Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija sensācija: Itāliju izmetīs no Sešu nāciju čempionāta

Juris Miņins
Juris Miņins

Regbija sensācija: Itāliju izmetīs no Sešu nāciju čempionāta
Itālijas regbija izlase pirms 2022. gada Sešu nāciju kausa spēles pret Angliju, Foto:IPA/Scanpix

Šodien pasaules regbiju sasniedza sensacionāla un šokējoša ziņa par to, ka Sešu nāciju čempionāta organizatori ir ļoti tuvu tam, lai izslēgtu Itālijas izlasi no turnīra dalībnieku pulka un viņu vietu atdot Dienvidāfrikas Republikas komandai.

Britu medijs "Daily Mail" šodien ziņo, ka jau tuvākajā laikā tiks oficiāli paziņots, ka Itālijas regbija izlase ir izslēgta no Sešu nāciju čempionāta, lai viņu vietā čempionātā varētu piedalīties daudz konkurētspējīgākā Dienvidāfrikas Republikas valstsvienība, kuri ir arī aktuālie Pasaules kausa čempioni.

Jau ilgu laiku tika runāts par to, ka DĀR izlase, kas līdz šim bija dienvidu puslodes regbija sistēmā, varētu pievienoties Eiropas, t.i., ziemeļu puslodes, regbija sabiedrībai. Par pamatu šīm runām bija gan spekulācijas par biznesa labumiem, gan sportiskais aspekts, jo pēc "Super Rugby" pārmaiņām, DĀR vadošie klubi jau vairākus gadus spēlē Eiropas klubu čempionātos un no nākošās sezonas drīkstēs piedalīties arī eirokausos.

Jāpiebilst, ka dienvidu puslodē lielākā teikšana ir Jaunzēlandes un Austrālijas regbija savienībām un arī "Super Rugby" turnīrs tika reformēts pēc jaunzēlandiešu iniciatīvas, kas faktiski arī izslēdza DĀR klubus no šīm sacensībām.

Līdz šim gan pastāvēja dažādi "gazeļu" pievienošanās scenāriji, tajā skaitā arī vairāki turnīra paplašināšanas varianti - gan uzņemot tikai DĀR, gan arī piesaistot ne tikai afrikāņus, bet arī labākās Eiropas čempionāta komandas.

Plānots, ka "Springboks" komanda Sešu nāciju turnīram varētu pievienoties 2025. gadā, kas nozīmē, ka Itālija savu pēdējo čempionātu aizvadīs 2024. gadā. Pagaidām nav zināms kādu tālāko ceļu izvēlēsies Itālija, taču jau tagad regbija, kā itāļu, tā visas pasaules, sabiedrībā šo iespējamo lēmumu uztver ļoti neviennozīmīgi.

Jau ilgus gadus tiek runāts par globālā regbija kalendāra izveidi, t.i., sistēmu pēc kuras regbiju spēlētu visā pasaulē, līdzīgi kā tas ir, piemēram, futbolā. Tāpat tika spekulēts, ka tuvāk vienotai sistēmai regbija pasaule varētu nonākt pēc 2023. gada Pasaules kausa. Šobrīd var teikt, ka DĀR integrēšana ziemeļu puslodes regbijā ir viens solis pretim iepriekš noteiktajam mērķim.

Tiesa, galvenā motivācija nav tikai vienota kalendāra izveide, bet gan Sešu nāciju čempionāta jauno investoru vēlme gūt lielāku atdevi no saviem ieguldījumiem. Pirms neilga laika kompānija "CVC" iegādājās "vienu septīto daļu" no turnīra, samaksājot par to "līdz pat 365 miljoniem mārciņu". Iesaistot čempionātā DĀR komandu, šīs investīcijas, protams, varētu atpelnīt daudz ātrāk.

Pašlaik gan dienvidāfrikāņi starptautiskā līmenī vēl aizvien ir piesaistīti Regbija čempionātam, t.i., dienvidu puslodes turnīram, kurā piedalās Argentīna, Austrālija, DĀR un Jaunzēlande. Visas četras regbija savienības arī pavisam nesen apstiprināja, ka vēl vismaz trīs gadus šādā sastāvā plāno turpināt organizēt šo turnīru.

Itālijas izlase Piecu nāciju turnīram pievienojās 2000. gadā, tādējādi izveidojot Sešu nāciju čempionātu. Šajā laikā viņi ir piedzīvojuši 97 zaudējumus, izcīnījuši 12 uzvaras un vienu reizi cīnījušies neizšķirti. 16 gadījumos no 22 viņi turnīru noslēdza pēdējā vietā un nekad augstāk par ceturto pozīciju nav finišējuši. Itālijas vājā konkurētspēja arī ir bijusi kā viens no galvenajiem argumentiem par to, ka šai izlasei īsti nav vietas spēcīgāko Eiropas komandu pulkā un noteikti ir svarīgs faktors viņu nomaiņai pret DĀR.

DĀR izlase ir ne tikai 2019. gada Pasaules kausa čempioni un pašreizējie Pasaules reitinga līderi, bet arī četrkārtējie Regbija čempionāta/Triju nāciju kausa uzvarētāji. Tāpat DĀR un Jaunzēlande ir divas vienīgās regbija izlases, kas ir spējušas uzvarēt Pasaules kausā vairāk kā divas reizes (abām – trīs tituli).

Ja Sešu nāciju čempionāts patiešām šādā veidā tiks reformēts, tas pamatīgi iedragās "otrā ešelona" regbija nāciju cerības uz vienotu un godīgu spēli, jo jau pašlaik elitārā "pirmā ešelona" regbija nāciju kompānija koncentrējas tikai uz mačiem savā starpā, tādējādi neļaujot vājākām komandām tikt pie augsta līmeņa mačiem un papildus finansējuma no reklāmas un spēļu translāciju tiesībām.

Izmantotie resursi:
https://www.dailymail.co.uk/home/in...

     [+] [-]

, 2022-02-17 21:25, pirms 2 gadiem
Interesanti, vai Itālija paspēs pārtraukt savu ļoti garo zaudējumu sēriju šajā turnīrā pirms tā pamešanas? Tur taču sanāk vairāk par 30 zaudējumiem pēc kārtas...

     [+] [-]

, 2022-02-17 21:58, pirms 2 gadiem
Pagaidām regbija līmenis ir tik nevienlīdzīgs, ka spēles ar Eiropas zemāko ešalonu, manuprāt, ir pilnīgi bezjēdzīgas. Kā Baltijas kauss hokejā, ja tajā piedalās LV pirmā, otrā vai trešā izlase.

     [+] [-]

, 2022-02-18 00:00, pirms 2 gadiem
Kamponadze rakstīja: Pagaidām regbija līmenis ir tik nevienlīdzīgs, ka spēles ar Eiropas zemāko ešalonu, manuprāt, ir pilnīgi bezjēdzīgas. Kā Baltijas kauss hokejā, ja tajā piedalās LV pirmā, otrā vai trešā izlase.
Neapšaubāmi, tā ir, taču ir arī otra medaļas puse. Nošķirot tās otrā ešelona izlases no regulāras spēlēšanas ar lielajām komandām, viņi var izstiepties vai sarauties, bet labāki nekļūs.
Gruzijas piemērs ir ļoti pamācošs - komanda dominē EČ, tās spēlētāji spēlē TOP Eiropas klubos, bet lielajos mačos viņiem nesanāk. Arī pret to pašu Itāliju.

Nosacīti - spēlējot hokeju tikai ar Latvijas 5. izlasi, igauņi un lietuvieši neko neiegūs, lai arī, iespējams, turnīra tabulas kontekstā būs labāki.

Bet ja tieši par to Itāliju - viņi savu iespēju neizmantoja. Pa visiem šiem gadiem progress sniegumā nav novērots. Ja salīdzina ar RC jaunāko komandu, Argentīnu, viņi, lai arī beigu beigās tāpat paliek pēdējie, bet, vismaz teorētiski, var vinnēt katrā mačā un pēdējo piecu gadu laikā katru no RC izlasēm arī ir vinnējuši. Japāna, pateicoties regulāriem mačiem ar TOP izlasēm un lielām investīcijām, diezgan skaļi sevi piesaka. Redzēs kā būs tagad Super Rugby ar salinieku komandām utt. Itāļi savas iespējas pieņēma par normu un neiespringa uz to, ka vajag ne tikai piedalīties, bet arī spēlēt.

     [+] [-]

, 2022-02-18 00:09, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Interesanti, vai Itālija paspēs pārtraukt savu ļoti garo zaudējumu sēriju šajā turnīrā pirms tā pamešanas? Tur taču sanāk vairāk par 30 zaudējumiem pēc kārtas...
Jā, interesanti gan, jo faktiski Itālijas izlase tiek atkabināta laikā, kad viņiem ir tīri ok nākotnes perspektīvas. U20 izlase viņiem ir tīri perspektīva un savos turnīros viņi spēlē daudz konkurētspējīgākiu regbiju kā lielie. "Benetton", kas arī ir galvenā spēlētāju piegādātāja izlasei, URC arī tīri ok spēlē pēdējās sezonās ("Zebre" gan nē).
Ja vēl sanāktu atrast vēl kādu argentīnieti, kuru varētu naturalizēt un par kapteini pataisīt (kā bija Serhio Parisē)...

Nav tā, ka Itālija, ja vien ar to kāds ĻOTI nodarbotos, būtu bezcerīga vai daudzu gadu projekts. Pa tiem 3 gadiem komandas konkurētspēju noteikti var kāpināt vismaz tā, lai viņi spēlētu kā manā iepriekšējā komentārā pieminētie argentīnieši. Cita lieta - šaubos vai tā pēkšņi viņiem sanāks mobilizēties.