Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

LBL komandu apskats: mērķi, komplektācija, budžets (2. daļa)

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

LBL komandu apskats: mērķi, komplektācija, budžets (2. daļa)
Edmunds Valeiko atgriezies Latvijā un strādās Valmierā. Vai tas uzlabos kluba rezultātus? Foto: Tsmoki Minsk

Šo piektdien ar pirmajām divām spēlēm sāksies jaunā Latvijas-Igaunijas apvienotās līgas sezona. Portāls ''Sportacentrs.com'' divās daļās piedāvā visu vienību komentārus par sezonas mērķiem, aizvadīto komplektāciju un finansiālo rocību. Otrajā daļā aplūkotas ''Liepāja'', ''Valmiera Glass/ViA'' un ''Latvijas Universitāte''.

1. oktobrī ''VEF Rīga'' pret ''Kalev/Cramo'' atklās jauno Latvijas-Igaunijas apvienoto basketbola čempionātu. Bez pagājušā fināla atkārtojuma, 1. oktobrī pirmo spēli aizvadīs ''Ventspils'', kura savā laukumā uzņems Rakveres ''Tarvas''. Portāls ''Sportacentrs.com'' pirms sezonas aicināja klubu pārstāvjus skaidrot sezonas mērķus, komplektāciju un finansiālo rocību, publikācijas otro daļu veltot ''Liepājai'', ''Valmiera Glass/ViA'' un ''Latvijas Universitātei''.

BK ''Liepāja''

Jauneklīgums – tāda varētu būt ‘’Liepājas’’ komandas devīze otro gadu pēc kārtas, komplektācijas uzsvarus liekot uz jauniem un talantīgiem latviešu spēlētājiem. Salīdzinot ar 2020./2021. gada sezonu, vienība sastāvā noturēja tās vienus no līderiem Renāru Birkānu, Zigmāru Raimo un kapteini Robertu Krastiņu. Arī nākamajā sezonā Liepājā savu meistarību slīpēs 2001. gadā dzimušais Roberts Bērziņš un 2003. gadā dzimušais Gustavs Jakubauskis. No iepriekšējās sezonas kodola spēlētājiem Roberts Blumbergs un Dāvis Geks karjeras lēmuši turpināt Spānijā, attiecīgi pievienojoties pēc spēka otrās līgas ‘’Palecina’’ un ‘’UEMC Real Valladolid’’, Iļja Gromovs pārcēlās uz čempioni ‘’VEF Rīga’’, bet Guntis Sīpoliņš Liepāju nomainīja pret citu Kurzemes basketbola komandu ‘’Ventspils’’. Kluba direktors Normunds Atvars portālam ‘’Sportacentrs.com’’ neslēpa, ka ''Liepāja'' vēlējusies atsevišķus no šiem spēlētājiem paturēt uz šo sezonu, tomēr ir gandarīti par spēlētāju karjeru izaugsmēm pēc pavadītā laika Liepājā.

Kluba direktors atklāja, ka kopumā jaunu spēlētāju piesaistē paveikts vēlamais darbs. Kā mērķis noteikts sniegt iespējas sevi apliecināt tiem latviešu jaunajiem basketbolistiem, kuri līdz šim nav realizējušies citos klubos. Par skaļākajiem jaunieguvumiem jāatzīmē Vernera Koha pievienošanās vēju pilsētai, kuras rindās spēlētājs sevi apliecinājis kā līderi pārbaudes mačos. Interesanta ir centra basketbolista Kārļa Šiliņa atgriešanās Latvijā pēc studijām NCAA. 211 cm un 1997. gadā dzimušais spēlētājs var kļūt par vienu no sezonas jaunatklājumiem. Ne mazāk interesanta ir Kārļa Žundas pievienošanās no ‘’Latvijas Universitātes’’, kuras rindās iepriekšējā sezonā Žunda bija viens no līderiem. Savukārt no ‘’VEF Rīga’’ liepājnieki izīrējuši jaunos Pēteri Salmiņu un Oskaru Hlebovicki. Plānota vēl divu jaunu spēlētāju paziņošana, kas tādējādi noslēgs komplektāciju. Bez papildinājuma nav izticis arī treneru korpuss, Artūram Visockim-Rubenim šajā sezonā talkā nākot Jurim Umbraško, kurš pēdējā sezonā strādāja par galveno treneri Rakveres ‘’Tarvas’’. Umbraško galvenie pienākumi būs palīdzība jaunajiem spēlētājiem pārejā no jaunatnes basketbola uz pieaugušo, speciālistam strādājot ar spēlētājiem gan individuāli, gan ar fizisko sagatavotību, atklāja Atvars.

BK "Liepāja" sastāvs

SpēlētājsPoz.Dz.g.Aug.Komanda 2021
Renārs BirkānsPG1997185Liepāja
Artūrs VuciņšPG2004180Liepāja
Roberts BērziņšPG/SG2001193Liepāja
Oskars HlebovickisSG2000201VEF Rīga
Gustavs JakubausksSG2003186Liepāja
Roberts KrastiņšSF1994195Liepāja
Kārlis ŽundaSF1997197LU
Verners KohsSF/PF1997203VEF Rīga
Zigmārs RaimoPF1997202Liepāja
Pēteris SalmiņšPF2001205VEF Rīga
Kārlis ŠiliņšC1997211Florida AU (NCAA)

Gaidāmajā sezonā ‘’Liepāja’’ spēlēs Latvijas-Igaunijas līgā, Latvijas basketbola līgā, Latvijas kausa izcīņā un jaunizveidotajā Ziemeļu līgā. Lai arī komandas mērķi vēl nav skaidri definēti, kluba direktors Normunds Atvars portālam ‘’Sportacentrs.com’’ atklāja, ka svarīgākais arī šajā sezonā būs jauno spēlētāju attīstīšana. Bez taustāmu rezultātu sasniegšanas klubam svarīgs ir arī spēlētāju progress. Tomēr zināmi uzdevumi ir: Latvijas-Igaunijas līgā ir vēlme iekļūt labāko astotniekā, Latvijas basketbola līgā cīnīties par medaļām, bet Latvijas kausā censties iekļūt pusfinālā. Savukārt Ziemeļu līgu jaunie liepājnieki izmantos spēļu prakses nolūkos, jo turnīrs, kurā būs jāspēlē pret nezināmiem pretiniekiem, var lieti noderēt pavasarī, kad būs jācīnās par kārotajām vietām, atzina kluba direktors. Līdzīgs turnīrs tiek rīkots dāmām (EWBL) un ‘’Liepāja’’, laicīgi zinot par organizatoru nodomiem šādas sacensības organizēt arī vīriem, iekļāva to savā kalendārā.

Pirmssezonas pārbaudes spēlēs liepājnieki reizi pārspēja Klaipēdas ‘’Neptūnas-Akvaservis’’ (80:59), divas reizes ‘’Latvijas Universitāti’’ (92:81, 97:69), bet divas reizes piekāpās ‘’Ventspils’’ komandai (74:84, 77:86). Pārbaudes spēļu cikls tiks noslēgts pret čempioni ‘’VEF Rīga’’. Kopējais budžets ‘’Liepājas’’ basketbolā pret iepriekšējo gadu ir nedaudz pieaudzis, pauda Atvars, gan nesaucot konkrētus skaitļus. Kā liecina ‘’Lursoft’’ dati, tad biedrības ‘’Sporta klubs Liepājas basketbols’’ 2020. gada ieņēmumi bija nedaudz mazāki par 450 tūkstošiem eiro.

BK ''Valmiera Glass/ViA''

Valmierā starpsezonā, iespējams, notikušas vērienīgākās izmaiņas starp visiem augstākās divīzijas klubiem. Vispirms rokāde notika kluba vadībā, Miku Balodi ģenerālmenedžera amatā nomainot līdzšinējam galvenajam trenerim Robertam Zeilem, kurš tādējādi šo posteni pameta. Kā bijušais speciālists atzina sarunā ar portālu ‘’Sportacentrs.com’’, tad šāds lēmums briedis ilgākā laika posmā, pēc nozīmēšanas par Bertānu Valmieras basketbola skolas direktoru vēl vairāk sliecoties trenera amatu pamest. Vismaz divus gadus šobrīd bijušais treneris vēlas basketbolu paraudzīties no citiem redzespunktiem. Tāpat bija pastiprinātas runas par Arņa Vecvagara kļūšanu par vienības galveno treneri, tomēr latviešu speciālists izvēlējās par labu Ukrainai. Latvijā atgriezās Edmunds Valeiko, kurš pēdējos gados strādāja par trenera asistentu Minskas ‘’Tsmoki’’. Jaunais ģenerālmenedžeris atklāja, ka ar Vecvagaru tik tiešām vienošanās ir bijusi un sācies abu pušu kopīgais darbs, taču bijušais Latvijas izlases galvenais treneris saņēmis vilinošu piedāvājumu no Ukrainas, kam Valmiera šķēršļus nav likusi. Vecvagars rekomendējis Valeiko, pusēm atrodot kopsaucēju.

Arī sastāvs izskatās konkurētspējīgāks kā iepriekšējā sezonā. No pagājušā gada vienībā palikuši tādi atslēgas spēlētāji kā Ervīns Jonāts, Klāvs Dubults, kā arī sezonas otrajā pusē uz Valmieru pārgājušais Kārlis Apsītīs. Tāpat Valmierā arī šajā sezonā spēlēs jaunie un perspektīvie spēlētāji kā Niks Salenieks, Kristers Elksnītis, Ričards Greitāns, Roberts Vēveris, Jānis Engers, Valters Liepiņš, Aleksis Gedrovics un Ralfs Šķesters. Uz Igauniju devušies Edmunds Elksnis un Māris Ziediņš, pastiprinot attiecīgi ‘’Tartu’’ un ‘’Kalev/TLU’’ rindas. Kluba ģenerālmenedžeris pauda, ka ar veikto komplektāciju klubs ir apmierināts, jo mērķi ir sasniegti, un šobrīd Valmiera ir spēcīgākā pēdējo gadu laikā. Lai cik bijusi vēlme vienībā noturēt Elksni, tas nav noticis finansiālu apsvērumu dēļ.

Papildinājumi klubam bijuši solīdi. Centra pozīcijā no Beļģijas Valmierā atgriezās Vidzemes Eifeļa iesauku iemantojušais Viktors Iļjins, bet no Igaunijas līgas čempiones un Latvijas-Igaunijas līgas titula īpašnieces ‘’Kalev/Cramo’’ mājās atgriezās Jānis Kaufmanis. Viņa brālis Edgars Kaufmanis pēc studijām NCAA lēma karjeru turpināt dzimtenē, bet kā pirmais leģionārs ‘’Valmiera Glass/ViA’’ vēsturē kļuva aizsargs Čārlzs Edvards Kārters, kurš iepriekšējos trīs gadus pavadīja Kazahstānas ‘’Barsy’’ sastāvā, kur ar vidēji 15 punktiem spēlē iepriekšējā sezonā bija komandā rezultatīvākais. Līdzīgi kā Ogres gadījumā, viesspēlētājs piesaistīts, jo līdzīga tipa latviešu basketbolisti ir dārgāki par tādas pašas pozīcijas leģionāru.

"Valmiera Glass/ViA" sastāvs

SpēlētājsPoz.Dz.g.AugumsKomanda 2020/21
Edvards KārtersPG1993.195 cmBarsy (Kazahstāna)
Niks SalenieksPG2000.185 cmValmiera Glass/ViA
Kristers ElksnītisPG2000.195 cmValmiera Glass/ViA
Jānis KaufmanisSG1989.185 cmKalev/Cramo (Igaunija)
Edgars KaufmanisSG1999.193 cmBemidji State (NCAA)
Ričards GreitānsSG2001.197 cmValmiera Glass/ViA
Roberts VēverisSG2004.188 cmValmiera Glass/ViA
Kārlis ApsītisSF1992.201cmValmiera Glass/ViA
Jānis EngersSF1995.200 cmValmiera Glass/ViA
Valters LiepiņšSF1998.198 cmValmiera Glass/ViA
Ervīns JonātsPF1991.203 cmValmiera Glass/ViA
Aleksis GedrovicsPF2003.197 cmValmiera Glass/ViA
Ralfs ŠķestersPF2001.202 cmValmiera Glass/ViA
Klāvs DubultsC1996.204 cmValmiera Glass/ViA
Viktors IļjinsC1991.212 cmPhoenix Brussels (Beļģija)

Komandai ir arī augstākas gaidas nākamajai sezonai. Lai arī kluba ģenerālmenedžeris Roberts Zeile vēlas, lai mērķus noteiktu komandas spēlētāji un treneri, tomēr atzīst, ka Latvijas basketbola līgā ir ambīcija cīnīties par medaļām, savukārt Latvijas-Igaunijas līgā pirmo reizi iekļūt izslēgšanas spēlēs, kur iepriekšējās sezonās pietrūkušas pāris uzvaras. ‘’Valmiera Glass/ViA’’ nākamajā sezonā piedalīsies arī Ziemeļu līgā, kas primāri noticis ar mērķi palielināt spēļu skaitu sezonā. Kluba mērķis nākotnē ir piedalīties FIBA Eiropas kausā un uz Valmieru vest starptautiska līmeņa mačus.

Pirmssezonas pārbaudes spēlē valmierieši dalīja uzvaras un zaudējumus ar ''Latvijas Universitāti (77:85, 75:71), divas reizes piekāpās ''Tartu'' (66:74, 73:88), kā arī piedzīvoja neveiksmes pret ''Ogri'' (56:79) un ''Viimsi'' (71:84). Ņemot vērā, ka sastāva komplektācijā šķietami sperts solis uz priekšu, arī budžets kļuvis nedaudz lielāks. Apgalvojumam piekrīt arī Zeile, sakot, ka tieši spēlētāju algu budžets ir pieaudzis, pateicoties sponsoriem, no kuriem viens no lielākajiem ir Valmieras pašvaldība. Kā liecina ''Lursoft'' dati, tad biedrības ‘’Basketbola klubs Vidzeme’’ 2020. gada ieņēmumi bijuši 235 tūkstošu eiro.

''Latvijas Universitāte''

Par stabilāko no komandām var uzskatīt ‘’Latvijas Universitāti’’, kura nemainīgi attīsta jaunos basketbolistus, papildus piedāvājot profesionālo karjeru apvienot ar studijām augstskolā. Pēc iepriekšējās sezonas komandu pameta abi līderi Kārlis Žunda un Anrijs Miška, kuri pārcēlās attiecīgi uz ‘’Liepāju’’ un ‘’VEF Rīga’’. Kā portālam ‘’Sportacentrs.com’’ atklāja direktors Uģis Bisenieks, tad ‘’Latvijas Universitāte’’ būs priecīga, ja viens no šiem spēlētājiem papildinās to basketbolistu loku, kuri sevi veiksmīgi pierādīs profesionālajā basketbolā. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, sastāvā vairs nav atrodami tādi basketbolistu vārdi kā Everta Ramzas, ,Noa Viljamsona, Arta Arnīša un Nikolaja Zotova. Ramzas gadījumā patraucējuši savainojumi, Viljamsons mērķē doties studijās uz ASV, Arnītis noslēdza mācības LU maģistrantūrā, bet Zotova gadījumā vēl ir liela jautājuma zīme, kur šis spēlētājs turpinās karjeru. Netiek izslēgts, ka sezonas gaitā basketbolists varētu atgriezties ‘’Latvijas Universitātē’’.

Par nozīmīgākajiem pastiprinājumiem kļuva divi līdzšinējie ventspilnieki Ričards Vitoļskis un Dāvids Vīksne. Lai arī šos spēlētājus varētu uzskatīt par vieniem no šī modeļa līderiem, kluba direktors Uģis Bisenieks pauda, ka pārbaudes spēles pierādījušas – šīs sezonas sastāvā līdera lomu kādā no spēlēm var uzņemties septiņi līdz astoņi basketbolisti kā Norberts Strautiņš, Gustavs Kampuss, Reinis Avotiņš, Edvards Mežulis un citi.

LU sastāvs

SpēlētājsPoz.Dz.g.AugumsKomanda 2020/21
Valters BriedisPG2003.183 cmLU
Ričards VitoļskisPG2001.185 cmVentspils
Norberts StrautiņšPG2000.191 cmLU
Edvards LucisSG2000.184 cmLU
Pauls MiglinieksSG2000.191 cmLU
Roberts KāpostiņšSG2000.187 cmLU
Gustavs KampussSG1999.191 cmLU
Uvis VārnaSG2000.194 cmLU
Dāvids VīksneSF2000.195 cmVentspils
Eduards AvotiņšSF2001.198 cmLU
Reinis AvotiņšC1998.203 cmLU
Edvards MežulisC2000.201 cmLU

Komanda spēlēs Latvijas-Igaunijas līgā, Latvijas basketbola līgā un Latvijas kausa izcīņā. Apvienotajā abu valstu čempionātā ‘’Latvijas Universitātē’’ katrā spēlē vēlas cīnīties par uzvaru, pretiniekiem neatdodot nevienu laukuma centimetru. LBL mērķis ir pārvarēt pirmo izslēgšanas spēļu kārtu jeb iekļūt pusfinālā. Savukārt Latvijas kausā vienība vēlas aizspēlēties pēc iespējas tālāk. Šo turnīru jaunie basketbolisti sāks ar trešo kārtu.

Pārbaudes spēlēs komanda divas reizes zaudēja ''Liepājai'' (81:92, 69:97), dalīja uzvaras ar ''Valmieru Glass/ViA'' (85:77, 71:75), uzvarēja Nacionālās līgas komandu ''Jelgava'' (78:64), kā arī pārliecinoši triumfēja universitāšu spartakiādē nedēļu pirms čempionāta sākuma. Kā atklāja kluba direktors, tad kopējais basketbola sporta komandu budžets sezonai ir ap 150 līdz 160 tūkstošiem eiro. Kopējais finansējums ietver mācību maksas nodrošināšanu basketbolistiem, stipendijas, kā arī tekošo izdevumu segšanu. Budžets ir kopējs gan Latvijas basketbola līgas (LBL), gan Nacionālās līgas komandai, taču lielākie tēriņi saistīti ar augstākās divīzijas komandu.

  +1 [+] [-]

, 2021-09-27 10:30, pirms 3 gadiem
Iesaku arī 2+1 podkastus noklausīties. Katru otro dienu izliek pa komandai.

  +1 [+] [-]

, 2021-09-27 11:22, pirms 3 gadiem
Jautājums kur Valmierai palika Valters Vēveris? Liekas ka pārbaudes spelēs bija

     [+] [-]

, 2021-09-27 11:53, pirms 3 gadiem
Edvards Mežulis=201 cm. Reinis Avotiņš=203 cm

     [+] [-]

, 2021-09-27 14:05, pirms 3 gadiem
Witslenamitea rakstīja: Jautājums kur Valmierai palika Valters Vēveris? Liekas ka pārbaudes spelēs bija
Valters Vēveris šobrīd nav gatavs spēlēt, atlabst pēc traumas. Par viņu runāsim ne ātrāk kā janvārī.