Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Viljē hettriks, Francija pārspēj Itāliju

Juris Miņins
Juris Miņins

Viljē hettriks, Francija pārspēj Itāliju
AP/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē sākās 2022. gada Sešu nāciju čempionāts regbijā un, lai arī nevar teikt, ka spēles bija neinteresantas, īsti pārsteigumi turnīra ievadā netika novēroti. Pie uzvarām tika Īrija, Skotija un Francija.

Čempionāts tika atklāts ar 2021. gada čempionu, velsiešu, viesošanos Dublinā. Tiesa, no neitrālajiem regbija skatītājiem vien retais patiešām cerēja, ka velsieši spēs būt līdzvērtīgi pretinieki Īrijai.

Kā nereti gadās, turnīru pirmajās spēlēs arī vadošajām komandām nebūt ne viss sanāk un izdodas un tā bija arī īru gadījumā, taču neskatoties uz neprecīzajām izspēlēm un Džonatana Sekstona garām vārtiem spertajām bumbām, īri jau spēles ievadā, pēc Bandī Akī piezemējuma, izvirzījās vadībā un mača turpinājumā šos vadības grožus no rokām tā arī neizlaida.

Bez virknes vadošo spēlētāju čempiona titula aizstāvēšanas kampaņu sākušie velsieši vienkārši nespēja tikt galā ar spiedienu un spēles tempu ko piedāvāja Īrijas komanda un tāpēc mājinieku pārsvars bija acīmredzams, t.i., tas bija tikai laika jautājums, kad tiks gūts nākošais piezemējums.

Līdz tam gan bija jāgaida ilgi, jo Endrjū Konvejs vien 44. minūtē piespieda bumbu pie ieskaites zonas zāliena, bet septiņas minūtes vēlāk atkārtoja tādu pašu procedūru. Šajā brīdī arī spēle kļuva neinteresanta, jo velsiešu "pūķu" pretestība jau bija minimāla. Līdz mača beigām gan komandas ar piezemējumiem apmainījās, izceļoties Gerijam Ringrouzam un Teinam Bešemam (līdz pirmajai rezultatīvajai darbībai Velsas izlasei bija jāgaida 75 minūtes), taču tas jau mača gaitā neko nespēja mainīt.

Īrijas izlase parādīja, ka viņi nav zaudējuši to formu ar kādu tika noslēgts 2021. gads, bet Velsas līdzjutēji varēja ļoti uzskatāmi pārliecināties par to, ka 2022. gada kampaņa viņu komandai nebūs viegla.

Dienas otrajā spēlē tikās Anglija un Skotija. Lai arī Edija Džonsa vadītā angļu komanda kopumā ir uzskatāma par spēcīgāku, vēl pirms sestdienas vakarā ieplānotā mača pret skotiem varēja paredzēt, ka viņi nebūs cīņas favorīti.

Tam par iemeslu bija ne tikai pēdējo maču bilance, kas rādīja absolūtu līdzsvaru komandu spēkos (divas uzvaras katrai, viens neizšķirts), gan fakts, ka angļi gan apstākļu spiesti, gan galvenā trenera jaunā spēles redzējuma dēļ, spēlēja diezgan eksperimentālā sastāvā.

Jāsaka, ka visas bažas par Anglijas konkurētspēju bija pamatotas, jo notikumi laukumā to apstiprināja. Lai arī spēle bija līdzīga, Anglijas izlase pirmo puslaiku noslēdza iedzinējos un punktu gūšanas ziņā bija atkarīga no viena spēlētāja – Markusa Smita, kurš arī guva visus komandas punktus. Angļi nespēja izmantot savas iespējas un pusmomentus, ko paši radīja, bet Luks Kovens-Dikijs mača izskaņā nospēlēja ļoti pārdroši par ko tika sodīts ar dzelteno kartīti, bet skotiem tika ieskaitīts soda piezemējums.

Esot mazākumā Anglijas izlase nespēja rast argumentus, lai atspēlētos, tāpēc arī loģisks zaudējums – 17:20. Skoti šajā spēlē guva vienu piezemējumu, kad izcēlās Bens Vaits, bet pārējos punktus "Dadži" dabūja pateicoties Fina Rasela precīzajiem sitieniem vārtos.

Visbeidzot Francijas un Itālijas spēlē, kas norisinājās Parīzē, nesolīja lielu intrigu, taču gan itāļu apņēmība, gan francūžu relaksētā attieksme spēles ievadā, noveda pie gana spraigas spēkošanās spēles pirmajā pusē. Otrajā gan itāļi tika "nosēdināti", jo Gabins Viljē guva trīs piezemējumus, izcils reids padevās arī Damjenam Peno un Francija svinēja uzvaru ar 37:10.

Sešu Nāciju kausa tiešraides skaties Viaplay

2022. gada Sešu nāciju kauss regbijā

1. kārta

DatumsMājiniekiViesiRezultāts
05.02.ĪrijaVelsa29:7
05.02.SkotijaAnglija20:17
06.02.FrancijaItālija37:10

#KomandaSUNZP
1.Francija11005
2.Īrija11005
3.Skotija11004
4.Anglija10011
5.Velsa10010
6.Itālija10010