Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Minardi: "Fetels izmanto kādus aizliegtus risinājumus"

Juris Grīns
Juris Grīns

Minardi: "Fetels izmanto kādus aizliegtus risinājumus"
Džankarlo Minardi
Foto: Digitale/Scanpix

Bijušais F1 komandas īpašnieks Džankarlo Minardi pieļauj iespēju, ka Sebastjana Fetela mašīna Singapūras "Grand Prix" bija aprīkota ar vilkmes kontroles sistēmu, kas Formulā 1 jau kādu laiku ir aizliegta.

Dažbrīd Fetela pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem Singapūrā pārsniedza pat 2 sekundes aplī, par ko vairums ir neizpratnē. 66 gadus vecais Minardi, kura izveidotā komanda šobrīd nes "Toro Rosso" vārdu, pieļauj, ka Fetela mašīna ir aprīkota ar kādiem nezināmiem papildinājumiem.

"Mans mērķis nav noniecināt Sebastjanu Fetelu, kurš vienmēr lieliski tiek galā ar "Red Bull" formulas vadīšanu," skaidro Minardi, kurš sacensības Singapūrā apmeklēja klātienē. "Es tikai gribu izteikties par to, ko pats personīgi redzēju un dzirdēju to trīs dienu laikā."

Minardi stāsta, ka savu auto "Fetels spēja iebraukt pirmajā līkumā bez vismazākās sānslīdes, atšķirībā no visiem pārējiem viņa konkurentiem, tostarp komandas biedra Marka Vēbera". Tāpat, pēc Minardi vārdiem, "Fetelam bija izcili ātrs rezultāts tieši trešajā sektorā, kur atrodas visvairāk līkumu".

Tomēr mašīnas šķietami vieglā vadāmība nebija vienīgā lieta, kas izraisīja Minardi izbrīnu.

"Visvairāk mani pārsteidza Fetela auto motora skaņa," viņš saka. "Tas skanēja citādi kā jebkuri citi "Renault" motori, kas bija dzirdami trasē, tostarp Vēbera. Tas skanēja līdzīgi kā iepriekšējās sezonās, kad bija atļauta vilkmes konrtoles sistēma. Vēl vairāk, šī skaņa bija dzirdama tieši brīžos, kad Fetels uzrādīja savus labākos apļu laikus, piemēram, pēc drošības mašīnas došanās malā. Tajā brīdī viņa motors skanēja skaļāk kā jebkurš cits."

Kā zināms, vilkmes kontrole palīdz riteņiem neizspolēties, nodrošinot labāku saķeri ar asfaltu un līdz ar to nodrošinot lielāku ātrumu. Sevišķi liela nozīme vilkmes kontroles sistēmai ir lēnākajās un līkumotākajās trasēs, kā Singapūrā.

"Es vienkārši gribētu saņemt atbildes," saka Minardi. "Negribu nevienu nomelnot, vienkārši gribu saprast, kāpēc tā."

Tikmēr itāļu žurnāla "Autosprint" speciālisti nākuši klajā ar paziņojumu, ka Fetela mašīna ir aprīkota ar kādu slepenu sistēmu. Viņi uzskata, ka vainojama nav vis vilkmes kontrole, bet gan kādi viltīgi motora regulējumi, turklāt "Red Bull" komanda, iespējams, mēģina izdomāt veidu kā apiet FIA aizliegto "karsto" difuzoru izmantošanu.

Izmantotie resursi:
home page - Autosprint
Motorsport.com | Racing News, Race Results -...

1 2 51 komentārs

  +8 [+] [-]

, 2013-10-02 09:34, pirms 11 gadiem
Adriāns atkal kaut ko būs sastrādājis!

  +5 [+] [-]

, 2013-10-02 09:39, pirms 11 gadiem
nu nav Fetels brīnumbērns, tāpēc viennozīmīgi, tur kautkas nav riktīgi ar viņa auto.

     [+] [-]

, 2013-10-02 09:44, pirms 11 gadiem
Bet namej joprojām mēģina iestāstīt ka Wēbera un Fetela mašīnas ir identiskas

  +5 [+] [-]

, 2013-10-02 09:48, pirms 11 gadiem
kaut kas laikam tiešām nav tīrs, jo Feteļš savu formulu stūrēja it kā brauktu uz veikalu pēc maizes, kamēr pārējie cīnījās ar izslīdēšanām uz strauji dilstošām riepām.
Un Feteļam vienīgajam riepas nedila, visi pārējie cīnījās ar to, it sevišķi Vēbers, kurma aizmugurējās riepas vienkārši šķīda laukā.

  +3 [+] [-]

, 2013-10-02 09:53, pirms 11 gadiem
Ja tiešām tā ir, tad diskvalificēt un atņemt tilulus. Un Ātrii!!

  +3 [+] [-]

, 2013-10-02 09:54, pirms 11 gadiem
Traction Control ?? - YouTube
Jau šis pierāda , ka kaut kas nav tīrs

  -1 [+] [-]

, 2013-10-02 10:00, pirms 11 gadiem
Alonso čempions!

     [+] [-]

, 2013-10-02 10:00, pirms 11 gadiem
Dante rakstīja: Bet namej joprojām mēģina iestāstīt ka Wēbera un Fetela mašīnas ir identiskas
Muldēt jau var daudz ko (īpaši itāļu avīzes ), bet reālu pierādījumu tam visam nav. Katrā etapā formulas iziet vairākas tehniskās pārbaudes, un tagad apgalvot ka tehniskās komisijas locekļi ir pilnīgi akli, arī nav nekāda pamata.
Es,piemēram, varu apgalvot,ka Alonso galvā ir iebūvēts kāds dačiks kas palīdz vadīt formulu, jo normālam cilvēkam nav tik liela galva.

  -1 [+] [-]

, 2013-10-02 10:01, pirms 11 gadiem
pagāns rakstīja: Traction Control ?? - YouTube
Jau šis pierāda , ka kaut kas nav tīrs
Tas var būt daudz kas cits.

  -3 [+] [-]

, 2013-10-02 10:07, pirms 11 gadiem
pagāns rakstīja: Traction Control ?? - YouTube
Jau šis pierāda , ka kaut kas nav tīrs
Un kas tur tāds bija,ka tagad būtu pamats apgalvot ka RB ir kādi tehniski uzlabojumi?
RB formula aizķēra ar aizmugurējo riteni konkurenta formulu, un tā sagriezās.
Un, ja kas, tā bija Vēbera formula, bet pārmests jau tiek Vetelam.

  +4 [+] [-]

, 2013-10-02 10:23, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Un kas tur tāds bija,ka tagad būtu pamats apgalvot ka RB ir kādi tehniski uzlabojumi?
RB formula aizķēra ar aizmugurējo riteni konkurenta formulu, un tā sagriezās.
Un, ja kas, tā bija Vēbera formula, bet pārmests jau tiek Vetelam.
Tēlo vai izliecies?
Šajā gadījumā ir jāpievērš uzmanība nevis incidentam, bet tam, ka Vēbera formula pēc paātrināšanās atstāj saraustītus riepu nospiedumus uz asfalta, kas liek domāt, ka kāda elektroniska palīgierīce kontrolē to lai formula pārlieku neizspolē.

  +2 [+] [-]

, 2013-10-02 10:25, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Muldēt jau var daudz ko (īpaši itāļu avīzes ), bet reālu pierādījumu tam visam nav. Katrā etapā formulas iziet vairākas tehniskās pārbaudes, un tagad apgalvot ka tehniskās komisijas locekļi ir pilnīgi akli, arī nav nekāda pamata.
Es,piemēram, varu apgalvot,ka Alonso galvā ir iebūvēts kāds dačiks kas palīdz vadīt formulu, jo normālam cilvēkam nav tik liela galva.
Bet nu nav Wēbers tik, tizls lai būtu tāda atšķirība apļa laikos tikai uz braukšanas rēķina. Kamēr nav konkrēti pierādijumi būtu stulbi teikt, ka Fetela formulā ir kaut kas nelegāls, bet nu pateikt ka abas RedBull ir vienādas un tiek vienādi nodrošinātas būtu tikpat stulbi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-10-02 10:37, pirms 11 gadiem
playthegame rakstīja: Tēlo vai izliecies?
Šajā gadījumā ir jāpievērš uzmanība nevis incidentam, bet tam, ka Vēbera formula pēc paātrināšanās atstāj saraustītus riepu nospiedumus uz asfalta, kas liek domāt, ka kāda elektroniska palīgierīce kontrolē to lai formula pārlieku neizspolē.
Bet Minardi taču saka, ka tikai Vetelam varētu būt šāda elektroniska ierīce. Nabaga Vēbers, ja viņam pat nepalīdz slepenas uzpariktes.
Bet ja nopietni, tad visi šie apgalvojumi ir tukša muldēšana. Kamēr tehniskā komisija neko nav atradusi, tikmēr tas viss ir bullshits.

  -1 [+] [-]

, 2013-10-02 10:39, pirms 11 gadiem
Dante rakstīja: Bet nu nav Wēbers tik, tizls lai būtu tāda atšķirība apļa laikos tikai uz braukšanas rēķina. Kamēr nav konkrēti pierādijumi būtu stulbi teikt, ka Fetela formulā ir kaut kas nelegāls, bet nu pateikt ka abas RedBull ir vienādas un tiek vienādi nodrošinātas būtu tikpat stulbi.
Pierādījumus galdā,ka Vetelam ir labāka formula par Vēberu. Tas ka Vēbers regulāri noguļ startu vien liecina, ka vaina nav jāmeklē formulā, bet gan tajā kas to pilotē.

  +1 [+] [-]

, 2013-10-02 10:44, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Pierādījumus galdā,ka Vetelam ir labāka formula par Vēberu. Tas ka Vēbers regulāri noguļ startu vien liecina, ka vaina nav jāmeklē formulā, bet gan tajā kas to pilotē.
Nu kaut vai tas pats nelaimīgais antispārns parāda komandas attieksmi pret pilotiem. Un nu kā tas sagadās ka pēc taviem vārdiem 'identiskas' formulas, bet praktiski vienmēr plīst tikai wēbera? Nevēlie to paskaidrot, jo cik man zināms abi brauc pa vienu trasi, vienādu apļu skaitu, bet kā jau teicu no "vienādajām" formulām nobirst Wēbera.

  +1 [+] [-]

, 2013-10-02 10:54, pirms 11 gadiem
Kamer nav nokerts tikmer nav vainigs un Red Bull vakte tukstosiem cilveku, gan no citam komandam, gan neatkarigie verotaji, ja ir kas nelikumigs un to nevar piekert, tad Nuvijs ir brinumdaris.

  +1 [+] [-]

, 2013-10-02 10:57, pirms 11 gadiem
Dante rakstīja: Nu kaut vai tas pats nelaimīgais antispārns parāda komandas attieksmi pret pilotiem. Un nu kā tas sagadās ka pēc taviem vārdiem 'identiskas' formulas, bet praktiski vienmēr plīst tikai wēbera? Nevēlie to paskaidrot, jo cik man zināms abi brauc pa vienu trasi, vienādu apļu skaitu, bet kā jau teicu no "vienādajām" formulām nobirst Wēbera.
Atceries vienu ļoti būtisku lietu-katram F-1 pilotam ir sava mehāniķu komanda, kas sagatavo formulu sacensībām, un seko tās stāvoklim kvalifikācijas un sacensības laikā. Vienīgi pitstopus izpilda vienota mehāniķu brigāde. Ja Vēbera mehāniķi viņa formulu sliktāk sagatavo, tad nav pamata apgalvot,ka Vēbera formula nesaņemtu visu to pašu ko saņem Vetels.
Jā,protams, komandas un katra pilota stratēģiju sacensībām izstrādā komandas vadība sadarbībā ar pilotiem un mehāniķiem, bet izpildījums vienalga paliek katra pilota un viņa mehāniķu ziņā.

     [+] [-]

, 2013-10-02 11:00, pirms 11 gadiem
Zombijs rakstīja: Kamer nav nokerts tikmer nav vainigs un Red Bull vakte tukstosiem cilveku, gan no citam komandam, gan neatkarigie verotaji, ja ir kas nelikumigs un to nevar piekert, tad Nuvijs ir brinumdaris.
Pie tam RB tagad tiek īpaši vērots, jo nu jau pat Eklstons atklāti žēlojas,ka RB dēļ F1 sacensības ir palikušas garlaicīgas. Viņš jau nu labprāt uzorganizētu kādu skandāliņu, lai atkal piesaistītu papildus uzmanību F1 pasaulei.
RB ir jābūt pašnāvniekiem,lai patreizējā situācijā mēģinātu šmaukties ar tehniskiem paņēmieniem.

  +1 [+] [-]

, 2013-10-02 11:17, pirms 11 gadiem
The one and the only rakstīja: nu nav Fetels brīnumbērns, tāpēc viennozīmīgi, tur kautkas nav riktīgi ar viņa auto.
Tur ir kaut kas nedaudz jocīgs tajā formulā, bet man ir nelielas aizdomas, ka tas vienkārši ir viņu nenormāli lielais piespiedējspēks, kas strādā ātrajos līkumos. Jā, nedaudz jocīgi jau ir, ka Vēbers neko nevarēja parādīt....

Bet atkal no otras puses liekās, ka TR bijušais īpašnieks varētu arī "kaut ko" saprast no formulām un varētu ticēt viņa viedoklis.

Pagaidām izskatās, ka RB vienkārši spēlējās ar visiem pārējiem. Visās gonkās fiksi un ātri uztaisa 1 boksu šķirbu starp otro vietu un tad kruizē. Kāds (ierasti Alonso) tuvojās un pēksņi parādās otra mašīna, kas ir 1-2 sekundes ātrāka aplī. Tagad Singapūrā pakaļa dega, jo neiegāja SC laikā boksos un mierīgi 2-2,5 sekundes bija ātrāks....

  +1 [+] [-]

, 2013-10-02 11:19, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Atceries vienu ļoti būtisku lietu-katram F-1 pilotam ir sava mehāniķu komanda, kas sagatavo formulu sacensībām, un seko tās stāvoklim kvalifikācijas un sacensības laikā. Vienīgi pitstopus izpilda vienota mehāniķu brigāde. Ja Vēbera mehāniķi viņa formulu sliktāk sagatavo, tad nav pamata apgalvot,ka Vēbera formula nesaņemtu visu to pašu ko saņem Vetels.
Jā,protams, komandas un katra pilota stratēģiju sacensībām izstrādā komandas vadība sadarbībā ar pilotiem un mehāniķiem, bet izpildījums vienalga paliek katra pilota un viņa mehāniķu ziņā.
Tikko pats atdzini ka formulas ir dažādas... Nesaprotu par ko šeit tik ļoti jācepās un jāaizstāv ka abas formulas vienādas? Pat muļķim skaidrs ka F1 nav divu identisku formulu! Mercedes pat pielāgoja stūri Hamim, kādēļ lai netiktu pielāgoti arodinamiskie risinājumi, dēļ atšķirīga braukšanas stila?
Beidziet izniekot laiku tumkšām runām, muļķim tāpat neko neiestāstīs

     [+] [-]

, 2013-10-02 11:24, pirms 11 gadiem
Ja kāda komanda būs izteikti ātrāka par pārējām, tad vienmēr tiks meklēta kaut kāda sazvērestība, nevis pašu neizdarība.

     [+] [-]

, 2013-10-02 11:45, pirms 11 gadiem
viņas nekad nav un nekad nav bijušas identiskas - Sebam uz auto ir uzlīmēts cipars 1, bet Markam uzlīmēts cipars 2 un vēl auto kameras ir dažādos toņus!

Dante rakstīja: Bet namej joprojām mēģina iestāstīt ka Wēbera un Fetela mašīnas ir identiskas

     [+] [-]

, 2013-10-02 11:47, pirms 11 gadiem
martins_ms rakstīja: Tikko pats atdzini ka formulas ir dažādas... Nesaprotu par ko šeit tik ļoti jācepās un jāaizstāv ka abas formulas vienādas? Pat muļķim skaidrs ka F1 nav divu identisku formulu! Mercedes pat pielāgoja stūri Hamim, kādēļ lai netiktu pielāgoti arodinamiskie risinājumi, dēļ atšķirīga braukšanas stila?
Beidziet izniekot laiku tumkšām runām, muļķim tāpat neko neiestāstīs
Tehniskie risinājumi jau ir identiski. Tikai vienmēr paliek jautājums kā piloti un viņa mehāniķi prot šos risinājumus izmantot praksē.

  +2 [+] [-]

, 2013-10-02 11:47, pirms 11 gadiem
martins_ms rakstīja: Tikko pats atdzini ka formulas ir dažādas... Nesaprotu par ko šeit tik ļoti jācepās un jāaizstāv ka abas formulas vienādas? Pat muļķim skaidrs ka F1 nav divu identisku formulu! Mercedes pat pielāgoja stūri Hamim, kādēļ lai netiktu pielāgoti arodinamiskie risinājumi, dēļ atšķirīga braukšanas stila?
Beidziet izniekot laiku tumkšām runām, muļķim tāpat neko neiestāstīs
Un kāpēc gan Red Bull būtu savas mašīnas jāpielāgo nespējniekam Vēberam, kurš tos pašus startus regulāri nolej un kopumā sacīkstē arī ar neko ārkārtēji pozitīvu neizceļas, ja viņi var pielāgot to Fetelam, kurš paņem 3 (tulīt jau 4) titulus pēc kārtas.

     [+] [-]

, 2013-10-02 11:49, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Pierādījumus galdā,ka Vetelam ir labāka formula par Vēberu. Tas ka Vēbers regulāri noguļ startu vien liecina, ka vaina nav jāmeklē formulā, bet gan tajā kas to pilotē.
Labi, neteikšu konkrētus pierādījumus, bet tiešām tā nevar būt, Vēbers ir 2 sekundes lēnāks. Nenoliegšu- ir Fetels labs, bet ne jau 2 sekundes labāks. Pēc būtības tas nozīmētu, ka F1 komandas biedriem arī būtu jācīnās par sekundēm. Paskaties Mersī- tur abi identiski un arī visu gonku brauc identiski, Ferrārī Masa teiksim atpaliek par simtdaļām. Bet ne jau par 2-2,5 sekundēm. Pat Bariks kādreiz Šumim tik daudz nezaudēja aplī...

     [+] [-]

, 2013-10-02 11:51, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Tehniskie risinājumi jau ir identiski. Tikai vienmēr paliek jautājums kā piloti un viņa mehāniķi prot šos risinājumus izmantot praksē.
patīk rakstīt komentus?

     [+] [-]

, 2013-10-02 12:38, pirms 11 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Labi, neteikšu konkrētus pierādījumus, bet tiešām tā nevar būt, Vēbers ir 2 sekundes lēnāks. Nenoliegšu- ir Fetels labs, bet ne jau 2 sekundes labāks. Pēc būtības tas nozīmētu, ka F1 komandas biedriem arī būtu jācīnās par sekundēm. Paskaties Mersī- tur abi identiski un arī visu gonku brauc identiski, Ferrārī Masa teiksim atpaliek par simtdaļām. Bet ne jau par 2-2,5 sekundēm. Pat Bariks kādreiz Šumim tik daudz nezaudēja aplī...
Negribu šeit iedziļināties tehniskās niansēs un ideālos balansējumos, bet tas ka pēdējās trīs sezonās Singapūrā ir uzvarējis tieši Vetels vien liecina, ka šī ir viņa trase, un viņš prot izmantot tās specifiku.

  +1 [+] [-]

, 2013-10-02 12:40, pirms 11 gadiem
NIPEM rakstīja: patīk rakstīt komentus?
Nē,jo daru to ar sakostiem zobiem aiz nepatikas.

     [+] [-]

, 2013-10-02 12:41, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Negribu šeit iedziļināties tehniskās niansēs un ideālos balansējumos, bet tas ka pēdējās trīs sezonās Singapūrā ir uzvarējis tieši Vetels vien liecina, ka šī ir viņa trase, un viņš prot izmantot tās specifiku.
He he. Nu jā... tad, kad Massa vinnēja trīs Turcijas GP pēc kārtas, tad neviens neleca viņam kaklā, ka viņš ko aizliegtu lieto. Bet nu arī fakts, ka viņš nebija 2,5 sekundes aplī ātrāks.

Man ir nelielai aizdoma, ka Minardi saprot par ko runā....

     [+] [-]

, 2013-10-02 13:05, pirms 11 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: He he. Nu jā... tad, kad Massa vinnēja trīs Turcijas GP pēc kārtas, tad neviens neleca viņam kaklā, ka viņš ko aizliegtu lieto. Bet nu arī fakts, ka viņš nebija 2,5 sekundes aplī ātrāks.

Man ir nelielai aizdoma, ka Minardi saprot par ko runā....
Masa nekad nav bijis un nebūs trīskārtējs PČ, kuram tiek pievērsta patstāvīga uzmanība, jo visi vēlas saprast,kur ir viņa panākumu atslēga. Līdz ar to rodas dažādas ticamas un mazāk ticamas teorijas. Un tieši no Itālijas mēdijiem un šo valsti pārstāvošām personībām.

     [+] [-]

, 2013-10-02 13:17, pirms 11 gadiem
killo2000 rakstīja: Un kāpēc gan Red Bull būtu savas mašīnas jāpielāgo nespējniekam Vēberam, kurš tos pašus startus regulāri nolej un kopumā sacīkstē arī ar neko ārkārtēji pozitīvu neizceļas, ja viņi var pielāgot to Fetelam, kurš paņem 3 (tulīt jau 4) titulus pēc kārtas.
Neesi aizdomājies ka Vebers vnk nevelk? Pilota vēlmes tiek ņemtas vērā būvējot auto un regulējot to. Tas ka riteņi ir četri un apaļi ir skaidrs, bet ir pietiekoši daudz niansēs, ko Jūs, lielie "eksperti" nezināt.
Vis ko Jūs (arī es) te dariet ir tukša muldēšana.

     [+] [-]

, 2013-10-02 13:33, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Masa nekad nav bijis un nebūs trīskārtējs PČ, kuram tiek pievērsta patstāvīga uzmanība, jo visi vēlas saprast,kur ir viņa panākumu atslēga. Līdz ar to rodas dažādas ticamas un mazāk ticamas teorijas. Un tieši no Itālijas mēdijiem un šo valsti pārstāvošām personībām.
Nu jā... itāļu mēdiji ir labākie

     [+] [-]

, 2013-10-02 13:36, pirms 11 gadiem
martins_ms rakstīja: Neesi aizdomājies ka Vebers vnk nevelk? Pilota vēlmes tiek ņemtas vērā būvējot auto un regulējot to. Tas ka riteņi ir četri un apaļi ir skaidrs, bet ir pietiekoši daudz niansēs, ko Jūs, lielie "eksperti" nezināt.
Vis ko Jūs (arī es) te dariet ir tukša muldēšana.
Vēbers velk, bet tikai viņš ir pa smagu. Ja pag. sezon visi varēja balansējumu kaut kādu izvēlēties kaut kurā formulas galā, tad Vēberam jau bija zināms, ka tas būs viņa dibena gals tieši formulas vidusdaļā nevis kā citiem, ka varēja kādu balansējumu izvēlēties- vai uz priekšu vai aizmuguri. Bet nu tāpat- lai cik smags būtu Vēbers 2,5 sekundes aplī neticu, ka viņš zaudētu..
1 2 51 komentārs