Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3019, Did:0, useCase: 3

Ar bronzu kabatā - Tumānovs iedzīvojies kaimiņos Ziemassvētku vecītim

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Ar bronzu kabatā - Tumānovs iedzīvojies kaimiņos Ziemassvētku vecītim
Miks Tumānovs. Foto: RoKi Hockey

Piektdien un sestdien astoņu mājas spēļu sēriju Somijas otrajā līgā turpinās "Zemgale"/LLU, kas uzņems 21 gadus vecā latviešu aizsarga Mika Tumānova pārstāvēto "RoKi" – komandu, kas atrodas vistālāk uz ziemeļiem. "Komandas biedri jau interesējas par Latviju, par halli, par viesnīcu," sarunā ar portālu Sportacentrs.com stāstīja Tumānovs, kurš pagājušajā sezonā kļuva par "Mestis" bronzas medaļnieku.

Pagājušo sezonu Miks Tumānovs sāka tieši "Zemgales"/LLU rindās, Latvijas čempionātā 18 spēlēs iekrājot piecus punktus. Neilgi pirms Ziemassvētkiem viņš tika izsaukts uz Rīgas "Dinamo", bet februārī devās uz Somijas otro līgu un pievienojās "RoKi". Meklējumi sākušies laikā, kad aizsargs vēl spēlēja Jelgavā.

"Kad pasauca uz "Dinamo", tad plānus noliku malā, jo gribēju nostiprināties komandā. Brīdī, kad sezonas turpinājums tika atcelts, runāju ar aģentu, un parādījās "RoKi" variants. Uzreiz piekritu un braucu. Sākumā bija neliels satraukums, jo nebiju spēlējis ārzemēs. Taču iejutos ļoti ātri," stāstīja Tumānovs.

Viņš palīdzēja komandai sasniegt vēl nebijušus augstumus, izcīnot bronzas godalgas. "Liels notikums bija jau pirmās kārtas pārvarēšana, jo pirms sezonas tika gaidīta labi ja sišanās par vietu playoff. Pēc trešās vietas pilsētā bija parāde, centrā kāpām uz skatuves, bija daudz cilvēku," atcerējās Tumānovs.

Aizsargs uzreiz pēc sezonas sēdies pie viena galda ar ģenerālmenedžeri un galveno treneri, lai sāktu sarunas par sadarbības turpināšanu. Atgriezies Latvijā, Tumānovs apdomājās vēl nedēļu, līdz lika parakstu zem jaunā līguma. "Ir māju sajūta. Treneris tas pats, komandas lielākā daļa tā pati. Ir ļoti laba sajūta."

Apetīte rodas ēdot, un vasarā "RoKi" sastāvu komplektēja ar augstākiem mērķiem – komanda tēmē čempionu titula virzienā. Patlaban Rovaniemi bāzētā vienība atrodas piektajā vietā, taču rokas stiepiena attālumā ir arī ceturtā pozīcija.

Tumānovs ar 22 spēlēs iekrātiem 12 punktiem ir viens no komandas balstiem. Latvieša vidējais spēles laiks ir 20:54 minūtes, kas starp ierindā esošajiem hokejistiem ir augstākais rādītājs. 21:41 ir Pāvo Tini, kurš savainojuma dēļ nav spēlējis kopš novembra vidus).

Tumānovs daudz spēlē gan vairākumā, gan mazākumā. Nevienam aizsargam, kurš vairākumā uz ledus devies biežāk par latvieti, mazākumā nav lielāka spēles laikā. Un otrādi. Turklāt viņš ir vienīgais "RoKi" aizsargs, kurš pie punktiem ticis gan vairākumā (0+2), gan mazākumā (0+1).

"Treneris arī pirms sezonas teica, lai neesmu ne uzbrūkošais, ne aizsardzības tipa aizsargs – ka abas lietas varu darīt labi," atstāstīja Tumānovs. "Domāju, sezonas pirmā daļa ir sanākusi ļoti pozitīva – visas spēles bijušas diezgan solīdā līmenī, arī punkti krājas. Varēja būt vairāk, bet dažās reizēs nesanāca iemest. Gribētos visas sezonas garumā saglabāt līdzšinējo stabilitāti."

Rovaniemi ir vistālāk uz ziemeļiem esošā pilsēta, kurā atrodas "Mestis" komanda, un arī vistālāk uz ziemeļiem esošā pilsēta pasaulē, kurā mājo McDonald's. Polārais loks ir tikai sešu kilometru attālumā, un decembrī vidēji dienā Saule spīd tikai sešas minūtes. Somijā tiek uzskatīts, ka tieši šeit mājo Ziemassvētku vecītis.

Pilsēta izaudzinājusi vairākus ziemas olimpiešus, no Rovaniemi nāk Eirovīzijas uzvarētāji Lordi, taču hokejs nav ar dziļām saknēm. 2006. gadā uz pasaules čempionātu Rīgā devās aizsargs Peka Saravo – vienīgais Rovaniemi audzēknis, kurš pārstāvējis Somijas izlasi tik augstā līmenī.

Tumānovs dzīvo pilsētas centrā kopā ar 24 gadus veco angli Džošua Tetlovu, kurš pavasarī pasaules čempionātā piedzīvotajā zaudējumā pret Latviju uz ledus pavadīja nepilnas 18 minūtes. Ja ir vēlme pastaigāties, "RoKi" halle atrodas 25 minūšu attālumā no aizsargu dzīvesvietas, tomēr tumšajā laikā viņi biežāk izvēlas braukt ar kādu no komandas biedriem.

"Sākumā komandā bija neliela nesaprašana par to, kāpēc tas vajadzīgs, reizē – daudzi bija par. Arī viņiem pašiem tas ir interesantāk. Hokejisti "Mestis" spēlē gadiem, un tagad būs iespēja nedaudz pamainīt vidi," par "Zemgales"/LLU pievienošanos Somijas līgai no savas komandas perspektīvas stāstīja Tumānovs.

"Komandas biedri jau prasa, kāda ir valsts, kāda ir halle, kāda ir viesnīca. Prasa par Rīgu." Komanda ceļā dosies piektdienas rītā, kad lidos no Rovaniemi līdz Helsinkiem un pēc tam uz Rīgu. Pēc pirmās spēles "RoKi" paliks Jelgavā, bet pēc sestdienas mača pārcelsies uz Rīgu, kur pārlaidīs nakti, lai svētdien varētu doties atpakaļ uz Somiju.

Trīs tuvākās pretinieces – "Hokki", IPK un "Hermes" – atrodas sešu stundu brauciena attālumā no Rovaniemi. Uz šiem mačiem komanda dodas spēles dienā, norādīja Tumānovs. Savukārt tālākajos izbraucienos ceļš tiek dalīts uz pusēm. "Līdz Helsinkiem mums ir 14 stundas. Izbraucam dienu pirms spēles, nobraucam kādas desmit stundas, un tad paliekam viesnīcā."

"Pirms braucu uz Somiju – nervozēju. Skatījos spēles, skatījos momentus, centos saprast, kāds līmenis mani gaida. Pirmajā spēlē bija ļoti liels satraukums. Manuprāt, "Mestis" ir ļoti laba pāreja no junioru uz pieaugušo hokeju," secināja Tumānovs.

     [+] [-]

, 2022-12-08 13:50, pirms gada
Ļoti labi, pēc pāris gadiem mums būs vairāki dzeki arī Somijas augstākajā līgā