Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Matulis prāto: mārketings vai ceturtdaļfināls? Ko mēs īsti gribam?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Matulis prāto: mārketings vai ceturtdaļfināls? Ko mēs īsti gribam?
Rihards Bukarts un Artūrs Šilovs spēlē pret Slovākijas izlasi. Foto: LHF

Kāds ir Latvijas hokeja izlases mērķis šajā pasaules čempionātā? “Spēlēšana ceturtdaļfinālā,” bez stomīšanās atbildēs gandrīz katra mājsaimniece. Un kas jāizdara, lai tur nokļūtu? Nekāds pārmērīgais varoņdarbs: septiņu spēļu nogrieznī aiz sevis jāatstāj kāds no tiem, kas rangā mums priekšā. Kanāda, Čehija, Šveice vai Slovākija.

Un kurš no šā kvarteta ir “ņemamākais”? Atstāt ārpus ceturtdaļfināla kanādiešus, čehus un šveiciešus praktiski nav iespējams. Reālais upuris – Slovākija. To zināja visi – žurnālisti, treneri, hokeja funkcionāri un arī tās gaišās galvas, kas sastādīja šā pasaules čempionāta kalendāru. Kanāda – pirmajā vakarā? OK. Un nākamajā vakarā Slovākija? Nu tas nu gan ir pilnīgi garām. Ja jūs piedalieties tāllēkšanas sacensībās, kāds ir pirmais bauslis? Kārtīgi ieskrieties pirms atspēriena, lai iznāktu tālāks lēciens. Ko dara Latvija? Visa turnīra svarīgāko (izšķirošo!) spēli savā kalendārā ieliek otro. Kad apgriezieni vēl galīgi nav uzņemti. To zaudējot ar 1:2, gandrīz par 100 procentiem zudušas arī cerības uz ceturtdaļfinālu.

Skatos Tamperes turnīra tabulu, kur piektā pēc ranga ir Dānija. Kalendārs praktiski ideāls, turnīru sākot ar trim autsaideriem: Ungāriju (3:1), Franciju (4:3, OT) un Austriju (6:2). Un ceturtā ir izšķirošā spēle ar Vāciju, kurai tobrīd nulle punktu. Negribu apgalvot, ka dāņi to noteikti uzvarēs, bet notikt tas var. Kas mums – arī piektajai komandai pēc ranga savā grupā, turklāt esam taču čempionāta organizētāji, ieskrējienu sākt ar kazhiem, slovēņiem un norvēģiem? Ja, protams, gribam tikt ceturtdaļfinālā? Turklāt kalendāru sastādīja mūsu (!?) speciālisti, IIHF to tikai apstiprināja. Mārketings! Latviešu hokeja funkcionāri lēsuši, ka negatavo Kanādu var uzvarēt pirmajā spēlē, bet, ja kādu no pirmajiem diviem pretiniekiem Latvijas izlases nevar uzvarēt, tad ceturtdaļfinālā mums arī nav ko darīt… Skaidrs, ka punkti pret Kanādu/Slovākiju vairotu skatītāju vēlēšanos iegādāties biļetes arī uz nakamajām spēlēm. Turklāt kalendārs bijis jāizveido ātri – augustā, lai ātrāk sāktu tirgot biļetes! Skaists plāns, tikai mazliet panaivs. Abās frontēs.

Jo notika neparedzētais – kazahi atteicās no pirmsčempionāta nometnes Rīgā, līdz ar to izkrītot arī abām pārbaudes spēlēm. Ja dāņi nepiekristu aizpildīt pusi no cauruma, tad Harija Vītoliņa brigādei pēdējā pārbaude būtu bijusi 29. aprīlī Rīgā ar Šveici… Arī 4. maijs noteikti bija pārāk tālu no pirmā mača pasaules čempionātā. Nedēļa bez spēlēm ir ļoti ļoti daudz! Konkurenti turpināja slīpēt vairākumus un mazākumus, meklēja un atrada labākos maiņu virknējumus. Četrus šā brīža monstrus – Zviedriju, Somiju, Čehiju un Šveici neaiztiksim. Viņiem bija Eirotūres pēdējais posms Prāgā – 4., 6. un 7. maijā. Slovāki 6. maijā uzspēlēja ar austriešiem, kazahi 5. un 7. maijā sacentās ar krieviem un baltkrieviem, norvēģi 5. un 6. maijā krustoja nūjas ar frančiem, Kanāda 9. maijā Budapeštā aizvadīja vienīgo pārbaudes spēli ar Ungāriju. Pat slovēņi savu pēdējo pārbaudi bija sarunājuši 9. maijā Dānijā.

Nedēļu pirms čempionāta vairākiem kolēģiem uzdevu jautājumu, kuras četras Rīgas posma komandas spēlēs ceturtdaļfināalā? Ar paskaidrojošu piebildi, kāpēc starp šīm četrām būs/nebūs Latvijas izlase? Visi seši kā galveno uzskatīja spēli ar Slovākiju, bet Māris Zembergs no “Dienas” visprecīzāk izteica arī manas domas: "Uz Latvijas izlases sniegumu negatīvu iespaidu atstās lielā pauze starp pēdējo pārbaudes spēli ar Dāniju un pirmo PČ spēli ar Kanādu. Kalendārs nav īsti pateicīgs, jo pēc emocionālās spēles ar Kanādu jau nākamajā dienā jāspēlē ar Slovākiju. Pārbaudes spēles nav īstā mēraukla. Kad izlase pēdējo reizi spēlēja ceturtdaļfinālā (2018. gadā), sagatavošanās ciklā tika zaudētas visas deviņas pārbaudes spēles."

Arī “William Hill” bukmeikeri nelidoja optimisma mākoņos. Prognoze: Latvija nevienā no trim pirmajām spēlēm nebūs favorīte, bet ”turnīra ievads arī nebūs pats izšķirošais apstāklis tam, vai Latvijai izdosies iekļūt ceturtdaļfinālā.” Negribu auļot hokeja lokomotīvei pa priekšu, bet man izskatās, ka bukmeikeri šoreiz kļūdīsies. Citāts no bukmeikera Toma Bergmaņa prognozes: “Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, parasti nepieciešami vismaz 10-13 punkti. Ja tiek ciesti trīs zaudējumi visās trīs pirmajās spēlēs, tad Latvijai tāpat vēl paliek iespējas gūt 12 punktus, attiecīgi viss tāpat vēl būs priekšā. Bukmeikeru prognozes par visu grupas turnīru liecina, ka Latvijai tiek paredzēti 8-9 punkti…”

Ceturtdien agrā pēcpusdienā, Kanādai jau ir 11 punkti un vēl spēles ar Norvēģiju, Čehiju un Šveici; Šveicei 9 punkti (3 spēlēs) un mači ar Slovākiju, Latviju, Čehiju un Kanādu; Čehijai – 7 punkti un spēles ar Slovēniju, Norvēģiju, Šveici un Kanādu; Slovākijai – 4 punkti un spēles ar Šveici, kā arī ar trim autsaideriem Slovēniju, Kazahstānu un Norvēģiju. Latvijai – 5 punkti, klāt rēķinu arī pa trim punktiem pret Slovēniju un Kazahstānu. Tātad pirms pēdējās spēles ar Šveici – 11 punkti. Ja nenotiek nekas ārkārtējs un slovāki nepazaudē trīs punktus pret Slovēniju, Norvēģiju un Kazahstānu, tad viņiem tad jau būs 13… Esmu optimists, bet manā kantorī varbūtība, ka uzvarēsim Šveici, ir tuvu 0%.

Kas atliek? Baudīt hokeju. Un mazliet kritizēt Latvijas hokeja funkcionārus. Ij par slikto kalendāru, ij par nespēju noorganizēt vismaz vēl vienu pārbaudes spēli tuvāk 12. Maijam, lai uz maču ar Slovākiju izlase jau būtu tonusā.

P.S. Sirsnīgs paldies visiem, kas bija satraukušies par manu fizisko un garīgo veselību. Būs labi!

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
MAXIMA prognožu spēle
WILLIAM HILL eksperti un prognozes
TIKKURILA kolorītākais Latvijas hokejists
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS

  +8 [+] [-]

, 2023-05-18 12:30, pirms gada
Lai tev vienmēr vēss bairītis!

  +3 [+] [-]

, 2023-05-18 13:20, pirms gada
Bišku iespārda sporta experdi ,kuri gatavojas zaudēm
ZAUDĒŠANAI NAV JĀHATAVOJAS ,TAS SANĀK PATS NO SEVIS
Labak gatavojamies sisties LĪDZ UZVARAI ,bet ja nesanaks ,tad būs tas jūsu gsiditais zāģis

  +3 [+] [-]

, 2023-05-18 13:26, pirms gada
Matuļa kungs, cik aliņus izdzerusam vislabākie raksti top? Paldies.

  +3 [+] [-]

, 2023-05-18 13:40, pirms gada
Vai tiešām kalendāru sastādīja vietējie funkcionāri? Ja tā, tad ļoti gribētos interviju ar viņiem.

  +1 [+] [-]

, 2023-05-18 13:49, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Vai tiešām kalendāru sastādīja vietējie funkcionāri? Ja tā, tad ļoti gribētos interviju ar viņiem.
Iihf.

     [+] [-]

, 2023-05-18 14:36, pirms gada
Matuļa kungs.Tur nav vairs ko rēkināt.Vilciens uz 1/4 finālu aizgāja pēc mača ar Slovākiju.Kalendārs manuprāt sastādīts ideāls priekš Latvijas izlases,tikai jebkurā gadījumā nedrīkstēja zaudēt Slovākijai.Doma jau noteikti bija ātrāk ar slovākiem,lai nepiebrauc viniem papildinājums no NHL.Tā kā viss bija pareizi.Var gadīties,ka Šveicei neko vairs pēdējā kārtā nevajadzēs,tad uzklājiet viņiem kārtīgu galdu,bet viņi mums uzdāvina trīs punktus.Tā ir vienīgā iespēja sagādāt brīnumu.

  +3 [+] [-]

, 2023-05-18 14:47, pirms gada
Matulis var kādam patikt,kādam ne bet viņam ir taisnība ..savs čempionāts,utainie nav,konkurence mazāka ..un neko sev par labu izkārtot nevaram..katru gadu nepamatotas cerības uz to kas var notikt tikai apstākļu sakritības rezultāta ..mums ka pasaka,saimnieks ir namiņš nav,namiņš ir saimnieks nav…ir labs vārtu sargs,laba aizsardzība ,nav uzbrukuma..nav vispār ..labi spēlējam mazākuma un katastrofāli slikti vairākuma ..nu nav mums meistarīgu uzbrucēju…nav…sen jau nav..

  +5 [+] [-]

, 2023-05-18 14:48, pirms gada
Pret Čehiju, Norvēģiju un Slovēniju mēs spēlējam pēc atpūtas dienas, kamēr pretniekam 2.spēle pēc kārtas. Ar SVK abām komandām bija otrā spēle pēc kārtas, tā ka kopumā kalendārs ir ļoti labs.
Jā, varēja pirms SVK ielikt atpūtu, kamēr pretinieks cīnās, bet ja par ieskriešanos - vai tad mēs vienīgie ieskrietos? Slovāki neieskrietos?

     [+] [-]

, 2023-05-18 14:57, pirms gada
Intriga mirst jo lejas gala komandas nevar atņemt punktus vadošajam četriniekam..Latvijai ka reiz var.

     [+] [-]

, 2023-05-18 15:04, pirms gada
Mums varētu palīdzēt Slovākijas uzvara pret Šveici ..tad pie apstākļu veiksmīgas sakritības mēs pēdējā spēle paši varēsim visu izlemt…

     [+] [-]

, 2023-05-18 15:09, pirms gada
alguns rakstīja: Matuļa kungs.Tur nav vairs ko rēkināt.Vilciens uz 1/4 finālu aizgāja pēc mača ar Slovākiju.Kalendārs manuprāt sastādīts ideāls priekš Latvijas izlases,tikai jebkurā gadījumā nedrīkstēja zaudēt Slovākijai.Doma jau noteikti bija ātrāk ar slovākiem,lai nepiebrauc viniem papildinājums no NHL.Tā kā viss bija pareizi.Var gadīties,ka Šveicei neko vairs pēdējā kārtā nevajadzēs,tad uzklājiet viņiem kārtīgu galdu,bet viņi mums uzdāvina trīs punktus.Tā ir vienīgā iespēja sagādāt brīnumu.
Latvija neko nesastadija kalendāra ziņā.

  +3 [+] [-]

, 2023-05-18 15:39, pirms gada
Visas šis kalendāra runāšanas ir vājo atrunas. Ir 7 spēles, kur jātiek četrniekā, kalendārs ir zināms, attiecīgi jāgatavojas. Spēle ar Kanādu bija labs sparings pirms slovakiem, tur rezultātā neieķērāmies, tā ka pakaļas nebija jāplēš, ko apstiprina nule un seši uz tablo.

  +2 [+] [-]

, 2023-05-18 15:48, pirms gada
Kalendārs nav tas labākais! Piekrītu! bet cienījamais Matuli, ar tādu pieeju un pesimismu var jau vispār nespēlēt! Protams, ja pret Čehiem būtu uzvara pamatlaikā un 3p tad skats būtu daudz labāks.Un Neba jau Šveicei tālāk ies tik gludi ( varbūt arī viņi zaudēs slovākiem), tā ka mūsējiem stabili jānospēlē pret SLO un KAZ un tad jāuzvar Šveice, kas būs izšķirošš spēle! Ja gribam 1/4 finālā tad nav ko gauzties!

  -4 [+] [-]

, 2023-05-18 15:57, pirms gada
Kalendārs bija reāli slikts.
Vietejie funkcionāri varēja to sakārtot ,piemēram ,tā :
1.spele pret Krieviju ( tos vataiņus nepielaiž)
2.spele pret Baltkrieviju ( arī šitos nepielaiž )
3.spēle pret Igauniju
4.spele pret Lietuvu
5.spēle pret Meksiku
6.spēle pret Spāniju
Un tad izškurošā sspēle pret Kanādu ( u16 protams)

  -3 [+] [-]

, 2023-05-18 16:13, pirms gada
J888 nu nav garantiju ka Igauniju vinnētu ,un Lietuvu…visādi varētu būt

  +1 [+] [-]

, 2023-05-18 17:36, pirms gada
problēma jau vairāk bija tizlās pārbaudenēs. slovāki čempionāta 2. spēlē jau arī diez vai ir/bija baigi gatavie.

kurš ielaida vārtus pirmajā minūtē? tas nozīmē iziet uz laukuma jau zaudējušam. un pat ja būtu vinnēti slovāki, diez vai tas nozīmētu punktu(/-s) pret čehiem, mēs tiktu ņemti drusku nopietnāk.

     [+] [-]

, 2023-05-18 18:43, pirms gada
Jāsāk pašiem normāli spēlēt, nevis čakarēties! Daugaviņam neļaut spēlēt vairākumā!

  +1 [+] [-]

, 2023-05-18 18:44, pirms gada
alguns rakstīja: Matuļa kungs.Tur nav vairs ko rēkināt.Vilciens uz 1/4 finālu aizgāja pēc mača ar Slovākiju.Kalendārs manuprāt sastādīts ideāls priekš Latvijas izlases,tikai jebkurā gadījumā nedrīkstēja zaudēt Slovākijai.Doma jau noteikti bija ātrāk ar slovākiem,lai nepiebrauc viniem papildinājums no NHL.Tā kā viss bija pareizi.Var gadīties,ka Šveicei neko vairs pēdējā kārtā nevajadzēs,tad uzklājiet viņiem kārtīgu galdu,bet viņi mums uzdāvina trīs punktus.Tā ir vienīgā iespēja sagādāt brīnumu.
Ķip mēs bez galda nevaram SWI vinnēt?!?!?!

     [+] [-]

, 2023-05-18 18:50, pirms gada
Kārtējā vaimanāšana , No porfesionāla sporta žurnālistu negaidīju šadu vaimanu rakstu..
Mazāk dzert alu vajag Matuli.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-18 18:57, pirms gada
Ja Matuļjanka mēģina ironizēt par fanu vaimanām, tad izdevies lieliski. Bet ja šis ir domāts nopietni, tad vienīgais par ko var piekrist ir par to, ka štruntīgi pacentās ar pārbaudes spēļu sarīkošanu.
Kalendāru nosaka IIHF. Vietējie maksimums, ko var ir samainīt vienu pretinieku starp grupās. Un kalendārs šogad ir viens no labākajiem, kāds bijis.

     [+] [-]

, 2023-05-18 19:08, pirms gada
Par pagātni nav jēgas vairs spriest, kā būtu ja būtu, par kalendāra izveidi, vaitad to var jau izmainīt nē. Vaitad kalendārs nebija zināms pirms PČ un sagatavošanās posma (bija zināms) viss atbildēts. Vairāk taisnības par sagatvošanās posmu un caurumu starp pārbaudenēm un PČ.

Ja, gribam 1/4 , jāspēlē, kā 1/4 komandai un viss, kāda jēga gaidīt sakritības.

     [+] [-]

, 2023-05-18 19:10, pirms gada
Un šodien svarīga spēle, kur Slovākiem jāzaudē

  +1 [+] [-]

, 2023-05-18 19:16, pirms gada
Atkal alu sadzēries

     [+] [-]

, 2023-05-18 19:30, pirms gada
Vai tad kalendāru nesastāda IIHF vadoties no komandu reitinga? Šķiet, tas tiek sastādīts automātiski.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-18 19:59, pirms gada
asinsdesa rakstīja: problēma jau vairāk bija tizlās pārbaudenēs. slovāki čempionāta 2. spēlē jau arī diez vai ir/bija baigi gatavie.

kurš ielaida vārtus pirmajā minūtē? tas nozīmē iziet uz laukuma jau zaudējušam. un pat ja būtu vinnēti slovāki, diez vai tas nozīmētu punktu(/-s) pret čehiem, mēs tiktu ņemti drusku nopietnāk.
Ja uzvarētu slovākus,tad spēle pret čehiem nebūtu tik svarīga un varētu arī zaudēt.

     [+] [-]

, 2023-05-18 20:19, pirms gada
Heiteris parastais rakstīja: Ķip mēs bez galda nevaram SWI vinnēt?!?!?!
Es domāju,ka nevaram šo Šveices sastāvu apspēlēt.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-18 21:47, pirms gada
sandza rakstīja: Kalendārs nav tas labākais! Piekrītu! bet cienījamais Matuli, ar tādu pieeju un pesimismu var jau vispār nespēlēt! Protams, ja pret Čehiem būtu uzvara pamatlaikā un 3p tad skats būtu daudz labāks.Un Neba jau Šveicei tālāk ies tik gludi ( varbūt arī viņi zaudēs slovākiem), tā ka mūsējiem stabili jānospēlē pret SLO un KAZ un tad jāuzvar Šveice, kas būs izšķirošš spēle! Ja gribam 1/4 finālā tad nav ko gauzties!
Draugs, Jānis Matulis ir ĻOTI PIEREDZĒJIS reālists. Kā hokeja apskatnieks pilnīgi noteikti. Neaizmirsīsim metienu bilanci vakardien otrajā periodā pret Norvēģiju - 17 pret 1 un 2 pret 1 uz tablo ir atslēga tam, ka drīzāk nebūs nekā būs. Nav mums to iekšā metēju! Būšu priecīgs, ja būšu alojies.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-18 23:03, pirms gada
Tātad tālāk kapāties ir tikai formalitāte,pēc zaudējuma SVK jau esam nolemti . Ņaudētāji. Arvienvārdsakot -nekas nau tik forš,kā iztempt duci aliņus un pēc tam izvārtīties cūk mēslos!

     [+] [-]

, 2023-05-19 07:27, pirms gada
Nesaprotu, ko var visu laiku uz to Slovākiju tik traki pārspīlēti ieciklēties?
Pagaidām turnīra tabulā mēs esam viņiem priekšā Mums vēl priekšā trīs mači, viņiem trīs mači, Slovāku maksimums ir 13 punkti, mūsu 14 Vakar tie pakāsa Šveicei, nekur nav zvanīts, ka nepaklups pret Kazahiem šovakar, kuriem vairs nav ko zaudēt un/vai Norgēm (Slovēniju es te nerēķinu, kaut gan arī tur viss kas var gadīties)
Ja iziet no MatuļJankas aprēķiniem un mums ir 11 punkti (uz ko ļoti ceru!), tad pietiktu ar vienu triecienu Slovākiem (personiski es uzskatu, ka tas varētu notikt jau šovakar pret Kazahstānu) un mums pret Šveici vairs neko nevajag

     [+] [-]

, 2023-05-19 10:15, pirms gada
Marokāņi-Lettiņu brāļi rakstīja: Nesaprotu, ko var visu laiku uz to Slovākiju tik traki pārspīlēti ieciklēties?
Pagaidām turnīra tabulā mēs esam viņiem priekšā Mums vēl priekšā trīs mači, viņiem trīs mači, Slovāku maksimums ir 13 punkti, mūsu 14 Vakar tie pakāsa Šveicei, nekur nav zvanīts, ka nepaklups pret Kazahiem šovakar, kuriem vairs nav ko zaudēt un/vai Norgēm (Slovēniju es te nerēķinu, kaut gan arī tur viss kas var gadīties)
Ja iziet no MatuļJankas aprēķiniem un mums ir 11 punkti (uz ko ļoti ceru!), tad pietiktu ar vienu triecienu Slovākiem (personiski es uzskatu, ka tas varētu notikt jau šovakar pret Kazahstānu) un mums pret Šveici vairs neko nevajag
slovaki kazahus izvālēs, mums pret Šveici cerību maz.
uz cik spēlēm jau biji?