Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3032, Did:0, useCase: 3

"Euro 2024" dienas "Top3": Gilera meistarstiķis un debitantes beigu ofensīva

Rolands Eliņš

"Euro 2024" dienas "Top3": Gilera meistarstiķis un debitantes beigu ofensīva
Arda Gilers. Foto: Zumapress/Scanpix

"Euro 2024" finālturnīrā noslēgusies pirmā kārta, un otrdien savus pirmos mačus aizvadīja F grupas komandas, kas neitrālajiem futbola līdzjutējiem nelika vilties. Debitante Gruzija lieliskā mačā ar 1:3 piekāpās Turcijai, kamēr Portugāle ar 2:1 apspēlēja Čehiju. Aizvadīto futbola dienu ieskicējam improvizētā "Top3" sarakstā.

Dienas vārti: Arda Gilers
Eiropas čempionātā debitēja ne tikai Gruzijas izlase, bet arī Turcijas 19 gadus vecais pussargs Arda Gilers, kurš nule kā aizvadījis savu pirmo sezonu Madrides "Real" superklubā. Gilers Čempionu līgā, kur "Real" triumfēja, šosezon laukumā neizgāja un arī Spānijas līgā ļoti daudz nespēlēja (10 spēlēs seši vārti), taču Eiropas čempionātā viņš savu vārdu teica uzreiz.

Gilers spēlē pret Gruziju izcēlās ar vienkārši burvīgu tālsitienu, kura rezultātā bumba skaisti iegriezās tālajā devītniekā. Viņš līdz ar to kļuva par piekto visu laiku jaunāko vārtu guvēju Eiropas čempionātos.

Dienas intriga: Turcija-Gruzija spēles galotne
Pēc Gilera gūtajiem vārtiem Turcija spēles 65. minūtē izvirzījās vadībā 2:1, taču Gruzija parūpējās par ļoti saspringtu un aizraujošu spēles atlikušo pusstundu. Gruzijai vairākkārt bija labas iespējas atspēlēties, un spēles skatāmību ļoti labi raksturo fakts, ka tajā kopumā tika veikti 36 sitieni pa vārtiem - vidēji viens sitiens ik pēc divarpus minūtēm (pagaidām lielākais sitienu skaits "Euro 2024" spēlē).

Gruzija arī kompensācijas laikā bija tuvu neizšķirta panākšanai, un spriedza Turcijas soda laukumā kļuva teju vai fiziski sataustāma, taču nokaitētajā atmosfērā turku aizsargi un vārtsargs tomēr pašaizliedzīgi atvairīja Gruzijas uzbrukumus, un arī brīdī, kad likās, ka gruzīna Zuriko Davitašvili sistā bumba lido jau tukšos vārtos, turku aizsargs Samets Akajdins paspēja noreaģēt un ar galvu to atvairīja.

Dienas fakts: No pirmās kārtas 34 vārtiem 11 gūti ar sitieniem ārpus soda laukuma.
12 pirmās kārtas spēlēs kopā bijuši 11 vārti, kas gūti ar sitieniem ārpus soda laukuma, un tas ir augsts rādītājs. Tāpat interesanti, ka astoņi no šiem vārtiem bijuši ar sitieniem, kas xG jeb prognozēto vārtu rādītājā bija ar iespējamību 0.05 vai mazāku.

Rezultativitāte kopumā pagaidām bijusi augsta - vidēji mačā gūti 2.83 vārti. Visrezultatīvākā bijusi A grupa, kurā gūti desmit vārti, kamēr vismazāk vārtu bijis C grupā, kur Anglija, Slovēnija, Dānija un Serbija pa visām kopā guva tikai trīs vārtus.

"Euro 2024" apskati

GrupaKomandas
A grupaVācija; Skotija; Ungārija; Šveice
B grupaSpānija; Horvātija; Itālija; Albānija
C grupaSlovēnija; Dānija; Serbija; Anglija
D grupaPolija; Nīderlande; Austrija; Francija
E grupaBeļģija; Slovākija; Rumānija; Ukraina
F grupaTurcija; Gruzija; Portugāle; Čehija

Noderīgas lietas:

EURO 2024 jaunumi
EURO 2024 kalendārs un rezultāti
EURO 2024 turnīra tabulas
LIDL prognožu spēle
Baudi EURO 2024 spēles lielākajā sporta bārā Latvijā - O'LEARYS