvadošais Andžs Kapuazo, kurš spēlē pret Skotiju izcēlās ar diviem piezemējumiem, izrāvās ātrajā uzbrukumā un, lai arī tika apturēts, paspēja atdot piespēli Padovani, kurš arī guva piecus punktus, samazinot rezultāta starpību līdz minimumam un dodot iespēju Gabrisi izraut uzvaru ar precīzu realizāciju.

Tā kā realizācijas sitiena vieta bija ārkārtīgi izdevīga un par tādām saka, ka grūtāk ir aizsist garām, Paolo Gabrisi bija nekļūdīgs un tūdaļ pēc veiksmīgā bumbas raidījuma vārtos, sabruka uz zāliena, nespējot noticēt pēdējās sekundēs izrautajam vēsturiskajam panākumam.

Lai arī Itālijas komandai šī uzvara turnīra tabulas kontekstā neko nemainīja un viņi tāpat palika pēdējie, panākums pret Velsu, kas nebija uzvarēta kopš 2007. gada, ir svarīgs emocionālajā ziņā. Turklāt, šī uzvara ir svarīga arī tāpēc, ka jau 2022. gada čempionāta laikā bija parādījušās baumas, ka Itālija, komandas zemās konkurētspējas dēļ, varētu tikt izslēgta no turnīra, tās vietā uzņemot DĀR.

Īrija – Skotija

Īrijas un Skotijas spēle gan vēl pirms cīņas sākuma tika nodēvēta par svarīgu, jo tajā, iespējams, varēja izšķirties 2022. gada Sešu nāciju čempionu liktenis, proti, īriem bija nepieciešama uzvara, jo tikai panākuma gadījumā viņiem būtu jēga sekot līdzi vakara mačam ar Francijas un Anglijas dalību, cerot uz angļu panākumu.

Īrijas izlase, jāatzīst, iztika bez drāmas un izdarīja visu no sevis atkarīgo, lai vakarā gan viņiem pašiem, gan īru atbalstītājiem bez Svētā Patrika dienas svinībām šajā nedēļā būtu vēl kāds iemesls pacelt alus glāzi.

Dens Šīhens, Sīens Hīlijs, Džošs van der Flīrs un Konors Marejs katrs veica pa piezemējumam, bet visa Īrijas komandas aizsardzība neļāva skotiem gūt vairāk par pieciem punktiem, kas nozīmēja, ka īri no šī mača ir paņēmuši maksimumu – piecus kopvērtējuma punktus, kas viņiem pirms vakara spēles dod trīs punktu pārsvaru pār Franciju un tas, savukārt, nozīmē, ka "Les Bleus", lai triumfētu šī gada čempionātā nepietiks vien ar mazrezultatīvu neizšķirtu.

Francija – Anglija

Kā jau iepriekš vairākkārt tika minēts, Francijas un Anglijas mačs tika gaidīts kā 2022. gada Sešu nāciju kausa fināls, jo vēl pirms turnīra daudziem likās, ka šīs komandas varētu izšķirt kura komanda tad cels virs savām galvām kausu.

Jāsaka, ka šīs prognozes daļēji arī piepildījās, jo šis mačs tiešām arī kļuva par izšķirošo, taču, par nelaimi angļiem, viņi cīņā par titulu nepiedalījās un vienīgais uz ko Edija Džonsa komanda varēja izdarīt – ar blīkšķi noslēgt 2022. gada kampaņu un palīdzēt īriem tikt pie čempionu kausa.

Ja īsumā būtu jānoraksturo notikušais pirmajā puslaikā, tad varētu droši teikt, ka komandas nevis meklēja savas iespējas uzbrukt, bet gaidīja pretinieku kļūdas un, jāatzīst, sagaidīja arī. Labāk šajā komponentē veicās Francijai, jo angļi ļoti nevērīgi izturējās pret bumbu, bieži to zaudēja un pat potenciāli veiksmīgi uzbrukuma iesākumi tika "nodzēsti" savas paviršības dēļ.

Francija tikmēr vispirms ar Melvina Žaminē sodu atklāja rezultātu, tad – Žils Fikū veica piezemējumu, noslēdzot pozicionālu, bet gana dinamisku uzbrukumu. Tikai šajā brīdī Markuss Smits tika pie iespējas sist pa vārtiem un bija arī precīzs, taču, atgriežoties pie iepriekš rakstītā, angļiem vienkārši nebija situāciju, kurās tikt pie punktiem, jo spēles iniciatīva piederēja mājiniekiem.

Protams, "Les Bleus" paši arī kļūdījās, taču viesi šīs kļūdas izmantot nespēja un puslaika beigās tika sodīti vēlreiz – lai arī ātrais uzbrukums tika apturēts pirms ieskaites zonas līnijas, Fransuā Kross atrada veidu kā piespiest bumbu tieši pie līnijas un pārtraukumā komandas devās Francijai esot vadībā ar 18:6.
Jāsaka, ka otrais puslaiks gan nekādā veidā neturpināja pirmo 40 minūšu noskaņas, jo tas sākās ar masīvu Anglijas komandas ofensīvu, kas var teikt tika izvērsta trijos viļņos, taču no tiem viesi spēja gūt tikai vienu piezemējumu, kas gan spēles ritējumu tāpat saasināja.

15 minūtes aktīvi uzbrukuši, angļi mazliet atslāba un tas arī izrādījās liktenīgi, tā kā kādā no epizodēm Antonijs Duponts spēja izlavierēt starp saviem komandas biedriem un pretinieku aizsardzību palīdzēja atjaunot 12 punktu pārsvaru.

Pēc šīs neveiksmīgās epizodes Anglijas izlase atgriezās pie tā darba, ko bija iesākuši, proti, uzbrukuma, taču šajā brīdī atkal sākās neprecizitātes izspēlēs, kamdēļ vairāki perspektīvi uzbrukumi aprāvās priekšlaicīgi. Tiesa, nevar arī noliegt, ka Francijas aizsardzība, kas visa šī gada turnīra laikā bija līmenī, neļāva angļiem izpausties pilnā spēkā.

Francijas izlase beigu beigās arī noturēja savu 12 punktu pārsvaru, kas nozīmēja, ka pēc 12 gadu pārtraukuma viņi atkal ir tikuši pie "Grand Slam" uzvaras Sešu nāciju čempionātā. Tāpat tā ir viņu pirmā uzvara turnīrā kopš 2010. gada un sestā – Sešu nāciju čempionāta ietvaros. Kopumā šī turnīra ietvaros Francija ir uzvarējusi 18 reizes, desmit no tām – nezaudējot nevienā mačā.

2022. gada Sešu nāciju kauss regbijā

5. kārta

DatumsMājiniekiViesiLaiks
19.03.VelsaItālija21:22
19.03.ĪrijaSkotija26:5
19.03.FrancijaAnglija25:13

#KomandaSUNZP
1.Francija550022
2.Īrija540121
3.Anglija520310
4.Skotija520310
5.Velsa51047
6.Itālija51044