Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Kristaps Porziņģis: "Basketbols ir mana baznīca"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kristaps Porziņģis: "Basketbols ir mana baznīca"
Kristaps Porziņģis. Foto: LBS

"Basīti visvairāk izbaudu, spēlējot izlasē. Uzvelkot mūsu krāsas un formu, ir pati labākā sajūta," trešdien, 26. jūlijā, sarunā ar žurnālistiem teica Latvijas vīriešu valstsvienības un "Boston Celtics" spēka uzbrucējs Kristaps Porziņģis.

LMT kluba tribīņu zonā izvietots milzīgs valsts karogs. Fotogrāfi iemūžina spēlētāju kopbildi. Pēc tam puišiem pievienojas treneri un personāls. Laukumā ir visi valstsvienības kandidāti, Jāni Timmu ieskaitot – uzbrucējs dzimtenē atgriezās vēlā otrdienas vakarā un vēl nepaspēja izgulēties.

Izlases direktors Emīls Toms pirms intervijas atnes vienu no saliekamajiem galdiem, aiz kura var iekārtoties valstsvienības garākais spēlētājs. Artūrs Grīnbergs uz galda izvieto “885” zīmola pudeles un saruna ar daudzgalvaino žurnālistu pūli var sākties.

“Patīkams satraukums. Priekšā treniņnometne un vēsturisks notikums Latvijas basketbolam. Vienu lielu darbu izdarījām, kvalificējoties finālturnīram. Gaida vēl viens pārbaudījums. Skatīsimies, vai varam aiziet tik tālu, kā ceram,” nopietni saka spēlētājs.

“Man jau viss ir,” Kristaps pasmaida, saņemot jautājumu par kāroto balvu nākamajā nedēļā gaidāmajā dzimšanas dienā. “Uzvara pār zviedriem, Liepājas Olimpiskajā centrā spēlējot ģimenes un draugu priekšā – tā būtu labākā dāvana.”

Nākamajā trešdienā Porziņģis pēc 10 gadu pārtraukuma spēlēs mājās. “Liepāja ir mana pilsēta – tuvu sirdij. Centīšos, lai komandas biedri izbauda laiku (Vēju pilsētā). Man ir zaļā gaisma uzturēties mājās, bet treniņos un visās ēdienreizēs būšu kopā ar komandu.”

Spēlētājs nav zinājis, ka 2. augustā plānota spēle Liepājas Olimpiskajā centrā. “Tas bija pārsteigums. Nenojautu, kāds būs pārbaudes spēļu kalendārs. Paldies tiem, kuri sagādāja iespēju vēl nedēļu dzīvot mājās un pabeigt pirmo nometni ar spēli fanu priekšā. Super!”

Porziņģis siltajos mēnešos turpinājis uzturēt sevi formā. “Šī vasara ir līdzīga iepriekšējai. Turpinu darīt lietas, kuras man padodas. Pēc sezonas ieslēdzu “kruīza kontroli”, ļaujot ķermenim atpūsties, taču gandrīz visu laiku tāpat darbojos. Daudz vieglāk sākt trenēties, kad esi 60-70% gatavībā.”

Līdzīgi virknei citu NBA zvaigžņu, spēlēšana valstsvienībā Porziņģim rudenī dod jaunu uzrāvienu klubu karjerā. “Vienmēr bijis tā – pēc izlases vasarām ļoti labi iesāku nākamo sezonu. Noķeru ritmu un ceru to pašu izdarīt šogad.”

“Celtics” šovasar neliek šķēršļus. “Bostonā no pirmās dienas teicu, ka ceru spēlēt Latvijas izlasē. Man ir svarīgas kluba domas, bet viņi saprata, cik augstu vērtēju spēlēšanu valstsvienībā. Pats koncentrējos spēlēšanai, bet zinu, ka cilvēki aizmugurē ir sakārtojuši apdrošināšanas jautājumu.”

“Bostonas cilvēku viesošanās gaidāma augusta vidū. Viņi vēlas redzēt, kā strādājam treniņos. Domāju, ka būs līdzīgi kā pagājušajā gadā, kad atbrauca Vess Anselds un pavadīja laiku ar Luku (Banki). Patīkama uzmanība. Cerams, brauciena laiks sakritīs ar kādu no pārbaudes spēlēm.”

Kristaps Porziņģis ir pirmais latvietis tituliem bagātākajā NBA organizācijā. Tikpat čempionu gredzenu ir “Los Angeles Lakers”, tiesa, “ezernieki” pašreizējā mājvietā izcīnījuši tikai 12 no 17 tituliem – pirmās piecas trofejas nopelnītas Mineapolē.

“Nokļūšana Bostonā vairo basketbola apetīti – arī gaidāmais pārbaudījums (Pasaules kausā). Esmu paņemts kā papildinājums, kurš varētu palīdzēt komandai piepildīt mērķus. “Celtics” ir ļoti tuvu čempiones titulam – patīk doma, ka varētu dabūt viņus pāri šai robežai.”

Bostonā latvietim ir lielāka motivācija nekā Dalasā un Vašingtonā. “Visticamāk, tālu tiksim izslēgšanas spēlēs. Tā man būs lieliska iespēja parādīt sevi augstākajā līmenī – ikoniskā organizācijā. Iekšā ir liela uguns – pirmkārt, dēļ izlases. Otrkārt, tuvojoties jaunajai sezonai.”

Izvēloties “Celtics” piedāvājumu, Porziņģis privātās intereses pakārtoja komandas labumam. “Man bija lielāki piedāvājumi naudas ziņā. Finanšu lietas pakārtoju Bostonas variantam – vairāk uzrunāja iespēja cīnīties par titulu.”

“Ieejot treniņzālē un ieraugot čempionu plakātus, radās atbildības sajūta. Esmu nonācis klubā, kurā galvenais ir uzvarēt – tā ir vienīgā lieta, kas jāizdara. Atmiņas? Bostonas “Garden” ir viens no mīļākajiem laukumiem, ar īpašu grīdu. Tieši mazās detaļas padara klubu īpašu.”

Pirmās trīsarpus NBA sezonas latvietis pavadīja līgas bagātakajā klubā – faktiski līgas galvaspilsētā. “Celtics” fani izrāda līdzīgu interesi. “Uzmanības līmenis internetā tuvojas Ņujorkas līmenim. Var just cilvēku ieinteresētību – Bostonai ir daudz fanu visās valstīs.”

Latvijas valstsvienība H grupā Džakartā spēlēs pret Libānu, Kanādu un Franciju. Divas komandas iekļūs nākamajā kārtā, kur būs jāspēkojas pret G grupas labākajām vienībām. “Grupa mums nav viegla. Vienā spēlē var notikt jebkas un uz to arī ejam.”

Francija nebūs labākajā sastāvā. “Pret Viktoru Vembanjamu sanāks spēlēt tikai NBA regulārajā sezonā. Ir sava loģika faktā, ka viņš gatavojas debijas iznācienam. Būtu interesanti uzspēlēt Pasaules kausā, taču domāju, ka būs vēl citas iespējas tikties laukumā. Vēlu viņam visu labāko.”

Katra spēle ar Kristapu sastāvā Latvijas basketbolam ir svētki. Viņš pats nepārvērtē pārbaudes spēļu nozīmi. “Viss ir Lukas rokās – kā viņš vēlēsies mani izmantot. Galvenais ir lielā bilde, nevis uzvara pār Zviedriju – tāpat jāizdara, bet nav galvenais mērķis.”

“Domāju, ka komandas pasākumu varam sarīkot pēc spēles pret Zviedriju – nākamajā dienā paredzēta brīvdiena. Laika apstākļi šovasar nedaudz sarūgtina. Būs labi – cerams, paliks nedaudz siltāks un peldsezona nav beigusies. Kad esmu Liepājā, cenšos būt blakus jūrai katru dienu.”

Groza bumba joprojām ir Kristapa lielā kaislība. “Dažreiz nesanāk atpūsties tik daudz, kā gribētos, taču kopumā viss ir kārtībā. Basketbols ir mana baznīca – tajā atslēdzos vislabāk. Pamazām uzņēmu formu, lai treniņnometnē varētu strādāt pilnā režīmā.”

  +5 [+] [-]

, 2023-07-26 20:33, pirms 9 mēnešiem
Priekšā labākie basketbola gadi Kristapam, viņš visiem parādīs velnu! 🤟🇱🇻

  -2 [+] [-]

, 2023-07-26 21:00, pirms 9 mēnešiem
Laura priestere

  +4 [+] [-]

, 2023-07-26 21:42, pirms 9 mēnešiem
Kādas dažas nedēļas atpakaļ biju aizstaigājis līdz burvīgajai Liepājas pludmalei. Domāju atklāt sezonu. Līdz potītēm iebridu, sapratu, ka neesmu fans ziemas peldēšanai un gāju ārā. Tajā pašā brīdī lielā tempā garām pametās KP, Peiners un vēl kaut kādi man nezināmi personāži. Tiem džekiem ledus aukstais ūdens netraucēja
Veiksmi vienradzim un izlases džekiem

  -1 [+] [-]

, 2023-07-27 00:47, pirms 9 mēnešiem
Gan jau iZnirelis Felipe palika krastā.

     [+] [-]

, 2023-07-27 15:28, pirms 9 mēnešiem
Galvenais veselību visiem, panākumi neizpaliks.

     [+] [-]

, 2023-07-27 17:21, pirms 9 mēnešiem
Kols. Pastāsti par savu skaudību mazliet vairāk. Kāda Tev daļa par KP dāmu?