Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3019, Did:0, useCase: 3

Aizsardzības balsts: Kaļķis nocietina IPK aizsardzību un tēmē uz augstāko līgu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Aizsardzības balsts: Kaļķis nocietina IPK aizsardzību un tēmē uz augstāko līgu
Roberts Kaļķis. Foto: iisalmensanomat.fi

Starp Somijas otrās hokeja līgas "Mestis" aizsargiem ar lielāko spēles laiku no pirmā piecinieka četras vietas aizņem latvieši. Trīs spēlē "Zemgales"/LLU rindās, bet starp viņiem iespraucies 23 gadus vecais Roberts Kaļķis. Noslēdzis studijas Aļaskā, viņš kļuvis par vicelīderes Īsalmi IPK balstu. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com uz Latvijas izlasi izsauktais Kaļķis norādīja, ka jau pirmajā treniņā uz savas ādas izjutis somu spēka paņēmienu jaudu.

Savainojumu un saslimšanu dēļ Īsalmi IPK jau sezonas trešajā spēlē palika tikai ar pieciem aizsargiem ierindā, un smagāko nastu uz saviem pleciem vajadzēja iznest Robertam Kaļķim, kurš laukumā pavadīja 28:18 minūtes. Divas nedēļas vēlāk hokejisti bija atgriezušies ierindā – IPK uz maču izgāja ar septiņiem aizsargiem ierindā –, bet Kaļķis laboja savu rekordu, pagarinājuma uzvarā uz ledus pavadot 28:51 minūti.

Sezonas griezumā viņa vidējais spēles laiks ir 23:31 minūte, kas "Mestis" atpaliek tikai no trīs aizsargiem. Līderis ar 25:04 ir "Zemgales"/LLU rezultatīvākais aizsargs Harijs Brants, kuram seko Santeri Koponens (24:41) un vēl viens jelgavnieks Daniels Goršānovs (24:18).

"Personīgi veicies labi. Varbūt prasītos mazliet vairāk punktu, bet tas saistīts ar faktu, ka šosezon nespēlēju vairākumā. Treneri sapulcēs ir teikuši, ka redz mani kā aizsargu, kas tendēts tieši uz aizsardzību. Teica, ka šajā aspektā viņus viss apmierina. Man arī liekas, ka iet diezgan labi," stāstīja Roberts Kaļķis, kurš 13 mačos izcēlies ar trīs rezultatīvām piespēlēm un +5 lietderības koeficientu.

Visos mačos, kad ierindā bijuši abi, Kaļķis spēlējis vienā aizsargu pārī ar kanādieti Aleksu Kotonu, kurš aizvada pirmo sezonu Eiropā. Ar 19 punktiem viņš ir rezultatīvākais ne tikai IPK, bet visā "Mestis" līgā. Gan starp uzbrucējiem, gan starp aizsargiem.

Kaļķis uz Somiju pārcēlās pirms šīs sezonas. Aizsargam ticis izteikts piedāvājums no Ungārijas, bet priekšroku Somijai viņš devis ar skatu ilgtermiņā, cerot pārcelties uz augstāko līgu. Sākotnēji viņš uz pārbaudes laiku pievienojies Turku "Tuto", bet piedāvātais līgums bijis pārāk pieticīgs. Ātri izdevies atrast kopīgu valodu ar IPK un panākt vienošanos. "Te ir lieli sponsori, klubam ir vairāk naudas. "Tuto" pateica, ka viņiem finansējums nāk no pašvaldības, tāpēc neko lielāku nevar piedāvāt."

Pagājušajā sezonā Kaļķis vēl spēlēja Aļaskas-Fērbenskas Universitātē, kas iepriekšējo četru gadu laikā uzņēmusi deviņus latviešu hokejistus. Lai gan ierastais grafiks paredz diploma iegūšanu četru gadu laikā, mācības iespējams noslēgt arī ātrāk, un Kaļķis bakalaura grādu biznesa administrācijā ar specializāciju finansēs ieguva trīs gados. Viņš absolvēja ar magna cum laude, kas ir otrais augstākais apbalvojums koledžu beidzējiem. 2022. gadā mācības noslēdza 12 hokejisti, no kuriem pašu augstāko apbalvojumu saņēma viens, bet magna cum laude – četri.

"Plāns visu pabeigt trīs gados bija jau no paša sākuma. Aļaska tomēr ir ļoti tālu, arī sezonas laikā daudz laika jāpavada izbraucienos. Pilnīgi visur ir jālido. Vispirms četras stundas uz Sietlu, tālāk pārsēšanās un lidošana uz īsto galamērķi. Kad braucam, tad – uz vairākām spēlēm, uz divām trim nedēļām. To visu ir grūti apvienot ar skolu. Ja mācīsies slikti, tad atņems stipendiju. Zinot izmaksas, būsim reāli – ja latvietim atņem stipendiju, tad tur arī viss beidzas. Protams, vairāk domāju par to, ka trīs gadus spēlēšu hokeju – tas bija galvenais mērķis. Žēl, ka iejaucās kovids," teica Kaļķis. Viena sezona pandēmijas dēļ tika izsvītrota, tāpēc aizsargs, lai gan mācījās trīs gadus, Aļaskā pavadīja un hokeju spēlēja tikai divas sezonas.

No Aļaskas viņam palikušas labākās atmiņas, īpaši izceļot hokejistiem sarūpētos apstākļus – ģērbtuvi, kas būvēta par četriem miljoniem un pielīdzināma NHL standartiem, iespēju doties individuāli uz ledus jebkurā laikā. Sākotnējais plāns sevī ietvēris lūkošanos pēc maģistra grāda kādā citā koledžā, bet laicīgi nav nācis neviens vilinošs piedāvājums, tāpēc aizsargs lēmis doties uz Somiju.

"Vispirms jātiek uz augšu – uz spēcīgāko līgu. Kas zina, varbūt tad izdosies atgriezties Amerikā. No otrajām līgām nevienu neparaksta," secināja Kaļķis. Aizsargs nolēmis tuvākajos gados koncentrēties tikai hokejam, par mācību turpināšanu pagaidām nedomājot.

Brīvo laiku 20 tūkstošus lielajā pilsētā Īsalmi, kas atrodas 500 kilometru attālumā uz ziemeļiem no Helsinkiem un kuras apgabalā atrodas 111 ezeri, Kaļķis pavada ar spiningu rokās. Tas iegādāts pēc pārcelšanās uz Somiju. "Vienu mazu līdacēnu noķēru, bet – galīgi zem mēra. Iet tā švakāk, bet tas neattur gandrīz vai katru dienu noiet garām vietējam makšķerēšanas veikalam, lai paskatītos, vai nav kas jauns, ko nopirkt."

IPK spēlētājiem nodrošinājusi dzīvošanu, ēdināšanu un velosipēdu, ar ko pietiekot satiksmei pa pilsētu. Tuvojoties ziemai, komandas trīs leģionāri – Kaļķis, aizsardzības partneris Kotons un franču uzbrucējs Žils Galē – apņēmušies izprasīt kopīgu auto.

Sezonā, kad Aļaskā notika tikai mācības, bet hokeja sezona tika atcelta, Kaļķis spēlēja "Zemgales"/LLU rindās Latvijas čempionātā. Decembra ievadā viņš kopā ar IPK dosies uz Jelgavu, lai spēlētu pret bijušajiem komandas biedriem.

"Pirms sezonas, kad vēl nebija pieņemts lēmums par "Zemgales" spēlēšanu, Spēlētāju asociācija izsūtīja aptauju. Cik sapratu, Jelgavā ir cietāki borti nekā pārējās hallēs, un tad hokejistiem vajadzēja pieņemt lēmumu."

"Šobrīd visi ir priecīgi, ka būs iespēja aizbraukt un redzēt ko citādu, nevis tikai vārīties savā sulā. Nezinu, kāda būs attieksme trešās sezonas laikā, bet pagaidām džeki liekas priecīgi," teica Kaļķis. Autobusā līdz Helsinkiem vajadzēs pavadīt septiņas stundas, sekos prāmis līdz Tallinai un brauciens līdz Jelgavai.

"Mestis" līgā katru dienu notiek cīņa par savu vietu, norādīja Kaļķis. Arī viņa pārstāvētajai IPK ir noslēgts sadarbības līgums ar augstākās līgas komandu (Kuopio "KalPa"), kas paver skaidru ceļu uz augšu. Skarbo realitāti aizsargs uz savas ādas izjutis jau pirmajā treniņā.

"Dabūju piepīpēt… Atbraucis no Amerikas vēl viens konkurents," vīpsnāja Kaļķis. "Iedeva breikautu ar forčeku. Viens džeks, kurš pagājušajā sezonā spēlēja augstākajā līgā, kārtīgi uzlidoja virsū. Nekas traks, bet uzreiz sapratu, kur esmu nonācis." Viņš gan norādīja, ka spēļu laikā somi ir piesardzīgāki, jo draud skarbas diskvalifikācijas. "Paskatos arī "Zemgales" spēlēs. Re, Homjakovu nāca nosist, viņš pārmet pretinieku pāri un par to dabū trīs spēles…"

Otrās vietas īpašniece IPK nākamo spēli aizvadīs 16. novembrī. Kamēr komandas biedri pauzes laikā varēs atpūsties, Kaļķis dosies palīgā Latvijas izlasei, kas aizvadīs pārbaudes spēles pret Norvēģijas un Dānijas valstsvienībām.

Kaļķis Latvijas izlasē debitēja 2017. gada novembrī, būdams 18 gadus vecs, ar 4:1 uzvaru pret Slovēniju. Līdz šim valstsvienībā aizsargs piedalījies 11 mačos un izcēlies ar vienu rezultatīvu piespēli.

"Ir nenormāli forši uzvilkt mugurā Latvijas kreklu. Vari uzspēlēt kopā ar tiem hokejistiem, kurus maziņš gāji skatīties "Rīgas 2000" sastāvā. Ja parunā ar amerikāņiem un somiem, viņi nesaprot… Tur izlasē vari tikt, ja esi milzu talants, NHL spēlētājs, drafta desmitniekā. Ja neesi, par izlasi pat nesapņo. Mums ir riktīga dāvana – mums ir iespēja sisties par savu valsti," teica Kaļķis. Viņa mērķis ir pavasarī iekļūt pasaules čempionāta sastāvā.

  -3 [+] [-]

, 2022-11-06 17:22, pirms gada
Mauc kā DD tipa aizsargs Mestisā un fantazē par Liigu? Aģents batonus piespraudis ausīs

  +3 [+] [-]

, 2022-11-06 20:46, pirms gada
Pastnieks5 rakstīja: Mauc kā DD tipa aizsargs Mestisā un fantazē par Liigu? Aģents batonus piespraudis ausīs
Kvalitatīvu aizsargu pamanīs jebkurā līgā, lai arī cik punktu viņam nebūtu.

  -3 [+] [-]

, 2022-11-06 21:46, pirms gada
jenkijs17 rakstīja: Kvalitatīvu aizsargu pamanīs jebkurā līgā, lai arī cik punktu viņam nebūtu.
Ja tev degtu pakaļa augstākajā līgā - tu ņemtu aizsargu Kotonu ar statistiku 5+14 13 spēlēs vai aizsargu Kaļķi ar 0+3?

     [+] [-]

, 2022-11-06 21:53, pirms gada
Dīvaini, ka spēlējot kopā ar rezultatīvāko līgas spēlētāju, punkti nekrājas. Bet par izvēli spēlēt Somu otrajā līgā - apsveicami sākt no apakšas. Savādāk, kāda jēga dabūt līgumu čehu ekstralīgā un pēc 10 spēlēm kravāt koferus. Lai izdodas!

     [+] [-]

, 2022-11-06 21:57, pirms gada
Voziol, ne vienmēr komandām vajag tikai aizsargus - metējus. Vajag arī lomas spēlētājus
kapātāji. Šaubos vai tai pašai Kolumbusai šobrīd pietrūkst vēl viens Verenskis. Skrastiņš spilgts piemērs, pretnostatot Ozoliņu.

  -1 [+] [-]

, 2022-11-06 22:09, pirms gada
guntis86 rakstīja: Dīvaini, ka spēlējot kopā ar rezultatīvāko līgas spēlētāju, punkti nekrājas. Bet par izvēli spēlēt Somu otrajā līgā - apsveicami sākt no apakšas. Savādāk, kāda jēga dabūt līgumu čehu ekstralīgā un pēc 10 spēlēm kravāt koferus. Lai izdodas!
ar esošo CV viņam spīd vien beigta ēzeļa ausis ne līgums čehu Ekstralīgā... Cerams, Mestis nav viņa iespēju griesti

  +3 [+] [-]

, 2022-11-06 23:30, pirms gada
Kiesturs Voziols rakstīja: Ja tev degtu pakaļa augstākajā līgā - tu ņemtu aizsargu Kotonu ar statistiku 5+14 13 spēlēs vai aizsargu Kaļķi ar 0+3?
Vai man degtu pakaļa aizsardzībā vai uzbrukuma veidošanā?
Piemēram, priekš kam man aizsargs ar 5+14, kurš caurs aizsardzībā. Tik, cik golus palīdzētu iemest, tikpat arī ierītu uz saviem vārtiem.
Iedomājies aizsargu, kurš ir izteikti vērsts uz aizsardzību, Mestis līgā visus uzbrucējus atbruņo, tā teikt - "pāraudzis līmeni". Tu tādu neņemsi uz augstāku līgu tikai tāpēc, ka nav sakrājis tos punktus?

  -1 [+] [-]

, 2022-11-07 09:18, pirms gada
Abrags rakstīja: ar esošo CV viņam spīd vien beigta ēzeļa ausis ne līgums čehu Ekstralīgā... Cerams, Mestis nav viņa iespēju griesti
Kārtējā abraģeļa pērle

     [+] [-]

, 2022-11-07 11:01, pirms gada
jenkijs17 rakstīja: Vai man degtu pakaļa aizsardzībā vai uzbrukuma veidošanā?
Piemēram, priekš kam man aizsargs ar 5+14, kurš caurs aizsardzībā. Tik, cik golus palīdzētu iemest, tikpat arī ierītu uz saviem vārtiem.
Iedomājies aizsargu, kurš ir izteikti vērsts uz aizsardzību, Mestis līgā visus uzbrucējus atbruņo, tā teikt - "pāraudzis līmeni". Tu tādu neņemsi uz augstāku līgu tikai tāpēc, ka nav sakrājis tos punktus?
Bet ja rezultatīvajam aizsargam lietderība ir +10 , bet DD +5 ? Joprojām ņemsi aizsardzības tipa aizsargu vai arī tādu, kas kaut ko spēj izveidot uzbrukumā , ņemot vērā, ka finanses nespiež?

     [+] [-]

, 2022-11-07 11:03, pirms gada
Abrags rakstīja: ar esošo CV viņam spīd vien beigta ēzeļa ausis ne līgums čehu Ekstralīgā... Cerams, Mestis nav viņa iespēju griesti
Tagad kā nav RD, mūsējiem būs daudz grūtāk ielekt Čehijā, tomēr tā bija profesionāla komanda

     [+] [-]

, 2022-11-07 11:11, pirms gada
No offense Kaļķim, kas kapā Mestis un lauž pirmo maizi profesionāļos, bet tā tagad mūsējiem būs skarbā realitāte, ka būs jāmauc no zemākajām līgām, lai izsistos augstākajās līgās. Pat ar visu z-amerikas pierakstu - ja esi maucis NCAA vai CHL, max, ko izspiedīsi Eiropā ir kāda Norvēģija vai Slovākija, lai gan pie esošās pārpilnības situācijas, nez vai ka pat slovāki ņemtu. Nav RD, kas gaida ar atplestām rokām, kur var uzturēt sevi daudz maz ok formā un tad piedāvāt citām līgām, ja nesanāk nostiprināties.