Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"IndyCar" pilots: "F1 superlicences punktu sistēma ir izsmiekls"

Juris Grīns
Juris Grīns

"IndyCar" pilots: "F1 superlicences punktu sistēma ir izsmiekls"
Pato O'Vards F1 jauno talantu testos Abū Dabī. Foto: McLaren Racing

Amerikas "IndyCar" čempionāta viens no vadošajiem pilotiem Pato O'Vards savā karjerā ļoti vēlētos nokļūt līdz "Formulai 1", taču viņam šobrīd vēl nepietiek superlicences punktu, lai drīkstētu startēt. Meksikāņu sportists atzīst, ka šobrīd pastāvošā sistēma ir "izsmiekls".

O'Vards pagājušajā "IndyCar" sezonā izcīnīja savas pirmās divas uzvaras un kopvērtējumā ieņēma trešo vietu, bet gada beigās "McLaren" sastāvā piedalījās F1 jauno talantu testos Abū Dabī trasē. Tomēr 22 gadus vecajam sportistam vēl nepietiek F1 superlicences punktu, ko sportistiem piešķir par panākumiem zemākās formulu kategorijās, lai tie drīkstētu stāties uz starta pasaules čempionātā.

Jautāts, ko būtu jādara, lai savāktu šos punktus un varētu kandidēt uz startēšanu F1, sportists sacīja: "Man nav ne jausmas. Tas ir labs jautājums. Manuprāt, tas ir izsmiekls, ka kāds, kurš ieguvis ceturto vai trešo vietu "IndyCar" čempionātā, nevar dabūt nepieciešamos 40 superlicences punktus. Domāju, daudzi piloti man piekritīs. Cik saprotu, ceturtā vieta dod desmit punktus, bet trešā vieta 20, līdz ar to, šķiet, ka man tagad ir 30 punkti. Galu galā es par to daudz nestresoju, jo galu galā tos punktus tev piešķir cilvēki, kuri grib vai negrib tos piešķirt. Ja viņi negrib, tad, piedod, puisi, tev jānobrauc vēl viena sezona, lai dabūtu atlikušos desmit punktus."

Lai gan O'Vards šobrīd karjeru veido Amerikā, viņš neslēpj, ka sākotnējais mērķis vienmēr bijis F1 čempionāts.

"Jā, protams," viņš neslēpj. "Mans sapnis būt par sacīkšu braucēju sākās tieši ar to, tāpēc melotu, ja teiktu, ka tā nav. Tomēr šobrīd es koncentrējos tikai uz "IndyCar". Gribu izcīnīt pirmo titulu. Gribu pirmo reizi uzvarēt "Indy 500". Kas zina, būs vai nebūs iespēja startēt F1. Ja šāda iespēja radīsies, es to simtprocentīgi pieņemšu, un tā darītu katrs pilots, jo tā ir "Formula 1". Es uzaugu to skatoties un sapņojot par to. Testi bija forši. Burtiski var teikt, ka šīs mašīnas radītas, lai būtu tik ātras, cik vien iespējams - noteikumu ietvaros, bet veidotas, lai būtu maksimāli ātras."

O'Vards arī šogad pārstāvēs "Arrow McLaren SP" komandu, kurā visus posmus aizvadīs arī 2015. gada Eiropas F3 čempions Fēlikss Rozenkvists, bet abās Indianapolisā notiekošajās sacīkstēs brauks uzvarām bagātais autosporta veterāns Huans Pablo Montoija. Jaunā sezona sāksies ar posmu 27. februārī Floridā, Sanpīterburgas ielu trasē.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...