Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Austrālijas kērlingisti olimpisko debiju noslēdz ar čempionu un vicečempionu pieveikšanu

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Austrālijas kērlingisti olimpisko debiju noslēdz ar čempionu un vicečempionu pieveikšanu
Talī Gila un Dīns Hjuits. Foto: Reuters/Scanpix

Pekinas olimpisko spēļu jaukto pāru kērlinga turnīrs strauji tuvojas noslēgumam, atliekot pēdējai kārtai un tālākai cīņai par godalgām. Savās pēdējās divās spēlēs pēc septiņiem zaudējumiem divas uzvaras izcīnīja Austrālijas duets, kas pārspēja olimpisko čempioni Kanādu un vicečempioni Šveici.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Vēl pirms olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas jaukto pāru turnīrā izspēlēja sešas kārtas, bet nu dueti turpina cīņu par četrām vietām pusfinālā. Pāru sacensības ir nedaudz dinamiskākas, jo tajās ir vien astoņi endi (klasiskajā kērlingā 10) un izspēlēti tiek pieci akmeņi (klasiskajā kērlingā astoņi), kamēr vēl pa akmenim novietoti jau laukumā.

• Vakar ar uzvaru pār Lielbritāniju (Dženifera Dodsa/Brūss Mauats) vietu pusfinālā garantēja itāļi Stefānija Konstantīnī un Amos Mosaners, kur līdz šodienai nebija piedzīvojuši zaudējuma rūgtumu. Agrajā rīta sesijā svarīgu uzvaru cīņā par vietu pusfinālā izcīnīja briti, kuri bija iedzinējos ar 1:4 spēlē pret Ķīnu (Sujuaņa Faņa un Ži Lins), bet trīs gūtie punkti piektajā endā, nozagtais punkts sestajā un sekmīgā spēle astotajā endā ļāva gūt panākumu ar rezultātu 6:5.

• Pirmie aiz itāļiem vietu pusfinālā varēja nodrošināt Zviedrijas kērlingisti (Almida Devala/Oskars Eriksons), kuri 11. kārtā tikās ar vēl cerības nezaudējušo Norvēģijas duetu (Kristina Skaslīna/Magnus Nedregotens), kam arī ļoti vajadzēja uzvaru. Spēli labi sāka Norvēģijas kērlingisti, pirmajā endā paņemot divus punktus, bet līdz sestajam endam dueti pārmaiņus guva pa punktam, norvēģiem saglabājot savu pirmajā endā iegūto pārsvaru (4:2).

• Sestajā endā norvēģiem radās nepateicīga situācija, jo pirms pēdējā akmens izspēles zviedriem bija izkliedēti divi akmeņi tuvāk centram. Tāpat zviedriem bija arī pēdējā akmens tiesības, bet kļūdījās Devala, raidot akmeni cauri mājai un nepaņemot vismaz divus punktus. Tādējādi norvēģi divu zaudētu punktu vietā izvirzījās vadībā ar 5:2. Septītajā endā norvēģiem izdevās izveidot vēl vienu labu iespēju nozagt punktu, ar ko spēles liktenis būtu teju izšķirts. Zviedriem pietrūka precizitātes pēdējos divos metienos, lai gan pēdējā jau bija jāapiet četri sargi. Pēdējā metienā izdevās izbīdīt vairākus akmeņus, bet tuvāk centram tāpat palika Norvēģijas akmens. Astotajā endā norvēģi neļāva zviedriem izvērsties, nosargājot uzvaru ar rezultātu 6:2, jo zviedri endu nepabeidza.

• Pie pirmās uzvaras beidzot tika arī Austrālijas duets (Talī Gila/Dīns Hjuits), kas pēdējos trīs endos guva sešus punktus un pārspēja olimpisko vicečempioni Šveici (Dženija Pereta/Martins Rios) ar 9:6, un dzēšot šveiciešu teorētiskās cerības uz pusfinālu. Tikmēr vēl vienu panākuma guva Itālijas duets (Stefānija Konstantīnī/Amos Mosaners), sagraujot mājinieku ķīniešu pēdējās cerības (8:4). Savu iespēju neizmantoja arī Čehijas duets (Zuzanna Paulova/Tomass Pauls), kas astotajā endā izlaida divu punktu pārsvaru, bet ekstra endā ļāva Kanādas duetam (Reičela Homena/Džons Moriss) izraut uzvaru ar 7:5.

• Uzvaru garšu izjutušie austrālieši vēl bija gatavi savai turnīra lielākajai uzvarai. Kamēr kanādieši vairāk domāja par iespējami vieglu panākumu un vietu pusfinālā, tikmēr austrālieši jau pirmajā endā sagādāja pretiniekiem aukstu dušu, paņemot trīs punktus. Nākamajā endā Austrālijas duets nozaga vēl divus punktus, bet pēc četriem endiem bija graujošā vadībā ar 7:0. Prieki pret tādu pretinieku kā Kanāda bija pāragri, jo kļūda piektajā endā maksāja uzreiz četrus zaudētus punktus.

• Sestajā endā kanādieši bija ļoti tuvu tam, lai nozagtu divus punktus, bet tad lielisku pēdējo metienu veica Talī Gila, izsitot no mājas centra abus pretinieku akmeņus. Septītais ends gan aizgāja Kanādas dueta zīmē, spējot atspēlēt trīs punktus (7:8). Astotajā endā Gilai bija iespēja noslēgt spēli, bet viņa kļūdījās, ļaujot Kanādai novest arī šo spēli līdz ekstra endam. Ekstra endā kanādieši cīnījās līdz pēdējam akmenim, kuru pārāk stipri raidīja Reičela Homena, atstājot uzvaru Austrālijai, kas noslēdza olimpisko debiju ar uzvarām pār olimpisko čempioni - 10:8.

• Pēc šodien aizvadītajām kārtām ir skaidri trīs no četriem pusfināla dalībniekiem - Itālija, Lielbritānijas un Norvēģija. Briti un norvēģi savstarpējā spēlē pieveica zviedrus, kas ir tuvākie sekotāji un pēc pēdējās spēļu kārtas var būt ar vienādu bilanci. Šajā pulkā ir arī Kanāda, kas, pirmdien zaudējot Itālijai, atdos savu vietu pusfinālā zviedriem, jo savstarpējā spēlē piekāpās tiem.

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, jaukto pāru turnīra 10.-12. kārta

SpēleRezultāts
ASV - Čehija8:10
Lielbritānija - Ķīna6:5
Norvēģija - Zviedrija6:2
Austrālija - Šveice9:6
Itālija - Ķīna8:4
Kanāda - Čehija7:5
Kanāda - Austrālija8:10
Itālija - Zviedrija12:8
Šveice - ASV6:5
Norvēģija - Lielbritānija6:2

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, jaukto pāru turnīrs

VKomandaUZ
1.Itālija (Q)80
2.Kanāda53
2.Lielbritānija (Q)53
2.Norvēģija (Q)53
5.Zviedrija54
6.Čehija35
6.ASV35
6.Šveice35
9.Ķīna26
10.Austrālija27

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums