Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Bigaram 100. spēlē 15 punkti, Francija notur īrus

Juris Miņins
Juris Miņins

Bigaram 100. spēlē 15 punkti, Francija notur īrus
Dens Bigars (no kreisās) un Vins Džonss priecājas par izcīnīto panākumu, Foto:Reuters/Scanpix

2022. gada Sešu nāciju čempionāta otrajā kārtā pie uzvarām tika Velsas un Francijas vienības. Velsieši spraigā cīņā, tikai spēles beigās, ar 20:17 pārspēja skotus, bet Francija, izvirzījusies pārliecinošā vadībā, lika saviem līdzjutējiem panervozēt, taču beigās prata noturēt Īrijas komandas ofensīvas un uzvarēt ar 30:24.

Dienas pirmajā spēlē tikās Velsas un Skotijas izlases, kurām pirmā kārta bija noslēgusies diametrāli pretējos toņos. Velsieši bez ierunām atzina īru pārākumu, kamēr Skotija, ne bez pretinieku "palīdzības", svinēja laimīgu uzvaru pār Angliju. Šie apstākļi, kā arī tas, ka Velsai 2022. gada trnīrs ir jāaizvada bez virknes līderu, kamēr Skotijai ierindā ir visi labākie, par favorītiem lika uzskatīt tieši skotu "Dadžus".

Kārdifas "Principality Stadium" laukumā gan viss nebija tik acīm redzami, jo velsiešu "pūķi" saviem oponentiem bija sagatavojuši to, ko prot vislabāk, proti, "purvu". Nē, ar spēles laukumu viss bija kārtībā, taču par "purvu" sauc Velsas komandas spēles stilu, kas ļoti bieži ir balstīts nevis uz pašu radošajām iniciatīvām un uzbrukumu, bet aizsardzību un pretinieku spēles jaukšanu, pašiem punktus gūstot ar ātriem pretuzbrukumiem.

Pretuzbrukumi šoreiz nebija, taču bija Dena Bigara lieliskā spēle, kas vienlaicīgi bija arī viņa 100. mačs izlases formā Četri precīzi sodi un viens dropsitiens, kas kopā viņam deva 15 punktus. Jāpiebilst, ka precīzais dropsitiens sekoja pēc tam kā skotu līderis Fins Rasels 68. minūtē bija nopelnījis dzelteno kartīti par apzinātu piespēles traucēšanu. Jāsaka, ka tas arī bija sīvā mača atrisinājums, jo trīs punktu deficīts un mazākums spēles izskaņā bija pārāk lieli šķēršļi, lai Gregora Taunsenda komanda varētu cerēt uz pozitīvu mača iznākumu.

Francijas un Īrijas tikšanos Parīzē daudzi regbija līdzjutēji piesardzīgi sauca par šī gada turnīra īsto finālu, jo īri un francūži bija galvenie favorīti uz uzvar 2022. gada Sešu nāciju čempionātā un abas komandas arī atradās turnīra tabulas galvgalī.

Īrija, protams, labprātāk spēlētu lēnāku un pozicionālāku regbiju, taču Entonijs Duponts, kuram pirms nedēļas mačā pret Itāliju neizdevās sevi spilgti parādīt, jau spēles otrajā minūtē nogādāja bumbu īru ieskaites zonā, bet Melvins Žaminē bija precīzs gan realizācijā, gan drīz pēc tam ar sodu panāca 10:0.

Tas Endija Farela komandai lika kļūt daudz agresīvākai un meklēt iespējas uzbrukumā. Tās arī pavisam negaidīti tika atrastas, kad augstu uzsperto bumbu pārtvēra Maks Hansens, kurš Īrijas izlasei pievienojās vien pirms Sešu nāciju turnīra, bet iepriekš pārstāvēja Austrālijas U-20 regbija izlasi.

Pie rezultāta 10:7 spēle mazliet nomierinājās, kas, var teikt, bija par labu īriem, jo tas daudz vairāk atbilda viņu klasiskajam spēles stilam. Tiesa, neko daudz no spēles tempa palēnināšanās īri neieguva, bet Francija Žaminē vispirms panāca trīs punktu pārsvaru, bet puslaika beigās realizēja vēl divus sodus, kas mājniekiem deva 12 punktu pārsvaru (19:7).

Otrais puslaiks sākās ar kārtējo precīzo soda sitienu Žaminē izpildījumā, taču tad notika negaidītais, proti, īri nolēma darīt to, ko no viņiem noteikti negaida, turklāt, pie rezultāta 7:22 īsti arī nav ko zaudēt. Viņi sāka ar asiem pretuzbrukumiem un jau 50. mača minūtē rezultāts bija vairs tikai 22:21 par labu Francijai. Vispirms, pēc koridora izspēles, izcēlās Džošs van der Flīrs, bet vēlāk veiklāks un ātrāks par visiem bija Džeimisons Gibson-Pārks.

Kā jau šādos brīžos notiek, samazinot rezultāta starpību līdz minimumam, svarīgs ir nākamais solis, šajā gadījumā īriem bija vajadzīgs vēl kāds rezultatīvs uzbrukuma noslēgums vai arī mājiniekiem bija jāatjauno savs pārsvars.

Lai arī īri bija ātri atgriezušies spēlē, nevarētu teikt, ka viņiem bija arī psiholoģisks pārsvars un arī Francija nesalūza, bet Sirils Beilss dinamiskā uzbrukumā atgrieza drošāku pārsvaru "Les Bleus" komandai. Tas arī bija brīdis, kad komandas atkal "apstājās", proti, atkal meklēja pretinieku kļūdas un "caurumus" aizsardzības līnijā, taču ne vieni, ne arī otri dāvanas pretiniekiem nebija sagatavojuši.

Kopumā otrās 40 minūtes pagāja īru mēģinājumos atspēlēties, kas viņiem izdevās tikai daļēji, jo "nolauzt" mājiniekus tā arī nesanāca, bet brīdī, kad viņi vēl varēja izraut laimīgu uzvaru, paši zaudēja bumbu un ar to spēle bija beigusies.

Rītdien ar Anglijas un Itālijas valstsvienības maču noslēgsies 2022. gada Sešu nāciju čempionāta otrā kārta, bet trešās kārtas mači ir paredzēti pēc divām nedēļām – 26. un 27. februārī.

Sešu Nāciju kausa tiešraides skaties Viaplay

2022. gada Sešu nāciju kauss regbijā

2. kārta

DatumsMājiniekiViesiRezultāts
12.02.VelsaSkotija20:17
12.02.FrancijaĪrija30:24
13.02.AnglijaItālija

#KomandaSUNZP
1.Francija22009
2.Īrija21016
3.Skotija21014
4.Velsa21014
5.Anglija10011
6.Itālija10010