Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

LBL komandu apskats: mērķi, komplektācija, budžets (1. daļa)

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

LBL komandu apskats: mērķi, komplektācija, budžets (1. daļa)
Foto: VEF Rīga iepriekšējā sezonā kļuva par LBL čempioniem. Kā būs šogad?

Aktīvi jaunajai 2021./2022. gada sezonai gatavojas augstākās līgas basketbola komandas. Portāls ''Sportacentrs.com'' divās daļās piedāvā visu vienību komentārus par sezonas mērķiem, aizvadīto komplektāciju un finansiālo rocību. Pirmajā daļā aplūkotas čempione ''VEF Rīga'', sudraba medaļu ieguvēja ''Ventspils'' un Latvijas-Igaunijas līgas bronzas medaļniece ''Ogre''.

1. oktobrī ar divām spēlēm sāksies Latvijas-Igaunijas basketbola līga, kurā otro gadu pēc kārtas no Latvijas piedalīsies sešas komandas - ''VEF Rīga'', ''Ventspils'', ''Ogre'', ''Liepāja'', ''Valmiera Glass/ViA'' un ''Latvijas Universitāte''. Iepriekšējā sezonā Latvijas klubi ieņēma divas vietas labāko trijniekā, sudraba medaļas izcīnot VEF, bet bronzas Ogrei. Starpsezonā visās komandās notikušas vērienīgas izmaiņas un portāls ''Sportacentrs.com'' aicināja katras vienības pārstāvjus skaidrot sezonas mērķus, komplektācijas principus un izmaiņas finansiālajā rocībā.

''VEF Rīga''

Astoņkārtējā Latvijas basketbola līgas (LBL) čempione iepriekšējās sezonas beigās pauda vēlmi noturēt pēc iespējas vairāk kodola spēlētāju arī uz šo sezonu, tomēr realitātē notika citādāk. No rotācijas basketbolistiem VEF arī šajā sezonā spēlēs Kristers Zoriks, Artis Ate un Aleksandrs Madsens. Leģionāri Aizeja Pinjeiro, Maikls Kaizers un Kails Olmens atrada jaunas darbavietas Eiropā – respektīvi Turcijā ‘’Darussafaka’’, Izraēlā Holonas ‘’Hapeol’’, bet Olmens pievienojās ambiciozajai Francijas ‘’Paris’’. Pagājušās sezonas līderi VEF ļoti vēlējās sastāvā paturēt arī uz šo sezonu, jo puses bija parakstījušas divu gadu līgumu, taču līdz 15. jūlijam cits klubs to varēja izpirkt. Pāreja noritēja pēdējā brīdī, oficiāli tiekot paziņotai jūlija beigās, kas ietekmēja VEF komplektāciju sezonai. Vēl no pagājušās sezonas modeļa Aigars Šķēle devās leģionāra gaitās uz Vācijas ‘’s.Oliver’’, Verners Kohs pārgāja uz ‘’Liepāju’’, kur īrē devās arī Pēteris Salmiņš un Oskars Hlebovickis. Leģionu Igaunijā papildināja Mārcis Vītols un Arnolds Helmanis, pastiprinot Tallinas ‘’Kalev/Cramo’’ un ‘’Rapla’’.

Šajā sezonā VEF sastāvā būs pieci leģionāri un septiņi latviešu basketbolisti. No ‘’Liepājas’’ uz ‘’VEF Rīga’’ jaunajā sezonā pārcēlās Iļja Gromovs, bet no ‘’Latvijas Universitātes’’ Anrijs Miška. Pieredzi no ‘’Ventspils’’ uz VEF ved Māris Gulbis, kurš komandu pārstāvējis iepriekš. Kā viens no pirmajiem viesspēlētājiem tika nolīgts Rons Karijs, kurš īsu brīdi pārstāvēja vienību 2019./2020. gadā, vēlāk ģimenes apstākļu dēļ pusēm savstarpēji vienojoties par sadarbības pārtraukšanu. Iepriekšējā sezonā Karijs spēlēja Ungārijas ‘’Alba Fehervar’’, vidēji gūstot 13 punktus, izcīnot 3.9 atlēkušās bumbas un atdodot 4.4 rezultatīvas piespēles. Par vienu no līderiem pārbaudes spēlēs sevi apliecinājis Džeilens Railijs, kurš pagājušajā sezonā Portugāles ‘’Porto’’ vidēji meta 16.9 punktus. Komandā vēl iespēlējas pēdējie divi papildinājumi Devondriks Vokers un Reišons Hemondss. Pēdējais sastāvā nomainīja Kvinsiju Fordu, kurš atteicās no līgumā paredzētās obligātās vakcinācijas.

''VEF Rīga'' sastāvs

SpēlētājsPoz.Dz.g.Aug.Komanda 2021
Džeilens Railijs11993.182 cmPorto (Portugāle)
Emīls Krūmiņš12001.185 cmVEF Rīga
Kristers Zoriks1/21998.193 cmVEF Rīga
Rons Karijs21993.191 cmAlba Fehervar (Ungārija)
Artis Ate2/31989.192 cmVEF Rīga
Devondriks Vokers2/31992.196 cmHawke's Bay Hawks (Jaunzēlande)
Māris Gulbis3/41985.200 cmVentspils
Reišons Hemondss41988.206 cmFort Wayne (G Līga)
Anrijs Miška42000.207 cmLatvijas Universitāte
Aleksandrs Madsens4/51995.208 cmVEF Rīga
Iļja Gromovs51994.208 cmLiepāja

Izmaiņas notikušas arī citās sfērās. Par VEF fārmklubu kļuvusi Rīgas Stradiņa universitāte, bet padomes priekšsēdētāja amatā iecelts pirms neilga laika basketbolista karjeru beigušais Jānis Blūms. Kā preses konferencē pirms sezonas atzina ‘’VEF Rīga’’ prezidents Gatis Jahovičs, tad vienības budžets būs 1.2 miljoni eiro. Tās mērķi sezonai ir uzvara Latvijas basketbola līgā, Latvijas kausa izcīņā, kā arī pirmo reizi triumfēt Latvijas-Igaunijas līgā. Starptautiski VEF centīsies atkārtot sasniegto pirms gada, kad iekļuva FIBA Čempionu līgas ‘’Top16’’. Pirmajā grupu posmā tā ielozēta vienā apakšgrupā ar Atēnu AEK, ungāru ‘’Falco Szombathely’’ un itāļu ‘’Treviso Nutribullet’’.

“Starpsezonā darījām visu iespējamo, lai komandā izveidotu balansu. Mēģināsim būt dinamiska komanda, bet danku varbūt vairs nebūs tik daudz kā iepriekšējā sezonā. Šogad ātri skriesim un domāsim, kā arī metīsim no distances. Šobrīd redzētais, liek domāt, ka komandā ir cilvēki, kuri grib uzvarēt. Esam ļoti optimistiski noskaņoti,” pirms sezonas atklāja VEF galvenais treneris Jānis Gailītis, kurš akcentēja Kristera Zorika iespējamo kļūšanu par vienu no līderiem. Pamats optimismam ir, jo vefiņš līdz šim bijis nevainojams pārbaudes spēlēs, apspēlējot Klaipēdas ‘’Neptūnas’’ (77:57), beļģu ‘’Oostende’’ (71:68), Paņevežas ‘’Lietkabelis’’ (86:80), Viļnas ‘’Rytas’’ (88:87), Lietuvas ‘’Pieno Žvaigždes’’ (88:69) un Kazahstānas ‘’Astana’’ (95:77). Ar uzvarām pār beļģu un abām Lietuvas komandām VEF izcīnīja ‘’Viking Lotto Cup’’.

Sezonu rīdzinieki sāks 1. oktobrī, kad savā laukumā uzņems pagājušās sezonas čempioni ‘’Kalev/Cramo’’, kuru joprojām trenē Roberts Štelmahers un Akselis Vairogs, bet pārstāv Ojārs Siliņš un bijušais vefietis Mārcis Vītols.

BK ''Ventspils''

Komplektācijas akcenti 2021./2022. gadam pamainījās arī pagājušās sezonas sudraba medaļas ieguvējai ‘’Ventspilij’’. Tai izdevās noturēt iepriekšējā gada vienus no līderiem Artūru Ausēju, Andreju Šeļakovu un Kristapu Medisu. No jaunajiem arī turpmāk Ventspilī spēlēs Kristiāns Šulcs, Kristaps Ķilps un Dāvis Ozers. No pagājušās sezonas prom devušies abi leģionāri – Kriss Kofijs karjeru turpinās Vācijā MBC ‘’Syntainics’’, kamēr par Vila Reimana tālākajām gaitām nav zināms. No latviešiem Ričards Vitoļskis un Dāvids Vīksne pievienojās ‘’Latvijas Universitātei’’, Māris Gulbis pārcēlās uz ‘’VEF Rīga’’, bet Edgars Lasenbergs devās leģionāra gaitās uz Spānijas pēc spēka trešās līgas komandu ‘’Ourense Baloncesto’’.

Atgriezt dzimtenē izdevies divus vietējos spēlētājus, Linardam Jaunzemam atgriežoties ‘’Ventspilī’’ no Pērnavas, bet Kārlim Helmanim no Spānijas. Ventspilī basketbola gaitas uzsākušais Rodrigo Būmeisters pārnāca no ‘’Ogres’’, bet Ogrē uzaugušais basketbolists Guntis Sīpoliņš pievienojās no ‘’Liepājas’’. Sastāvu papildināja divi leģionāri – Islandes čempions Lerijs Tomass un Latvijā zināmais lietuvietis Deniss Krestiņins, kurš karjeras laikā spēlējis ‘’Jelgavas’’, ‘’Jūrmalas’’ un ‘’Barons’’ komandās. Kā portālam ‘’Sportacentrs.com’’ atklāja kluba ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics, tad komplektācijas ziņā vienībai starpsezonā izdevies sasniegt mērķus gan latviešu spēlētāju piesaistē, gan viesspēlētāju ziņā, kuri nebija plānoti vairāk par diviem. Savukārt galvenais treneris Gints Fogelis vēl nespēja spriest par kopējo komandas zīmējumu, jo dažādu nelielu savainojumu dēļ vienība starpsezonā nav aizvadījusi pilnvērtīgu treniņprocesu. Tā, piemēram, jau iepriekš bija zināms par Artūra Ausēja veselības problēmām, kas spēlētājam liedza iesaistīties 3x3 basketbolā.

BK "Ventspils" sastāvs

SpēlētājsPoz.Dz.g.AugumsKomanda 2020/21
Lerijs TomassPG1993.185 cmThor Thori (Islande)
Kristaps MedissSG1989.187 cmVentspils
Artūrs AusējsSG1990.192 cmVentspils
Rodrigo BūmeistersSG2000.196 cmOgre
Kristiāns ŠulcsSG2002.198 cmVentspils
Kristaps ĶilpsSF2001.196 cmVentspils
Dāvis OzersSF2004.193 cmVentspils
Linards JaunzemsPF1995.199 cmParnu Sadam (Igaunija)
Kārlis HelmanisPF1997.201 cmCacares (Spānija IV)
Deniss KrestiņinsPF/C1994203 cmŠiauliai (Lietuva)
Guntis SīpoliņšPF/C1993.207 cmLiepāja
Andrejs ŠeļakovsC1988.208 cmVentspils

Gaidāmajā sezonā BK ‘’Ventspils’’ spēlēs Latvijas-Igaunijas līgā, Latvijas basketbola līgā un Latvijas kausa izcīņā. Kā mērķis visos turnīros ir cīnīšanās par medaļām, atzina Pleinics. Lai arī šajā sezonā šaubas par dalību augstākajā divīzijā nav bijušas, finansiālās iespējas mainījušās nav, budžetam paliekot iepriekšējās sezonas līmenī, par kura piesaisti esot jāiegulda lieli pūliņi. Tā, piemēram, iepriekšējā sezonā Ventspils pilsētas dome piešķīra klubam 163 tūkstošu eiro lielu līdzfinansējumu, kopējam budžetam esot aptuveni BK ''Ogres'' līmenī (ap 450 tūkstošiem).

Pirms sezonas pārbaudes spēlēs ventspilniekiem klājies itin labi, pārspējot ‘’Jelgavu’’ (95:76), divas reizes ‘’Liepāju’’ (84:74, 86:77) un Klaipēdas ‘’Neptunas’’ (94:67). Starp rezultatīvākajiem spēlētājiem bijuši gan abi leģionāri Krestiņins un Tomass, gan vietējie basketbolisti kā Ausējs un Šeļakovs. Redzētais laukumā ne vienmēr apmierinājis galveno treneri Gintu Fogeli, tomēr katra izcīnītā uzvara iepriecina, tā portālam ‘’Sportacentrs.com’’ akcentēja treneris. Sezonas laikā ventspilnieki centīsies balansēt spēles stilu starp ātru un pragmatisku basketbolu, tajā pašā laikā darbojoties agresīvi aizsardzībā.

Sezonu ventspilnieki sāks 1. oktobrī, kad savā laukumā spēkosies pret Rakveres ‘’Tarvas’’.

BK ''Ogre''

Interesanta šogad izskatās ‘’Ogres’’ komanda, kura pirmo reizi nokomplektējusi sastāvu ar trim leģionāriem. Kā atzina kluba ģenerālmenedžeris Jānis Laganovskis, tad pēc 2020./2021. gada sezonas visiem basketbolistiem ar klubu līgumi iztecējuši, tāpēc kā mērķis noteikts esošā kodola noturēšana, kas lielākoties izdevies. Arī nākamajā sezonā vienībā spēlēs Jānis Antrops, Rinalds Sirsniņš, Uģis Pinete, Rihards Zēbergs, Jānis Pozņaks, Kristaps Dārgais un Niks Jansons. Rihards Kuksiks atgriezās Lietuvā ‘’Nevežis’’ sastāvā, Eduards Hāzners karjeru turpinās Igaunijā ‘’Kalev/TLU’’ rindās, Renārs Magone pārgāja uz Nacionālās līgas ‘’Līvāni’’ vienību, bet U19 izlasē spēlējošais Dāvis Denafs pārcēlās uz Itālijas C sēriju. Vienīgais pagājušās sezonas leģionārs Andrē Vokers devās uz Ukrainu pie Arņa Vecvagara trenētās ‘’Mykolaiv’’.

Vietas tukšas nepalika. Augstākminētajam kodolam kā vienīgais vietējais spēlētājs no Spānijas Latvijā atgriezās Ojārs Bērziņš, bet pārējie trīs noskatīti tika ārzemēs. Komandu pastiprināja Kanādas līgas vērtīgākais spēlētājs Breilens Reisons, lietuvietis Pauļus Poška un Rumānijas līgā sevi apliecinājušais Emanuals Šeperds, kurš pierādījis sevi kā vienu no līderiem pārbaudes mačos. Trīs leģionāri Ogrē spēlēs galvenokārt finansiālu apsvērumu dēļ, jo nereti vienā un tajā pašā pozīcijā viesspēlētāju finansiālās prasības ir zemākas par vietējo spēlētāju.

BK "Ogre" sastāvs

SpēlētājsPoz.Dz.g.AugumsKomanda 2020/21
Rinalds SirsniņšPG1985186 cmOgre
Breilens ReisonsPG1994.175 cmSudbury Five (Kanāda)
Ojārs BērziņšPG/SG2001.192 cmCartagena (Spānija IV)
Jānis AntropsSG1991.191 cmOgre
Rihards ZēbergsSG/SF1992.192 cmOgre
Uģis PineteSF1991.194 cmOgre
Niks JansonsSF1998.201 cmOgre
Emanuals ŠeperdsSF1995203 cmCiuc (Rumānija)
Kristaps DārgaisPF1990.198 cmOgre
Pauļus PoškaPF1999.206 cmLietkabelis (Lietuva)
Jānis PozņaksPF/C1983.203 cmOgre

Komanda gaidāmajā sezonā spēlēs Latvijas-Igaunijas līgā, Latvijas basketbola līgā un Latvijas kausa izcīņā un visos no tiem klubam ir augsti mērķi. ‘’Ogre’’ vēlas otro gadu pēc kārtas iekļūt labāko trijniekā Latvijas-Igaunijas līgā, kā arī spert soli uz priekšu vietējā līgā, pirmo reizi nodrošinot vietu finālā. Spēle par kausu kā mērķis noteikts arī Latvijas kausa izcīņā. Kluba budžets gaidāmajā sezonā nav nedz būtiski pieaudzis, nedz samazinājies, esot iepriekšējās sezonas līmenī. Iepriekš klubs lēsa, ka 2021. gada sezonā tam būs nepieciešams 450 tūkstošu eiro liels finansējums, no kā 285 tūkstošus eiro piekritusi sniegt vietējā novada pašvaldība.

Ogrēnieši pirms sezonas pārbaudījuši spēkus pret spēcīgiem pretiniekiem, sešās spēlēs piedzīvojot tikpat neveiksmes. Nikolaja Mazura vadītie basketbolisti zaudēja ‘’Tartu’’ (61:72), ‘’Siauliai’’ (64:70), Utēnas ‘’Juventus’’ (74:79), ‘’Prienai’’ (72:80), Kazahstānas ‘’Astana’’ (66:77) un Pērnavas komandai (66:80). Kā viens no līderiem sevi pierādīja leģionārs Emanuals Šeperds, tāpat divās spēlēs par rezultatīvāko kļuva Uģis Pinete.

Pirmo spēli Latvijas-Igaunijas līgā ‘’Ogre’’ aizvadīs 2. oktobrī, kad savā laukumā uzņems ‘’Raplu’’, kuru uzvarēja cīņā par trešo vietu iepriekšējās sezonas ‘’Final6’’.