Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Islandes izlase ir spēcīga: fakti, skaitļi un salīdzinājums ar Latviju

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Islandes izlase ir spēcīga: fakti, skaitļi un salīdzinājums ar Latviju
Islandes izlase pagājušā gada oktobrī pēc neizšķirta Norvēģijā, līksmojot par iekļūšanu PK2014 kvalifikācijas turnīra "play-off"
Foto: AFP/Scanpix

Atkārtojoties jau mute sausa, tomēr vēlreiz - Islandes valsts iedzīvotāju nelielais skaits (300 tūkstoši) ir maldinošs futbola sakarā. Islandes futbola izlase ir ļoti spēcīga, tās futbolisti tiek pie regulāra spēles laika savos (pieklājīgajos!) klubos un galu galā - pirms mēneša salinieki ar 3:0 sasita Turciju, bet PK2014 kvalifikācijā aizcīnījās līdz "play-off". Šai materiālā ielūkosimies Islandes izlasē mazliet detalizētāk - daudz spriedumu nebūs, uzsvars uz faktiem, skaitļiem un salīdzinājumu ar Latvijas futbola izlasi.

Islandes izlases pamatsastāva spēlētāji mačā pret Turciju (3:0).
Vārtsargs: Hanness Haldorsons (30 gadi), "Sandnes" (Norvēģija).
1.93m garais vārtsargs šosezon pūlas vaigu sviedros, jo pārstāv Norvēģijas augstākās līgas pastarīti „Sandnes”. Šī komanda, neskatoties uz pēdējo vietu, ne tuvu nav ielaidusi visvairāk vārtu (12.vieta no 16), bet galvenā problēma ir tāda, ka „Sandnes”, visticamāk, pametīs augstāko līgu – palikušas četras kārtas un trūkst sešu punktu līdz pārspēļu zonai. 30 gadus vecais Haldorsons sargājis „Sandnes” vārtus visos mačos, tai skaitā svētdien, kad ļoti svarīgā spēlē tika zaudēts tiešajai konkurentei „Haugesund” (0:2). Ar „Jelgavai” pazīstamo „Rosenborg” (mūsējie Eiropas līgā zaudēja ar 0:4 un 0:2) „Sandnes” šosezon spēlējusi tikai reizi, mājās arī zaudējot ar 0:2. Neskatoties uz pieklājīgo vecumu, Haldorsons tikai šogad pirmo reizi aizvada pilnu sezonu ārzemēs, bet līdz tam pārstāvēja dažādas Islandes komandas. Arī izlasē viņš debitēja tikai pirms trim gadiem, 27 gadu vecumā, bet jau paguvis sakrāt 26 spēles, tai skaitā sargāja Islandes vārtus visās 12 spēlēs PK2014 kvalifikācijā.

Centra aizsargs: Ragnars Sīgurdsons (28), "Krasnodar" (Krievija).
Ārzemju klubu karjeru sāka 2006.gadā, tātad pieredzējis futbolists, kurš karjerā veicis maršrutu Zviedrija-Dānija-Krievija. Klubi iespaidīgi – „Goteburg” (2007.gadā Zviedrijas čempions), „Kobenhavn” (2013.gadā Dānijas čempions), bet tagad pirmo gadu pavada (pabeidza pagājušo sezonu, tagad sācis arī jauno) Krievijas Premjerlīgā naudīgās „Krasnodar” rindās. Jaunās sezonas deviņās kārtās nospēlējis visus mačus no sākuma līdz beigām, un komanda Krievijas čempionātā ieņem 6.vietu, tikai par diviem punktiem atpaliekot no 3.vietas. Pēdējā mačā 28.septembrī "Krasnodar" ar 3:0 apspēlēja pastarīti Tulas "Arsenal". „Krasnodar” ar Sīgurdsonu ierindā šosezon pārvarēja Eiropas līgas kvalifikāciju, tai skaitā Spānijas „Real Sociedad” barjeru (0:1, 3:0). Izlasē spēlē kopš 2007.gada, sakrājis 34 spēles, tai skaitā pilnas (visas) 12 spēles PK2014 kvalifikācijā.

Centra aizsargs: Kāri Ardnasons (31), "Rotherham United" (Anglija, 2.līga).
Daudz pieticīgāka līmeņa futbolists nekā kolēģis centra aizsardzībā Sīgursons, tomēr arī pieredzējis – 31 gads. Vēl pirms diviem gadiem spēlēja tikai Anglijas 4.līgā, taču ar „Rotherham United” izdevās divās sezonās pacelties par diviem līmeņiem (4.līgā 2.vieta, 3.līgā 4.vieta un uzvara papildus „play-off”; finālā uzvara pendelēs) un šo sezonu sācis Anglijas Čempionātā („Championship”), kur joprojām ir pamatsastāva spēlētājs. Šajā sezonā 11 kārtās „Rotherham” bilance 3-3-5 un 17.vieta (no 24). 30.septembrī Ardnasons iesita vārtus pret „Blackburn” (2:0), pēdējā mačā sestdien 1:1 pret „Norwich City”. Atskatoties uz senākām viņa gaitām, uz Zviedriju pārcēlās 2004.gadā, pēc tam no 2006. līdz 2009.gadam spēlēja Dānijā, līdz pārcēlās uz Angliju (iegriezās gan arī Skotijā, pārstāvot „Aberdeen”). Eirokausos praktiski nav spēlējis, izlasē sakrājis 33 spēles (debija jau 2005.gadā). Spēlēja abos mačos pret Latviju „Euro2008” kvalifikācijā (0:4, 2:4), PK2014 kvalifikācijā 10 spēles un vārti pret Norvēģiju (2:0).

Labās malas aizsargs: Teodors Bjardnasons (27), "Randers" (Dānija).
16 gadu vecumā parakstīja līgumu ar Skotijas grandu „Celtic”, tomēr četru gadu laikā nospēlēja tikai vienu spēli un nākamajos gados spēlēja Norvēģijā („Lyn”), Zviedrijā („Göteborg”, kļuva par vicečempionu), līdz 2012.gada sākumā pievienojās Dānijas „Randers”, kuru pārstāv šobaltdien. Aizvadījis 56 spēles Dānijas čempionātā. Šosezon visās 10 spēlēs bijis pamatsastāvā, komanda ar 5-3-2 atrodas 3.vietā (iepriekšējās divās sezonās 3. un 7.vieta). Pēdējos divus mačus Bjardnasona „Randers” nospēlējusi 0:0 - gan ar „Aalborg”, gan ar „Nordsjælland”. Izlasē Bjardnasonam gan tikai 12 spēles, turklāt viņš nenospēlēja ne minūti PK2014 ciklā, kaut arī nebija savainots.

Kreisās malas aizsargs: Āri Skūlasons (27), OB (Dānija).
Spēlējis visās pozīcijās aizsardzībā un vidējā līnijā, bet šobrīd priekšroku dod aizsardzības kreisajai malai. 16 gadu vecumā no Islandes pārcēlās uz Nīderlandes „Heerenveen” akadēmiju, bet profesionāli pirmo reizi ārzemēs spēlēja 19 gadu vecumā Zviedrijā, kur pamīšus spēlēja augstākajā līgā un 2.līgā. Kopš 2013.gada vasaras spēlē Dānijas čempionātā OB (Odenses klubs) – pagājušajā sezonā 8.vieta, šosezon pēc 10 kārtām 2-3-5 un 10.vieta (no 12). Aizvadītajā sestdienā OB beidzot izcīnīja otro uzvaru, ar 2:0 apspēlējot pastarīti "Silkeborg". Skūlasons ir stabils pamatsastāva futbolists. Izlasē viņam 23 spēles, no kurām 11 aizvadītas PK2014 ciklā. Jāuzsver, ka Skūlasons pēc debijas izlasē 2009.gadā vairāk nekā divus gadus izlasē netika, bet regulāri sāka spēlēt tieši Lāša Lāgerbeka vadībā.

Centra pussargs: Ārons Gunnarsons (25), "Cardiff City" (Anglija, 2.līga).
Izlases kapteinis. Var spēlēt arī malējā aizsarga pozīcijā, bet izlasē kopā ar partneri (skatīt nākamo spēlētāju) veido ļoti spēcīgu centra pussargu pāri. Pameta Islandi ļoti agri un jau 17 gadu vecumā debitēja Nīderlandes AZ. Pirmo nopietno sezonu aizvadīja 19 gadu vecumā Anglijas Čempionātā „Coventry City” rindās. No 2008.gada līdz šim brīdim, pārstāvot „Coventry City” un „Cardiff City”, angļu 2.stiprākajā līgā aizvadījis iespaidīgu 221 spēli (tiesa, rūdītajam Gorkšam pat 236 spēles), bet pagājušajā sezonā ar „Cardiff City” uz vienu sezonu „iegriezās” arī Anglijas Premjerlīgā, kur pavadīja būtībā pilnvērtīgu sezonu – 23 spēles, no tām 17 pamatsastāvā. Tās sezonas sākumā guva vārtus Kārdifas izcilajā uzvarā pret čempioni „Manchester City” (3:2). Tas gan neglāba "Cardiff City" no izkrišanas, un šogad Gunnarsons piedalījies 10 no 11 jaunās sezonas spēlēm Čempionātā. Kārdifai ir 3-4-4 un pagaidām vieta tabulas vidusdaļā. Aizvadītajā piektdienā "Cardiff City" ar Gunnarsonu ierindā ar 0:1 zaudēja viesos "Blackpool", kas Valērijam Belokoņam daļēji piederošajam klubam kļuva tikai par pirmo uzvaru 11 kārtās. Izlasē Gunnarsons debitēja 2009.gadā un šobrīd tajā nospēlētas apaļas 40 spēles, 11 no tām PK2014 ciklā.

Centra pussargs: Gilvi Sīgurdsons (25), "Swansea" (Anglija)
Par šī futbolista kvalitāti varētu likt punktu uzreiz pēc tam, kad pateikts viens spēcīgs fakts – bija viens no pieciem kandidātiem uz Anglijas Premjerlīgas augusta labākā spēlētāja titulu (to ieguva Djēgu Košta). „Swansea” bija sezonas sākuma sensācija, kas sezonu sāka ar 2:1 uzvaru „Old Trafford” stadionā pret „Manchester United”, un tieši Sīgurdsons 71.minūtē guva uzvaras vārtus! Pēc trim kārtām „Swansea” ar 3-0-0 atradās turnīra vadībā kopā ar „Chelsea”. 4.kārtā abas līderes tikās savā starpā „Stamford Bridge”, un Sīgurdsona komanda pakutināja nervus Žuzē Mourinju vienībai, 11.minūtē izvirzoties vadībā. Beigās gan „Chelsea” uzvarēja ar 4:2, Sīgurdsonam atkal pilns mačs. Pēdējā kārtā Sīgurdsons nospēlēja 86 minūtes pret "Newcastle" (2:2). Šobrīd „Swansea” Premjerlīgā pēc septiņām kārtām ieņem 5.pozīciju, par trim punktiem atpaliekot no vicelīderes un čempiones „Manchester City”. Atgriežoties pagātnē, Sīgurdsons, kā jau pareizi intervijā atzīmēja Gorkšs, ir „Reading” akadēmijas produkts un Redingas komandā Čempionātā sāka spēlēt 19 gadu vecumā. No 2010. līdz 2012.gadam pārstāvējis Vācijas Bundeslīgas komandu „Hoffenheim” (36 spēlēs deviņi vārti). Pēc Bundeslīgas atgriezās Anglijā (10 miljonu eiro transfērs uz „Tottenham Hotspur”), taču šoreiz jau Premjerlīgā. Pēdējo divarpus gadu laikā šai prestižajā turnīrā „Swansea” un „Tottenham Hotspur” nospēlējis 83 spēles un guvis 16 vārtus (divreiz pret „Chelsea”, reizi pret „Manchester United”). Pēdējās divās sezonās pārstāvot „Spurs”, daudz izspēlējies arī Eiropas līgā, kur 2012./13.gadā dramatiski izstājās 1/4 finālā (2:2 un 2:2 pret „Basel”, 1:4 zaudējums pendelēs, vienīgo pendeli „Spurs” labā realizēja tieši Sīgurdsons). Izlasē Sīgurdsonam gan tikai 25 spēles. Veselas 11 no tām PK2014 kvalifikācijā un ar četriem vārtiem Sīgurdsons bija 2.-3.rezultatīvākais savā grupā. 2013.gadā atzīts par Islandes gada sportistu. Domājams, lielākā zvaigzne Islandes izlasē.

Labās malas pussargs: Birkirs Bjardnasons (26), "Pescara" (Itālija, 2.līga).
Sāka karjeru Norvēģijā – vispirms gads „Bodo/Glimt” (4.vieta), pēc tam trīs gadi „Viking” (10., 9., 11.vieta) sastāvā. Tad sezona Beļģijā „Standard Liege”, bet kopš 2012.gada rudens spēlē Itālijā – gan A, gan B Sērijā. Sāka „Pescara” A Sērijā, ar komandu izkrita no tās un, nospēlējis B Sērijā 1.kārtu, pievienojās A Sērijas klubam „Sampdoria”, kuras sastāvā pagājušajā sezonā spēlēja visai neregulāri, un šosezon ir atgriezies „Pescara”, ar kuru gan sezonas sākums nav padevies – bilance 1-3-3. Tiesa, tieši pirms izlašu pauzes garastāvoklis tika uzlabots, jo beidzot „atnāca” pirmā uzvara – 4:0 pret „Virtus” (Bjardnasonam visas 90 minūtes). A Sērijā Bjardnasona kontā kopā 38 spēles un divi vārti. Izlasē spēlē kopš 2010.gada, viņa kontā 32 spēles, piedalījās visos PK2014 12 mačos, guva trīs vārtus. Jāpiemin, ka pēc pamatpozīcijas viņš ir centra pussargs, bet pret turkiem spēlēja kā labās malas pussargs.

Kreisās malas pussargs: Emils Halfredsons (30), "Verona" (Itālija).
Arī otrā flangā Islandei Itālijā spēlējošs futbolists. Tikai atšķirībā no sava kolēģa Halfredsons spēlē tikai A Sērijā, „Verona” klubā. Pagājušajā sezonā šai spēcīgajā līgā aizvadīja 33 spēles (30 pamatsastāvā), šīs sezonas sākumā spēlējis daudz retāk – tikai trīs spēles sešās kārtās. Komanda ar 3-2-1 ieņem augsto 6.vietu (tikpat punktu ir pozīciju augstāk esošajam grandam „Milan”), pēdējā kārtā 1:0 uzvara pār "Cagliari", Halfredsons uznāca uz maiņu 67.minūtē. Pagājušajā sezonā „Verona” A Sērijā ieņēma 10.vietu. Interesanti, ka Halfredsons pievienojās šim klubam 2010.gada rudenī, kad tas... spēlēja tikai 3.līgā. Uzreiz izdevās tikt B Sērijā, kurā Halfredsons nospēlēja divas sezonas, līdz tika sasniegta arī A Sērija. C Sērijā Halfredsonam 34 spēles, B Sērijā 73 spēles, A Sērijā 36 spēles („Verona” kreklā). Atgriežoties pie karjeras pirmsākumiem, no Islandes viņu „izvilka” „Tottenham Hotspur”, tomēr šajā klubā viņš nenospēlēja ne spēli – īrē uzspēlēja Zviedrijas „Malmo”, bet 2007.gadā pievienojās „Reggina”, divu sezonu laikā jau toreiz A Sērijā aizvadot 34 spēles. Starp „Reggina” un „Verona” posmu vienu gadu nospēlēja Anglijas Čempionātā „Barnsley” rindās. Savas karjeras laikā A Sērijā ir guvis pa vieniem vārtiem gan pret „Juventus”, gan „Roma”. Izlasē debitēja 2005.gadā pret Itāliju un šobrīd salinieku izlasē aizvadījis 37 spēles, PK2014 ciklā viņam septiņi mači. Vienīgos vārtus izlasē guvis pret Spānijas izlasi 2007.gadā. Piedalījās abos zaudējumos pret Latviju (16 minūtes 0:4 spēlē, visas 90 minūtes 2:4 spēlē).

Uzbrucējs: Kolbeins Sigtorsons (24), "Ajax" (Nīderlande).
Par viņu uzreiz viens spilgts fakts – savos nieka 24 gados izlases rindās guvis 16 vārtus, kamēr Latvijas izlases kreklā pēc neatkarības atgūšanas vairāk ir vienīgi Mārim Verpakovskim (29). Skaļākie pretinieki, pret kuriem iesitis – Zviedrija un Francija (pārbaudes spēlēs), bet PK2014 ciklā cieta Šveice (episkajā 4:4 spēlē Sigtorsons sāka pakaļdzīšanos, iesitot pie 1:4), Albānija, Kipra un Norvēģija. Vienus iesita arī turkiem 3:0 uzvarā. Ja par klubu karjeru, Islandi pameta 2010.gadā, pievienojoties Nīderlandes AZ, kur jau pirmajā sezonā 32 spēlēs guva 15 vārtus (interesanti, ka vienā no mačiem guva piecus(!) vārtus pret Vitālija Maksimenko šī brīža komandu „VVV-Venlo” 6:1 uzvarā). Uzreiz pēc šīs spilgtās sezonas viņu savā paspārnē, samaksājot četrus miljonus eiro, paņēma titulētākais valsts klubs Amsterdamas „Ajax”, kurā Sigtorsons šobrīd aizvada jau ceturto sezonu. Šajos gados „Ajax” kreklā Nīderlandes čempionātā nospēlējis 66 spēles (pamatsastāvā 46) un guvis 27 vārtus, trīsreiz kļūstot par Nīderlandes čempionu. Šosezon nospēlējis septiņas no astoņām spēlēm un guvis trīs vārtus – visus vienā (pirmspēdējā) spēlē 27.septembrī pret Bredas NAC (5:2). Pēdējā kārtā Sigtorsonam 90 minūtes spēlē pret "Zwolle" (0:0). „Ajax” rindās nospēlējis deviņas spēles Čempionu līgā un četras spēles Eiropas līgā. Vārtus gan nav guvis, un Sigtorsona vienīgie precīzie sitieni Eirokausos bijuši vēl AZ rindās, kad divās Eiropas līgas spēlēs pret BATE viņš sasita trīs vārtus. Šosezon Čempionu līgā nospēlēja 61 minūti pret PSG (1:1) un pilnu spēli 30.septembrī pret Kipras APOEL (1:1). Pēc izlašu pauzes 21.oktobrī un 5.novembrī Sigtorsonu un „Ajax” gaida dueļi ar trešo konkurenti Čempionu līgā „Barcelona”...

Uzbrucējs: Jons Bedvarsons (22), "Viking" (Norvēģija).
Jaunākais pamatsastāva spēlētājs mačā ar Turciju, izlasē nospēlējis tikai četras spēles un, lai gan pret turkiem guva savus pirmos vārtus Islandes izlases kreklā, pret Latviju, iespējams, paliks rezervē, jo no savainojuma sadziedēšanas atgriezies Alfrēds Finbogasons (lasīt tālāk). Pēc produktīva darbiņa Islandes čempionātā Bedvarsons 2013.gadā nokļuva Norvēģijas čempionātā "Viking" rindās. Pirmajā sezonā 23 spēlēs tikai vieni vārti (pamatsastāvā gan tikai astoņi mači), komandai 5.vieta. Toties šai sezonā spēlējis jau krietni vairāk un produktīvāk - 25 spēlēs (pamatsastāvā 20) pieci vārti, komanda četras kārtas pirms turnīra beigām ieņem 10.pozīciju. Pēdējā kārtā sestdien zaudējums 1:2 pret "Molde", kas līdz ar šo uzvaru nodrošināja valsts čempiones titulu. Interesanti, ka "Viking" pārstāv pieci(!) islandieši, un Bedvarsons ir vienīgais no šī kluba, kuru aicina uz Islandes izlasi.

Pret Turciju uz maiņu nākušie.
Rūriks Gislasons ("Copenhagen", Dānija), Oulavurs Skūlasons ("Zulte Waregem", Beļģija), Vīdars Kjartansons ("Vålerenga", Norvēģija).

No savainojuma atgriezušais
Uzbrucējs: Alfrēds Finbogasons (25), "Real Sociedad" (Spānija).
2010.gadā pameta Islandi un pievienojās Beļģijas "Lokeren", kuras rindās augstākās līgas divās sezonās 22 spēlēs guva četrus vārtus. Pēc tam 2012.gadā 12 mačos septiņi vārti, pārstāvot Zviedrijas "Helsingborg", bet visskaļāk lika par sevi runāt Nīderlandē, kur 2012./13. un 2013./14.gada sezonās 65 spēlēs iesita 53 vārtus! Aizpagājušajā sezonā ar 24 vārtiem 3.rezultatīvākais turnīrā, bet pagājušajā sezonā ar 29 vārtiem pārliecinoši kļuva par Nīderlandes čempionāta rezultatīvāko spēlētāju (ar 23 vārtiem sekoja itālis Graciano Pelle, kurš tagad pārcēlies uz Anglijas Premjerlīgu, "Southampton", turklāt Finbogasons šai sezonā pievienoja arī 10 rezultatīvas piespēles, šai rādītājā ieņemot 2.vietu līgā (par summu "vārti+piespēles" nemaz nerunāsim - islandietis ārpus konkurences). Starpsezonā Spānijas 7.spēcīgākais klubs "Real Sociedad" nopirka Finbogasonu par astoņiem miljoniem eiro. Vasarā gan guva smagu savainojumu un Eiropas spēcīgākajā čempionātā "La Liga" pagaidām tikai trīsreiz nācis uz maiņu. Svētdien nospēlēja 20 minūtes zaudējumā pret "Espanyol". Izlasē sāka spēlēt 2010.gadā, 21 spēlē guvis četrus vārtus. PK2014 ciklā 10 spēles un divi vārti.

Islandes un Latvijas futbolistu transfēra vērtības

SpēlētājsPozīcija (izlasē)VērtībaSpēlētājsPozīcija (izlasē)Vērtība
H.HaldorsonsVārtsargs0.13A.KoliņkoVārtsargs0.04
R.SīgurdsonsAizsargs1.76K.GorkšsAizsargs0.35
K.ArdnasonsAizsargs0.66N.BulvītisAizsargs0.44
T.BjardnasonsAizsargs0.66V.GabovsAizsargs0.26
Ā.SkūlasonsAizsargs0.62V.MaksimenkoAizsargs0.22
Ā.GunnarsonsPussargs2.64A.LazdiņšPussargs0.26
G.SīgurdsonsPussargs8.80A.ZjuzinsPussargs0.40
B.BjardnasonsPussargs0.70O.LaizānsPussargs0.35
E.HalfredsonsPussargs3.08A.KovaļovsPussargs0.35
K.SigtorsonsUzbrucējs4.40A.RudņevsUzbrucējs2.20
J.BedvarsonsUzbrucējs0.26V.ŠabalaUzbrucējs0.40
R.GislasonsPussargs1.32A.FertovsPussargs0.35
O.SkūlasonsPussargs0.53E.VišņakovsUzbrucējs0.57
V.KjartansonsUzbrucējs0.62(2 maiņas)

Piezīme1: arī šeit atlasīti tie 14 futbolisti, kuri piedalījās pirmajā spēlē; rezervisti apakšā.
Piezīme2: Finbogasona vērtība ir 7.92 miljoni sterliņu mārciņu.
Piezīme3: vērtības miljonos sterliņu mārciņu, avots: transfermarkt.co.uk.

Atmetot nost katras izlases sākumsastāva divus vērtīgākos un divus mazāk vērtīgos spēlētājus, Islandes vidēja spēlētāja vērtība iznāk 1.63 miljoni sterliņu mārciņu, bet Latvijas vidēja spēlētāja vērtība 0.34, kas ir gandrīz piecreiz mazāka...

Eiropas līgu rangs, Islandes un Latvijas futbolistu atrašanās tajā

VLīgaLatvijaIslande
1.Spānija--
2.Anglija-G.Sīgurdsons
3.VācijaRudņevs-
4.Itālija-Halfredsons
5.-6.Portugāle; Francija--
7.Krievija-R.Sīgurdsons
8.Ukraina--
9.Nīderlande-Sigtorsons
10.Beļģija-O.Skūlasons
11.ŠveiceBulvītis-
12.-14.Turcija; Grieķija; Čehija--
15.-16.Rumānija; Austrija--
17.KipraŠabala-
18.-20.Horvātija; Izraēla; Baltkrievija--
21.PolijaE.Višņakovs-
22.Dānija-Ā.Skūlasons; T.Bjardnasons; Gislasons
23.-25.Zviedrija; Skotija; Bulgārija--
26.Norvēģija-Halldorsons; Bedvarsons; Kjartansons
27.-29.Serbija; Slovēnija; Azerbaidžāna--
30.-32.Slovākija; Ungārija; Kazahstāna--
33.MoldovaKovaļovs-
34.-36.Gruzija; Islande; Bosnija un Herc.--
37.-39.Somija; Lihtenšteina; Maķedonija--
40.-42.Īrija; Melnkalne; Albānija--
43.-45.Luksemburga; Ziemeļīrija; Lietuva--
46.LatvijaGabovs; Lazdiņš-
47.-54.8 līgas

Piezīme 1: atkal iekļauti tikai tie futbolisti, kuri piedalījās savu izlašu pirmajā spēlē šajā ciklā.
Piezīme 2: Latvijas izlasē bez kluba ir Gorkšs un Fertovs.
Piezīme 3: abas izlases pārstāv futbolisti, kuri nespēlē augstākajā līgā – Islandei Gunnarsons un Ardnasons spēlē Anglijas 2.līgā, B.Bjardnasons Itālijas 2.līgā, Latvijai Koliņko, Zjuzins un O.Laizāns Krievijas 2.līgā, Maksimenko Nīderlandes 2.līgā.
Piezīme 4: Islandes izlases sastāvā ieradīsies Finbogasons, kurš pret turkiem nespēlēja savainojuma dēļ (Latvijai šādu jaunpienācēju nav). Finbogasons pārstāv „Real Sociedad”, kas spēlē Eiropas (un pasaules) spēcīgākajā čempionātā – „La Liga”.

Spēļu prakse

Svarīgi ir ne tikai tas, kādās līgās spēlētāji atrodas, bet arī tas, cik daudz viņi spēlē. Zemāk statistika par nospēlētajām minūtēm attiecīgās līgas čempionātā (tātad valsts kausa izcīņa un Eirokausi netiek ņemti vērā) divos griezumos – kopā 2014.gadā un kopš 2014.gada 1.jūlija.

ISL futbolistsLīga2014’no 01.07.LAT futbolistsLīga2014’no 01.07.
K.ArdnasonsENG2/ENG33 150990V.GabovsLAT2 3221 080
H.HaldorsonsNOR2 3401 170A.ZjuzinsRUS22 0951 001
V.KjartansonsNOR2 2481 078E.VišņakovsPOL/POL21 815465
O.SkūlasonsBEL2 083810N.BulvītisSUI1 705181
A.SkūlasonsDAN1 953801A.LazdiņšLAT1 548197
T.BjardnasonsDAN1 929884K.GorkšsENG21 3270
E.HalfredsonsITA1 552163O.LaizānsRUS21 220735
A.FinbogasonsNED/ESP1 48552A.KoliņkoRUS2990360
K.SigtorsonsNED1 379550A.RudņevsGER963115
A.GunnarsonsENG/ENG21 364766V.ŠabalaLAT/CYP86151
R.SīgurdsonsRUS1 350810A.KovaļovsMOL806281
R.GislasonsDAN1 116190A.FertovsUKR8050
G.SīgurdsonsENG1 099618V.MaksimenkoSCO/NED275793
J.BedvarsonsNOR1 769916
B.BjardnasonsITA/ITA2804540
Vidēji-1 708689-1 241290

Piezīme1: katras izlases spēlētāji sarindoti pēc 2014.gada spēles laika.
Piezīme2: šeit iekļauts Finbogasons, kurš pret turkiem nespēlēja savainojuma dēļ.
Piezīme3: jāņem vērā, ka futbolistiem, kas spēlē līgā, kurā ir sistēma pavasaris-rudens (Latvijas, Norvēģijas, Dānijas līgas), no 1.jūlija bijušas labākas iespējas sakrāt minūtes nekā tiem, kas spēlē rudens-pavasaris līgās (it sevišķi tādas, kurās sezona sākas vēlu).
Piezīme4: izmantota soccerway.com statistika.

Secinājums: ja skatās visu 2014.gadu, nav tik traki, savukārt, ja skatāmies jauno sezonu, tad ir dramatiski – daudzi mūsu izlases futbolisti ir bez spēļu prakses, un vidēji spēlējuši ~2.4 reizes mazāk nekā islandieši.

Materiāla kopējais secinājums: mazs cinītis gāž lielu vezumu, proti, neskatoties uz to, ka iedzīvotāju ziņā esam daudzkārt lielāka valsts, Islandes futbols (vai vismaz futbola piramīdas augšējā daļa – izlase) ir pārāks par mūsējo. Un TOMĒR! Esmu pārliecināts, ka laukumā tik milzīgas atšķirības, kas redzamas faktos/skaitļos, mēs neredzēsim, un spēle būs pietiekami līdzīga. Piektdien jādodas uz stadionu atbalstīt Latvijas izlasi – viss ir iespējams!

  -3 [+] [-]

, 2014-10-09 01:34, pirms 10 gadiem
uzvaardi un klubu nosaukumi laukumaa nespeelee

  +6 [+] [-]

, 2014-10-09 02:00, pirms 10 gadiem
Skatļi un dati iespaidīgi. Es to arī visu pirmīt pētīju.
Vēl nedaudz pielikšu savus datus:

Islandē augstākajā līgā (1.līga vai Urvalsdeild) spēlē 12 klubi. Mums knapi 10, kur viens otrs vēl vēlk dzīvību.
Islandē augstākās līgas spēlētāju vērtība nav tā augstākā katrā klubā - kopā 13,25 milj EUR. Virslīgā 25,03 EUR.

Toties, kas ir interesanti - Islandē ir ļoti daudz slēgtās treniņu halles (ja pareizi sapratu, tad katram klubam tādi ir), bet Latvijā - TIKAI 2 (!!!) pa visu valsti - viens Skonto halle un otrs - Olimpiskajā centrā Grostonas ielā.

Tikai vēl nespēju atrast datus par spēlētaju skaitu, kas spēlē un trenējas futbolā.

Vēl - Reikjavīkā stadions 15 000 vietīgs, bet ar 9800 sēdvietām, pie tam tīri simpātisks - Þjóðarleikvangur Íslands | Laugardalsvöllur |...
Līdzīgi, kā Skonto stadions, bet krietni mūsdienīgāks.

  -2 [+] [-]

, 2014-10-09 03:22, pirms 10 gadiem
Plānoju uztaisīt šādu pašu salīdzinājumu, Islandes izlases vietā analizējot sava pagalma puišu iespējas pret Latvijas izlasi. Domāju, ka mūsējie nenobālēs...

  +1 [+] [-]

, 2014-10-09 06:47, pirms 10 gadiem
Nekas, pret Turciju viņiem bija haļava, iespējams turki nebija noskaņojušies vai kādas citas problēmas. Mums viņi ir jāuzvar, Ziemeļeiropas izlases mums ir diezgan parocīgi pretinieki

     [+] [-]

, 2014-10-09 07:00, pirms 10 gadiem
Toreiz, pirms ISL sasišanas 4:0 visi arī klaigāja, cik Islandes izlase spēcīga utt, un toreiz tiešām tā arī bija. Nebrīnītos ja vēsture atkārtotos, galu galā Islande nav nekāds grands. šādas komandas mums ir pa zobam

  +2 [+] [-]

, 2014-10-09 08:16, pirms 10 gadiem
lacis67 rakstīja: Toreiz, pirms ISL sasišanas 4:0 visi arī klaigāja, cik Islandes izlase spēcīga utt, un toreiz tiešām tā arī bija. Nebrīnītos ja vēsture atkārtotos, galu galā Islande nav nekāds grands. šādas komandas mums ir pa zobam
Kuri tie bija .... visi????

  +1 [+] [-]

, 2014-10-09 11:06, pirms 10 gadiem
Es tik atceros, kā mēs klopējām Islandiešus
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-10-09 13:26, pirms 10 gadiem
Objektīvi Islande ir spēcīgāka un tur spēlē islandieši un izlasē darba valoda ir islandiešu, nevis kā Latvijā, kur toni nosaka krievi un apritē galvenokārt ir krievu valoda. Diemžēl, mums ar savu futbolu, valsts čempionātu nav par ko lepoties.

  -2 [+] [-]

, 2014-10-09 13:30, pirms 10 gadiem
Te no sarakstā minētiem 13 futbolistiem tikai 4 ir latvieši un no pārējiem vairāki pat neprot latviešu valodu. Tiešām kauns un tāda izlase ir diezgan vienaldzīga!

  +1 [+] [-]

, 2014-10-09 14:14, pirms 10 gadiem
Edmunds labi pacenties apkopojot datus.

uzskatīsim, ka mūsu izlase ir neprognozējama un šoreiz nospēlēs neprognozēti labi.

  +2 [+] [-]

, 2014-10-09 17:58, pirms 10 gadiem
„Krasnodar” ar Sīgurdsonu ierindā šosezon pārvarēja Eiropas līgas kvalifikāciju, tai skaitā pārliecinoši Spānijas „Real Sociedad” barjeru (1:0, 3:0).

Bija 0:1 - viesos, 3:0 - majas.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-09 21:07, pirms 10 gadiem
Es īsti nesaprotu, kādēļ šim, futbolistām parādas raksti ik pēc nedēļas sporta centra? Ne ar ko īpašu viņš nav izcēlies pēdējos 2,3 gados. Bet raksta tā kā būtu jaunais super talants. Tāpāt abi ar Karašaukski labi spridzina La Rocca patstāvīgi.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-10 00:22, pirms 10 gadiem
ne
zau

sim