Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Sešu nāciju čempionāts regbijā - kurš apturēs Franciju?

Juris Miņins
Juris Miņins

Sešu nāciju čempionāts regbijā - kurš apturēs Franciju?
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien ar divām spēlēm tiks atklāts 2022. gada Sešu nāciju čempionāts regbijā. No pēdējo gadu favorītiem, tikai Īrija turnīru var sākt ar pacilātu noskaņojumu, kamēr Velsai un Anglijai ir jārisina savas lokālās problēmas. Vai ziemeļu puslodes regbijā ir gaidāma varas pārņemšana?

Neskatoties uz to, ka daļa sabiedrības uzmanības ir pievērsta sporta notikumiem Pekinā, kur vakardien tika atklātas ziemas olimpiskās spēles, citas sporta disciplīnas nav paņēmušas pauzi un to dienaskārtībā ir savas lielās un episkās cīņas.

Tā šodien ar divām spēlēm sāksies 2022. gada Sešu nāciju čempionāta izspēle, kas ir viens no lielākajiem ikgadējiem starptautiskā regbija turnīriem, kurā sešas Eiropas vai, kā regbijā ir ierasts saukt, ziemeļu puslodes, spēcīgākās regbija izlases, Velsa, Francija, Anglija, Īrija, Skotija un Itālija cīnās par prestižo čempionu titulu.

2022. gada turnīrs tiek sagaidīts ar dažādām emocijām, jo, no vienas puses, protams, ka tas ir gaidīts pasākums, bet no otras – savainojumi un vēl aizvien nestabilā epidemioloģiskā situācija pasaulē rada bažas gan par turnīra norisi, gan tā kvalitāti.

Pašreizējiem čempioniem velsiešiem sava titula aizstāvēšana būs jāsāk Dublinā pret Īriju, kas šogad varētu būt viena no gatavākajām izlasēm paņemt čempionu kausu. Īri turnīru sāks ar aktīvu uzvaru sēriju, kas nu ir sasniegusi astoņus mačus, taču vēl svarīgāk ir atcerēties, kā viņi noslēdza 2021. gadu, t.i., jārunā par Jaunzēlandes pieveikšanu savās mājās.

Šī gada ziemas-pavasara sezonā īru lielākais pluss gan varētu būt relatīvi pilnais sastāvs, t.i., Endijam Farelam, salīdzinot ar viņa kolēģiem, bija salīdzinoši maz "robu" sastāvā, kas būtu jāaizpilda. Īri ir gatavi cīņai. Cita lieta, ka, kā jau īru regbija līdzjutēji ne vienu vien reizi ir piedzīvojuši, šī ir komanda, no kuras vienmēr daudz gaida, bet ar šo cerību piepildīšanu viņiem gan ir problēmas.

Velsa turnīru sāks citā noskaņojumā, jo čempionu sastāvs ir diezgan paplāns, tā kā virkne ar veterāniem, komandas kapteini Alunu Vinu Džonsu ieskaitot, ir guvuši savainojumus. Dažiem, piemēram, Džordžam Nortam un Taulupem Faletau, būs jāizlaiž tikai pāris pirmās spēļu kārtas, bet jau pieminētajam Džonsam, kā arī Lī Halfpenijam, Džošam Navidi un vēl daudziem citiem spēles būs jāvēro skatītāju statusā.

Vai velsiešu "pūķiem" izdosies ja ne atkārtot iepriekšējos panākumus, tad vismaz par to cīnīties? Maz ticams, jo Veina Pivaka komandai jau tuvākajā laikā būs jāveic paaudžu maiņa, t.i., esošie līderi savas pozīcijas sāks atdot jaunajiem, kas nozīmē, ka būs jāveido jauna komanda. Nevar arī nepieminēt to, ka 2021. gada panākums, kā atzīmējuši daudzi regbija pazinēji, tika izcīnīts pateicoties oponentu nedisciplinētībai svarīgos mačos (pret Īriju un Skotiju). Šogad šādas dāvanas velsieši nez vai saņems.

Dienas otrajā spēlē tiksies Skotija un Anglija. Arī te stāsts ir līdzīgs, taču tai pat laikā – neierasts, jo šoreiz Anglijas izlase ir tā, kurai jāmēģina tikt galā gan ar savainojumu radītām sastāva problēmām, gan ar daudz lielākām iespējamajām problēmām, ko rada jaunais Edija Džonsa, galvenā trenera, kurss.

2021. gadā Anglija Sešu nāciju čempionātā palika piektā, ko var uzskatīt par izgāšanos, jo aiz viņiem bija tikai ierastā "koka karotes" saņēmēja Itālija. Galvenais treneris, lai sapurinātu sastāvu, kā arī, lai meklētu tos spēlētājus, kas viņam būs noderīgi nākošgad ieplānotajā Pasaules kausā, izvēlējās sastāvu atjaunināt, pieaicinot vairākus Premjerlīgā sevi labi parādījušus spēlētājus, piemēram, Markusu Smitu, Aleksu Dombrantu, Rafi Kvirku.

Rudens testu mačos šie jaunie spēlētāji sevi parādīja labi, taču tad viņiem nebija galvenās lomas un pārbaudes mači nav Sešu nāciju čempionāts, tāpēc šajā sezonā viņiem ir jāsper nākošais solis, lai pierādītu sevi Pasaules kausa izlases kandidātu kontekstā.

Skotijai, kura mūždien ir sūdzējusies par to, ka nevar savākt labākos spēlētājus, kā arī kopumā viņu "atlases baseins" ir ievērojami mazāks, 2022. gada čempionātu, iespējams, ka pat negaidīti paši sev, sāk kā izlase, kurai ir viens no labākajiem sastāviem, ja par atskaites punktu ņem virtuālo "vislabāko iespējamo" komandu.

Tāpat ir jāņem vērā, ka, neskatoties un gadu desmitiem ilgušo Anglijas dominanci pār Skotiju, pēdējās savstarpējās cīņas abām izlasēm ir bijušas diezgan interesantas un pēdējās piecās spēlēs abas komandas ir tikušas pie diviem panākumiem, bet viena spēle noslēdzās neizšķirti. Tiesa, tas nebija "neinteresantais neizšķirts", bet gan spēle, kurā skoti atspēlējās no 0:31, noslēdzot maču ar 38:38. Vienīgais, kas skotiem trūkst, ir uzvara pār angļiem izbraukumā, jo līdz šim pēdējais šāda veida panākums tika izcīnīts 1983. gadā.

Visbeidzot rītdien, pirmās kārtas trešajā spēlē savas attiecības noskaidros Francijas un Itālijas regbisti. Protams, ka vēl pirms turnīra teikt, ka itāļu izredzes uz labu spēli ir minimālas, varbūt, ari nav labais tonis, taču, kā saka, fakti runā pret "Azzurri", kuri jau sešus gadus pēc kārtas turnīru noslēdz pēdējā vietā un līdz šim pēdējo uzvaru Sešu nāciju kausā izcīnīja 2015. gadā, kad izbraukumā tika galā ar Skotiju.

Neapšaubāmi, ka Itālijas komanda pasaules regbija kontekstā nav tik vāji kā viņi izskatās uz Sešu nāciju čempionāta komandu fona, taču šobrīd komanda piedzīvo pārmaiņas, ir nomainījies treneris, komandā nāk iekšā talantīga jaunatne, taču tie drīzāk ir faktori, kas šobrīd vienību padara par mazāk konkurētspējīgu, lai gan nākotnē tas, varbūt, arī dos savus augļus.

Tieši tā tas arī sanāca Francijas izlasei, kuri iepriekšējā PK ciklā (2016.-2019.) tikai meklēja savu spēli un spēlētājus, taču līdz ar jauno talantu, Entonija Duponta, Romeina Ntamaka un citu ienākšanai komandā, Francija ir kļuvusi par vienu no labākajām pasaules izlasēm. Vismaz 2021. gada izskaņā, kad tika aizvadītas līdz šim pēdējās spēles, tā droši varēja teikt.

2022. gada februārī Fabjēna Galtjē komanda, pat neskatoties uz to, ka galvenais treneris pirmajā mačā nebūs kopā ar komandu, jo viņam jāievēro izolācija, ir galvenie pretendenti ne tikai uz Sešu nāciju čempiona titulu, bet arī uz "Grand Slam", t.i., uzvarām visos mačos. Jā, neapšaubāmi, tas vairāk ir saistīts ar konkurentu nespēju, taču nevar noliegt, ka tas regbijs kādu Francija demonstrēja rudenī, bet tobrīd viņi teju visu pirmo puslaiku Jaunzēlandes "All Blacks" komandai neļāva tikt pāri centra līnijai, ir gana spēcīgs arguments.

Sešu Nāciju kausa tiešraides skaties Viaplay

2022. gada Sešu nāciju kauss regbijā

#KomandaSUNZP
1.Velsa00000
2.Īrija00000
3.Skotija00000
4.Anglija00000
5.Francija00000
6.Itālija00000

1. kārta

DatumsMājiniekiViesiLaiks
05.02.ĪrijaVelsa16:15
05.02.AnglijaSkotija18:45
06.02.FrancijaItālija17:00