Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Smagas traumas guvušais motokrosists Pureklis turpina ārstēšanos

Juris Grīns
Juris Grīns

Smagas traumas guvušais motokrosists Pureklis turpina ārstēšanos
Madars Pureklis
Foto: rodeomx.net

Nu jau kādu laiku trasē nemanām spēcīgo Jauniešu klases pārstāvi Madaru Purekli. Šis sportists 31.maijā Stelpē notiekošajās sacīkstēs diemžēl piedzīvoja ļoti smagu kritienu, kas pielika punktu visai sezonai.

Sacensību laikā motocikla defekta dēļ sportists tramplīnā devās ar pilnu gāzi un, uzlidojot vairāku metru augstumā, pieņēma lēmumu atlaist nevaldāmo spēkratu. Madars piezemējās uz kājām, kuras tika traumētas tik smagi, ka vēl šodien ir tikai rehabilitācijas procesā– priekšā vēl tāls ceļš ejams. Sportists tikai pirms mēneša ticis izlaists no slimnīcas, lai atvilktu elpu, bet kauli sadragāti tik spēcīgi, ka vēl pat nav aiztikti. Līdz šim ārsti dziedējuši atmirušos audus, kuri radušies traumas dēļ.

Lai braucējs varētu pilnībā izveseļoties un viņa ikdiena atgrieztos ierastajā ritmā, ir nepieciešama mūsu visu palīdzība līdzekļu vakšanā rehabilitācijas procesam, kas solās būt vēl ilgs, jo priekšā vēl neskaitāmas ārsta vizītes un procedūras. Drīzumā tiks izveidots Madara ziedojumu tālrunis, kā arī profils Ziedot.lv. Latvijas čempionāta noslēdzošajā, 4.posmā Dobelē ikviens tiek aicināts ziedot īpašajā ziedojumu urnā, kas atradīsies Fanu teltī, kā arī, sacīkšu laikā gar trasi staigās īpašā komanda, pie kuras ikviens varēs vērsties ar ziedojumiem. Kopīgiem spēkiem palīdzēsim Madaram atkal piecelties!

Šis 28.gadus vecais ventspilnieks, kluba „Rodeo” pārstāvis vienmēr cienījis motosportu. Bērna un pusaudža vecumā piedalījies motokrosā mazākajās klasēs, bet pēc traumas pārgājis uz Enduro sportu, kur piedalījies sešu dienu cīņās, Eiropas čempionātos un uzrādījis labus rezultātus. 2009.gadā Madars atgriezās motokrosā, pārstāvot Jauniešu klasi un 2012.gadā kļuva par šīs klases uzvarētāju „Superkausa” seriālā. Šogad sacīkstes diemžēl sportistam iet secen, jo dienas tiek aizvadītas dziedējot smagās traumas.

Līdz šim Pureklim veiktas vairākas operācijas, kurām bija nepieciešams ziedot asinis, taču tas ir tikai sākums: „Augustā mani izlaida no slimnīcas, atpūsties – ievilkt svaigu gaisu. Kājām ir atjaunoti pēdas iekšējie muskuļi. Tie bija atmiruši un vienā kājā iekļuva infekcijas - tas viss tika dabūts ārā. Muskuļi pēdās tika ielikti no mana muguras sāna muskuļa un tagad mēnesi mājās atpūšos- tās bija lielas operācijas -, lai varu tālāk labot papēžus. Drīzumā atkal došos pie ārsta un viņš skatīsies, ko ar papēžiem darīt tālāk. Pagaidām muskuļi ir salikti, plastiskā operācija uztaisīta, tagad notiek neliela atlabšana.”

Sportistam vēl skaidru atbilžu par to, cik operāciju būs nepieciešams un cik ilgs būs ārstniecības process nav, jo pagaidām viss notiek soli pa solim. „Esmu pierakstījies pie ārsta un viņš tad arī izstāstīs, kas tālāk notiks. Rentgens ir un, cik sapratu, tad neizskatās ka papēži sāktu augt, būs kaut kas jādara lietas labā. Bet skaidru atbildi dos tikai ārsts. Iepriekš teica, ka gaidāmas vēl operācijas, jo papēžu kauli sašķaidīti tik sīki, ka nekas nevar saaugt, kaut ko vajadzēs darīt – tas viss vēl tikai priekšā. Abos papēžos nekas vēl nav darīts, atjaunoti tikai iekšējie muskuļi, jo daudzi bija atmiruši,” stāsta Madars.

Lai gan sportists jau vairāku mēnešu garumā cīnās ar ļoti smago un grūti dziedējamo traumu, Madara balsī joprojām dzirdama motobraucēja dzirksts. Taču par to, kas sportistu sagaida nākamsezon, vēl pāragri spriest: „Turpmākā karjera atkarīga no tā, cik daudz es varēšu darīt pēc atlabšanas.”

Vissmagāk šo laiku pārdzīvoja tuvinieki, kuri vienmēr Madaram bijuši līdzās. „Tuviniekiem tas bija ļoti liels pārbaudījums,” atzīst Pureklis. Jūtams, ka arī sportists pārdzīvo, taču nevis par sevi, bet par līdzcilvēkiem. Madars saka lielu paldies visiem, kas viņu atbalstījuši un novērtē katru, kas tur īkšķus par atlabšanu: „Saku lielu paldies visiem saviem atbalstītājiem un draugiem, kuri ir atbalstījuši un atbalsta vēl joprojām – tas ir nenovērtējami. Apziņa, ka cilvēkam, nokļūstot nelaimē, apkārt ir tik liels un negaidīts atbalsts, ir vienreizēja.”

Sakām lielu paldies Madaram Pureklim par interviju un vēlam veiksmi šajā smagajā cīņā par atlabšanu. No sirds ceram, ka kopīgiem spēkiem mums izdosies palīdzēt Madaram izveseļoties.

Precīza informācija par iespējām ziedot sekos turpmāk!

Izmantotie resursi:
Aktuāli - LaMSF

     [+] [-]

, 2014-09-10 18:46, pirms 10 gadiem
Nu ko, tikai izturību čalim un jācenšās palīdzēt.