Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Banki: "Pasaules kausā spēlēsim ar domu par nākotni"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Banki: "Pasaules kausā spēlēsim ar domu par nākotni"
Luka Banki. Foto: Mikus Kļaviņš

"Esmu ļoti priecīgs par iespēju būt Latvijas basketbolā tādā brīdī. Ieguldījām neticamas pūles, lai pirmo reizi kvalificētos Pasaules kausam. Finālturnīrs paver citas dimensijas," trešdien, 26. jūlijā, preses konferencē Rīgas arēnā teica vīriešu valstsvienības galvenais treneris Luka Banki.

Latvijas izlase ir Banki absolūtā prioritāte. “Pēc klubu sezonas piedalījos nometnē “Misija 2025” un pavadīju nedaudz laika ar ģimeni Itālijā, taču manas domas bija valstsvienībā. Arī jūnijā vēlējos būt kontaktā ar citiem treneriem, jo nepieciešama pēctecība. Prāts 100% koncentrējas darbam izlasē.”

Treneris uzticas saviem spēlētājiem. “Priecājos būt “nepatikšanās”, izvēloties divpadsmitnieku Pasaules kausam. Šovasar nevarēs palīdzēt Rihards Lomažs un Jānis Strēlnieks, taču, ja tas būs iespējams, viņi atbalstīs mūs no soliņa. Rodions Kurucs ir savainoto sarakstā, bet ceļos uz Liepāju.

Pasaules kauss, sākot no 2019. gada, ir turnīrs, kurā notiek pirmā atlase uz Olimpiskajām spēlēm. Parīzei automātiski kvalificēsies tikai divas labākās Eiropas komandas, savukārt gandrīz visām pārējām vienībām 2024. gada vasarā būs iespēja piedalīties četros kvalifikācijas turnīros.

“Mums ir četri uzdevumi Pasaules kausā,” pavēstīja Banki. “Pirmkārt, cīnīties par uzvarām. Otrkārt, cīnīties par medaļu. Treškārt, cīnīties par kvalificēšanos Olimpiskajām spēlēm. Ceturtkārt, nopelnīt labu bilanci, kura ļautu uzlabot vietu FIBA astoņu gadu rangā.”

Latvijas valstsvienība Banki vadībā izcīnījusi 15 uzvaras 16 oficiālās spēlēs. “Paradokss, taču labā bilance kvalifikācijā gandrīz nav uzlabojusi mūsu vietu rangā – tikām izsēti no sestā groza. Pasaules kausu uzlūkoju ar skatu uz nākotni. Gribu, lai nākamais treneris komandu saņem labākā vietā.”

Banki ir vēl neredzēti plaša palīgu komanda, kurai pievienojušies vairāki brīvprātīgie treneri. “Žanis Peiners spēj nolasīt spēli 360 grādu leņķī un var individuāli strādāt ar spēlētājiem. Tāpat mums palīdz (Ogres) treneris Uldis Švēde, bet paplašinātajā veselības personālā ir Ivars Ikstens.”

“Trīs zvaigznes” H grupā spēlēs pret Libānu, Franciju un Kanādu. “Ja skatītos tikai uz vārdiem, tās varētu saukt par neticamām komandām. Dodu priekšroku novērtēt spēku samērus klātienē un šajā ziņā mūsu izredzes ir daudz labākas nekā uz papīra.”

“Pasaules kausā liela loma ir tradīcijām, ne tikai talantiem. Jābūt reālistiem. Francijai netrūkst spēka arī bez Viktora Vembanjamas – tā katrā turnīrā spēlē par medaļu. Kanādas paplašinātajā sarakstā ir desmit NBA spēlētāji. Libāna, iespējams, jutīsies komfortablāk, spēlējot savā kontinentā.”

Banki domā, ka valstsvienība tikai tuvojas spēju maksimumam. “Mūsu darbs ir piedāvāt labāko basketbolu un labāko Latvijas versiju. Nedomāju, ka esam uzkāpuši virsotnēs – ejam virzienā, kurā varam parādīt labāko sniegumu.”

“Pēdējos divos gados esam ielikušu pamatus labam turpinājumam un pēctecībai. Komandu šajā laikā pārstāvējuši 27 spēlētāji, būtiski nemazinot snieguma kvalitāti. Izdevies radīt komandas stilu un identitāti. Mums jāturpina uzturēt to dzīvu – varam būt vēl labāki.”

Valstsvienība trešdienas vakarā ieradīsies Liepājā, kur trenēsies līdz 2. augusta spēlei pret Zviedriju. “Pirmie pretinieki, iespējams, būs labākā sportiskā formā, jo drīz spēlēs Parīzes priekškvalikācijā un 31. jūlijā pārbaudīs spēkus pret Ukrainu.”

Latvieši 17. augustā dosies ceļā uz Taivānu, kur aizvadīs pēdējās divas pārbaudes spēles pret Puertoriko un Lietuvu. “Uz Āziju, iespējams, brauks 14 spēlētāji, taču divpadsmitnieku izvēlēsimies īsi pirms noteiktā termiņa. Pasaules kausa laikā nav atļauts mainīt spēlētājus.”

Biļetes uz 2. augusta spēli Liepājā ir izpārdotas.

     [+] [-]

, 2023-07-26 17:47, pirms 9 mēnešiem
Maldinošs virsraksts.

  +3 [+] [-]

, 2023-07-26 18:26, pirms 9 mēnešiem
Strēlnieka žēl, vispār nenovērtējams ieguldījums izlasē.

  -2 [+] [-]

, 2023-07-26 18:56, pirms 9 mēnešiem
Kādu nākotni , 80% sastāvam šis būs pēdējais turnīrs izlasē.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-26 19:24, pirms 9 mēnešiem
izrauts no kontektsa

     [+] [-]

, 2023-07-26 19:40, pirms 9 mēnešiem
Man patīk Lūkas mērķi, uz to arī ejam!

  -3 [+] [-]

, 2023-07-26 21:01, pirms 9 mēnešiem
Bo Mamba rakstīja: izrauts no kontektsa
nesāc bimbāt

     [+] [-]

, 2023-07-26 21:06, pirms 9 mēnešiem
petkemek rakstīja: Kādu nākotni , 80% sastāvam šis būs pēdējais turnīrs izlasē.
Parīze būs pēdējais turnīrs izlasē, un arī labi ja 20%...

     [+] [-]

, 2023-07-27 00:13, pirms 9 mēnešiem
Šindleru Jēkabs rakstīja: Parīze būs pēdējais turnīrs izlasē, un arī labi ja 20%...
Neaizmirsīsim, ka Eiropas čempionāts 2025. gadā būs Rīgā. Tā tomēr varētu būt motivācija dažam labam izlases veterānam.

     [+] [-]

, 2023-07-27 21:34, pirms 9 mēnešiem
Banki ir superīgi mērķi. Vecis ir parādījis, ka Latvijas izlasē ir ne tikai 12 spēlētāji. Būtu labi, ja Rodions būtu vesels. Banki ir viens no trenieriem, kurš novērtē Rodiona kvalitātes un saprot, kā var Rodionu izmantot.

Jā, nebūs viegli izvēlēties sastāvu, bet kā jau es teicu, ka izskatās uz to ka uz Taivānu brauks 14 spēlētāji un 12 izkristalizēsies tikai pēdējās divās pārbaudes spēlēs pret PuertoRiko un Lietuvu. Minēju ka Čavars ir viens no tiem, kurš netiks 12niekā (ir savs redzējums man šajā sakarā, bet tas ir ļoti subjektīvs), bet tai pašā laikā viņš noteikti brauks uz Taivānu, ja federācija razkošeļitsja! Čavars manu prāt ir ļoti stabīls Latvijas izlases vecis, viņš ir, manu prāt viens no disciplinētākajiem izlases zaldātiem - reāla izlases vērtīb, bet tā kā apakšgrupā ir iekritušas divas spēles pret tādām komandām kā Kanāda un Francija, tad tur spēle, vismaz pret Franciju noteikti, pie groziem notiks trešajā stāvā un 205cm centram, lai arī fiziski ļoti spēcīgam, tomēr ar ne sevišķii izciliem jaudas parametrim, būs laikam diezgan grūti piedāvāt kādu pretargumentu. Wembanyama 2,25m ar botām pie 2,4m wingspana un 3metrīga rīča (labi, ka pagaidām paviegls, nedaudz zem 100kg. Gobērs ar save 2,16m esot pēc dažiem informācijas avotiem ļoti iespaidīga rīča 2,96m īpašneiks, ar tik pat iespaidīgu wingspan 2,35m, kas pastiprināts ar 117kg muskuļu. Ja nekas nemainīsies un tiešām Wembanyama nespēlēs, ka paziņots FIBA mājas lapā, tad jau viņiem arī ir Moustapha Fall 218cm, wingspan 2,3m, 124kg. Salīdzinoši Kristaps var piedāvāt iespaidīgus, bet tomēr nedaudz pieticīgākus pretargumentus kā pirmajiem diviem - Augums 2,21m, Wingspan 2,29m, reach 2,86m, 109kg. Lai arī KP dažus cm zaudē, tomēr KP ir reāls 3.stāva pārstāvis, kurš noteikti tiks galā ar savu uzdevumu 30-35min spēles laika.
Patiesībā interesanti, ka Francija uz šodienu ir jau nosaukusi 12 spēlētājus. Godīgi sakot neticu, ka viņi tagad visu atlikušo mēnesi gatavosies tikai 12 spēlētāji un ja ar kādu kaut kas notiek, tad neviens vietā nenāks - iespējams tur kāda viltība, varbūt lai iemidzinātu skautu uzmanību, jo visticamākais, viņu sākotnējā pieteikumā pasaules čempim ir krietni vairāk spēlētāju un viņi vēl var veikt izmaiņas rosterī...

Kanādas garā gala pamatsastāva parametri nav tik iespaidīgi kā Francijai un tai pašai Latvijai, bet tomēr pārspēj Čavara parametrus. Divi pamata centra spēlātāji 32 gadus vecie Olynyk 2,11m, wingspan 2,1, reach 2,74cm, 109kg un Dwight Powell 2,08m, wingspan 2,11, reach vien 2,67m, 109kg ir ar pieredzi krietni augstāka līmeņa sacensībās, Powell pie līdzīgas masas ir arī krietni jaudīgāks, piedevām nezaudē abi kandādiešu centri Čavaram spēka parametros. Piedevām pieļauju, ka kanādiešiem rezervē būs Zach Edey (Wembanyama vienaudzis) ar 2,23m, wingspan 2,3m, reach 2,9m, 139kg. Puisis šogad sevi izņēma no drafta, bet tas nemazina viņa spējas palīdzēt kanādas izlasei cīņā zem groziem. Viņam nākot uz maiņu Čavaram arī būtu diezgan maz argumentu.
Tātad kā jau Banki vērsa mūsu uzmanību, par Francūžu ambīcijām katrā spēlē parādīt pretiniekam vietu un sastāvs viņie perspektīvā atļauj visnotaļ pretendēt uz medaļām, pret ko Latvijai ir ļoti labi argumenti un kā savas valsts patriots uzskatu, ka puiši ar Banki uzstādījumiem franču izlases sakarā tiks galā!
Kas atiecas uz Kanādas izlasi, tad tas ir tik pat liels izaicinājums, jo kanādieši šogad ir savākuši praktiski maksimāli spēcīgāko sastāvu, salīdzinoši ar tikai divu NBA spēlētāju dalību (Cory Joseph un Khem Birch) 2019.gada pasaules čempī, kur spēja izcīnīt tikai 21.vietu, šogad paredzu, ka 12niekā būs vismaz 10 NBA ne tie vājākie džeki. Pie ne tik dominējoša auguma ziņā garā gala, kanādiešiem ir fantastiski nokomplektēts mazais gals: Shai Gilgeous-Alexander, Jamal Murray, RJ Barrett, kuriem talkā visticamākais nāks Nickeil Alexander-Walker, Lu Dort, Dillon Brooks. Piedevām tāds supervecis kā Pangos visdrīzāk 12niekā netiks...
Tāpēc varbūt nevajadzētu ieciklēties uz tiem, kuri tiks vai netiks kā divpadsmitais spēlētājs, tāpat viņi vairāk par 3 minūtēm nespēlēs.

Esmu pārliecināts, ka garajā galā esam viena no spēcīgākajām izlasēm p/k pateicoties KP, Dāvim, Šmitam, Timmam, kuri protams nesīs uz saviem pleciem lauvas tiesu spēles laika un man nav šaubu, ka iznesīs un ja kādam kāja paslīdēs, tad tādi veči, kā Rodions, Gražulis vai Meijeris pieliks palīdzīgo plecu. Tur kreņķa nav.

Vislielākā raize ir vai Leimanis un Žagars uzbrukumu veidojot tiks galā ar tādiem kanādiešiem kā Shai Gilgeous-Alexander, Jamal Murray, RJ Barrett vai francūžiem Nando De Colo un Evan Fournier (lai arī 36 gadi, tomēr Eirolīgā joprojām vidēji 20 minūtēs 15+ spēj iemest) un/vai Nicolas Batum (arī it kā pavecs, bet 15 sezonas NBA ne katrs var nospēlēt un par skaistām acīm viņu tur netur) un ko mēs aizsardzībā šiem spridzeklīšiem spēsim stādīt pretī. Artūrs Kurucs ir labs aizsardzībā, bet ir iemesli kāpēc Eirolīgā nespēja 8 gadu laikā izsisties. Dairis ir kapteinis un būs gatavs nomirt uz laukuma, bet kā jau viņš pats pāris gadus atpakaļ intervijā (cerams, ka tā bija tikai depresija pēc Himku neveiksmīgās sezonas) ieziņoja, ka vairs nav tas Dairis un ir tomēr mūsu raķete palikusi lēnāka. Leimanis aizsardzībā varētu būt ok, ja nepaklups uz pieredzes trūkuma. Zoriks un Žagars, laikam nav tie aizsardzības stūrakmeņi. Ir neliela vēlēšanās pateikt tagad, ka tajā brīdī, kad kļuva skaidrs par Strēlnieka un Lomaža nepiedalīšanos, mums noteikti vajadzēja ņemt naturalizēto melno, bet tās ir tikai manas domas. Šeit jau tikai vēsture rādīs, kuram būs bijusi taisnība - Latvijai vai tai pašai Gruzijai ar naturalizēto Thaddus McFadden vai Ķīnai ar Kyle Anderson, vai Japānai ar Josh Hawkinson!

Pēdējā rindkopā sanāca nedaudz kritiskāk izteikties, bet gan jau treneri visu zin. Un tas ir Banki uzdevums noslēpt mūsu spēlētāju vājās puses un maksimāli izmantot viņu spēcīgās puses. Viennozīmīgi spēcīgo pušu ir vairāk, krietni vairāk nekā vājo un galvenais, ka mums ir pareizais treneris, kurš ir jau pierādījis, ka viņa rokās, spēlētājiem sanākot kopā, tie kļūst par komandu (par kaujasspējīgu vienību). Gribētu teikt, ka mums praktiski ir spēcīgākā apakšgrupa, kurā ir trīs komandas, kuras pretendēs uz spēlēšanu pusfinālā, bet pēc nolikuma tikai maksimāli divas līdz pusfinālam var nokļūt - Latvija būs starp tām, kura nokļūs pusfinālā un cīnīsies par zeltu (varbūt naivi, bet ja par zeltu necīnīsies pie sudraba netiksi!)