Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Mamčics par bloķētajiem metieniem: "Jāpalīdz arī Artūram aizvadīt labu spēli"

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Mamčics par bloķētajiem metieniem: "Jāpalīdz arī Artūram aizvadīt labu spēli"
Roberts Mamčics un Artūrs Šilovs. Foto: EPA/Scanpix

Vakar pirmo uzvaru pasaules čempionātā izcīnīja Latvijas hokeja izlase, pirmo reizi čempionātu vēsturē apspēlējot Čehijas valstsvienību (4:3 P). Pašaizliedzīgajā spēlē otru lielāko spēles laiku starp savas pozīcijas spēlētājiem uz ledus pavadīja aizsargs Roberts Mamčics, kurš izteicās, ka komanda guvusi lielāku pārliecību un ticību sev.

Atšķirībā no piedzīvotajiem zaudējumiem mačos pret Kanādu un Slovākiju, kad pirmo reizi ripa Latvijas izlases vārtos pabija jau pirmajā minūtē, spēlē pret Čehiju latviešiem veiksmīgi padevās tieši trešdaļu sākuma nogriežņi, nosakot toni laukumā.

“Treneris teica, ka pirmās un pēdējās trīs minūtes katrā periodā ir ļoti svarīgas. Vairāk akcentējām savu spēli uz aizardzību ar domu, ka uzbrukumā savus momentus realizēsim. Tā arī sanāca – pirmās trīs minūtes izturējām un izveidojām arī daudz momentu uzbrukuma zonā. Daudz mazāk laika pavadījām aizsargājoties, un tā arī sanāca iesākt labāk nekā iepriekšējās spēlēs,” izteicās Roberts Mamčics, kuram bija otrs lielākais spēles laiks starp aizsargiem – 19 minūtes un 38 sekundes. Vairāk – tikai Uvim Balinskim (21:31).

Visā spēlē latvieši izpildīja 35 metienus pa vārtiem, kas bija lielākais skaits līdz šim. Aktīvi pretinieku vārtus apdraudēja arī aizsargi, tostarp Oskaram Cibuļskim panākot 3:2 ar šķīlienu no zilās līnijas. Tomēr Mamčics noliedza, ka tā būtu bijusi īpaša norāde no treneru puses: “Katram bija jāpilda savi uzdevumi – aizsargiem vairāk jākoncentrējas uz aizsardzību, uzbrucējiem – uzbrukumu. Varbūt šoreiz parādījusies lielāka pārliecība, vairāk ticējām sev, un tā dēļ arī aizsargi drošāk jutās uz laukuma, un sanāca vairāk uzmest pa vārtiem.”

“Protams, bija smagi zaudēt pirmās divas spēles, bet spēlējām pret stiprām izlasēm. Jau teicām, ka vienmēr kaut kas notiek pirmo reizi, un domājām, kāpēc lai neuzveiktu Čehiju. Viss sanāca veiksmīgi mums. Tagad bijām vēl niknāki un gribējām nospēlēt vēl labāk nekā iepriekš,” pauda aizsargs.

Kā jau norādīja Mamčics, kurš bijis viena no pirmajām treneru izvēlēm skaitliskajā mazākumā, un trešajā trešdaļā uz ledus pavadīja visilgāko laiku starp visiem Latvijas izlases hokejistiem (8:52), tad galveno darbu aizsargi paveica pie saviem vārtiem, bloķējot lērumu metienu. Savu padoto pašaizliedzību vakar uzteica arī galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

“Tā ir jebkuram aizsargam, īpaši nacionālajā izlasē – mēģināsi apēst jebkuru ripu, kas lido tev blakus, it īpaši mazākumā. Varēja redzēt, kā čaļi šodien bloķē metienus – cepuri nost,” teica aizsargs, kurš aizvada savu otro pasaules čempionātu.

Mamčics arī uzslavēja Artūru Šilovu, vienlaikus piebilstot, ka no aizsargu puses tik un tā varētu būt lielāka palīdzība savam vārtsargam: “Var just pārliecību, kad tev ir tāds vārtsargs aiz muguras, kas var pavilkt, ja kļūdies. Bet, manuprāt, mums joprojām jāspēlē drusku uzmanīgāk un jāsamazina tas momentu skaits, kas viņam bija – jāpalīdz arī Artūram aizvadīt labu spēli.”

Trešās trešdaļas izskaņā 28 gadus vecais aizsargs pats uz brīdi nonāca vārtsarga pozīcijā. Pēc pretinieka metiena un rikošeta vārtu priekšā ripa aizslīdēja Artūram Šilovam aiz muguras, bet Mamčics to ar roku apturēja vēl pirms vārtu līnijas. “Bija metiens, un redzēju, ka Artūram izkrita ripa, gribēju savākt, bet viņš pēdējā brīdī pamanīja, un tobrīd to nezināju. Gribēju viņam vairāk pasist ripu zem kājsargiem, bet viņš mēģināja piespiest ar laveni, un sanāca tā, ka izsitu ripu pa apakšu. Pēc tam vajadzēja pašam reaģēt un pielikt roku. Galvā jau bija doma, ka nedrīkst piespiest – vienkārši jāpastumj ripa vārtsargam blakus, un tad viņš piespiedīs pats. Labi, ka viss bija kārtībā,” momentam cauri izveda aizsargs.

Pēc neizšķirta pamatlaikā uzvara tika izrauta 44 sekundes līdz pagarinājuma beigām: “Papildlaiks – tā jau ir spēle trīs uz trīs. Kā redzējāt, kādas trīs minūtes neviena momenta nebija, bet tad katram vārsargam jau sanāca uztaisīt pa seivam. Pēc tam uzmetām pa vārtiem, un atlēkušo ripu jau Oskars Batņa iesita tukšos. Tā tas notiek.”

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
MAXIMA prognožu spēle
WILLIAM HILL eksperti un prognozes
TIKKURILA kolorītākais Latvijas hokejists
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS