Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande lielo izmaksu dēļ nespēlēs Tokijas kvalifikācijā, FIBA uzaicina Filipīnas

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Jaunzēlande lielo izmaksu dēļ nespēlēs Tokijas kvalifikācijā, FIBA uzaicina Filipīnas
Īzāks Fotu 2019. gada Pasaules kausa spēlē Donguanā. Foto: SIPA/Scanpix

Jaunzēlandes basketbola federācija (BBNZ) piektdien, 26. februārī, paziņoja, ka lielo izdevumu dēļ nepiedalīsies Tokijas spēļu 5x5 un 3x3 kvalifikācijas turnīros vīriešiem, tā vietā koncentrējoties startam 2021. gada Āzijas kausā un 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā.

"Tall Blacks" bija jādodas uz Serbijas galvaspilsētu Belgradu, lai sešu komandu turnīrā 2021. gada 29. jūnijā – 4. jūlijā cīnītos par vienu ceļazīmi uz Tokiju. Jaunzēlande tika ielozēta A grupā kopā ar Dominikānas Republiku un Serbiju, savukārt B grupā spēlēs Puertoriko, Itālija un Senegāla.

Četrus mēnešus pirms plānotā turnīra jaunzēlandieši paziņoja par izstāšanos. Galvenais iemesls – neplānotais izmaksu pieaugums. Pašizolācijas pasākumi un daudz lielāki ceļošanas izdevumi gandrīz dubultotu plānotās izmaksas. Pat piesaistot papildus finansējumu, federācijai būtu nepieciešami vēl 750 tūkstoši Jaunzēlandes dolāru (450 tūkstoši eiro), lai piedalītos visos šogad plānotajos turnīros.

“Valde veltīja daudz laika diskusijām par valstsvienību nākotni. Ņēmām vērā pašrisku, apņemoties iegūt papildu līdzekļus no sponsoriem, taču naudas tāpat nepietiktu,” teica BBNZ izpilddirektors Īens Poters (Iain Potter). “Beigās nolēmām dot priekšroku spēlēšanai nākotnes turnīros, nodrošinot vienādas iespējas sieviešu un vīriešu valstsvienībām.”

Valde pēc konsultācijām ar valstsvienības veterāniem un Spēlētāju asociāciju nolēma koncentrēties nākamajam četru gadu ciklam (2021-2024). Tas nozīmē, ka sieviešu un vīriešu valstsvienības piedalīsies Pasaules kausa kvalifikācijas turnīros, kuri, savukārt, veido daļu no ceļa uz 2024. gada Olimpiskajām spēlēm Parīzē.

“Spēlētāji, izlašu personāls un valde saprot, ka nevaram darboties tāpat kā pirms pandēmijas. Starptautiskai komandai viss maksā dārgāk. Šajos nepieredzētajos laikos mums jātaupa, vai jāpakļauj sevi lielākam riskam – tas nozīmētu, ka nākamajā četru gadu ciklā starptautiskajā arēnā nespēlētu ne “Tall Ferns” (garās papardes), ne “Tall Blacks”.”

Starptautiskā basketbola federācija, reaģējot uz Jaunzēlandes paziņojumu, informēja, ka uz Tokijas kvalifikācijas turnīru Belgradā dosies Filipīnu valstsvienība. Olimpiskās spēles risināsies no 23. jūlija līdz 8. augustam. Āzijas kauss notiks 16.-28. augustā Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā, bet Pasaules kausa kvalifikācija sāksies 22. novembrī.

Izmantotie resursi:
https://nz.basketball/bbnz-board-pr...
FIBA statement on New Zealand's withdrawal from...