Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Angļi paliek mazākumā un zaudē, par titulu cīnīsies Īrija un Francija

Juris Miņins
Juris Miņins

Angļi paliek mazākumā un zaudē, par titulu cīnīsies Īrija un Francija
Īrijas regbija izlase, Foto:EPA/Scanpix

11.mar . 22:00

Velsa - Francija

12.mar . 16:15

Itālija - Skotija

12.mar . 18:45

Anglija - Īrija

Vakar un aizvakar Eiropas regbija laukumos tika izspēlētas trīs 2022. gada Sešu nāciju čempionāta ceturtās, t.i., pirmspēdējās, kārtas spēles pēc kurām arī kļuva skaidrs, ka uz čempionu titulu šogad pretendēs Francija un Īrija.

Pretēji ierastajam, ceturtā spēļu kārta norisinājās nevis sestdienā un svētdienā, bet gan piektdienā un sestdienā. Spēļu programmu atklāja Francijas un Velsas duelis Kārdifā. Jāsaka, ka francūži bija šī mača favorīti, taču mājinieku statusā esošie velsieši, kā vienmēr, padoties nedomāja un, lai arī uzbrukumā nespīdēja ne viena, ne arī otra komanda, taču tas nepadarīja spēli mazāk aizraujošu.

Velsas "Pūķi" savus viesus sasprindzinājumā turēja visu spēli, jo puslaiks noslēdzās ar rezultātu 9:10, bet otrajā puslaikā Fabjēna Galtjē vadītie francūži spēja gūt tikai trīs punktus un pie rezultāta 13:9 tika aizvadīta vairāk kā pusstunda no cīņā atlikušā spēles laik. Tajā neiztika bez "Les Bleus" kļūdām, taču velsieši tās nespēja īsti izmantot.

Otrajā spēlē, kas norisinājās jau sestdienā, tikās Skotijas un Itālijas komandas. Daudzi no šīs cīņas gaidīja sensāciju, jo itāļi, kuri nesen piedzīvoja savu 100. zaudējumu Sešu nāciju turnīrā, pēdējo panākumu izcīnīja tieši pret skotiem, taču jāsaka uzreiz – pārsteigumi izpalika.

Romas Olimpiskajā stadionā skoti izdarīja visu, lai izpildītu maksimālo programmu – tika pie panākuma (33:22) un bonusa punkta. Nevar teikt, ka Itālijas izlase bija bezcerīga, patiesībā tās sniegums no mača uz maču uzlabojas, taču pagaidām ar to ir par maz un viņi arī šogad būs spiesti samierināties ar "koka karoti", ko pasniedz par pēdējo vietu turnīra noslēguma tabulā.

Pie "Azzurri" pozitīvajiem momentiem var minēt Anža Kapuzo debiju nacionālajā izlasē. Francijā dzimušais fulbeks, kurš iepriekš ir spēlējis kā Itālijas otrajā, tā arī U20 izlasē, izcēlās ar diviem gūtiem piezemējumiem.

Savukārt par kārtas centrālo maču kļuva Anglijas un Īrijas komandu cīņa Tvikenhemas stadionā. Šī spēle bija principiāla ne tikai abu komandu attiecību skaidrošanas plānā, bet arī tāpēc, ka šīs cīņas zaudētājs arī zaudē pat teorētiskas cerības uz uzvaru šī gada Sešu nāciju čempionātā.

Diemžēl, bet jau spēles pirmajās minūtēs anglis Čārlijs Īvelss, par bīstamu tvērienu un triecienu ar galvu, saņēma sarkano kartīti, kas nozīmēja, ka angļi atlikušās 78 minūtes pavadīs skaitliskajā mazākumā.

Šāds notikumu pavērsiens, protams, ietekmēja spēles turpmāko norisi, jo vispirms tas deva iespēju Džonijam Sekstonam atklāt mača rezultātu, bet spēles gaitā arī deva īriem pārsvaru daudzās citās situācijās, ko viņi arī veiksmīgi izmantoja. Jau līdz 12. spēles minūtei viņi veica trīs piezemējumus, izspēlējot bumbu līdz nomināli brīvam stūrim, taču ieskaitīti tika divi no tiem.

Angļi mēģināja atbildēt ar Markusa Smita precīzi izpildītiem soda sitieniem, kas "Harlequins" kluba pārstāvim arī tīri labi veicās (realizēti pieci no sešiem), taču ar to bija par maz, lai lauztu spēles gaitu.

Angļi, protams, cīnījās, taču spēles izskaņā īri, Džeks Konans un Finlijs Belhems, guva pa piezemējumam un nosvēra mača svaru kausus par labu viesiem.

Pēc šī zaudējuma Anglijas izlasei vairs nav pat teorētisku iespēju uzvarēt 2022. gada Sešu nāciju kausā un nav arī iespēju to noslēgt augstāk par trešo vietu, taču vienlaicīgi tieši viņi var noteikt to, kura komanda kļūs par šī gada čempioniem. Proti, Anglija noslēgs 2022. gada turnīru ar spēli pret Franciju. Ja šajā spēlē uzvarēs angļi, tad tas pavērs ceļu uz čempionu titulu Īrijas izlasei, kura pirms tam cīnīsies ar Velsu. Savukārt, ja vinnēs Francija, tad šī izlase tiks pie sava pirmā "Grand Slam" titula kopš 2010. gada, t.i., pie uzvaras Sešu nāciju čempionātā, uzvarot visos mačos.

Sešu Nāciju kausa tiešraides skaties Viaplay

2022. gada Sešu nāciju kauss regbijā

4. kārta

DatumsMājiniekiViesiRezultāts
11.03. VelsaFrancija9:13
12.03.ItālijaSkotija22:33
12.03.AnglijaĪrija15:32

#KomandaSUNZP
1.Francija440018
2.Īrija430116
3.Anglija420210
4.Skotija420210
5.Velsa41036
6.Itālija40040