Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Sļesarčuks: "Latvijā ir bērnu līmenis. Naudas nav. LFF – utu kantoris. Katastrofa"

Agris Suveizda

Sļesarčuks: "Latvijā ir bērnu līmenis. Naudas nav. LFF – utu kantoris. Katastrofa"
Igors Sļesarčuks 2005. gadā bija "Ventspils"
līderis un Virslīgas labākais bombardieris
Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Kādreizējais Latvijas futbola izlases uzbrucējs Igors Sļesarčuks 38 gadu vecumā nolēmis beigt spēlētāja karjeru un pievērsties trenera arodam. Intervijā baltkrievu izdevumam Pressball Sļesarčuks stāstīja par spilgtākajiem mirkļiem karjerā, atceroties arī savus bijušos trenerus Aleksandru Starkovu, Romānu Grigorčuku un Oļegu Lužniju. Pašreizējo Latvijas futbola līmeni Sļesarčuks vērtēja ļoti kritiski.

- Kad stingri nolēmi kārt apavus uz nagliņas?
- Trīs nedēļas pirms čempionāta beigām, kad "Slavia" priekšlaicīgi nodrošināja iekļūšanu [Baltkrievijas] augstākajā līgā. Sakrita vairāki faktori. Pirmkārt, pienāca piedāvājums no Jurija Puntusa par pāreju uz trenera darbu. Tādas iespējas var vairs arī nebūt, tāpēc praktiski uzreiz piekritu. Otrkārt, biežo traumu dēļ iepriekšējā sezonā izlaidu daudz spēļu. Sezonas beigās veselība jau vairs neļāva spēlēt ar pilnu spēku, bet palūdzu galvenajam trenerim uzspēlēt pēdējā kārtā, lai pieliktu pienācīgu punktu.

- Kādi vēji tevi atnesa uz Baltkrieviju?
- 18 gadu vecumā ar "Skonto" uzvarēju Latvijas čempionātā, guvu desmit vārtu, un uz mani tika liktas lielas cerības. Treneris Ovčiņņikovs piedāvāja pārcelties uz Krievijas Premjerlīgu, bet es pamanījos salauzt potīti un lielo lielakaulu un viss nogāja greizi. Jokoju, ka karjeru beidzu jau 19 gadu vecumā. Tie senie savainojumi, protams, ļoti iespaidoja manu tālāko spēli – gadu biju spiests ap kāju nēsāt speciālu korseti, labā potīte kļuva mazkustīga…

Reiz bija viegla saķeršanās ar "Skonto" galveno treneri Starkovu, kurš mani nosēdināja rezervē, bet pēc tam atskaitīja pavisam. Biju jauns un pašpārliecināts. Starkovs tiešā tekstā paziņoja, ka ļaus man sapūt. Pēc tam vairs praktiski nespēlēju izlasē, kuru viņš ilgi vadīja. Klubs mani izlika pārdošanā par 100 tūkstošiem dolāru. Saprotams, Latvijā tādu summu neviens nevarēja pacelt, un 1998. gada ziemā mani izpirka "Slavia", bet es burtiski pēc dažiem mēnešiem Mazirā satiku savu topošo sievu.

- Tobrīd pieļāvi iespēju, ka te paliksi tik ilgi?
- Nē. Baltkrieviju uzskatīju kā tramplīnu uz spēcīgāku čempionātu, bet sanāca citādi. Vainoju tikai sevi – neizturēju konkurenci un nespēju pilnībā atklāt savu potenciālu. Redzams, ka tas ir liktenis. Tēvs, baltkrievs, aizbrauca uz Latviju un satika manu mammu, bet es atgriezos viņa dzimtenē un atradu savu otro pusīti.

- Kā tevi karjeras laikā pamācīja vecie?
- Gadījās, ka dabūju, bet nekad nebaidījos atbildēt. 17 gados ar "Skonto" atbraucu uz Sadraudzības kausu Maskavā. Devāmies uz autobusu, un viens puisis (viņam bija tikai 22 gadi, un drīzumā izstūmu viņu no sastāva) rupji man atmeta: "Ei, jaunais, paņem bumbas!" Es atteicos. Mūs ieslēdza numurā, lai viņš mani piekautu. Bet līdz kautiņam nenonāca – partneris ātri atdzisa un paspieda man roku. Mani sadusmoja viņa tonis – pats lieliski zinu, ka ir jāpaņem bumbas, bet nevajag man to lieku reizi atgādināt.

Kāds ir Latvijas futbols?
- 1997. gadā Eirokausos "Skonto" sīvā cīņā piekāpās diženajai Barselonai (2:3, 0:1), un kopš tā laika treneris Starkovs Latvijā ir futbola karalis. Tajos mačos biju rezervē, bet man ne reizi nedeva iespēju sevi pierādīt. Man bija labi konkurenti – Pahars un Verpakovskis. Latvieši tika uz "Euro 2004" un ilgu laiku uzskatīja, ka ir stiprāki par baltkrieviem. Tiesa, tagad viņi tā nedomā. Tagad Latvijā ir bērnu futbola līmenis. Naudas nav. Katastrofa. Futbola federācija – utu kantoris. Līgumu vietā stāv pliki papīri – bez summas un datuma. Pilnīgs haoss. Lūk, jums Eiropa…

- Tu piedzimi Krievijā, pārstāvēji Latvijas izlasi, bet lielu daļu karjeras pavadīji Baltkrievijā. Par ko tu sevi uzskati?
- Par baltieti. Kaut arī Latvijā mani sauc par baltkrievu. Šeit esmu svešais, atbraucu uz dzimteni – arī tur esmu svešais. Dīvaina situācija. Ar Latviju mani bez vecākiem nekas nesaista. Latviešu valodu mācījos skolā, kaut ko atceros: labrīt, labvakar… Ja nokļūstu latviskā vidē, problēmas nejūtu. 2008. gadā saņēmu Krievijas pasi, bet pēc četriem gadiem – uzturēšanās atļauju Baltkrievijā.

Patiešām esmu pienācīgi paspēlējis Baltkrievijas klubos – deviņas sezonas augstākajā un trīs pirmajā līgā. Paradoksāli, ka tajā pašā laikā mani šeit slikti zināja. Ilgi pārstāvēju "Slavia" un "Shakhtyor", trīsreiz ar "Skonto" un "Ventspili" izcīnīju Latvijas zeltu, kļuvu par čempionāta labāko bombardieri un tiku izsaukts uz izlasi – lai arī tikai draudzības spēlēm. Bet, kad 2010. gadā atgriezos Baltkrievijā, Vitebskas galvenais treneris Jurijs Konopļovs pat nezināja par tādu futbolistu kā Sļesarčuks. Jā, nekad nebiju zvaigzne, bet vienmēr spēlēju labā līmenī. Pateicoties "Pressball", jau sen sekoju līdzi baltkrievu futbolam un pēc uzvārdiem zinu visus spēlētājus. Bet, redz, daži treneri nezina. Ja esi futbolā, tad savs lauciņš ir jāpārzina – gluži kā skolotājam skolā.

- Tavs labākais partneris?
- Aleksandrs Hackevičs. 2005. gadā burtiski dažas spēles aizvadīju ar viņu "Ventā" un no spēles ieguvu kolosālu baudu. Ļoti augsts meistarības līmenis, futbola intelekts. Katra mana pareiza atvēršanās nekavējoties tika atalgota ar piespēli. Vēlu viņam veiksmi Baltkrievijas galvenā trenera amatā.

- Karjeras beigas – laiks izdarīt secinājumus…
- Mani vienmēr atšķīra lielas ambīcijas. Zināju savu cenu, kaut gan, iespējams, ne vienmēr to attaisnoju. Diemžēl vidēji sezonā pārcietu divas traumas. Pleznas kaula lūzuma dēļ pilnībā izlaidu 2009. gadu. Esmu pārliecināts – man bija dots vairāk, nekā izdevās sasniegt. Bet ne par ko nenožēloju.

Tā sanāca, ka spēlēju vai nu klubos, kuri pretendēja uz medaļām, vai komandās, kurām bija piezemēti uzdevumi. Protams, daudz interesantāk būt augšā. Tas ir liels stress, kas ir noderīgs organismam. Bet cīņa par izdzīvošanu ir pavisam cits futbols un pavisam cita psiholoģija. Nesaprotu futbolistus, kuri raud, ka maz maksā. Nemaksā – lūdzu, ej prom. Pasaule ir liela, komandu daudz. Mani izmeta tikai no "Skonto", bet citus klubus pametu pēc savas iniciatīvas. Vienmēr tiecos progresēt.

- Kuram no saviem treneriem vēlies līdzināties?
- Vēlos palikt tāds, kāds esmu. No katra trenera centos paņemt kaut ko noderīgu, paplašināt savu futbola redzesloku. Piemēram, viena no Jurija Puntusa spēcīgākajām īpašībām ir psiholoģija. Viņš lieliski prot noskaņot komandu pirms spēlēm. "Ventā" izdevās pastrādāt ar Oļegu Lužniju, kurš precīzi būvēja kopējo spēles struktūru. Laikam diženo Lobanovska un Vengera skola, kuru vadībā viņš spēlēja. Lužnijs atvēra man acis – pat ne pārāk augsta līmeņa futbolistus var iemācīt labi spēlēt. Kopš dzimšanas neviens taču neprot staigāt, runāt un lasīt. Visi cilvēki ir apmācāmi. Tāpat arī futbolā. Vienkārši katram ir sava robeža.

Nopietnu ietekmi uz mani atstāja "Ventspils" ukraiņu treneris Romāns Grigorčuks, kura stiprā puse ir mērķtiecīgs treniņprocess. Ar viņu ir saistītas interesantas epizodes. Spēlējām mājās, rezultāts 0:0, pārtraukums. Grigorčuks, ļoti prasīgs treneris, iebrāzās ģērbtuvē un sāka kliegt: tas nav labi, šis nav labi… Visi pieklusa, izņemot vienu futbolistu. Grigorčuks devās pie viņa un kāāā gāza viņam pa kāju. Cietušais demonstratīvi atteicās turpināt spēli un nometa apavus. Treneris sadusmojās vēl vairāk un uzlika viņam sodu: "Simt dolāru! Laukumā!" Tas pretī: "Nespēlēšu!" Grigorčuks: "Piecsimt!" Tas: "Nē!" Galvenais nerimās: "Tūkstoš!" Un vainīgais ātri uzāva buces atpakaļ…

Pie mums spēlēja viens gruzīns. Reiz Grigorčuks bija ļoti neapmierināts ar viņa spēli un nolēma izdarīt morālu spiedienu. Lēnām virzījās viņam virsū un skaļi kliedza. Kad treneris bija gandrīz blakus, dūšīgais gruzīns ņēma un pieleca kājās. Skatījās no augšas uz treneri, bet Grigorčuks mirklī sastinga un atkāpās. Ģērbtuve šokā. Tas bija jāredz.

Pilna intervija:
Футбол. Игорь Слесарчук: не платят — уходи. Мир...

1 2 40 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2014-12-29 19:10, pirms 9 gadiem
"Starkovs tiešā tekstā paziņoja, ka ļaus man sapūt. "
"Mūs ieslēdza numurā, lai viņš mani piekautu."

Diez cik daudz ir mainījies?

  +7 [+] [-]

, 2014-12-29 19:14, pirms 9 gadiem
Tāds apbižotais, iespejas nedeva, par savējo neuzskata, grūti puikam.

 +19 [+] [-]

, 2014-12-29 19:14, pirms 9 gadiem
vismaz paldies par utu kantori, ir cilvēki, kas nebaidās pateikt kā ir!

 +13 [+] [-]

, 2014-12-29 19:22, pirms 9 gadiem
Dažas domas drosmīgi un pareizi izteicis. Bet kopumā palika iespaids - labrīt un uzredzēšanos!

  +2 [+] [-]

, 2014-12-29 19:23, pirms 9 gadiem
Skarbi, bet patiesi !

  +7 [+] [-]

, 2014-12-29 19:25, pirms 9 gadiem
Suveizda ar tādiem virsrakstiem nekad nedabūs labākā žurnālista balvu. Tāds tvnet, apollo un citu caurkritušo žurnalistu līmenis. Ka tik virsraksts, sausi teikumi un cilvēki cepjas.

 +21 [+] [-]

, 2014-12-29 19:33, pirms 9 gadiem
"Lūk, jums Eiropa…"
Kāda etv Eiropa. Visas problēmas nāk no Austrumnieciski domājošiem bandītiskiem elementiem. Eiropu jau te vismazāk jāvaino
Slēpts komentārs: Žoriks Vartanovs

  +2 [+] [-]

, 2014-12-29 20:02, pirms 9 gadiem
Slesarčuks pats gan ir monstrs..piemirsu gan tikai, cik viņš savā karjerā Eirolīgā golus sasitis..un kurā no grandiem spēlējis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-12-29 20:59, pirms 9 gadiem
Tādu krieveļa viedokli varēja šeit arī nelikt

  +2 [+] [-]

, 2014-12-29 21:03, pirms 9 gadiem
Rietumu vilciens rakstīja: KĀDA neslava? viss pareizi!
Ne visiem ir tik tieša humora izjūta kā tev, citi mēdz jokot dziļāk un sarkastiskāk!

  +8 [+] [-]

, 2014-12-29 21:15, pirms 9 gadiem
Gnīda.

  +3 [+] [-]

, 2014-12-29 21:31, pirms 9 gadiem
ievaukšķējās kkāds te. Ko tad spēlēja te, ja jau viss tik slikti?

  -1 [+] [-]

, 2014-12-29 21:31, pirms 9 gadiem
Ar Verpakovski viņš nekādi nevarēja būt vienā laikā Skonto. Verpakovskis uz Skonto atnāca šķiet kādā 2001.

     [+] [-]

, 2014-12-29 22:02, pirms 9 gadiem
Vienalga kāds ir Sļesarčuks, bet par futbola līmeni viņam taisnība. Ļoti zems tas ir virslīgā kopumā. Plus vēl toto skandāli un pirktās spēles droši vien ir vairāk nekā mēs domājam. Zemo līmeni es vēl pārciestu - zems līmenis bet vismaz savs čempionāts, bet kad sākās runas par totalizatoriem, tad gan pāriet vēlme sekot līdzi. Zemu līmeni vieglāk pārdzīvot nekā negodīgu spēli.

  +3 [+] [-]

, 2014-12-29 22:19, pirms 9 gadiem
Kļūdījās tikai par Starkovu, viņš jau sen kā nav karalis Latvijas futbolā. Savādāk patiesa intervija, utu kantoris un līmenis - viss sakrīt. Tas tiešām ir apbrīnojami, kā ES valstī var būt tāds bardaks futbolā.

     [+] [-]

, 2014-12-29 22:34, pirms 9 gadiem
Edgars rakstīja: Ar Verpakovski viņš nekādi nevarēja būt vienā laikā Skonto. Verpakovskis uz Skonto atnāca šķiet kādā 2001.
Un Vikipēdija rāda, ka Skonto viņš bijis tik 1997. gadā.

  +4 [+] [-]

, 2014-12-29 23:29, pirms 9 gadiem
Izlasīju līdz vārdiem-Saņēmu krievijas pasi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-12-29 23:58, pirms 9 gadiem
karoč,es ,tur tāds pacans biju,viņi visi tur reāli lašaras.....kaut kā tā man šī intervija izklausas

  +1 [+] [-]

, 2014-12-30 00:44, pirms 9 gadiem
Slesarčuks pat uz Latvijas Virslīgas fona nekāds monstrs nebija...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-12-30 10:08, pirms 9 gadiem
Nedomāju ka šis cilvēks ir atstājis tik dziļas pēdas mūsu futbolā, lai publicētu šādas intervijas. Vienīgi par utīm piekrītu.

  +2 [+] [-]

, 2014-12-30 11:14, pirms 9 gadiem
Edgars rakstīja: Ar Verpakovski viņš nekādi nevarēja būt vienā laikā Skonto. Verpakovskis uz Skonto atnāca šķiet kādā 2001.
Viņš to par izlasi teica. Nākamais teikums vēl par tikšanu uz Euro 2004.

  +1 [+] [-]

, 2014-12-30 11:18, pirms 9 gadiem
Skaidrs, ka, ar Starkovu nonākot konfliktā, uz vietu komandā varēja vairs necerēt - viņš jau nav vienīgais, kam šādas domstarpības radušās. Atcerēsimies Zjuzinu, kurš tik pie Pahara izlasē atgriezās, Karašausku, kuru Skonto atgrieza Pertija, Maskavas Spartaka un Baku futbolistus, kurus Starkovs patrieca no nometnes...

Ir vēl piemēri, kas Starkova vadībā savās karjerās iedzinuši naglas. Bet tā ir normāla prakse un treneris ir boss. Ja nebūs disciplīnas, nebūs rezultāta. Ja nebūs rezultāta, treneri atlaidīs. Viss ir loģiski!

  +2 [+] [-]

, 2014-12-30 11:40, pirms 9 gadiem
kegums, 2014-12-29 22:34, vakar, ignorēt, atbildēt

Un Vikipēdija rāda, ka Skonto viņš bijis tik 1997. gadā.

To Vikipēdiju vari iebāzt vienā vietā FC Skonto viņš debitēja 1994.gadā 19 spēlēs gūdams 10 vārtus. 1995 gadā izspēlējās trīs klubos Skonto FC 6/1;Skonto-metāls 8/5 un igauņu klubā Sadam 9/1,kur arī nospēlēja nākošo sezonu 18/3 1997.gadā atgriezās Skonto,kur aizvadīja tikai vienu maču Virslīgā.Tad sekoja Baltkrievijas periods,līdz 2005.gadā atgriezās Latvijā Kuldīgas Ventā,pēc tam FK Ventspilī. Pavisam virslīgā 102 spēlēs 49 vārti.

  +3 [+] [-]

, 2014-12-30 11:57, pirms 9 gadiem
Liekas, ka interviju līdz galam izlasīja retais.. Pamana virsrakstu kā lētajos ziņu portālos (tvnet u.c.) un rej kā suņi!

Es tgd neatcerēšos, bet vrb kāds zinās, kurš ir tas gruzīns, kas sabiedēja pašu Grigorčuku?
No teksta:"Pie mums spēlēja viens gruzīns. Reiz Grigorčuks bija ļoti neapmierināts ar viņa spēli un nolēma izdarīt morālu spiedienu. Lēnām virzījās viņam virsū un skaļi kliedza. Kad treneris bija gandrīz blakus, dūšīgais gruzīns ņēma un pieleca kājās. Skatījās no augšas uz treneri, bet Grigorčuks mirklī sastinga un atkāpās. Ģērbtuve šokā. Tas bija jāredz."

  +1 [+] [-]

, 2014-12-30 13:00, pirms 9 gadiem
Januks rakstīja: Liekas, ka interviju līdz galam izlasīja retais.. Pamana virsrakstu kā lētajos ziņu portālos (tvnet u.c.) un rej kā suņi!

Es tgd neatcerēšos, bet vrb kāds zinās, kurš ir tas gruzīns, kas sabiedēja pašu Grigorčuku?
No teksta:"Pie mums spēlēja viens gruzīns. Reiz Grigorčuks bija ļoti neapmierināts ar viņa spēli un nolēma izdarīt morālu spiedienu. Lēnām virzījās viņam virsū un skaļi kliedza. Kad treneris bija gandrīz blakus, dūšīgais gruzīns ņēma un pieleca kājās. Skatījās no augšas uz treneri, bet Grigorčuks mirklī sastinga un atkāpās. Ģērbtuve šokā. Tas bija jāredz."
Domāju, ka Rehviašvilli.

  +2 [+] [-]

, 2014-12-30 13:02, pirms 9 gadiem
Neko nepareizu viņš nepateica.

     [+] [-]

, 2014-12-30 13:03, pirms 9 gadiem
Zelta sietiņš rakstīja: Slesarčuks pat uz Latvijas Virslīgas fona nekāds monstrs nebija...
LV čempī vienmēr bijis TOPa uzbrucējs.

  +2 [+] [-]

, 2014-12-30 18:00, pirms 9 gadiem
Bārta rakstīja: Neko nepareizu viņš nepateica.
a ko pareizu vins pateica? Ja jau vins bija tik labs, nu tad vajadzeja pieradit to caur citiem klubiem. Kartejais krieviski runajoshais, kursh ne varda latviski nevar pateikt. Kaut ko vins ieminejas par Eiropu, Latvijas futbola limena sakara? Pirmkart, lielakai krievvalodigo dalai viss, kas ir Latvija - nulle, un tikai Krievija pastav dziviba. Lai vai kas tas ari butu. Tikai krievi ir talantigi, tikai viniem kaut kas ir, bet parejas tautas un ari latvieshi - tadi jefinji, kuriem nekad un nekas nav bijis. Tada ir vinu domashana. Nezinu, priekskh kam kaut ko tadu vajadzeja publicet. Portalam vajadzetu domat ari par kaut kadu savu limeni, zem kura nolaisties var but tomer nevajadzetu. Un, ja ari LV futbolaa tiesham ir krize, tad tas ir tapec, ka vadiba - padomju laiku cilveki, kuri taa ari dzivo kaa vinus padomju sistema izaudzinaja. Padomija izjuka, nez kapec kaut kas labaks lai butu LFF. Protams, ka ir nepiecieshamas parmainas LFF vadiba.
1 2 40 komentāri