Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Dainis Dukurs: "Manuprāt, Martinam vēl nevajadzētu beigt karjeru"

Dainis Dukurs: "Manuprāt, Martinam vēl nevajadzētu beigt karjeru"
Martins Dukurs un Dainis Dukurs pēc sāpīgo Phjončhanas olimpisko spēļu finiša. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Iespējams, pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm Latvijas skeletonā noslēgsies spilgta ēra, taču brāļu Martina un Tomasa Dukuru tēvs un treneris Dainis sarunā ar portālu Sportacentrs.com uzsver, ka šobrīd vēl nevajag steigties notikumiem pa priekšu. Viņš labprāt savus dēlus redzētu iesaistāmies arī skeletona akadēmijā, kur top šī sporta veida nākotne.

Martins un Tomass februārī katrs piedalīsies jau savās piektajās olimpiskajās spēlēs, taču abi iepriekš nav slēpuši, ka par nākotni vēl nedomā un to darīs pēc startiem Pekinā. Martinam šogad apritēs 38 gadi, kamēr Tomasam – 41.

Dainis Dukurs norāda, ka, gatavojoties Pekinas spēlēm, Tomass vairākos vingrinājumos ar stieni uzrādījis savus personīgos rekordus. Tāpat labs bijis viņa veikums starta ieskrējienā, ja ņem vērā, ka latvietim šis aspekts nav no spēcīgākajiem ieročiem. “Jāsaka paldies trenerim Mihailam Arhipovam par viņa darbu. Izskatās, ka Tomass ir uz pareizā ceļa. Domāju, arī Martins Pekinā būs savā līmenī.”

“Pašlaik par nākotni nerunājam, bet man ir sajūta, ka Martinam nevajadzētu beigt karjeru. Varbūt nākamsezon nav jābrauc visos posmos, taču zinot, ka pasaules čempionāts būs Sanktmoricā, tam var sagatavoties ļoti labi, un nobraukt Pasaules kausu Siguldā un vēl kādā trasē. Un izšaut Sanktmoricā,” domā Dukurs.

Brāļu tēvs pieļauj, ka, nepiedaloties visos nākamās sezonas Pasaules kausa posmos un nedomājot par kopvērtējumu, uz Sanktmoricu var doties trenēties laicīgāk par citiem.

“Zinot, ka vēlāks starta numurs Sanktmoricā ir labāks, varbūt nemaz nevajag par katru cenu ielīst tajā Pasaules kausa pirmajā desmitniekā. Vairākus gadus pēc kārtas Tomasam šajā trasē bijis viens no pirmajiem starta numuriem – dodoties trasē tik agri, tur nav ko darīt,” drošs ir Dainis, kurš piebilst, ka Martinam starts un tehnika joprojām ir augstā līmenī, lai ar karjeras beigām vēl nesteigtos.

Martins ir seškārtējs pasaules čempions, bet iepriekšējo reizi viņš šo titulu izcīnīja 2019. gadā. Pasaules kausu latvietis ieguvis 11 reižu, kamēr Eiropas titulu – 12.

Dainis Dukurs šobrīd intensīvi strādā arī skeletona akadēmijā, kur ir ap desmit jauno censoņu, un tās darbībā cer vairāk piesaistīt arī savus dēlus. “Tajā ir jāinvestē ļoti daudz darba, taču tur ir labi kadri. Šopavasar jāstrādā ar šiem bērniem. Varbūt jāmēģina viņus aizvest uz kādu citu pasaules trasi, jo bērni ir fantastiski. 6-7 jaunie Siguldā brauc jau no pašas augšas. Vasarā cītīgi jāstrādā pie fiziskās sagatavotības, jo Covid-19 dēļ nācies spert soli atpakaļ. Rudenī nelaida sporta bāzēs, Siguldā notikušo trīs Pasaules kausa sacensību dēļ netikām uz ledus. Jābrauc uz ledus pavasarī un jāaudzē meistarība.”

Runājot par Pekinu, Dainis Dukurs ieskicē, ka uz olimpiskajām spēlēm brāļiem izgatavots pa četriem slidu pāriem – lai būtu gatavi dažādiem laikapstākļiem. Šobrīd norises vietā gaisa temperatūra mijas ar plusiem un mīnusiem.

“Pirms sezonas treniņos Pekinā bija silts laiks – līdz pat +15 grādiem. Tādos apstākļos ir pavisam cits ledus. Savukārt sala apstākļos tas būs ciets un citādāks, nekā bija oktobrī. Iepriekšējās olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā nebijām gatavi – tur ledus pārsteidza. Laikapstākļi Pekinā ir mainīgi, var uznākt arī liels aukstums,” Dukurs norāda, ka viņu tehnika labi slīd olimpiskās trases augšdaļā, kamēr lejā tendences neesot tik labas.

“Piestrādājām un pārtaisījām, izgatavojām citādākas slidas. Veicām izmaiņas arī skeletonos. Jo aukstāks ledus, jo tas būs ātrāks un būs arī lielāki spiedieni. Šīs nianses redzēsim tikai uz vietas,” spriež treneris. “Pekinā pilnīgi jānoliek malā tas, kas bija līdz pēdējā Pasaules kausa posma noslēgumam. Lielāki un mazāki panākumi tagad ir vēsture. Jānovelk trekna strīpa, un Pekinā viss sākas no nulles.”

Pekinas olimpiskajās spēlēs vīriešu skeletonisti trasē dosies 10. un 11. februārī, bet dāmas, kur Latviju pārstāvēs Endija Tērauda, - 11. un 12. februārī.

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

  +8 [+] [-]

, 2022-01-31 10:22, pirms 2 gadiem
Pasaules kausa ieguvējam pulveris vēl ir sauss un pietiekoši daudz

  +5 [+] [-]

, 2022-01-31 10:25, pirms 2 gadiem
Lai tik brauc!!! Paātrinājumu fizikā vēl neviens nav atcēlis. Un meistarību arī no... nevar.

  +5 [+] [-]

, 2022-01-31 10:55, pirms 2 gadiem
juu,līdz 25. g kā minimums jāmauc

  +5 [+] [-]

, 2022-01-31 12:03, pirms 2 gadiem
Kameer var braukt par medaljaam, lai tik mauc ... !

     [+] [-]

, 2022-01-31 12:23, pirms 2 gadiem
Jānodod savas zināšanas jaunajiem, domāju pats Martins negribētu piedzīvot lejupslīdi un noslēgt karjeru kadā 10 pozīcijā, Īstie čempioni aiziet esot virsotnē!

  +2 [+] [-]

, 2022-01-31 13:32, pirms 2 gadiem
Dzimmiy rakstīja: Jānodod savas zināšanas jaunajiem, domāju pats Martins negribētu piedzīvot lejupslīdi un noslēgt karjeru kadā 10 pozīcijā, Īstie čempioni aiziet esot virsotnē!
Labi ,ka Nadals nedomā kā Dzimmijs 😜
Slēpts komentārs: Adolfs'Hitlers

     [+] [-]

, 2022-01-31 21:06, pirms 2 gadiem
Adolfs'Hitlers rakstīja: Daini, nekļūsti smieklīgs! Karjera bija jābeidz pēc Pjončanas, bet prāta nepietika! Ja Pekinā Martins iebrauks Top 6, tad to varēs uzskatīt par milzīgu sasniegumu!
būs medālis

     [+] [-]

, 2022-01-31 21:53, pirms 2 gadiem
Mana prognoze, ka nākamgad PČ Sanktmoricā startēs abi Dukuri.

     [+] [-]

, 2022-02-01 09:46, pirms 2 gadiem
Lai brauc kaut līdz 50 gadiem. Jāgri visādi var kapāt, kāpēc lai Dukuri nebrauc? Ja tas nes LV vārdu pasaulē + var apgādāt ģimeni, super. Viņi jau abi spices džeki, tur tik jākapā. Ceru dabūs medāli, tas būtu forši