Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Eiduka par mentāli smago Pekinu: "Bija sajūta - man to visu vairs nevajag..."

Eiduka par mentāli smago Pekinu: "Bija sajūta - man to visu vairs nevajag..."
Patrīcija Eiduka. Foto: AFP/Scanpix

Latvijas spēcīgākajai distanču slēpotājai Patrīcijai Eidukai četrgades svarīgākais sporta forums – Pekinas olimpiskās spēles – sākās ar lieliem pārdzīvojumiem, jo, ierodoties Ķīnā, viņu pārsteidza ziņa par pozitīvu Covid-19 testu, kas lika izlaist pirmās sacensības. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņa neslēpj, ka pirmās dienas mentāli bijušas graujošas, kas atstājušas psiholoģisku ietekmi arī uz viņas startiem vēlāk.

Dāmu slēpotājām pirmās sacensības Pekinā bija jau 5. februārī skiatlonā. Tajās Eiduka nepiedalījās šaubīgu Covid-19 testu dēļ, jo tie uzrādījuši dažādus rezultātus.

“Ceļā no lidostas man paziņoja, ka ir pozitīvs Covid-19 tests. Viņiem gan nebija pārliecības, ka tas tiešām ir pozitīvs, taču beigu beigās bija, un mani ielika atsevišķā pašizolācijas istabiņā,” atklāj Eiduka. “Vakarā tests vēlreiz bija pozitīvs, un ķīnieši gribēja mani vest uz viesnīcu, kur izmitināti Covid-19 pozitīvie. Ja nokļūsti tur, tad esi ar galiem. Tur sagatavošanās sacensībām vairs nevar notikt, jo istabiņās nav trenažieru, nav nekā. Ja palieku ciematā, tam ir savi plusi, jo šeit ir iespēja griezt riteni un izmantot svarus.”

Eiduka palika sportistu ciematā, bet pēc tam viņai piemēroja kontaktpersonas statusu, jo visam pa vidu viens no nodotajiem testiem bijis negatīvs. Līdz ar to sportiste devusies iemēģināt olimpisko trasi, taču, atgriežoties ciematā, viņa uzzināja, ka no rīta nodotais tests atkal uzrādījis pozitīvu rezultātu.

“Tas viss bija lielā stresā. It kā gatavojies skiatlonam, taču nemaz nezini, vai iziesi uz starta. Tajā startēt nevarēju, bet interesanti, ka skiatlona dienā man abi testi bija negatīvi, taču tas bija jau par vēlu,” Eiduka neslēpj, ka olimpisko spēļu pirmās dienas bijušas ārkārtīgi sarežģītas, īpaši psiholoģiski.

“Gatavojos sprintam un līdz pat sacensību dienas rītam nezināju, vai varēšu tajā startēt. Tas ļoti iedeva pa visu nervu sistēmu. Iekšā bija liels pārdzīvojums. Esi atbraucis uz olimpiskajām spēlēm, bet nelaiž pie treniņiem un sacensībām… Šķiet, kur vēl trakāk?” 8. februārī notikušajā sprintā Eiduka varēja piedalīties un tur ierindojās 32. vietā, paliekot bez vietas izslēgšanas sacensībās.

Pie iespējas startēt sprintā Eiduka tikusi pēc pārdomātas un argumentētas Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) ārsta Jāņa Kaupes vēstules nosūtīšanas rīkotājiem, kāpēc testu rezultāti ir apšaubāmi.

“Sprinta rītā beidzot saņēmām apstiprinājumu, ka varu piedalīties sacensībās. Pēc tam jau viss palika mierīgāk, un sāku ieiet normālā treniņu un sacensību ritmā,” visu šo laiku Eiduka vispār bijusi bez Covid-19 simptomiem. Savukārt tagad situācija jau iegājusi vairāk normālās sliedēs, un sportiste Pekinā var trenēties normāli. Arī liekais stress pamazām viņu atstājis.

Kamēr Eiduka palikusi bez treniņiem slēpošanas trasē un sacensībām, viņa gatavošanos aizstājusi ar krosiņiem un vingrinājumiem ar svariem savā istabiņā. “Skaidrs, ka tas nav tas pats, kas slēpot. Jā, tas ietekmēja manu gatavību, taču, domāju, vislielākā ietekme bija tieši mentāli. Vienubrīd bija sajūta, ka man tas viss vispār vairs nav vajadzīgs.”

“Tevi vienkārši sagrauj. No rīta esi treniņā, bet pēc tam tev pasaka, ka vakarā uz treniņu vairs doties nedrīksti. Rīt arī nē un sacensībās arī nedrīksti piedalīties. Mentāli tas bija ļoti grūti. Vismaz prieks, ka izdevās sportisko formu uzturēt līmenī,” pozitīvas iezīmes cenšas saskatīt Eiduka.

Viņas pirmo startu Pekinā gan nevar saukt par ļoti veiksmīgu, jo tā bija pirmā reize šosezon, kad brīvā stila sprinta sacensībās latviete palika ārpus izslēgšanas cīņām. Savukārt desmit kilometru klasiskajā slēpojumā viņa izcīnīja 23. vietu, kas olimpiskajās spēlēs starp dāmām ir visu laiku augstvērtīgākais sniegums Latvijas slēpošanas vēsturē.

“Par [sprintu] bija ļoti žēl. Protams, ka šie pārdzīvojumi atstāja savu iespaidu, bet cenšos par to nedomāt. Grūti jau pateikt, kā būtu ja būtu. Savukārt klasikā šķiet, vai vispār reāli bija iespējams nostartēt labāk. Tur no sevis negaidīju tādu rezultātu,” zināmu gandarījumu pauž Eiduka.

Latvijas spēcīgākajai slēpotājai Pekinā palikušas vairs tikai vienas sacensības – svētdien 30 kilometru brīvais stila slēpojums ar kopēju startu. Ar šo dienu arī tiks noslēgtas olimpiskās spēles. Jau svētdien Norvēģijā sāksies pasaules junioru un U-23 čempionāts, kas gana svarīgas sacensības būs arī Eidukai, turklāt viņa uz tām dosies pa taisno no Pekinas.

“Izskatās, ka man U-23 čempionātā būs tikai viens starts, kas ir pēdējā disciplīna – sprints brīvajā stilā, kas paredzēts 26. februārī. Skaidrs, ka nebūs viegli, jo pēc trīsdesmitnieka būs pagājis maz dienu, bet tā kā sacensības notiek zemienē, nevajadzētu būt tik traki. Domāju, ka spēšu aklimatizēties,” spriež Eiduka. “Prioritāte viennozīmīgi ir olimpiskās spēles. Trīsdesmitniekā nestartēšu ar domu taupīties, jo man šāds starts būs pirmo reizi dzīvē. Tur netaupīsies neviens.

Eiduka atzīst, ka šogad olimpiskajās spēlēs nav pilnvērtīgas svētku gaisotnes. Pirms četriem gadiem Phjončhanā viņa šo četrgades forumu noteikti izbaudījusi vairāk.

“Šķiet, ka šobrīd kaut kas nedaudz pietrūkst, bet nevaru pateikt kas. Iespējams, tas tādēļ, ka šoreiz uz olimpiskajām spēlēm esmu atbraukusi pavisam citādāka nekā pirms četriem gadiem. Pekinā mums ir savs plāns, kurā nav laika kaut kur doties un izbaudīt apkārtni. 30 kilometru distance prasa īpašu sagatavošanos un atjaunošanos, līdz ar to treniņprocess ir pakārtots tā, lai tā šķistu kā ikdiena kārtējā Pasaules kausa posmā,” skaidro Eiduka.

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

  +3 [+] [-]

, 2022-02-16 16:39, pirms 2 gadiem
Beizot skaidrība par plāniem U23 čempionātam

  +4 [+] [-]

, 2022-02-16 17:07, pirms 2 gadiem
Un kur olimpiskajās spēlēs godīgums?
Tādi godīgi sportisti kā Eiduka nevarēja iziet uz startu, kamēr daiļslidotāja Valijeva piedalījās ar 3 izturību uzlabojošām zālēm organismā, no kurām vienas ir aizliegtas.

  +4 [+] [-]

, 2022-02-16 17:09, pirms 2 gadiem
Bet galvenais, kā redzam, sodīt covid asimptomātiķus vai tos, kam knapi iesnas parādās.

  -1 [+] [-]

, 2022-02-16 17:11, pirms 2 gadiem
Interesanti būtu uzzināt, kādi būs plāni viņas vienaudzēm, kuras arī piedalās OS! Vai viņām arī valsts "stipendija" būs atkarīga no piedalīšanās un rezultātiem pasaules U-23 čempionātā???

  -2 [+] [-]

, 2022-02-16 17:57, pirms 2 gadiem
Vismaz rokas nesalst istabiņā, tas ir daudz labāk, nekā Vinogradovam!

  +2 [+] [-]

, 2022-02-16 17:59, pirms 2 gadiem
neziniitis51 rakstīja: Interesanti būtu uzzināt, kādi būs plāni viņas vienaudzēm, kuras arī piedalās OS! Vai viņām arī valsts "stipendija" būs atkarīga no piedalīšanās un rezultātiem pasaules U-23 čempionātā???
Viņas vēl jauniešos. Domā, ka viņām ir kaut kāds valsts finansējums? Šaubos.

     [+] [-]

, 2022-02-16 18:02, pirms 2 gadiem
kasagrande rakstīja: Beizot skaidrība par plāniem U23 čempionātam
Mjā, laikam nepaspēs uz 24. februārī notiekošo klasikas 10 km. Varbūt būtu kaut kas sanācis, jo olimpiādē taču šo distanci noslēpoja ļoti labi.

     [+] [-]

, 2022-02-16 18:05, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Viņas vēl jauniešos. Domā, ka viņām ir kaut kāds valsts finansējums? Šaubos.
https://www.lov.lv/uploads/cms/file...

     [+] [-]

, 2022-02-16 18:13, pirms 2 gadiem
zaipis rakstīja: https://www.lov.lv/uploads/cms/files/1633684458Ziemas_sastavi_2021.-2022._uz_1.10..pdf
Oi, visas trīs olimpiskās slēpotājas bronzas sastāvā! Tad jāpaliek sporta vēl vienu olimpisko ciklu un jāatstrādā valsts ieguldītos līdzekļus.

     [+] [-]

, 2022-02-16 18:51, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Oi, visas trīs olimpiskās slēpotājas bronzas sastāvā! Tad jāpaliek sporta vēl vienu olimpisko ciklu un jāatstrādā valsts ieguldītos līdzekļus.
Bet kā var valsts finansēt tadu sportistu, kura merkis ir nepalikt pedējai, kā tai slēpotājai?

  +2 [+] [-]

, 2022-02-16 19:39, pirms 2 gadiem
Damokla zoben!
Stāvokli Latvijas slēpošanā es jau aptuveni zinu.
Mani vairāk interesēja Makeiba(ASV), Marciša,Skindere(abas Polija), Dičenta(Itālija), Kaelina(Šveice)... Visas 2000.un 2001.gadā dzimušās.

  +1 [+] [-]

, 2022-02-16 21:07, pirms 2 gadiem
neziniitis51 rakstīja: Damokla zoben!
Stāvokli Latvijas slēpošanā es jau aptuveni zinu.
Mani vairāk interesēja Makeiba(ASV), Marciša,Skindere(abas Polija), Dičenta(Itālija), Kaelina(Šveice)... Visas 2000.un 2001.gadā dzimušās.
Oi, šajā jautājumā esmu nezinītis...

     [+] [-]

, 2022-02-17 08:41, pirms 2 gadiem
Eiduka netieši atzina, ka uz Pjončanu aizbrauca kā tūriste bez konkrēta plāna sacenēs... Aizbraucz uz kalniem paslēpot un pabaudīt tūrismu.