Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Nāciju līga – Latvijas un citu mazo izlašu iespēja braukt uz Eiropas čempionātu

Agris Suveizda

Nāciju līga – Latvijas un citu mazo izlašu iespēja braukt uz Eiropas čempionātu
Latvijas izlase ar Baltijas kausu
Foto: Romāns Kokšarovs (f64)

Decembra sākumā UEFA izpildkomiteja deva zaļo gaismu Nāciju līgai, apstiprinot tās formātu un arī norises mēnešus. Lai arī galvenais jaunā turnīra uzdevums ir panākt, ka draudzības spēles kļūst saistošākas, ir vēl viens būtisks aspekts, kam publiski līdz šim nav pievērsta tik liela uzmanība. Proti, līdz ar Nāciju līgas izveidošanu, kas mainījusi arī kvalifikācijas turnīru izspēles sistēmu, vismaz viena vieta Eiropas čempionātu (uzsvars – tikai Eiropas čempionātu!) finālturnīros būs garantēta kādai no 16 nomināli vājākajām Eiropas izlasēm. Mēģināsim sīkāk aplūkot, kas īsti ir Nāciju līga un kā tā mainīs Eiropas izlašu pašreizējo dzīvi.

Formāts

Nāciju līgā piedalīsies visas 54 Eiropas izlases, kas pēc spēku samēriem tiks sadalītas četrās divīzijās – no stiprākās A līgas līdz vājākajai D līgai. Pirmais Nāciju līgas turnīrs notiks 2018. gada rudenī, un komandas divīzijās tiks sadalītas pēc 2018. gada Pasaules kausa atlases cikla beigām, balstoties uz UEFA izlašu ranga rezultātiem (nejaukt ar UEFA līgu rangu, pēc kura dala Eirokausu ceļazīmes).

LīgaFormātsKopā
A līga4 grupas x 3 komandas12 komandas
B līga4 grupas x 3 komandas12 komandas
C līga(2 gr. x 3 kom.) + (2 gr. x 4 kom.)14 komandas
D līga4 grupas x 4 komandas16 komandas

Izspēlējot divu apļu turnīru, katras grupas uzvarētāja – tātad pa četrām komandām no katras līgas – iegūs ceļazīmi līgu augstāk. Protams, izņemot A līgu – A līgas četras grupu uzvarētājas nākamā gada jūnijā izspēlēs "Final 4", noskaidrojot Nāciju līgas čempioni. Gan pusfinālos, gan finālā tiks aizvadīta tikai viena spēle. Attiecīgi četras vājākās līgas komandas (izņemot D līgu) nokritīs līgu zemāk.

Latvijai paredzama vieta D līgā

Atšķirībā no FIFA ranga, kurā liela nozīme ir arī draudzības spēlēm, UEFA izlašu rangā vērā ņem tikai kvalifikācijas un finālturnīru spēles (un arī ne Konfederāciju kausu), kas aizvadītas pēdējo divarpus ciklu laikā. Dalot komandas pēc spēka pirmajai Nāciju līgai, tādējādi tiks ņemts vērā 2014. gada Pasaules kausa cikls (kvalifikācija+finālturnīrs), 2016. gada Eiropas čempionāta cikls (kvalifikācija+finālturnīrs) un 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācija.

Ja līdz šim šāds formāts Latvijai bija izdevīgāks nekā FIFA rangs, jo mūsu rēķinā bija diezgan sekmīgs 2010. gada Pasaules kausa cikls, iepriekšējā kvalifikācija un šīs sākums ar lielu varbūtību vedina pieļaut, ka Nāciju līgas pirmajā turnīrā mēs būsim D līgā. Rezultātiem strauji uzlabojoties, situācija gan var mainīties. Zemāk esošajā tabulā komandas sarindotas vēl pēc 2013. gada UEFA ranga, pēc kura izlases tika dalītas grozos "Euro 2016" kvalifikācijas grupu izlozē. Tabula jāuztver tikai kā vizuāls piemērs tam, aptuveni cik spēcīga varētu būt katra no līgām.

Dalījums līgās pēc vecā UEFA ranga (2013. gada rudenī)

Līga1. grupa2. grupa3. grupa4. grupa
A līgaSpānijaVācijaNīderlandeItālija
AnglijaPortugāleGrieķijaKrievija
BosnijaUkrainaFrancijaHorvātija
B līgaZviedrijaDānijaŠveiceBeļģija
ČehijaUngārijaĪrijaSerbija
TurcijaSlovēnijaIzraēlaNorvēģija
C līgaSlovākijaRumānijaAustrijaPolija
MelnkalneArmēnijaSkotijaSomija
LatvijaVelsaBulgārijaIgaunija
BaltkrievijaIslande
D līgaZiemeļīrijaAlbānijaLietuvaMoldova
MaķedonijaAzerbaidžānaGruzijaKipra
LuksemburgaKazahstānaLihtenšteinaFēru salas
MaltaAndoraSanmarīnoGibraltārs

Piezīme: Arī konkrētais piemērs ar sadalījumu grupās līgas ietvaros jāuzskata tikai un vienīgi kā vizuāls piemērs, jo īstās grupas tiks lozētas.

"Euro 2020" kvalifikācijas turnīrs

Saistībā ar turpmākajiem kvalifikācijas turnīriem būs divas būtiskas izmaiņas. Pirmkārt, norises laiks. Līdz šim bijām pieraduši, ka pēc katra finālturnīra praktiski uzreiz sākas jauns kvalifikācijas cikls, kas ilga no viena gada septembra līdz nākamā gada oktobrim (+novembrim, kad notika "play-off" cīņas). Savukārt tagad "Euro 2020" atlases cikls sāksies tikai martā, bet tā paša gada novembrī grupu turnīri jau būs izspēlēti. "Play-off" cīņas tagad tiks aizvadītas nevis novembrī, bet gan martā – tātad aptuveni tikai trīs mēnešus pirms finālturnīra.

Un, otrkārt, Nāciju līga, neskatoties uz it kā draudzības spēļu raksturu, pavisam reāli ietekmēs kvalifikācijas turnīru izspēli. 1) Ja Pasaules kausa izlozē joprojām ņems vērā FIFA rangu, tad Eiropas čempionāta atlašu izlozēs komandas grozos tiks dalītas pēc jaunā Nāciju līgu ranga. Turklāt četrām A līgas grupu uzvarētājām izlozē būs garantēta nokļūšana kādā no grupām ar mazāku komandu skaitu. 2) "Euro 2020" atlases ciklā izlases tiks sadalītas desmit grupās (četrās grupās pa sešām komandām un sešās grupās pa piecām komandām), un katras grupas divas labākās vienības garantēs iekļūšanu finālturnīrā. Pārējās četras vietas tiks izcīnītas "play-off", taču pēc pilnīgi cita formāta, nekā ierasts, un tikai daļēji balstoties uz kvalifikācijas rezultātiem

3) Kopumā "play-off" piedalīsies 16 komandas, un katra no četrām ceļazīmēm tiks izspēlēta četru izlašu miniturnīrā (pusfināls un fināls). Turklāt šie miniturnīri provizoriski ir paredzēti katrai Nāciju līgas divīzijai atsevišķi – tādējādi uz papīra pa vienai ceļazīmei pienākas katrai no līgām, D ieskaitot. Prioritāri iespēju spēlēt katras līgas miniturnīrā iegūs grupu uzvarētājas, taču, ja kāda no uzvarētājām jau būs ieguvusi ceļazīmi uz finālturnīru, tad tās vietā varēs spēlēt nākamā tās pašas līgas labākā komanda vai komanda no zemākas līgas. Tātad pat, ja A līgā vēl būs brīvas komandas, aizstāt B līgas izlasi drīkstēs tikai B, C vai D līgas pārstāve.

Zemāk esošajā tabulā parādīts vizuāls piemērs, kā varētu tikt sadalītas komandas "play-off" grupās, pieņemot, ka kvalifikācijā un Nāciju līgā visi rezultāti būtu atbilstoši vecajam UEFA rangam. Tādējādi, piemēram, vienu ceļazīmi varētu sadalīt tādas komandas kā Ziemeļīrija, Albānija, Lietuva un Moldova...

1. ceļazīme2. ceļazīme3. ceļazīme4. ceļazīme
TurcijaSlovākijaMelnkalneZiemeļīrija
SlovēnijaRumānijaArmēnijaAlbānija
IzraēlaAustrijaSkotijaLietuva
NorvēģijaPolijaSomijaMoldova

Citas draudzības spēles

Lai arī jaunais divgades formāts ievērojami palielina garantēto spēļu skaitu, izlasēm joprojām būs iespējas arī pašām sarunāt draudzības spēles, ar kuriem pretiniekiem tās vēlas. Pirmkārt, pāra gados oktobrī, septembrī un novembrī tiks aizvadītas Nāciju līgas spēles, taču desmit no 16 grupām sastāvēs tikai no trim, nevis četrām komandām, tādējādi 30 no 54 izlasēm jeb lielākajai daļai šo trīs mēnešu laikā būs pieejami divi brīvie datumi.

Otrkārt, lielai daļai izlašu būs no diviem līdz pat četriem brīvajiem datumiem kvalifikācijas laikā - tām komandām, kuras būs mazajās grupās un/vai nespēlēs "play-off". Treškārt, joprojām būs iespēja aizvadīt pārbaudes spēles pirms lielajiem finālturnīriem. Un, ceturtkārt, tāpat pastāv iespēja spēlēt arī ārpus FIFA starptautiskajā kalendārā atbrīvotajiem datumiem, ko, piemēram, ļoti naski izmanto mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi. Neskatoties uz minētajām iespējām, Nāciju līgas dēļ izlases gan dažus potenciālos datumus zaudēs. Pa vienai draudzības spēlei martā un jūnijā (+kopš šā cikla arī septembrī), jo iepriekš šajos mēnešos Eiropas izlases lielākoties aizvadīja tikai pa vienai atlases spēlei.

"Euro 2016" un "Euro 2020" starptautiskā kalendāra salīdzinājums

MēnesisEuro 2016Euro 2020
Septembris1 F + 1 Q2 NL
Oktobris2 Q2 NL
Novembris1 Q + 1 F2 NL
Marts1 Q + 1 F2 Q
Jūnijs1 Q + 1 F2 Q vai NLF4
Septembris2 Q2 Q
Oktobris2 Q2 Q
Novembris2 PO vai 2 F2 Q
Marts2 F2 PO vai 2 F
Maijs/JūnijsGatavošanāsGatavošanās
Jūnijs/JūlijsFinālturnīrsFinālturnīrs

F - draudzības spēle, Q - kvalifikācijas spēle, NL - Nāciju līgas grupu turnīra spēle, NLF4 - Nāciju līgas "Final 4", PO - "play-off" spēle.

Piezīmes: Pirmkārt, tabulā norādīts atvēlēto iespējamo spēļu skaits - ne obligāti visas komandas tik daudz maču arī aizvada. Otrkārt, četrām komandām, kuras piedalīsies Nāciju līgas "Final 4", tajā starptautiskajā logā nebūs jāaizvada atlases spēles, jo tās visas būs grupās ar mazāku vienību skaitu.

Plusi un mīnusi

Plusi:
• lai arī Nāciju līgas mači joprojām skaitīsies kā draudzības spēles, tiks palielināta šo cīņu sportiskā intriga, kas varētu palielināt fanu, sponsoru un arī pašu izlašu interesi,
• gluži kā kvalifikācijas turnīrā, arī Nāciju līgā raidtiesības tiks centralizētas, un federāciju budžeti, pateicoties lielākai sportiskajai intrigai, varētu iegūt savu daļu finansiālā labuma,
• lielās izlases varēs izvairīties no tradicionālajiem kritumiem pēc finālturnīriem, jo tagad riskēs tikai ar rezultātiem Nāciju līgā, nevis ar punktiem atlases ciklā, un samazinās iespējamos riska draudus kvalifikācijā,
• ja lielās izlases spēkiem mērojas finālturnīros, Nāciju līga būs vēl viena iespēja precīzāk salīdzināt vidusmēra un mazo izlašu spēkus,
• izlasēm tiks nodrošināts potenciāli lielāks spēļu skaits pret līdzīga stipruma komandām,
• tiks atvieglota sparinga partneru atrašana. Jo īpaši tas attiecas uz mazajām izlasēm, kas neaizvada tik daudz neoficiālo spēļu,
• grūti spriest, vai arī tas bija UEFA apsvērumu sarakstā, taču jaunajai kalendāra struktūrai būs pozitīva ietekme uz FIFA rangu tieši pirms Pasaules kausa finālturnīra izlozes. FIFA rangā pēdējam gadam ir ļoti liela nozīme, bet šo 12 mēnešu laikā Eiropas izlases būs aizvadījušas no astoņām līdz pat desmit atlases spēlēm, kamēr iepriekš tās tika izspēlētas divu gadu periodā. Tādējādi tiks palielināta iespēja iekļūt pirmajā grozā. Pasaules kausa atlasē sistēma gan atšķirsies no Eiropas čempionātu, tāpēc, iespējams, ka kalendārais sadalījums vēl mainīsies un ieguvums nebūs tik liels.

Mīnusi:
• lai arī Latvijai un mazajām izlasēm tas tieši ir pluss, nepelnīti dāvāto ceļazīmi uz EČ finālturnīru tomēr gribas uzskatīt kā Nāciju līgas lielāko mīnusu. Šī sistēma panāk to, ka finālturnīrā spēlēs nevis 24 spēcīgākās Eiropas izlases, bet gan 20 spēcīgākās un četras veiksmīgākās – uz finālturnīru, piemēram, brauks kāda no 16 vājākajām komandām, kamēr B un C līgās, domājams, aiz borta paliks daudz potenciāli stiprāku vienību. Ja tagad Latvijai, lai tiktu uz čempionātu, grupā būtu jāieņem vismaz trešā vieta, tad nākotnē D līgas ceļazīmes izcīnīšanu varētu salīdzināt ar kļūšanu par otro sliktāko ceturtās vietas ieguvēju,
• D līgai garantētā ceļazīme var izveidot interesantu situāciju – abās četru komandu grupās C līgā pēdējā vieta jeb izkrišana uz D līgu varētu būt pat vērtīgāka un kārdinošāka nekā trešā vieta,
• tā kā Eiropas čempionātu kvalifikācijas izlozēs grozus sadalīs pēc Nāciju līgas ranga, tas faktiski nozīmē, ka grozi tiks dalīti, vadoties tikai un vienīgi pēc rezultātiem draudzības spēlēs. Rezultāti kvalifikācijās tādējādi netiks ņemti vērā, un teorētiski var pastāvēt situācija, ka izlase, kas pēdējos ciklos nav izcīnījusi ne punkta, izlozē pamanās tikt izsēta augstākajā grozā,
• līdzīgi kā garantēto ceļazīmi, arī saīsināto atlases cikla periodu varētu likt pie plusiem. Jo īpaši skatāmības ziņā īsāks cikls no fanu puses varētu būt ļoti pozitīva vēsts. Tomēr grupu turnīram (neskaitot "play-off") paredzētie aptuveni deviņi mēneši līdzšinējo aptuveni 13 mēnešu vietā palielina nejaušības faktoru. Jā, spēļu skaits nemainās, taču palielinās nozīme iespējamai traumu epidēmijai vai vienkārši ļoti (ne) veiksmīgam periodam. Kvalifikācijās nejaušības faktors gan allaž bijis ļoti nozīmīgs,
• ja mazāku iespēju izvēlēties pretiniekus draudzības spēlēs vēl varētu ignorēt, jo ir citi brīvie datumi, kad aizvadīt spēles, tad nevar aizmirst iespējamo ceļošanu, kuras tālumu izlases vairs nevarēs kontrolēt. Tādējādi tā vietā, lai izvēlētos, piemēram, došanos uz kaimiņvalsti, tagad piespiedu kārtā var nākties mērot vairākus tūkstošus kilometru uz tālo Kazahstānu.

Izmantotie resursi:
UEFA Nations League: all you need to know -...

  -1 [+] [-]

, 2014-12-29 17:53, pirms 9 gadiem
Laba iespēja Latvijai!

  +3 [+] [-]

, 2014-12-29 17:56, pirms 9 gadiem
Interesanti.

  -4 [+] [-]

, 2014-12-29 17:58, pirms 9 gadiem
C līgā Latvijai darīt nav ko, paris izlases no tām tik var uzvarēt

  +3 [+] [-]

, 2014-12-29 18:08, pirms 9 gadiem
Liels PALDIES par rakstu! Atradu atbildes uz pāris vēl neatbildētiem jautājumiem!

  +2 [+] [-]

, 2014-12-29 18:57, pirms 9 gadiem
Šī Nāciju līga ir ļoti pareizs solis.

Vienmēr gribējies, lai ir vairāk izlašu spēles !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-01-01 16:13, pirms 9 gadiem
Samezgloti!!!
Bet kaut kas jau jādara kantoriem!!!